Odontologų bendruomenei – 20 metų: „Tapome dar stipresni!“

Greta Vanagienė
2024-02-15
„Šv. Apolonijos norėčiau paprašyti sveikatos ir taikos, o visą kitą laimę mokame nusikaldinti patys“, – iškilmingoje Odontologų rūmų šventėje, kuri bendruomenei šiemet tapo dvigubai ypatinga, kalbėjo Tarybos pirmininkė prof. Vilma Brukienė.
20-metį švenčiančiai odontologų bendruomenei atkovota savivalda – bendrystės įrodymas. Jos nariai vieningai sutaria – sutelkę titaniškas jėgas tapo tik dar stipresni.
Odontologų bendruomenei – 20 metų: „Tapome dar stipresni!“
Šiemet garbingiausia Šv. Apolonijos statulėlė atiteko gydytojai odontologei Erminijai Guzaitienei.

Šv. Apolonijos, Tarptautinės odontologų dienos minėjimas šiemet deleguotas organizuoti Šiaulių teritoriniam skyriui. Šventė tradiciškai prasidėjo šventomis mišiomis. Šiaulių šv. Apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje jas laikęs kunigas Rimantas Žaromskis joms pasibaigus siuntė linkėjimų… buvusiems kolegoms! Mat 15 metų ir pats sukosi tarp gydytojų odontologų, dirbo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Veido ir žandikaulių chirurgijos skyriuje medicinos slaugytoju. Buvę kolegos prof. dr. Gintaras Janužis ir doc. dr. Dalius Sakavičius su malonumu priėjo ne tik bendrai nuotraukai, bet ir bičiuliškam pokalbiui.
 
„Buvo malonu pasitarnauti saviškiams“, – kad tokie pat ir prisiminimai iš Kauno klinikų, patikino Dievo tarnystei vėliau pasišventęs R.Žaromskis.
Tuoj po šventų mišių Šv. Apolonijos garbei Saulės mieste apdovanoti nusipelnę Odontologų rūmų bendruomenės nariai.


 
Drakonas mirė – tegyvuoja drakonas!
Šventei persikėlus į Šiaulių vyskupijos Pastoracinį centrą Odontologų rūmų Tarybos pirmininkė prof. dr.  Vilma Brukienė stojo prieš kolegas iškilmingai kalbai, primenančiai istoriją. 2023 metų gruodis Odontologų rūmams buvo ypač dosnus.
 

„Rūmams dvidešimtmečio proga buvo įteikta didžiulė dovana. 2003-ųjų gruodžio mėnesį priimtas įstatymas, suteikiantis savivaldos teisę ir pareigą odontologų bendruomenei. Mūsų neparklupdė kelių asmenų įžeistos ambicijos. Mūsų neparklupdė jų noras grąžinti mus į tuos laikus, kai viskas buvo valdoma iš centro komiteto. Už tai pirmiausia turime būti dėkingi patys sau, nes kova buvo sunki. O atradimai – dar didesni. Taip, kaip susivienijome ir palaikėme vieni kitus skambučiais, įrodymas, kad esame nuostabūs“, – kolegoms padėkas siuntė Odontologų rūmų Tarybos pirmininkė prof. Vilma Brukienė.

 
Tiesa, V.Brukienė, nors pergalės vėliava jau rankoje, ragina neprarasti budrumo. „Drakonas mirė – tegyvuoja drakonas“, – sako ji. Mat dar nespėjus balsuoti už įstatymą, kuris grąžino savivaldą, iš tam tikrų Seimo narių atvirai sklido grasinimai rudenį, pasikeitus valdžiai, laimėjimą ir vėl atimti.
 
„Ši kova niekada nesibaigs. Kai kas nors turi kai ką labai gero, visada atsiras tų, kurie norės tai atimti ir sutrypti purvinais batais, ką puoselėjame dvidešimt metų“, – įsitikinusi profesorė, ir toliau ragindama tęsti dialogą su pacientais, nesidrovėti kalbėti su politikais.

 
O kad šie metai – rinkimų metai, reikia žinoti, ir už ką balsuoti! V.Brukienė priminė, jog rinkimai taip pat laukia ir Odontologų rūmų. Pasinaudodama proga ragino aktyviai dalyvauti gegužę Druskininkuose vyksiančiuose rinkimuose, lemsiančiuose, kas stovės už Odontologų rūmų vairo ateinančius ketverius metus.
 
„Šventinės dienos proga šv. Apolonijos norėčiau paprašyti mūsų bendruomenei tik dviejų dalykų – sveikatos ir taikos, nes visą kitą laimę mokame nusikaldinti patys. Su švente!“ – šventinį vakarą pradėjo Odontologų rūmų Tarybos pirmininkė.
 
Ne tik įvertinimas, bet ir profesinė šventė
Laikantis ilgamečių tradicijų, rūmai kasmet apdovanoja iškiliausius, labiausiai profesinėje, mokslinėje ir visuomeninėje veikloje nusipelniusius gydytojus odontologus bei burnos priežiūros specialistus.
 
2008 metų Šv. Apolonijos nominaciją taip pat Saulės mieste gavęs, jau kadenciją baigęs Panevėžio teritorinio skyriaus burnos chirurgas odontologas Vytautas Bosas sako, jog šis apdovanojimas – ypač reikšmingas profesinis įvertinimas.
 
„Pasidėjau pačioje garbingiausioje namų vietoje. Pamatau ir visada prisimenu. Tai – mano gyvenimo kelias. Kai buvo įkurti Odontologų rūmai, užauginome tradiciją tai švęsti. Atvykstu kasmet, negaliu praleisti tokios progos pagerbti kolegų, susitikti su savais“, – pasakoja į bendruomenės istorijos puslapius patekęs laureatas.
 
Šiemet garbingiausia Šv. Apolonijos statulėlė atiteko gydytojai odontologei Erminijai Guzaitienei. Ji 1980-iais baigė tuometinį Kauno medicinos institutą ir atvyko į Šiaulių stomatologijos polikliniką, kur pradėjo odontologės kelią. Gydytoja iš karto tapo mėgstama ir vertinama pacientų, sėkmingai įsiliejo į kolegų gretas, pelnė jų pasitikėjimą bei buvo įvertinta. 1994-iais pradėjo dirbti Šiaulių vieno stomatologijos poliklinikos skyriaus vedėja, o nuo 1996 metų užsiima privačia praktika. Gydytoja aktyviai dalyvauja visuomeninėje veikloje. Šiaulių krašto bendruomenė nuo 2004-ųjų ne kartą išreiškė pasitikėjimą, rinkdama E.Guzaitienę į Odontologų rūmų Tarybą. Gydytoja aktyviai dalyvavo kuriant Odontologų rūmus, taip pat ne vienerius metus yra Lietuvos odontologų atstovė Europos odontologų taryboje.
 
„Ši Šv. Apolonijos statulėlė yra mūsų visų tvirtybės simbolis. Ji, kaip ir mes, tokia tvirta ir nepalaužiama. Ačiū kolegoms už pasitikėjimą. Šiauliuose sutikau tiek daug gerų žmonių, kurie tapo mano šeima. Net su giminėmis nesame tokie artimi kaip su bendruomene“, – atsiimdama apdovanojimą sakė E.Guzaitienė.
 
Gydytoja teigė, jog Odontologų šventė jai prilygsta Didžiosioms metų šventėms, kai tos pačios profesijos atstovai gali ne tik pabendrauti svarbiomis temomis, bet ir atsipalaiduoti. Ką čia slėpti – ir pasipuošti!
„Kartą per metus tenka moteriškas malonumas nusilakuoti nagus, ko dėl profesinio etiketo paprastai sau negalime leisti“, – šypteli laureatė, čia pat pereidama prie rimtesnių aktualijų.
 
Kvietė išlikti gydytojais
Nors bendruomenės nariai yra vienas kitam kolegiški, o konkurencija – sveikas dalykas, E.Guzaitienė sako, jog Europos odontologams nerimą kelia vis labiau įsitvirtinti bandantys ekonominiai tinklai. Pastarųjų tikslas – maksimalus pelnas.
 
„Turime likti gydytojais. Jei tinklų finansuotojas – ne medikas, jam bus svarbus tik pelnas. Išlikime gydytojais, atstovaujančiais paciento interesams, nenusižengdami profesinei etikai“, – esamiems ir būsimiems odontologams žinią siuntė E.Guzaitienė.
 
Medikė nepraleido progos pakalbėti apie švietimo bei profilaktikos programų trūkumą. Ji įsitikinusi, kad reikalinga ne tik kurti programas, bet ir įtvirtinti įstatymus, skatinančius burnos sveikatos palaikymą.
 
„Programos gauna finansavimą, o kai šis pasibaigia, pasibaigia ir programa“, – paprastą matematiką dėsto pašnekovė. Būdama Odontologų rūmų atstovė Europos odontologų taryboje, ji ne be reikalo kalba, kad Lietuva atsilieka burnos ligų profilaktikos įstatymų kūrime.

 
„Tam turėtume skirti daugiau dėmesio ir lėšų. Kiek gi gali vien iš entuziazmo dirbti? Valstybė į mus, deja, žiūri kaip į pelno nešėjus. Lietuvoje gimstamumas nėra toks didelis, todėl būtų nesudėtinga įdiegti užsienio sistemą, kur kiekviena gimdyvė dar gimdymo namuose gauna žinių, kaip reikia prižiūrėti vaikų dantis, turi krepšelį“, – geruosius pavyzdžius mini E.Guzaitienė.


 
Apdovanoti ryškiausieji
Padėkos keliavo ir grupelei ryškiausių bendruomenės narių. Burnos higienisto nominacijos laureate tapo Jovita Pranauskienė. Burnos higieniste moteris dirba 15 metų. Ji vertinama už atsakingumą, kruopštumą, kokybiškai atliekamas tiesiogines pareigas, taip pat yra mylima pacientų bei kolegų. Jovita taip pat yra ypač aktyvi visuomenės švietime – kasmetinė savanoriška veikla pasaulinės burnos sveikatos renginiuose, Panevėžio bendruomeniniuose vaikų globos namuose, savanorystė Odontologų rūmų burnos ligų profilaktikos programoje „Negalią turinčių vaikų burnos sveikatos gerinimo programa“.
 
Dantų techniko nominacija atiteko Margaritai Daublytei, kurios darbinė patirtis siekia jau du dešimtmečius, o nuo 2016 metų ji dirba su studentais Kauno kolegijoje, dėsto implantologijos pagrindus. Taip pat moko kolegas tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse, dalyvauja moksliniuose tyrimuose, kuriant bei testuojant naujus produktus.
 
Gydytojo odontologo padėjėjo nominacija buvo skirta Renatai Enzelienei. Kolegos Renatą vertina kaip puikią savo srities specialistę, nuolat keliančią profesinę kompetenciją, kuri jai leidžia puikiai atlikti pareigas bei organizuoti kolegų darbą. Būsimiems burnos higienistams ir odontologo padėjėjams Renata dėsto odontologinės radiologijos pagrindus, yra odontologų padėjėjų praktikų vadovė, rengia praktikos aprašus, dalyvauja ruošiant studentų kvalifikacinių egzaminų užduotis, yra studentų kursinių ir baigiamųjų darbų vadovė.
 
Odontologų rūmų padėkos raštai taip pat įteikti nusipelniusiems bendruomenės nariams: dantų technikei Jurgitai Alilionienei, gydytojo odontologo padėjėjai Irenai Bražionienei, gydytojai odontologei Linai Degutienei, gydytojo odontologo padėjėjai Astai Gakienei, burnos higienistei Gintarei Grūpienei, gydytojai odontologei Vytei Gerdžiūnaitei, gydytojai periodontologei Sigutei Ilgauskienei, gydytojo odontologo padėjėjai, burnos higienistei Indrei Jonauskaitei, gydytojo odontologo padėjėjai Rūtai Jurevičienei, burnos higienistei Miglei Lebednykaitei, burnos higienistei Justei Meištenytei, burnos higienistei Indrei Tuzinienei ir gydytojai odontologei Ritai Zuozienei.
 

Įteiktos ir dvi sveikatos apsaugos ministro padėkos. Jos skirtos burnos higienistei Ritai Juchnevičienei bei gydytojai odontologei Janinai Balčiauskienei.
 
Vykdo misijas Ukrainoje
Odontologų bendruomenė remia ir karo purtomos Ukrainos gyventojus. Pernai susivieniję ir skyrę didžiulę finansinę bei medikamentinę paramą Ukrainos odontologams, rūmų atstovai vien tuo neapsiriboja. Nenutrūkstamai teikia ir odontologinę paramą savanoriškai vykdami į Ukrainą gydyti suaugusiųjų ir vaikų dantų. Šiemet apdovanota gydytoja odontologė Vytė Gerdžiūnaitė pasakoja į misiją vykusi jau ne kartą.
 
„Informacija paskelbta Odontologų rūmų bendruomenės puslapyje. Jungiasi savanoriai. Iš pradžių buvome pagąsdini, kad suprastume, kur vykstame, o vėliau tai jau tapo tęstine misija. Šiemet jos suplanuotos septynios. Skatiname, kad kiekvienoje komandoje būtų po vieną jau buvusį misijoje ir po vieną naują narį, kad pagalba būtų plečiama“, – pasakoja V.Gerdžiūnaitė.
 
Atostogų sąskaita vykdoma pagalba tęsiasi nuo savaitės iki dešimties dienų, o pamažu misija Ukrainoje darbdavių užskaitoma ir kaip darbo valandos.
„Sunkiausia užduotis – sukoordinuoti pagalbą, kad ją teiktume saugiai. Kas neturi patirties, gali atrodyti, jog tai – paprasta ir saugu. Būna visko. Kartais prieš pat misiją gauname nuotraukų su žinute, kad vietovė, kur turėjome netrukus atsidurti, jau visiškai subombarduota. Tenka nepabūgti ir organizuoti kitą pagalbos vietą“, – pasakoja medikė pridurdama, jog baimę užgožia didelė ukrainiečių globa. Parūpinamas viešbutis, bendrabutis ar namas.
 
Žiemą rūpestį kelia ir klimato sąlygos. Mat minusinė temperatūra neleidžia automobiliuose palikti medicininės įrangos, pasiruošti darbui prireikia ne tik laiko, bet ir nemažai fizinių jėgų.

 
Komentaras:
Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė Auristida Gerliakienė:

- Džiaugiuosi, kad turime tokią šventę, kur gali taip gausiai susirinkti bendruomenė. Kasmet švenčiame vis kitame teritoriniame skyriuje iš penkių. Šiemet mums visiems šventė ypatinga, nes Odontologų rūmai švenčia dvidešimtmetį. Ta proga gavome nepaprastai mums svarbią dovaną – nepriklausomybę.
 
Politinė valia lėmė, jog valstybės deleguotos funkcijos buvo iš mūsų atimtos. Ne tik sekiau nepriklausomybės atgavimo kelią, bet ir pati jame dalyvavau. Stengėmės nepaleisti vėliavos iš rankų. Džiaugiuosi, kad mūsų bendruomenė per tuos metus neiširo, o liko vieninga. Mes tik dar labiau sustiprėjome suvokę savivaldos vertę. Bendruomenės pasitikėjimas įkvėpė mūsų lyderius kovoti už savo teises.

 
Komentaras
Šiaulių valstybinės kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto dekanė Ginta Gerikaitė:


- Dalyvauti šventėje man didžiulė garbė. Norėčiau atlikti dėkingumo misiją, nes dažnai skubame, lekiame, o dėkingumo krislelis įprasmina gyvenimą, suteikia pozityvių emociją, leidžia su gera nuotaika judėti į priekį, kaip sunku bebūtų. Praleistas laikas kartu mus tik stiprina. Malonu matyti mūsų bendrystę.
 
Išėjome iš labirinto, į kurį buvome papuolę nuo 2021 metų. Tai, kad šiemet jau antrą kartą turėjome odontologinės priežiūros studentus, – didžiulis laimėjimas, kurio nebūtų be Odontologų rūmų pagalbos. Noriu nuoširdžiai padėkoti vadovybei už supratimą ir palaikymą, greitą reakciją, kai reikėjo paramos.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris