Lietuvos psichiatrų asociacija išplatino viešą raginimą Sveikatos apsaugos ministerijai. Kaip teigiama pranešime, ministerija turėtų sudaryti palankią aplinką, galimybes ir teisines sąlygas sveikatos priežiūros specialistams gauti psichiatrinę ir psichologinę pagalbą, nebijant prarasti mediko praktikos licenciją.
„Jokia diagnozė ir gydymas savaime neturėtų būti kliūtis dirbti mediko darbą“, – teigiama pranešime.
"/>

Po gydytojo mirties – psichiatrų žinutė ministerijai: jokia diagnozė ir gydymas neturėtų būti kliūtis dirbti mediko darbą

www.lrt.lt
2019-10-28
Po pasirodžiusios liūdnos žinios apie iš gyvenimo pasitraukusį jauną perspektyvų gydytoją, dirbusį Lazdynų ligoninėje, Lietuvos psichiatrų asociacija išplatino viešą raginimą Sveikatos apsaugos ministerijai. Kaip teigiama pranešime, ministerija turėtų sudaryti palankią aplinką, galimybes ir teisines sąlygas sveikatos priežiūros specialistams gauti psichiatrinę ir psichologinę pagalbą, nebijant prarasti mediko praktikos licenciją.
„Jokia diagnozė ir gydymas savaime neturėtų būti kliūtis dirbti mediko darbą“, – teigiama pranešime.
Po gydytojo mirties – psichiatrų žinutė ministerijai: jokia diagnozė ir gydymas neturėtų būti kliūtis dirbti mediko darbą

Pasak asociacijos atstovų, svarbi kiekviena dėl savižudybės prarasta gyvybė, nepriklausomai nuo nusižudžiusiojo amžiaus, profesijos ar padėties visuomenėje.
„Tokia netektis paliečia daug žmonių: šeimos narius, bendradarbius, kaimynus, bendrapiliečius. Palaikykime išgyvenusius netektį, kalbėkimės ir būkime su jais, paskatinkime kreiptis profesionalios pagalbos. Nėra vienos savižudybės priežasties. Dažniausiai savižudybė – tai nelaimingas atsitikimas nepalankiai sutapus daugybei aplinkybių“, – rašoma pranešime.
 

Specialistai pranešime išvardina ir svarbiausius savižudybės rizikos veiksnius: negydomi psichikos sutrikimai ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas, taip pat savižudybės priemonių prieinamumas, kliūtys gauti veiksmingas sveikatos priežiūros paslaugas, paplitęs visuomenėje požiūris, kad pagalbos kreiptis gėdinga.
„Lietuvos psichiatrų asociacija ragina visus medikus laiku kreiptis ir tinkamai gydyti patiriamus psichikos sutrikimus, skatinti kolegas kreiptis šios pagalbos, prieinamos pirminiame sveikatos priežiūros lygmenyje visose šalies savivaldybėse. Gydymą teikia psichikos sveikatos centrai, bendrosios praktikos gydytojai, šalyje veikia ligoninių psichiatrijos skyriai, krizių ir dienos centrai. Dėl psichikos sutrikimų galima gydytis anonimiškai“, – primenama pranešime.
 
Psichiatrai taip pat primena, kad už saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų sudarymą atsakingas darbdavys.
„Savižudybių prevencijai darbovietėse siūloma kurti palankesnes darbo sąlygas, mažinti įtampą kuriančius veiksnius, mažinti psichikos sutrikimų ir gydymo stigmatizavimą, didinti gydymo prieinamumą.
Atkreipiame medikų ir žiniasklaidos specialistų dėmesį į tai, kad netinkamas savižudybės vaizdavimas viešoje erdvėje gali didinti savižudybių skaičių. Raginame vengti savižudybės minėjimo kviečiant į protestus, akcijas, streikus, emocingų pareiškimų, supaprastintų savižudybės priežasčių paaiškinimų ir nesidalinti šia informacija socialiniuose tinkluose“, – teigiama žinutėje.

 
Anot Lietuvos psichiatrų asociacijos atstovų, Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijose pabrėžiama, kad tinkamai kalbant apie savižudybę būtina vengti sensacingų antraščių, posakių ir pareiškimų, itin santūriai informuoti apie viešų ir žinomų asmenų savižudybes.
LRT.lt primena, kad Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė neteko perspektyvaus traumatologo. LRT.lt šaltinių teigimu, jaunas, per 30 metų vyras, dviejų mažamečių vaikų tėvas, nusižudė. Po savaitgalio budėjimų vyras namuose rastas be gyvybės ženklų.


 



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris