Rūkymo žalos mažinimas – ką sako tyrimai?

Evelina Machova
2020-02-14
Šiuo metu rinkoje netrūksta produktų, kurie keičia įprastas cigaretes. Jų gamintojai teigia, kad pakeitus technologiją rūkymo žala visuomenei mažėja. Tiesa, šalies valstybinės institucijos teigia, jog kol kas nėra ilgalaikių tyrimų, kurie tai įrodytų. Ir tai tiesa. Vis dėlto įdomu, ką rodo atlikti trumpalaikiai tyrimai? Kiek jais galima pasitikėti?
Rūkymo žalos mažinimas – ką sako tyrimai?

Lengvų priklausomybių nebūna
Gydytojas psichiatras Jaunius Urbutis, ne vienerius metus dirbantis su įvairiausiomis priklausomybėmis, sako, kad lengvų arba tokių, kurios neturi vienokių ar kitokių pasekmių žmogaus sveikatai, nėra. Paklaustas, ar būna lengvesnių ir sunkesnių, teigia, kad visų priklausomybių atsikratyti nelengva. Su jų pasekmėmis sveikatai tenka kovoti įvairių sričių medikams.

„Skaudžiausias rūkymo pasekmes tenka spręsti kardiologams ir pulmonologams. Tiesa ta, jog nuo nikotino priklausomas žmogus dėl cigarečių pakelio nebandys apiplėšti kito, kas galėtų pasitaikyti kalbant apie priklausomus, tarkime, nuo intraveninių narkotikų. Rūkantiesiems taip pat nebūna abstinencijos būklių su delyru, tad iš psichiatro pozicijos atrodytų – ramu. Bet rūpi man tie žmonės ir norisi padėti“, - sako psichiatras Jaunius Urbutis.

Plaučių, širdies bei kraujagyslių ligos, vėžys, infarktas, insultas, nupjautos galūnės – pasekmės, su kuriomis anksčiau ar vėliau, pasak gydytojo, susiduria praktiškai kiekvienas rūkalius.
Koks vis dėlto geriausias būdas mesti rūkyti? Kasdien mažinti surūkomų cigarečių skaičių ar atsikratyti jų iš karto? Naudoti pakaitinę nikotino terapiją? Pasak gydytojo, vieno, visiems tinkamo metodo, nėra. Be to, visada išlieka dalis žmonių, kuriems net ir išbandžius įvairius metimo būdus, vis tiek gali nepavykti. Kas tada? „Vadinasi, turime ieškoti būdų, kaip mažinti žalą jų sveikatai. Ir šiandien tokios galimybės yra. Malonumo jausmą smegenyse sukelia ne tabakas, o nikotinas. „Nors daugeliui atrodo, kad rūkymo technologijų yra vos keletas – tai, kas dega po nosimi: cigaretės, pypkės, cigarilės, cigarai ir elektroninės cigaretės, - nikotino patekimo į organizmą sistemų sukurta išties įvairių. Ir kiekviena jų veikia skirtingai“, - sako J.Urbutis.

Kuo skiriasi? 
Pasak gydytojo, šiandien yra įvairiausių sistemų, kurios leidžia nikotiną pasisavinti tiek naudojant, tiek nenaudojant tabaką. „Turbūt daugelis yra matę inhaliatorių, kuris skiriamas sergantiesiems astma. Dabar yra sistemos, kurios tokiu pat principu leidžia pasisavinti nikotiną. Žmogus, pasitelkęs tokią technologiją, tiesiai į plaučius įtraukia nikotino. Panašia technologija šiandien rinkoje galime rasti inhaliuojamų vitaminų ar kofeino. Taip pat yra technologijos, kurios naudojant specialias chemines reakcijas išskiria nikotiną. Šioms technologijoms tabakas nereikalingas. Yra ir technologijų, kai tabakas, priešingai nei įprastose cigaretėse, cigaruose ar cigarilėse, ne deginamas, o kaitinamas. Šioje sistemoje temperatūra yra kontroliuojama iki trijų šimtų laipsnių, su garais ištraukiamas aerozolis, kuriame yra nikotino. Tačiau ir čia yra skirtingų technologijų: vienos elektra kaitina specialią geležtę, kitose vietoj geležtės naudojamas anglies strypelis. Taip pat yra sistema, kai tabakas kaitinamas su skysčiu arba karštu oru. Taigi, sistemų išties yra begalė“, - sako J.Urbutis.

Tačiau medikas pabrėžia, jog tai, kad atsiranda įvairių alternatyvų, nereiškia, kad jos orientuotos į nerūkančiuosius. „Kaip gydytojas, dirbantis su priklausomybėmis, domiuosi, kokie produktai yra rinkoje, idant galėčiau tinkamai padėti pacientui. Žinoma, pats pirmas patarimas ir visa pagalba nukreipiama į žalingo įpročio atsikratymą. Jei nepavyksta iš pirmo karto, reikia bandyti dar kartą, o gal net ir kelis. Vis dėlto žinau, kad daliai žmonių, nepaisant pastangų, nepavyks. Jie ir toliau rūkys kenksmingiausią produktą - cigaretes. Ką daryti? Žmogus pats daro sprendimus, tačiau jis turi teisę į žinojimą. Jei niekaip nepavyksta mesti, svarstykim mažiau žalingas alternatyvas nei įprasta cigaretė. Manau, gydytojai turi žinoti apie alternatyvius produktus ir apie juos kraštutiniu atveju informuoti pacientus“, - įsitikinęs gydytojas.

Vasario pradžioje Paryžiuje vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Harm reduction in non communicable diseases“ gydytojas pulmonologas Tarek Safwat iš Kairo ligoninės pristatydamas pranešimą teigė, jog Egipte rūkančių skaičius, nepaisant įvairių prevencinių programų, lieka koks buvęs. Tačiau nerimą kelia faktas, kad plaučių vėžio atvejų ženkliai daugėja tarp nerūkančių moterų. „Žvelgiant į rūkančiųjų statistiką šalyje, galima daryti prielaidas, jog sergamumo augimas tarp moterų susijęs su pasyviu rūkymu. Puikiai suprantu, kad greitai rūkančių skaičiaus nesumažinsime, tačiau turime galvoti, kaip mažinti riziką nerūkantiems žmonėms. Šiuo atveju remdamiesi tyrimais galime daryti prielaidą, jog bedūmės technologijos, kaitinamojo tabako sistemos galėtų būti sprendimas. Tačiau ne tam, kad augtų rūkančiųjų skaičius, bet kad būtų sumažinta žala nerūkantiems žmonėms“, - konferencijoje teigė pranešėjas.

Kaip tyrimai?
Pastaruoju metu turbūt daugeliui teko matyti pranešimų, jog įprastoms cigaretėms alternatyvūs produktai mažiau žalingi. Tiesa, Narkotikų, tabako ir alkoholio departamento atstovai sako, jog kol kas tyrimų, įrodančių tokius teiginius, nėra. Maža to, kol kas apskritai nėra nei ilgalaikių, nei nepriklausomų šių produktų tyrimų.
Vadinasi, informacija skleidžiama viešojoje erdvėje tėra tik rinkodaros žingsniai? „Neturint tyrimų kliautis vien marketingu būtų pernelyg pavojinga. Be to, tabako pramonė puikiai supranta, kad šiandien pasaulis - globalus ir informacija socialiniuose tinkluose plinta greitai. Turbūt visi puikiai prisimena EVALI atvejį, kaip greitai išplito žinia“, - sako gydytojas psichiatras.

Pasak J.Urbučio, niekas nebediskutuoja apie tai, kad rūkymas kenkia. Šis žalingas įprotis yra vienas pagrindinių veiksnių, turinčių  įtakos širdies ar plaučių ligoms. Todėl ir tabako pramonė, pasak gydytojo, ėmė svarstyti, ar įmanoma šį produktą paversti saugesniu. Prieš maždaug kelis  dešimtmečius viskas prasidėjo nuo koncepcijos, kaip išgauti nikotiną saugesniu būdu. Buvo pradėti tyrimai, ne kaip tai veikia sveikatą, bet kas blogo yra išpučiamuose dūmuose, aerozolyje. Kokios kietosios dalelės išsiskiria, lygintos medžiagos, toksinų kiekiai. Nuo in vitro tyrimų, pereita prie in vivo su gyvūnais.

„Kol kas nėra baigtinių tyrimų rezultatų, kaip, tarkim, kaitinamojo tabako vartojimas paveiks sergamumą širdies ligomis, bronchų astma ar lėtine obstrukcine plaučių liga. Tačiau atliktas tyrimas su sveikais rūkančiais savanoriais. Viena grupė visiškai metė rūkyti, antra pasirinko kaitinamojo tabako sistemą, o trečiosios dalyviai ir toliau rūkė įprastas cigaretes. Tyrimo metu buvo vertinami įvairūs parametrai, kaip antai karboksi hemoglobino kiekiai kraujyje, tam tikri uždegiminiai rodikliai bei tam tikrų kancerogenų kiekis organizme. Tyrėjai lygino, kaip kinta šių medžiagų koncentracija tarp metusiųjų, vartojančių alternatyvų kaitinamojo tabako produktą ir rūkančių cigaretes.
Atlikta analizė parodė, jog vartojant alternatyvų kaitinamojo tabako produktą žalingų medžiagų kiekiai sumažėja daugiau nei devyniasdešimčia procentų. Klinikiniai tyrimai skelbia, kad šių medžiagų sumažėjimas yra beveik toks pat, kaip metus rūkyti. Žinoma, kol kas tai yra trumpi ir neišplėtoti tyrimai, nes tam reikia laiko“, - teigia J.Urbutis.





Anksčiau minėtoje tarptautinėje konferencijoje lenkas gydytojas pulmonologas ir sveikatos ekonomikos ekspertas prof. Andrzej M. Fal pristatė tyrimų rezultatus apie žalingiausius rūkymo produktus. Kaljanas, cigarai, pypkės, cigarilės, cigaretės priskirstos prie toksiškiausių, o elektroninės cigaretės, peroralinis tabakas priskiriami prie mažesnės žalos produktų. Kyla klausimas, kodėl naudojant tabaką tiek cigaretėse, tiek cigaruose ar cigarilėse toksinų kiekis ženkliai skiriasi? Beje, cigaretėse jų daugiausia. „Taip, tabakas naudojamas tas pats, tačiau šiuo atveju svarbiausias karštis, kuriame tas produktas dega. Kaip rodo tyrimai, cigaretės dega smarkiausiai, todėl jų ir žala, palyginti su kitais tabako produktais, yra didžiausia. Vadinasi, tobulindami technologijas, net ir žalingus produktus galime paversti mažiau žalingais. Todėl būtina apie tai plačiai diskutuoti, reikia dar išsamesnių tyrimų“, - sako Andrzej M. Fal.

Tyrimai turi plėstis
Kalbant apie alternatyvius produktus, pavyzdžiui, kaitinamojo tabako sistemą, dažnai girdima kritika, jog tyrimus inicijuoja produkto gamintojai. Neva tuomet galima pateikti tik tą informaciją, kuri jiems naudingiausia. Tad ar galime tokiais tyrimais pasitikėti?
„Šias abejones galime svarstyti pasitelkdami farmacijos sektoriaus pavyzdį. Tarkim, kompanija sukuria ar nusiperka vaisto molekulę, kuri yra daug žadanti. Taigi, klausimas, kas atlieka tyrimus su ta molekule? Pati farmacijos kompanija, kad galėtų ateiti į rinką. Savo ruožtu nepriklausomose tyrimų kompanijose turi dirbti aukštos kompetencijos tyrėjai, o tam, be abejonės, reikia labai didelių resursų. Nes už kiekvieną tyrimą, nesvarbu kas jį atlieka, tenka sumokėti. Ir nors nepriklausomos kompanijos atlieka arba prižiūri tuos tyrimus, finansavimas eina iš kompanijos, kuri yra molekulės išradėja“, - aiškina J.Urbutis.

Tyrimai, kurie atliekami dėl kaitinamojo tabako, yra reikalingi. Tiesa, teiginiai, jog nėra nepriklausomų, pasak mediko, ne visiškai teisingi. Jų yra, tik nedaug, jie nėra platūs. „Visada akcentuoju, kad tyrimai turi tęstis ir plėstis. Kiek man žinoma, šia linkme ir dirbama. Laikas parodys. Manau, kad tiek epidemiologiniai, tiek ir klinikinių tyrimų duomenys bus vertinami greta su turimais skirtingų nikotino formų vartotojų kiekiais ir ką gali žinoti, galbūt ši alternatyva parodys panašius rezultatus kaip tai nutiko su peroraliniu tabaku. Tai pavyzdys, kaip pasikeitusi technologija gali daryti stebuklus, ženkliai sumažinant mirtingumą nuo rūkymo sukeliamų ligų. Tiesa, šie duomenys gauti, vertinant nikotino turinčių produktų vartotojų pasirinkimus nuo pat 1963 m.“, - sako J.Urbutis.
Medikas priduria, jog šiandien visi tyrimai registruojami, juos galima patikrinti, atliekami jie remiantis tam tikromis metodikomis.


Teiginiai
Rūkymo žalos mažinimas. Nepriklausomų mokslinių tyrimų vertinimas

Federalinis rizikos vertinimo institutas (BfR) (Vokietija, 2018) 
– atitinka gamintojų rezultatus:
„Patvirtintas atitinkamų toksinių medžiagų sumažėjimas apie 80 - 90 proc. yra realus“.

JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) informacinis dokumentas (JAV, 2018) – gamintojų rezultatus:

„Nepriklausomi bandymai, atlikti į STL (FDA Šiaurės rytų tabako laboratorijos), patvirtino mažesnius (kenksmingų ir potencialiai kenksmingų medžiagų ) HPHCs kiekius tabako kaitinamo lazdelių „heat Sticks“ išskiriamame aerozolyje, palyginti su įprastų cigarečių dūmais“.

Anglijos visuomenės sveikatos institutas (JK, 2018) – atitinka gamintojų rezultatus:
„Palyginti su cigarečių dūmais, kaitinamojo tabako produktai gali vartotojams ir aplinkiniams sumažinti kietųjų dalelių ir kenksmingų bei potencialiai kenksmingų sudedamųjų dalių poveikį. Nustatytas sumažėjimo lygis įvairiuose tyrimuose skiriasi“.

Nacionalinis visuomenės sveikatos ir aplinkos institutas (RIMV) (Nyderlandai, 2018) – atitinka gamintojų rezultatus:
Kaitinamųjų tabako lazdelių ir IQOS naudojimas yra žalingas sveikatai, bet tikėtina, mažiau žalingas nei įprastų cigarečių rūkymas“.
 
„Pernai gegužę JAV Maisto ir vaistų agentūra registravo kaitinamojo tabako sistemą, kad šios technologijos įrenginiai galėtų ateiti į rinką. Jų tyrimų ir duomenų peržiūra truko daugiau nei dvejus metus, bylą sudarė beveik du milijonai puslapių. Jei tyrimai būtų abejotini, leidimo prekiauti šiais produktais negautų. Tai puikiai iliustruotų istorija, nutikusi 1960 metais. Buvo toks medikamentas talidomidas, barbitūratų grupės, kuris labai gerai slopindavo pykinimą. Europoje jis buvo skiriamas nėščiosioms, o JAV leidimas prekiauti šiuo vaistu nebuvo duotas. Vienai iš Maisto ir vaistų agentūros vertintojų Frances Oldham Kelsey kilo abejonių dėl vaisto saugumo, todėl juo nebuvo leista prekiauti JAV. Po metų Europoje užfiksuoti masiniai apsigimimai: vaikai gimė be kojyčių ar rankyčių. Priežastis - minėtas vaistas. Ši istorija nutiko prieš daugiau nei pusę amžiaus, todėl šiandien tokių agentūrų patikimumas tik auga, mat kaupiamos didelės duomenų bazės, tyrimai validuojami, peržiūrimi ir apibendrinami. Esant reikalui kiekviena šalis gali inicijuoti savo tyrimus. Tiek Didžiosios Britanijos, tiek Olandijos ar Vokietijos valstybinės visuomenės sveikatos institucijos teiginiuose nurodo, kad kaitinamojo tabako sistema galimai yra mažiau žalinga nei įprastos cigaretės“, - sako J.Urbutis.
 
Ar pasikeitusi technologija gali turėti mažesnę žalą sveikatai? 
Pasak gydytojo, remiantis tyrimais, šis teiginys teisingas. Specialistas pateikia pavyzdį su peroraliniu tabaku ir Švedijos patirtį. Tiesa, reikia paminėti, jog šis į nedidelį arbatos pakelį panašus produktas, kuris vartojamas užkišant jį už lūpos, išskyrus Švediją, kitose Europos Sąjungos šalyse nėra legalus. Prieš kelis dešimtmečius šis gaminys buvo siejamas su padidėjusi burnos vėžio rizika. Tačiau, patobulinus šio tabako produkto gamybos technologiją, viskas pasikeitė. Po keliasdešimties metų įvertinti rezultatai buvo įspūdingi. Rūkančiųjų skaičius ženkliai sumažėjo, mirštamumas ir sergamumas rūkymo sukeliamomis ligomis taip pat ženkliai mažėjo. „Rezultatai išties labai įdomūs. JAV Maisto ir vaistų agentūra pernai rudenį šiam produktui suteikė modifikuotos rizikos produkto statusą“, - sako J.Urbutis.







lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris