Raganų medžioklė prasideda

Margarita Meškaitė
2020-06-04
„Tai yra raganų medžioklė“, - tiesiai šviesai sako medikai po to, kai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dėl tariamų infekcijos kontrolės pažeidimų Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje kreipėsi į prokuratūrą. Šios akiratyje atsidūrė ir dar kelios kitos sveikatos priežiūros įstaigos (Klaipėdoje ir Marijampolėje), kuriose taip pat kilo koronaviruso protrūkis.
Raganų medžioklė prasideda

Seimo narys Eugenijus Gentvilas:

- Vadovas visada atsakingas už tai, kas vyksta jo valdose. Tačiau nuo pat pradžių nedirbdamas ligonininėje ir nesilankęs gydymo įstaigose tuo metu, mačiau nenuoseklią operacijų vadovo poziciją. Jis sakė: kaukės nereikalingos, paskui persigalvojo - jos būtinos. Dezinfekcinio skysčio neleis gaminti privačiam verslui, paskui jau leido. O kur dar aiškių instrukcijų nebuvimas, kaip elgtis, nuolat kintančios taisyklės.
Dabar, kai jau visos instrukcijos sudėliotos, ir Visuomenės sveikatos centras nustato, kad vienoje ar kitoje gydymo įstaigoje nebuvo tinkamai dėvimos apsaugos priemonės, su jomis elgiamasi netinkamai, siūloma kreiptis į prokuratūrą. Bet pažiūrėkite, kas vyko pirminėje fazėje! Kitaip sakant, nieko nevyko, dezinfekcinio skysčio nėra, kaukių nėra, respiratorių nėra, kombinezonų nėra, ventiliavimo priemonių irgi nėra. Tada nepradėjo jokių kreipimųsi į prokuratūrą. Tik paskui, kai centrinė valdžia viską sureguliuoja ir atranda kokius nors nukrypimus gydymo įstaigose, sako, vadovai kalti, kreipkimės į prokuratūrą dėl pažeistų režimo sąlygų. Kodėl kaltė tik gydymo įstaigų vadovų, kurie galbūt ko nors ir neužtikrino per pastarąsias savaites, bet jokios kaltės ir jokios atsakomybės nėra iš operacijų centro pusės, kai pusantro mėnesio vyravo chaosas.

 
Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Raimundas Martinėlis:

- Jeigu būna kokio nors nusikaltimo sudėtis ar įtarimai, tik tada teisėsaugos institucijoms yra teikiami tokie pareiškimai. Todėl kreipiantis į prokuratūrą reikia suformuoti aiškius kaltinimus tiems įstaigų vadovams. Iš pradžių ir ministerija sakė, kad visus aprūpins apsaugos priemonėmis ir viskas yra užsakyta, o po to, kai nesugebėjo įstaigų jomis aprūpinti, pradėjo ieškoti kaltų, kad vadovai nepasiruošę. Vadovai kaip tik stengiasi ir įstaigos turėjo nemažai išlaidų įsigydami vienkartines apsaugos priemones. Kaip tik Sveikatos reikalų komitete paklausiau, kaip bus kompensuojama įstaigoms už patirtas išlaidas, įsigyjant vienkartines apsaugos priemones ir infrastruktūros pritaikymą, deguonies sistemos įdiegimą. Ministerija buvo sakiusi, kad viską darykite, po to pateiksite sąskaitas ir bus apmokėta. Bet dar ir šiandien renka bei skaičiuoja gydymo įstaigų patirtas išlaidas. Įstaigos vis dar negauna žadėtų kompensacijų. Taigi, kaltinti vadovus, manau, nėra teisinga. Tai - medikų bendruomenės kiršinimas. Man susidarė įspūdis, kad Sveikatos apsaugos ministerija ieško kaltų, užuot koordinavusi ir organizavusi bendrą darbą. Taigi ministerijos atstovai galėtų pasitarti su medikų, pacientų organizacijomis, kurių tikrai yra nemažai, ir kurios nori pateikti rekomendacijas. Jie skundžiasi, su jais niekas nesitaria, jų nuomonės niekas neklausia. O po to kaltina!
 
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas:

- Tai yra visiškai neadekvatus, ciniškas veiksmas epidemijos metu, kada gydytojai įsitempę, išgyvena dėl savo ir šeimos narių sveikatos. Ne vieną jų iš tų įstaigų, dėl kurių kreiptasi į prokuratūrą, pažįstu asmeniškai. Vadovaujantis tokia logika, turėtų būti perduoti teisėsaugai ir ministro Aurelijaus Verygos veiksmai dėl padarytų klaidų, kada buvo teigiama, kad nereikia apsaugos kaukių, jų nešiojimas yra perteklinis dalykas, o po to jau privalomas. Po to, kai nebuvo aprūpinta apsaugos priemonėmis ir meluota, kad jų yra pakankamai. Visus šiuos veiksmus reikėtų skųsti vadovaujantis tokia logika. Jeigu yra kokie nors įtarimai, grubūs pažeidimai, po karantino galbūt galima aiškintis. Bet jokiu būdu ne dabar, kada medikai kovoja, kada pasaulyje jie yra gerbiami. Tai vertinu kaip eilinį ministro bandymą pažeminti, apkaltinti įstaigų vadovus. Ne laiku ir ne vietoje daromas gestas - vietoj pagalbos, kada žmonės turi susitelkti židinio pašalinimui, bandoma kreiptis į prokuratūrą.
 
Marijampolės savivaldybės meras Povilas Isoda:


- Mano turimais duomenimis, ligoninėje ir STT atlieka tyrimus, ir prokuratūra, ir dar vyksta įvairūs tarnybiniai vertinimai. Jeigu institucijos tuos tyrimus atlieka, matyt, pagrindą tam turi. Aš savo ruožtu esu pavedęs atlikti patikrinimą mūsų sudarytai komisijai, kitą savaitę bus pateiktos išvados, tada vertinsiu galutinai.
Gal ir gerai, kad objektyviai teisėsauga įvertins situaciją ligoninėje, ar buvo kokios nors nusikalstamos veikos požymių, ar ne. Mes savo ruožtu vertiname iš administracinės pusės, ar nebuvo padaryta kokių nors pažeidimų. Vis dėlto ligoninė yra neeilinė įstaiga, tad norėtųsi, kad tyrimai ilgai nesitęstų, nes tas neapibrėžtumas ir vykstantys tyrimai ramybės neprideda.
 
Lietuvos rajonų ligoninių asociacijos vadovas, Pakruojo ligoninės direktorius Vygantas Sudaris:


- Tai yra raganų medžioklė. Iš pradžių medikai buvo kalti, kad įvežė koronaviruso infekciją, po to – kad ją platino ir kažkas susirgo. O kas buvo iš pradžių? Vaikščiokite be kaukių, nieko čia tokio, jūs patys privalote turėti apsaugos priemonių. Bet buvome pliki basi. O dabar ministerija nori nuo savęs nusimesti kaltę ir ją uždėti ant kitų. Iš viso kaltų čia nereikia ieškoti, liga yra liga ir ji nesirenka. Ar koronavirusu užsikrėtė, o gal užsikrėtė gripu ar sloga nuo gydytojo – dabar kiekvienas ieškokime kas nuo ko užsikrėtė!
Labai paprasta apkaltinti vadovus. Tai galima pavadinti psichologiniu smurtu. Lyg atrodo, kad mums tai yra visai nesvarbu ir tik ministerijos ar kokių nors vadovų dėka mus spausdami jie padaro tvarką. Dar yra ir žmogiškasis veiksnys. Apmokai, išmokai naudoti apsaugos priemones, o darbuotojas kaukės neužsideda. Kiekvieną kartą gi nestovėsi prie darbuotojo. O gal pacientas ne nuo mediko užsikrėtė, o nuo šalia gulinčiojo ar lankytojo - kaip dabar tai įrodyti?

 
P.S.
Kaip sekasi vykdyti ligoninių, kuriose kilo koronaviruso protrūkis, ikiteisminius tyrimus, pasiteiravome Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėjos Elenos Martinonienės.
„Šiuo metu renkami tyrimui reikšmingi duomenys. Turime būti kantrūs, sulaukti, kol bus pranešta apie galutinius proceso sprendimus, kai surinkus visus ikiteisminiam tyrimui reikšmingus duomenis bus priimti vienoki arba kitokie sprendimai“, - sakė atstovė. Moteris taip pat pažymėjo, kad kai kuriose ikiteisminiuose tyrimuose jau yra pasistūmėta į priekį.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris