Regioninė Telšių ligoninė apsaugos priemonių sąskaita netaupo

Deimantė Gruodė
2020-04-20
Modernus ir išpuoselėtas Akušerijos-ginekologijos skyrius – viena stipriųjų Regioninės Telšių ligoninės pusių. Medicinos personalas puikiai prisitaikęs dirbti ir ekstremaliomis sąlygomis, siaučiant grėsmingai COVID-19 pandemijai ir šalyje įsigaliojus visuotiniam karantinui. Domėjomės, kaip su esamais iššūkiais sekasi susitvarkyti ne tik šio, bet ir kitų skyrių medikams, žinant, kad Telšių apskrityje dar nėra nė vieno infekcija užsikrėtusio gydytojo, o ir gyventojas serga tik vienas kitas. „Per susirinkimą darbuotojams pasakiau: perduokite visiems – apsaugos priemonių negailėti“, - sakė Regioninės Telšių ligoninės vadovė Jovita Seiliuvienė.
Regioninė Telšių ligoninė apsaugos priemonių sąskaita netaupo
Regioninėje Telšių ligoninėje sudarytos puikios sąlygos, idant moterys gimdytų saugiai ir komfortiškai netgi karantino laikotarpiu.

Izoliacinės patalpos su atskira gimdykla
„Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymus - vadovaujamasi Perinatologijos integruotos sveikatos priežiūros valdymo komiteto nuorodomis dėl sveikatos priežiūros paslaugų teikimo nėščiosioms, gimdyvėms ir naujagimiams COVID-19 infekcijos ir karantino laikotarpiu – įstaiga turi užtikrinti, kad artimieji nebūtų įleidžiami į ligoninę lankyti nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių. Tad vyrams jokiu būdu nebeleidžiame dalyvauti gimdyme ar po jo pasilikti su gimdyve ir naujagimiu“, - teigė J.Seiliuvienė.
 

„Jeigu atvyksta nėščioji, kuriai įtariamas COVID-19, ir jos būklė tokia, kad ją galima transportuoti, pagal ministerijos nustatytą tvarką, turėtume organizuoti jos pervežimą į Respublikinę Šiaulių ligoninę. Žinoma, jeigu jau būtų prasidėjęs gimdymo procesas ir pilnai atsivėręs gimdos kaklelis, neliktų jokio kito varianto, kaip gimdymą priimti mūsų skyriuje. Kadangi nuvažiuoti iki Šiaulių yra gera valanda kelio, o dar kol atvažiuos greitosios medicinos pagalbos automobilis. Tam atvejui esame paruošę visiškai atskirą gimdyklą su atskiru įėjimu, po gimdymo būtų atliekamas patalpų dezinfekavimas, o gimdyvė iš karto būtų paguldoma izoliuotose patalpose“, - pasakojo Jovita Seiliuvienė, paklausta, kas pasikeitė moterims gimdant karantino laikotarpiu.

 
Gimdyvių „išrūšiavimas“, kaip pasakoja ligoninės direktorė, prasideda dar Akušerijos –ginekologijos skyriaus priėmime, kur nėščiosioms yra paruoštas atskiras įėjimas. Į apžiūrų kabinetą medikas ateina vilkėdamas pilna apsaugine ekipuote, ko privaloma, pagal ministerijos nurodymus, laikytis dirbant karantino sąlygomis. Medikui renkant anamnezę, gimdyvei taip pat uždedama veido kaukė, apsauginės pirštinės, dezinfekuojamos rankos. Kada moteris išsamiai išklausinėjama ir pasirašo, kad nekarščiuoja, taip pat nėra turėjusi jokių kontaktų su užsikrėtusiais asmenimis, tik tuomet jai atveriamos šio skyriaus durys.
„Skyrių Šveicarijos fondo dėka esame labai gražiai sutvarkę: įrengėme tris atskiras gimdyklas, kur siunčiamas pagrindinis mūsų gimdančių moterų srautas, o viena gimdykla, kaip minėjau, su ikigimdyvinėmis ir pogimdyminėmis lovomis paruošta tam atvejui, jei nėščioji būtų užsikrėtusi COVID-19. Pastarosios patalpos yra visiškai izoliuotos su atskiru įėjimu ir atskiro personalo priežiūra, idant nesimaišytų pacientų srautai. Tad gimdyvės tikrai gali būti ramios atvykdamos gimdyti į mūsų ligoninę.Vaikelis į pasaulį veržiasi, nežiūrėdamas į COVID-19 situaciją. O bijoti būti užkrėstai tikrai nereikia, bent jau Telšiuose. Labai saugojamės ir saugojame pacientus“, - pasakojo J.Seiliuvienė.
 
„Ekstremaliomis sąlygomis šiek tiek sunkiau dirbti“, - patikina laikinai Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjos pareigas einanti Marina Aponavičienė.
Telšių ligoninėje gimdymų skaičius per metus perkopia tris šimtus. Personalas moterų sulaukia ne tik iš Telšių rajono, bet ir iš Plungės, nes plungiškių gydymo įstaiga neturi akušerijos skyriaus, iš Mažeikių rajono, neseniai moterys atvažiavo gimdyti net iš Klaipėdos. Paklausta, dėl ko labiausiai nerimauja gimdyvės, vedėja nedvejodama atsako, kad šios dažniausiai nuogąstauja, jog gimdyme negalės dalyvauti jų vyrai. Bet rūpestingos darbuotojos kaip įmanydamos stengiasi nuraminti stresą patiriančias moteris.


 
„Jaunimas dažnai važinėja po užsienį, dirba toliareisininkais arba būna išvykę uždarbiauti į Švediją, Norvegiją, - bijome, kad jie neatvežtų užkrato. Tad nuo karantino pradžios – kovo 16-osios – vyrų nebeįleidžiame į gimdyklas“, - paaiškina skyriaus vedėja.
Visgi Regioninėje Telšių ligoninėje sudarytos puikios sąlygos, kad moterys gimdytų saugiai ir komfortiškai netgi karantino sąlygomis. Prieš keletą metų įstaiga kartu su LSMU Kauno klinikomis dalyvavo ketverius metus trukusiame projekte „Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros gerinimas Lietuvoje“. Jos metu suremontuota dalis patalpų ir įsigyta modernios įrangos: inkubatorius kūdikiams, naujagimių lovytė su šildymu, mikroskopas, portatyvinis ultragarsinis aparatas su akušerijai tinkamais davikliais bei kitos ne mažiau svarbios priemonės, be kurių neįsivaizduojamas akušerių darbas. Be to, ši Žemaitijos sostinės gydymo įstaiga yra pelniusi naujagimiui palankios ligoninės vardą.
 
„Džiaugiamės turėdami tokį modernų skyrių. O ir moterys iš mūsų skyriaus išvažiuoja pakilios nuotaikos ir dėkodamos. Skyriuje jos guli atskirose palatose, su įrengtu atskiru dušu ir tualetu. Saugumas pas mus užtikrintas aukščiausiu lygiu: visur yra rankų ploviklio, apsauginės veido kaukės, akiniai, dezinfekcinis skystis. Jeigu atvažiuos karščiuojanti gimdyvė, netgi įėjimas padarytas iš kito pusės. Ant durų parašyta, kad turi privažiuoti ir paskambinti telefonu, o mūsų skyriaus darbuotoja su apsaugine veido kauke ir pirštinėmis, vilkėdama vienkartiniu chalatu prieina pamatuoti temperatūros. Jei atvyktų moteris, kuriai įtariamas koronavirusas, yra paruošta izoliuota palata tuo atveju, jeigu nespėtume jos išvežti į kitą gydymo įstaigą. Personalas apmokytas, žino, ką reikia daryti“, - pasakojo M.Aponavičienė.
Žinoma, Telšių ligoninėje priimami ne tokie sudėtingi gimdymai kaip klinikose. Jei kas atsitinka, pagal indikacijas gimdyvės siunčiamos arba į Klaipėdos universitetinę ligoninę, arba į Kauno klinikas, priklausomai nuo to, kokia nėščiosios patologija.
 
„Patalpos, aparatūra, darbo sąlygos pas mus yra aukšto lygio. Nors akušerių ir vidurinio personalo turime užtektinai, šiuo metu ieškoma naujų gydytojų. Karantino metu pastarųjų ypač sunku pritraukti. Tad laukiame, kada baigsis šis įtemptas laikotarpis, ir kaip toliau galėsime išspręsti šį klausimą“, - sakė J.Seiliuvienė.
 


Perorganizavo ligoninės darbą
Įsigaliojus visuotiniam karantinui, pasikeitė visa Regioninės Telšių ligoninės, kaip ir kitų gydymo įstaigų, darbo tvarka. Šiuo metu telšiškiams yra teikiama tik skubi neatidėliotina medicinos pagalba.
„Ligoninė perorganizavo veiklą taip, kad būtų pasiruošusi įvairiems scenarijams. Epidemiologinė situacija Lietuvoje keičiasi kasdien. COVID-19 atvejų diagnozuojama daug. Telšių apskrities gydymo įstaigos – Plungės, Mažeikių ligoninės - yra susietos karantino laikotarpiu darbą organizuoti su Respublikine Šiaulių ligonine. Šiuo metu esame pasiruošę teikti stebėjimo, diagnostikos, o, esant poreikiui, ir gydymo paslaugas pacientams, kuriems įtariama COVID-19 ligos lengva ir vidutinė forma“, - sakė ligoninės direktorė J.Seiliuvienė.
Prieš patekdami į ligoninę pacientai pirmiausiai turi praeiti filtrą Priėmimo – skubiosios pagalbos skyriuje. Taip pat šalia ligoninės pastato įrengtas angaras, kur įvažiuoja greitosios medicinos pagalbos automobiliai.
 
„Esame įsirengę atskirą boksą, į kurį iš karto siunčiami pacientai. Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje jie yra išrūšiuojami ir, jeigu kyla įtarimų dėl galimo užsikrėtimo koronaviruso infekcija arba iš laboratorijos laukiama, kol ateis visi tyrimų atsakymai, pacientą siunčiame į visiškai izoliuotą skyrių, kad nesimaišytų su bendruoju srautu. Pastarasis skyrius yra įrengtas vietoj Traumatologijos- ortopedijos skyriaus, nes planinių operacijų dabar neatliekame, o visą skubią pagalbą sukėlėme į Chirurgijos skyrių. Izoliuotai pacientas praleidžia bent parą, kol ateina tyrimų atsakymai. Tada sprendžiame, ką su juo daryti toliau“, - pasakoja J.Seiliuvienė.
Izoliuotame skyriuje yra dešimt vietų, prie kiekvienos lovos prijungtas deguonies aparatas, saugumo sumetimais dirba visiškai atskiras personalas, idant nesikryžiuotų pacientų srautai.

Į ligoninę pacientai taip paprastai iš gatvės irgi nepatenka. Prie durų yra įrengtas domofonas. Atvykusysis pirmiausia juo paskambina, o Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus personalas jį išklausinėja, kokie sveikatos rūpesčiai kamuota, ar jis buvo užsienyje, ar turėjo kontaktų su užsikrėtusiais. Tuomet sprendžiama, atidaryti jam duris ar ne.
 
„Neslėpsiu, ir mūsų kolektyve buvo baimės, kaip reikia elgtis, ką daryti. Juk visi esame tokie pat žmonės. Bet dabar einame į darbą kaip gavę rimtą užduotį – ir patys saugojamės, ir saugojame šeimos narius, kad neparneštume užkrato ir, žinoma, kad apsaugotume pacientus. Juk ne vien COVID-19 yra šiuo metu - visos kitos ligos niekur nedingo: ir plaučių uždegimai, ir infarktai, ir insultai, ir traumos, ir chirurginė patologija... viskas išlieka. Tad dirbame ir su kitais pacientais, ir su kitomis ligomis, bet neatmesdami ir šios infekcijos galimybės. Mūsų žmonės tikrai gauna visą pagalbą. Džiaugiamės, kad nebeliko nereikalingų kreipimųsi, kaip būdavo iki karantino. Pavyzdžiui, pusę trijų ar pusę keturių nakties atvysta jauna mergina, kuriai po pedikiūro skauda kojos nykštį. Arba močiutė neužmiega ir kreipiasi į ligoninę. Dabar tokie pacientai atsisijoja“, - sakė ligoninės direktorė.
Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius per parą ne karantino metu priimdavo iki šimto pacientų, septyniasdešimt, aštuoniasdešimt, kai kuriomis dienomis ir devyniasdešimt, dabar jų per dieną perpus mažiau – apie penkiasdešimt.
 

„Kol kas pas mus situacija stabili. Tokio didelio krūvio kaip penkiose didžiosiose ligoninėse nėra. Aišku, dalį krūvio nuima ir Telšiuose veikiantys mobilūs punktai.
Priėmimo –skubiosios pagalbos skyriuje buvome patys pirmieji aprūpinti visomis priemonėmis: ir respiratoriais, ir skydais, ir chalatais, ir kombinezonais - viskuo, kas reikalinga. Nes jei susirgs personalas, turės užsidaryti ligoninė. Jeigu iškrenta visa tą dieną dirbusi pamaina, užtikrinti stabilų darbą būtų ganėtinai sudėtinga. Arba reikėtų kviestis pagalbą iš kitų skyrių“, - sakė Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriaus vedėja Giedrė Girdvainytė, kuri dėl pandemijos ir įvestos ekstremalios situacijos netgi buvo priversta atšaukti suplanuotas atostogas.

 
Pasak vedėjos, pacientai paprastai kreipiasi dėl traumų, kartais iš streso dėl pakilusio kraujo spaudimo, dėl kraujotakos sutrikimų galvos smegenyse, insultai, infarktai. „Praėjusią savaitę kiekvieną dieną vis išveždavo po vieną pacientą į Klaipėdos jūrininkų ligoninę. Matyt, žmones veikia stresas“, - sako G.Girdvainytė.
 
Apsaugos priemonių antrąkart nenaudoja
Medikai pastebi, kad telšiškiai į karantiną žvelgia itin rimtai ir jo griežtai laikosi. Vertinant pagal žmonių judėjimą, mašinų ūžesį mieste bei pirkėjų skaičių parduotuvėse, Žemaitijos sostinėje gyvenimo ritmas sustojęs. Džiaugiamasi, kad jų regione dar nėra nė vieno šia pavojinga infekcija užsikrėtusio mediko.

„Nenoriu girtis, bet vis dar pasitaiko medikų, kurie pas mus atvažiuodami budėti į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių iš Kauno ar Klaipėdos nusistebi, kad esame apsirūpinę apsaugos priemonėmis. Turėjome gydytojų tarybos susirinkimą, laikantis visų karantino reikalavimų, trumpą – penkiolikos minučių ir išlaikant saugius atstumus tarp medikų. Sakiau, perduokite visiems – apsaugos priemonių negailėti. Pirmiausiai reikia saugoti save ir kad infekcijos neįneštume į ligoninę“, - kalbėjo J.Seiliuvienė.
 
Visgi pačioje pradžioje ligoninėje buvo jaučiamas apsaugos priemonių stygius. Jų turėta tiek, kiek pakaktų dirbant ne ekstremaliomis sąlygomis. O dabar, kai įsijungė didelės paramos ir labdaros organizacijos, kai iš ministerijos ir Vyriausybės Ekstremaliųjų situacijų centro gaunama apsaugos priemonių, šių atsargos pakankamos.
„Žinoma, šias priemones kiekvieną dieną eikvojame – jų vis reikia ir reikia. Dabar tikrai turime ir medicininių veido kaukių, ir respiratorių, ir apsauginių akinių, ir veido gaubtuvų, turime daug chirurginių chalatų, ir vienkartinių kombinezonų. Viską naudojame protingai.
Tokiais dalykais nepiktnaudžiaujame ir jokių būdu šių priemonių nenaudojame antrąkart. Kiekvieną dieną mūsų saugos darbų instruktorė, specialistė, atsakinga už infekcijų kontrolę, vaikšto po skyrius ir pakartotinai mokina, kaip darbuotojams apsirengti apsaugos priemones, kaip jas nusirengti, kur išmesti ir kaip utilizuoti. Darbuotojai raštiškai pasirašo, kad susipažino su reikalavimais, ir tie mokymai vyksta nenutrūkstamai. Dabar esame prisijungę prie Krizių centro organizuojamų mokymų. Ši situacija leidžia mums patiems įvertinti savo įstaigą ir galime pamatyti, kaip atrodome bendrame gydymo įstaigų kontekste“, - sakė ligoninės direktorė.
Anot jos, kiekvieną dieną stebėdami epidemiologinę situaciją Lietuvoje medikai atsakingai ruošiasi įvairiems scenarijams.


 
„Kiekvieną dieną iš ryto aptariame, ar per parą buvo COVID-19 pacientas. Neduok Dieve, jeigu į ligoninę patektų užkratas, tada gali tekti kaip Ukmergės ligoninėje viską izoliuoti ar netgi uždaryti.
Vis rengiame susirinkimus su gydymo taryba, su skyrių vedėjais – saugiu atstumu, didelėje salėje, kiekvieną išklausau, kas dabar yra įvykę, ką reikia koreguoti, kaip dirbti. Apsaugos priemonių, kaip minėjau, turime, aparatūros irgi daug yra mums skirta labdaros būdu.
Svarbiausia buvo personalui įveikti nerimą, jiems įrodyti, kad reikia dirbti tokiu metu, nepriklausomai nuo to, kad COVID-19 visi bijome, mes, medikai, turime dirbti. Aš labai dėkinga visam kolektyvui ir visiems žmonėms, kad jie dabar atsisuko į medikus ir suprato, kad tikrai tie medikai dirba sudėtingu laikotarpiu ir sudėtingą darbą. Labai smagu, kai ateini į darbą ir randi prie ligoninės durų didžiausią pintinę gėlių su užrašu „Dėkojame Jums, medikai“,“ - pridūrė J.Seiliuvienė.

 
Tarp kitko
Respublikinė Telšių ligoninėje dirba 74 gydytojai (kartu su antraeilininkais). Nuolat dirbančių apie penkiasdešimt.
Šiuo metu ligoninėje gydoma apie šimtas pacientų Vidaus ligų, Vaikų ligų, reanimacijos, Psichiatrijos, Traumatologijos - ortopedijos, Neurologijos, Akušerijos-ginekologijos ir Chirurgijos skyriuose. Kadangi reabilitacijos jie dabar teigti nebegali, ten perkėlė slaugą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris