PSO: elektroninės cigaretės – neabejotinai žalingos

www.lsveikata.lt
2019-07-29
Elektroninės cigaretės yra „neabejotinai žalingos“, tad jų rinka turėtų būti reguliuojama, penktadienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
Ši Jungtinių Tautų agentūra taip pat perspėjo, kad elektroninės cigaretės nėra tinkama priemonė rūkaliams, mėginantiems atsikratyti šio žalingo įpročio.
PSO: elektroninės cigaretės – neabejotinai žalingos
PSO perspėjo, kad tabako pramonės skleidžiama klaidinanti informacija apie elektronines cigaretes yra „egzistuojanti ir reali grėsmė“.

Elektroninės cigaretės – baterijų maitinami prietaisai, garinantys nikotino turinčius skysčius – pastaruoju metu smarkiai išpopuliarėjo. Sveikatos apsaugos specialistai visame pasaulyje nerimauja, kad jos taps dar vienu reikšmingu priklausomybės šaltiniu, ypač jaunimui.
Nors šių prietaisų paskleidžiami garai turi mažiau kenksmingų medžiagų negu paprastų cigarečių dūmai, PSO perspėjo, kad elektroninės cigaretės vis tiek kelia grėsmių vartotojų sveikatai.
 

„Nors rizikos, susijusios su elektroninėmis nikotino paskleidimo sistemomis, konkretus lygis dar nėra išsamiai įvertintas, jos neabejotinai yra žalingos ir todėl turėtų būti reguliuojamos“, – sakoma naujausioje PSO ataskaitoje apie pasaulinę rūkymo epidemiją.
Taip pat „nepakanka įrodymų“ pagrįsti teiginiams, kad šios priemonės veiksmingai padeda rūkaliams, mėginantiems atsisakyti įprastų cigarečių, pridūrė agentūra.
„Daugelyje šalių, kur jos yra prieinamos, dauguma elektroninių cigarečių vartotojų toliau lygiagrečiai vartoja elektronines ir įprastas cigaretes“, – pažymėjo PSO ir pridūrė, kad tokiu atveju pavojus sveikatai beveik arba visiškai nesumažinamas.
 
Didžiosios tabako bendrovės pastaraisiais metais agresyviai reklamuoja elektronines cigaretes ir joms skirtus tabako produktus, siekdamos pritraukti naujų vartotojų.
Jos argumentuoja, kad tokie produktai kur kas mažiau žalingi negu tradicinės cigaretės ir gali kai kuriems rūkaliams padėti visiškai pereiti prie „saugesnių“ alternatyvų.
Tačiau PSO perspėjo, kad tabako pramonės skleidžiama klaidinanti informacija apie elektronines cigaretes yra „egzistuojanti ir reali grėsmė“.

Elektroninių cigarečių vartojimą pasaulyje stengiamasi vis labiau suvaržyti. San Franciske praėjusį mėnesį buvo uždrausta produktų, kuriuose, kitaip nei įprastose cigaretėse, nenaudojamas degimo procesas, pardavimas ir gamyba.
 
Kinija, kurioje gyvena beveik trečdalis pasaulio rūkalių, irgi planuoja imtis reguliuoti elektronines cigaretes.
PSO ataskaitoje sakoma, kad reikia labiau stengtis skatinti žmones atsisakyti rūkymo. Agentūra rašo, kad tik „30 proc. pasaulio gyventojų turi tinkamą prieigą prie paslaugų, padedančių atsisakyti tabako“, tokių kaip tiesioginės specialistų konsultacijos, specializuotos telefono linijos ir gydymo priemonės.
Be pagalbos tik 4 proc. mėginimų mesti rūkyti būna sėkmingi.
Kasmet tabako vartojimas nusineša daugiau kaip 8 mln. žmonių gyvybių – tiek dėl tiesioginio, tiek dėl pasyviojo rūkymo, skelbia PSO.
Nors tabako vartotojų skaičius nuo 2007 metų smarkiai sumažėjo, jų tebėra apie 1,4 milijardo, daugiausiai – vyrų.
„Tabako atsisakę žmonės gali gyventi ilgiau, sveikiau ir produktyviau“, – pažymėjo PSO.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris