Odontologų rūmų projektas: zuikio iš kepurės neištraukė

Greta Vanagienė
2023-06-01
Praėjusią savaitę Seimo Sveikatos reikalų komitete buvo karšta. Svarstytas Odontologų rūmų įstatymo projektas, turintis rūmams grąžinti prarastą savivaldą, vėl nepasiekė finišo tiesiosios. „Žiūrėsime, kokį zuikį trauks iš kepurės kitą kartą…“ – kad yra tiesiog dirbtinai vilkinamas sprendimas, įsitikinusi Odontologų rūmų tarybos pirmininkė Vilma Brukienė.
Odontologų rūmų projektas: zuikio iš kepurės neištraukė
Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje vėl nerasta sutarimo, ar reikia Odontologų rūmams grąžinti iš jų atimtas funkcijas.

Tempiamas laikas
„Po įvairių išvažiuojamųjų posėdžių prie manęs prieina odontologai ir šneka vis kitaip, o viešai negali pasisakyti, yra neutralūs. Tai ženklas, kad yra kažkas negerai. Mane tai neramina. Bus tęsinys“, – atėjus lemiamam laikui svarstyti Odontologijos įstatymo projektą su jį lydinčiais teisės aktais aiškino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.
 
Scenarijus patiems klausimo šeimininkams neatrodo netikėtas. Nuosprendis, anot Odontologų rūmų tarybos pirmininkės, jau yra: „Gaila, kad visą pranešimą sudėliojau ir argumentavau, bet Seimo nariai jį išklausę manęs vėl klausia to paties. Man atrodo, kad sprendimas galvoje jau priimtas, dabar tik kalbama dėl kalbėjimo. Tam tikri asmenys net nesupranta, kas yra komercinės paslaugos, kas yra mokestis už licenciją. Kadangi nerado jokių svarių argumentų, žiūrėsime, kokį zuikį trauks iš kepurės kitą kartą“, – komentavo V.Brukienė.
 
Taigi 2020-ieji metai, kai buvo iš Odontologų rūmų atimta savivalda, stipriai prisidėjusi prie šios srities specialistų gerovės, panašu, dar nebus užversti.
 
Vos keli komiteto nariai

„Kada viešojo administravimo funkcijos buvo perimtos iš rūmų, turėjome vos penkiais procentais daugiau narių, bendruomenė neišsilakstė. Tai – rimtas kotraargumentas pasakymams, kad rūmų nariai buvo laikomi prievarta. Savivaldos nereikia bijoti, grėsmės nėra aktualios“, – ramino dar nespėjusią įsisiautėti komiteto publiką Odontologų rūmų tarybos pirmininkė Vilma Brukienė, kurios vadovaujami Odontologų rūmai turi 8048 fizinius narius.

 
Beje, į savivaldos sugrąžinimo projekto svarstymą atėjo vos keli Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariai. Posėdis prasidėjo išsamiu Odontologų rūmų pirmininkės pasiaiškinimu dėl per pastaruosius metus jiems metamų būtų ir nebūtų kaltinimų. Pateikta ne tik rūmų veiklos ataskaita, bet ir atverta piniginė, parodant kam skiriami uždirbami pinigai. Kurių, kaip pasirodo, ne aruodai.
„Pirmininke, gal galite patikslinti, koks jūsų darbinis santykis su rūmais? Gal bus mažiau įtarimų man ir kolegai Aurelijui“, – nepasitikėjimą demonstravo A.Matulas.
 
„Kokių įtarimų? Norėčiau, kad patikslintumėte tuos įtarimus, nes nevykdome dabar licencijavimo funkcijų. Odontologų rūmai – tiesiog asociacija. Kur jūs matote konfliktą? Aš savo viešus ir privačius interesus kaip Žalgirio klinikos darbuotoja deklaruoju seniai. Iš Etikos komisijos nesu sulaukusi jokių pastabų“, – replikavo V.Brukienė.

„Jūs esate etatinė darbuotoja rūmuose? Kokie jūsų santykiai su rūmais?“ – neatlyžo A.Matulas.
 
„Sutartiniai. Vadovas renkamas visos tarybos visuotinio susirinkimo metu“, – galimus įtarimus sklaidė V.Brukienė.
Rūmų pirmininkė atsakymą paruošė ir kitam viešai išsakytam kaltinimui, esą savivalda siekiama susistatyti savus – sukurti monopolį ir išstumti į užribį universitetus.
 
„Apskaičiavome, kad trečdalis rūmų tarybos narių yra po lygiai LSMU ir Vilniaus universiteto atstovai, kitas trečdalis – kolegijų atstovai, likęs trečdalis – žmonės iš privačios ar viešosios praktikos. Girdėjome ir tai, kad susivienijus į bendruomenę neva reikės išlaikyti rūmus ir jų vadovus – toks argumentas nėra rimtas. Nario mokestis yra penki eurai per mėnesį gydytojams odontologams, o jų padėjėjams net euro nesusidaro“, – paliko Seimo nariams spręsti, ar tokia finansinė našta yra didelė ir rimta, V.Brukienė.
 
Valdantieji tikrindami rūmų finansus domėjosi ir jų nekilnojamojo turto pirkiniais, ir apskirtai, kurgi jie deda uždirbtus pinigus.
„Taip, Odontologų rūmai pirko patalpas, tačiau net ir praradę viešojo administravimo funkcijas toliau išlaikome jų darbuotojus. Medikai negali daryti techninio darbo, tam reikia specialių darbuotojų. Tam išleidžiama didžioji dalis mūsų uždirbamų pinigų. Jachtų odontologų rūmai nepirko, todėl Seimo nariams nereikėtų skleisti apkalbų“, – aiškino, kur nueina kiekvieno nario suneštas mėnesinis penkių eurų metinis mokestis, V.Brukienė.
 
Tiesa, lieka ir kilnesniems tikslams: prasidėjus karui Ukrainoje Odontologų rūmai ėmėsi remti ukrainiečius. Priminė ir didelio masto labdaringas veiklas, gimnazijų rėmimą, didžiules švietėjiškas programas, profilaktikos programas neįgaliesiems, nacionalinę burnos profilaktikos programą, kurių suma – per 150 tūkst. eurų.
Minėta suma A.Matului nepasirodė įspūdinga. „Čia minėjote, kad rūmai įgyvendino kažkokias dvi dideles švietėjiškas programas ir tai sudarė apie 150 tūkstančių eurų. Nemanote, kad tai – juokinga suma? – klausė jis.
 
„Aš tiesiog nustebusi, kad jums tokia suma yra nedidelė. Gal tada galite pakomentuoti, kas daugiau yra skyręs privačiai iniciatyvai pinigų? Mes jau aplankėme daugiau nei 300 neįgalių šeimų, 11 mokyklų, programoje pradėjo dalyvauti 700 pirmokų. Atsiprašau, bet šis jūsų komentaras tiesiog ciniškas…“ – reagavo V.Brukienė.
 
„Kokį kietesnį žodį parinkite mano komentarui apibūdinti. Valstybiniu mastu sveikinu, kad privačiai randate 150 trūkstančių – viskas tvarkoj. Bet kokia vaikų dantų sveikata, kokios eilės pas odontologus? Neturime kuo džiaugtis. Deja, bet vaikų dantų būklė blogėja. Kas formuoja politiką? Niekas iš jūsų tų funkcijų ir kvalifikacijos neatėmė“, – neatlyžo A.Matulas.
Apstulbusiai rūmų pirmininkei liko tik paklausti, kas dar iš savo kišenės paėmė ir padėjo savo pinigus profilaktikai? Ar yra Lietuvoje dar tokia organizacija? „Net valstybė tokių pinigų neskiria. Turėtumėte mus už tai pagirti“, – savo laikėsi V.Brukienė.
 
Ji atkreipė dėmesį į tai, kad odontologų licencijavimo funkcijas perėmus Akreditavimo tarnybai buvo rasta daug pažeidimų: „Tuo metu galiojo skirtingi reglamentavimai: Odontologų rūmai dirbo pagal ministro įsakymą dėl odontologinės priežiūros įstaigų licencijavimo. O Akreditavimo tarnyba vadovavosi asmens sveikatos įstaigų licencijavimo įsakymu. Kai kurie punktai skyrėsi iš esmės. Jei palygintume obuolius su apelsinais, tikrai surasime skirtumų. Nesakau, kad nebuvo klaidų, bet jas galima taisyti, o ne imtis iškart drastiškų veiksmų“, – tikino V.Brukienė.
 
Siunčiama žinutė: nepasitikime
V.Brukienė aiškino, kad savivalda ir savireguliacija Odontologų rūmams svarbi dėl profesinės etikos. Mat šiandien nėra institucijos, kuri tą užtikrintų gydytojams odontologams. Neprižiūrimas ir gydytojų odontologų tobulinimas.
 
„Paskirtas šlapimo takų infekcijos gydymas, rožės gydymas. Nevertinama ir lektorių kompetencija. Medikus tobulina firmų atstovai, paskaitas skaito vadybininkai. Kai už tai buvo atsakingi patys rūmai, tam buvo atskira komisija, kuri griežtai vertindavo, kokias paskaitas ir kas skaito“, – apie įsivyravusią netvarką kalbėjo V.Brukienė ir pridūrė, kad daryti išvadas jų profesiniais klausimais dabar imasi kompetencijų tam neturintys asmenys.
 
Maža to, gydytojams odontologams yra ženkliai padidėjusi administracinė našta. Mat dabar jiems reikia kaupti tobulinimosi sertifikatus, o Odontologų rūmai per kelerius metus jau buvo sukūrę sistemą, į kurią investuota per porą milijonų eurų, ir viskas buvo atliekama automatiškai.  

 
Paklausta, kodėl Odontologų rūmai toliau negali dirbti tobulinimo ir profilaktikos srityje, V.Brukienė atsako vienareikšmiai, nes yra gyvybiškai svarbus įstaigos integralumas: „Negalime užtikrinti tiek gydytojo, tiek ir paciento saugos neturėdami galimybės kontroliuoti visų sričių patys. Jei neįtraukiame mūsų profesinės bendruomenės į savivaldos mechanizmą, pasiunčiame jai žinią, kad ja nepasitikime ir kad ji neturėtų prisiimti atsakomybės nei už kokybę, nei už skaidrumą.“
 
Netrukdo dalyvauti teisėkuroje
Į posėdį pavėlavęs ir Odontologų rūmų pranešimo neišklausęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Aurelijus Veryga iš naujo klausinėjo pirmininkės, kodėl Odontologų rūmamas taip svarbu turėti licencijavimą ir kaip licencijavimo neturėjimas trukdo dalyvauti teisėkūroje, kelti kvalifikaciją?
Čia jau ėmėsi rimtesnio paaiškinimo medicinos ir farmacijos teisės ekspertas Andrej Rudanov. Mat tai nėra tik odontologų užmačios.
 

„Profesinė savivalda pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą susideda iš keturių privalomų dedamųjų: privaloma narystė, veiklos licencijavimas arba akreditavimas, kvalifikacijos tobulinimas ir etikos priežiūra. Bent vienos šių funkcijų nebuvimas nėra profesinė savivalda. Tai bet kokia kita asociacija, draugija ar bet kas kitas, bet tik ne profesinė savivalda, kuriai valstybė įstatymu patiki tam tikrų funkcijų ir viešojo administravimo atlikimą. Ne Odontologų rūmai tai išgalvojo“, – akcentavo medicinos ir farmacijos teisės ekspertas Andrej Rudanov.

 
„Jūsų kolega yra pasamdytas teisininkas. Jis daugumai sričių atstovauja. Žinome jį kaip nuluptą“, – komentavo komiteto pirmininkas, esą teisininkas šioje diskusijoje „ne prie ko“.
 
Kursų kokybės niekas netikrina
„Bet kokią pridėtinę vertę tai sukuria? Kur didysis gėris? – nesuprato A.Veryga, kodėl taip rūpi licencijavimą rūmams vykdyti patiems. – Sakote kainuoja mokesčių mokėtojų pinigus? Bet taip veikia valstybė – visur yra mokesčių perskirstymas. Tai, kad atsiranda kažkokie rūmai, mokesčiai neprapuola.“
„Gaila, kad negirdėjote mano pranešimo, nes jis visas buvo apie tai. Man reikėtų tiesiog kartotis“, – paaiškino V.Brukienė.
 

Nesutiko A.Veryga ir su Odontologų rūmų argumentais dėl prastėjančio kvalifikacijos kėlimo.
„Aš būdamas psichiatru turiu licenciją ir toliau mokausi, renkuosi kursus ir tikrai ne visi jie yra iš psichiatrijos srities. Man, kaip gydytojui, pavyzdžiui, aktualu žinoti apie hipertenziją. Tai galbūt visai nereiškia blogos kursų kokybės? Jei imsime žiūrėti izoliuotai, tai – ne privalumas, o trūkumas“, – apsuko V.Brukienės pasipiktinimą dėl šlapimo takų infekcijos paskaitų gydytojams odontologams tobulinimosi srityje savo naudai A.Veryga.
 
Prie diskusijos prisijungęs Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovas Tadas Žentelis nors ir nėra prieš, kad Odontologų rūmai savo ūkį tvarkytųsi patys, svarbūs, anot jo, du esminiai klausimai: kada tai padaryti ir kaip.
 

„Į bet kokį perdavimą reikia investuoti resursų: keisti teisės aktus, pritaikyti informacinę sistemą. Vieną kartą tai jau buvo padaryta. Dabar vėl reikėtų daryti. Be to, bet kokia priežiūros sistema turi būti pertvarkoma tada, kai matomas pagerėjimas orientuotas ne į valstybę, bet į naudos gavėją – šiuo atveju pacientą. Todėl norint svarstyti pertvarkyti sistemą, reikia atsakyti į klausimą, kas iš to pacientui? Kokia nauda ir kas, jei tai darysim dabar?“ – aiškino Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos vadovas Tadas Žentelis ir teisinosi dėl kursų kontroliavimo, – Mums metė akmenį į daržą, kad kursų neprižiūrim, bet tai bendra visų kursų problema, nes mums tokios funkcijos teisės aktai nenumato.“

 
„Niekas nesako, kad universitetai pablogino kursus. Aš pati esu universiteto atstovė. Problema ta, kad kursus gali organizuoti bet kas su tokia kontrole, kokia yra dabar“, – atkreipė dėmesį V.Brukienė.
„Čia kažkoks šantažas. Pasakykite, kaip yra, Tadai?“ – susinervino A.Matulas.
 
„Jei kursai patvirtinti Higienos instituto, sertifikatus užskaitome“, – nenorėjo ilgiau aiškinti T.Žentelis. Anot jo, problemų dėl kursų kokybės yra. Net jei lektoriai puikūs, programa gera, niekas to netikrina. Šiuo metu yra kuriama platforma, per kurią bus vykdomi viešieji pirkimai, o tada ir išsispręs kursų priežiūros klausimas. Tiesa, naujovė bus parengta tik kitų metų viduryje.
 
„Platforma nebus pritaikyta jokiems rūmams, ar kažkam kitam, kas nori perimti licencijavimą“, – patikslino T.Žentelis. Skaičiuojama, kad tai leis per metus sutaupyti etatą – arba 23 tūkstančius eurų. Tiek pinigų buvo skirta šiai funkcijai vykdyti.
 
„Licencijavimas turi būti sprendžiamas iš karto, nes tai susiję su teisės aktų pakeitimais ir su informacinių sistemų pritaikymu, kas užtrunka laiko ir kaštų. Reikia vienu metu daryti viską, nes tai kaštai“, – akcentavo jis.
 
Aš vis tiek negavau atsakymo, kokią pridėtinę vertę visa tai sukurtų. Jei kas nors keičiama, ypač teisėkūroje, pirmiausia yra perimama kokia nors problema. Jei kalbame, kad problema yra kursų kokybė, tam nereikia licencijavimo. Tą galima prižiūrėti ne tik per jį. Valstybė turėtų būti nuosekli“, – nesuradus bendro sutarimo posėdį apibendrinti ėmėsi A.Veryga.
 
Anot jo, odontologų rūmai su licencijavimu buvo išimtis iš visų kitų sveikatos srityje veikiančių profesijų. Jei sugrąžinsime šį mechanizmą, neva sugriausime akreditavimo sistemą.

 
Komentaras
Lietuvos medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė:

- Pati per metus organizuoju ne vieną kurą. Užtikriname platų pasirinkimą įvairiausių sričių. Aktyvus dalyvavimas vebinaruose parodo jų kokybę. Palyginti su gydomąją medicina, tokio pasirinkimo nėra, kas dabar vyksta su kvalifikacijos kėlimo darbo grupe.
 
Matau tik pliusus, jei Odontologų rūmams bus grąžintos atimtos teisės: jie galės spręsti etinius dalykus, taip pat konfliktus su pacientais, kas turi poveikį visai bendruomenei. Šiuo metu, kai įvyksta konfliktas, esame bejėgiai paveikti konkretų gydytoją, nes neturime teisės nei stabdyti licencijos, nei kalbėtis su gydytoju apie jo darbo kokybę. Tai atsiliepia ir pačių gydytojų odontologų požiūriui.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris