PSO: elektroninės cigaretės – neabejotinai žalingos

www.lsveikata.lt
2019-07-29
Elektroninės cigaretės yra „neabejotinai žalingos“, tad jų rinka turėtų būti reguliuojama, penktadienį paskelbė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
Ši Jungtinių Tautų agentūra taip pat perspėjo, kad elektroninės cigaretės nėra tinkama priemonė rūkaliams, mėginantiems atsikratyti šio žalingo įpročio.
PSO: elektroninės cigaretės – neabejotinai žalingos
PSO perspėjo, kad tabako pramonės skleidžiama klaidinanti informacija apie elektronines cigaretes yra „egzistuojanti ir reali grėsmė“.

Elektroninės cigaretės – baterijų maitinami prietaisai, garinantys nikotino turinčius skysčius – pastaruoju metu smarkiai išpopuliarėjo. Sveikatos apsaugos specialistai visame pasaulyje nerimauja, kad jos taps dar vienu reikšmingu priklausomybės šaltiniu, ypač jaunimui.
Nors šių prietaisų paskleidžiami garai turi mažiau kenksmingų medžiagų negu paprastų cigarečių dūmai, PSO perspėjo, kad elektroninės cigaretės vis tiek kelia grėsmių vartotojų sveikatai.
 

„Nors rizikos, susijusios su elektroninėmis nikotino paskleidimo sistemomis, konkretus lygis dar nėra išsamiai įvertintas, jos neabejotinai yra žalingos ir todėl turėtų būti reguliuojamos“, – sakoma naujausioje PSO ataskaitoje apie pasaulinę rūkymo epidemiją.
Taip pat „nepakanka įrodymų“ pagrįsti teiginiams, kad šios priemonės veiksmingai padeda rūkaliams, mėginantiems atsisakyti įprastų cigarečių, pridūrė agentūra.
„Daugelyje šalių, kur jos yra prieinamos, dauguma elektroninių cigarečių vartotojų toliau lygiagrečiai vartoja elektronines ir įprastas cigaretes“, – pažymėjo PSO ir pridūrė, kad tokiu atveju pavojus sveikatai beveik arba visiškai nesumažinamas.
 
Didžiosios tabako bendrovės pastaraisiais metais agresyviai reklamuoja elektronines cigaretes ir joms skirtus tabako produktus, siekdamos pritraukti naujų vartotojų.
Jos argumentuoja, kad tokie produktai kur kas mažiau žalingi negu tradicinės cigaretės ir gali kai kuriems rūkaliams padėti visiškai pereiti prie „saugesnių“ alternatyvų.
Tačiau PSO perspėjo, kad tabako pramonės skleidžiama klaidinanti informacija apie elektronines cigaretes yra „egzistuojanti ir reali grėsmė“.

Elektroninių cigarečių vartojimą pasaulyje stengiamasi vis labiau suvaržyti. San Franciske praėjusį mėnesį buvo uždrausta produktų, kuriuose, kitaip nei įprastose cigaretėse, nenaudojamas degimo procesas, pardavimas ir gamyba.
 
Kinija, kurioje gyvena beveik trečdalis pasaulio rūkalių, irgi planuoja imtis reguliuoti elektronines cigaretes.
PSO ataskaitoje sakoma, kad reikia labiau stengtis skatinti žmones atsisakyti rūkymo. Agentūra rašo, kad tik „30 proc. pasaulio gyventojų turi tinkamą prieigą prie paslaugų, padedančių atsisakyti tabako“, tokių kaip tiesioginės specialistų konsultacijos, specializuotos telefono linijos ir gydymo priemonės.
Be pagalbos tik 4 proc. mėginimų mesti rūkyti būna sėkmingi.
Kasmet tabako vartojimas nusineša daugiau kaip 8 mln. žmonių gyvybių – tiek dėl tiesioginio, tiek dėl pasyviojo rūkymo, skelbia PSO.
Nors tabako vartotojų skaičius nuo 2007 metų smarkiai sumažėjo, jų tebėra apie 1,4 milijardo, daugiausiai – vyrų.
„Tabako atsisakę žmonės gali gyventi ilgiau, sveikiau ir produktyviau“, – pažymėjo PSO.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
    Mokys, kaip vartoti vaistus

    Mokys, kaip vartoti vaistus

    „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

    Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris