Pakilę geriatrijos įkainiai visų išlaidų nepadengs

Sima Kazarian
2024-05-13
Geriatrijos paslaugas teikiančios įstaigos džiugiai sutiko žinią apie keliamus įkainius. Tiesa, laukiama, kada jie bus padidinti ne tik ambulatorinėms paslaugoms, bet ir stacionarui, turint omenyje, kokia brangi šių paslaugų savikaina.
Pakilę geriatrijos įkainiai visų išlaidų nepadengs
Nuo gegužės mėnesio auga kai kurių geriatrijos paslaugų įkainiai. Šiuos pokyčius iniciavo, ir kad jie įvyktų, itin stengėsi Vilniaus bei Kauno geriatrų bendruomenė.

Įkainiai buvo apverktini
 
Nuo gegužės mėnesio auga kai kurių geriatrijos paslaugų įkainiai. Šiuos pokyčius iniciavo ir kad jie įvyktų, itin stengėsi Vilniaus bei Kauno geriatrų bendruomenė.
LSMU Kauno ligoninės Geriatrijos skyriaus vedėja profesorė Gytė Damulevičienė teigia, jog ankstesni įkainiai buvo tiesiog apverktini, ypač dienos stacionaro.
 
„Buvo mokami 34 eurai už tai, kad žmogus minimaliai keturias valandas per dieną būna gydymo įstaigoje, gauna mažiausiai tris, dažniausiai keturias ar net penkias šešias paslaugas, plius maitinimą. Su pacientu kasdien dirba gydytojas, slaugytojas, kineziterapeutas, ergoterapeutas ir dar kiti komandos nariai pagal poreikį. Pacientas turi savo lovą, keičiama patalynė, infuzijos…“, – paslaugos sudedamąsias dalis vardijo G.Damulevičienė.
 

„Dabar suma kiek daugiau nei dviguba, tai jau geriau. Bet nėra tiek daug, kiek įkainuotos kitų tipų dienos stacionarų paslaugos“, – pastebi ji.
 
 

LSMU Kauno ligoninės Geriatrijos skyriaus vedėja profesorė Gytė Damulevičienė teigia, jog dabar tikrai gerai įkainuota gydytojo geriatro konsultacija. „Gydytojo geriatro išplėstinė konsultacija, kuomet atliekamas išsamusis ištyrimas, tarsi ir gerai apmokama, tačiau įvertinant šešių komandos narių, kuriuos reikia išlaikyti, paslaugas ir laiko trukmę – apie beveik tris valandas, – tai nėra itin jau daug“, – pastebi profesorė.

 
Stacionarui nedidėjo
 
Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė antrina G.Damulevičienei ir teigia, kad įkainių didėjimas buvo reikalingas.
 

„Šios paslaugos apmokėjimas buvo labai, labai mažas, todėl šaunu, jog jis padidėjo, – tvirtina Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė. – Ambulatorinė geriatro konsultacija užtrunka apie valandą ir jos įkainis buvo neadekvatus, turint omenyje, kiek žmogui suteikiama tyrimų, rekomendacijų, kiek su juo dirbama. Todėl mums visiems labai smagu, jog įkainis padidintas.“

 
Tiesa, didėja ne visi, o tik ambulatorinių paslaugų įkainiai. Stacionarinės geriatrijos įkainiai nesikeičia. Vadovė nesigina: tikrai būtų reikalinga, kad įkainis didėtų ir stacionarui.
 
„Teikti stacionarines geriatrijos paslaugas tikrai yra brangus dalykas. Juk visa komanda dirba su žmogumi: ir kineziterapeutas, ir psichiatras, psichologas, ir socialinis darbuotojas... Pacientas konsultuojamas, atliekami tyrimai, žmogui skiriamas gydymas, suteikiama visapusiška paslauga...“ – sakė ligoninės vadovė.
 
„Bet geriatrijos stacionaro įkainio didinimas priklausys nuo to, kaip jis bus didinamas visoms stacionarinėms paslaugoms. Metų pabaigoje šie įkainiai peržiūrimi ir tikimės, kad gal ir šioje vietoje sulauksime padidėjimo“, – vylėsi pašnekovė.
 
Paslaugos naudingos

 
Ar apsimoka teikti geriatrijos paslaugas, turint omenyje didelius kaštus? J.Seiliuvienė teigia, kad dėl to neturi kilti abejonių. „Į Geriatrijos skyrių guldomi tie žmonės, kurie turi viltį, ir specialistai turi viltį, kad jis bus sugrąžintas į gyvenimą pagal savo sveikatos galimybes, – sakė Telšių ligoninės direktorė. – Pacientams sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos keturiolika dvidešimt parų ir per tą laiką siekiama kuo visapusiškiau žmogui padėti – jį gydyti, ištirti. Palikti likimo valiai senyvo žmonės dar greičiau pasensta. O neretai jie skendi vienatvėje, daug kas nurašoma senėjimo procesams ir ta ligų puokštė toliau skleidžiasi, atsiranda paūmėjimai.“
 
Svarbu kokybė
 
Prof. G.Damulevičienė apibendrina, kad geriatrų bendruomenė patenkinta padidėjusiais įkainiais, tai svarbu ir todėl, kad gydytojus geriatrus labiau vertins gydymo įstaigų administracijos. „Bendro darbo su Valstybine ligonių kasa dėka padidinta konsultacijų trukmė – tai nuostabu“, – sakė prof. G.Damulevičienė.
 

Ji teigia, jog pats svarbiausias dalykas, kad geriatrijos paslaugos būtų teikiamos kokybiškai ir netaptų pasipelnymo šaltiniu.
 
Kaip žinoma, pernai Lietuvoje pradėjo veikti 27 geriatrijos skyrių tinklas. Jam sukurti buvo skirta daugiau nei 20 mln. eurų investicijų, didžiąją dalį lėšų skyrė Europos Sąjunga.
 
Nuo gegužės įprastos geriatrijos paslaugos įkainis padidės nuo 25,05 iki 49,20 euro, išplėstinės paslaugos, kai atliekamas išsamus geriatrinis tyrimas – nuo 35,58 iki 79,69 euro. Dienos stacionaro geriatrijos paslaugos įkainis išaugs nuo 34,38 iki 86,04 euro. Padidėjusiems įkainiams kompensuoti per metus papildomai bus skiriama apie 300 tūkst. eurų PSDF lėšų.

 
Komentaras
 
Poreikius diktuoja senėjanti visuomenė
 
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys:
 
- Sveikatos apsaugos sistemos paslaugas būtina perorientuoti, reaguojant į kintančius senėjančios visuomenės poreikius. Šalyje pradėjo veikti beveik trijų dešimčių geriatrijos skyrių tinklas, kuriame vyresnio amžiaus pacientai gauna visapusišką priežiūrą. Siekiant užtikrinti tvarų šių skyrių veikimą bei suteikti pacientams kuo geresnes paslaugas, du kartus yra didinamas geriatrijos paslaugų įkainis. Tad vienas žingsnių, kuriais aktyviai perorientuojamos gydymo paslaugos, artinti jas prie šiandieninių pacientų poreikių. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris