Norėjo kaip geriau, išėjo... kaip visada

Evelina Machova, Eimantas Šaulitis
2019-09-20
Skandalas! Taip jau dvi savaites galiojančias sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patvirtintas naujoves teikiant greitosios medicinos pagalbos paslaugas vadina medikai. Kruta ir politikai. Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete politikai piktinosi, kad tokią tvarką reikia kuo greičiau keisti. Juk nesaugu medikams perimti pacientą autostradoje ar po tiltu! Kaip visa tai atrodys, pavyzdžiui, žiemą per pūgą! Pala, tokie pacientų perėmimai vyko ne vienerius metus, bet niekas nė necyptelėjo...
Norėjo kaip geriau, išėjo... kaip visada

Rinkimams artėjant
Dabar pats laikas ruoštis rinkimams. Juolab jei esi vienmandatininkas iš Pasvalio, Elektrėnų, Kėdainių ar kito rajono. Juk čia - gydymo įstaigos didžiausi darbdaviai, todėl ir pažadų kryptis dažnai gana aiški – didesni atlyginimai, geresnės darbo sąlygos, gydymo paslaugos arčiau žmonių.
Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija ne vienerius metus, ne vienam ministrui murmėjo murmelę apie tai, kad reikalingos GMP brigados, pervežančios pacientus į klasterinius centrus. Gavo, bet tai virto skandalu... Mat dabar visi piktinasi pacientų perėmimu pakelėje, nors tai, kaip numatyta, yra tik kraštutinė priemonė. Politikai trepsi kojelėmis, piktinasi, asociacijos vadovui Nerijui Mikelioniui siūlo nesekti gražių pasakėlių, kad viskas čia tvarkoj ir grasina parlamentine kontrole.

„Labai, gerai. Gal tuomet pavyks pamatyti realią situaciją. Galbūt bus galimybė pakalbėti ir apie kitas problemas, kurių nenorima liesti“, - sako asociacijos prezidentas ir Kauno miesto greitosios pagalbos stoties vadovas N.Mikelionis.
Pasak Lietuvos medikų sąjūdžio pavaduotojos gydytojos Jurgitos Sejonienės, žvelgiant iš šono, tas pacientų perdavimas tikrai neatrodo nei saugus, nei reikalingas. O kolegos dirbantys šioje srityje tikina, kad ir laiko nesutaupoma. Visų nuomonės, žinoma, svarbios, tačiau kyla klausimas, kodėl paciento perėmimas tapo pagrindine šių pokyčių ašimi, kai iš tikrųjų yra tik kraštutinė priemonė?

Perimta tik 13

Prieš kelerius metus diskutuota ir dėl to, kad greitukės, idant atliktų tiesioginį darbą, tai yra skubėtų į iškvietimus dirba sveikatos sektoriaus taksistais. Iš rajoninės ligoninės pacientus veža į didesnius centrus. Tuomet piktinosi net ir pacientai, kurie priekaištavo, kad greitukės tenka labai ilgai laukti. Dabar gi įsteigta 20 klasterinių brigadų, bet vėl blogai.
„Klasterinės brigados skirtos, kad pacientas kuo greičiau patektų į klasterinį centrą jei jį ištiko infarktas, insultas ar jis patyrė daugybines traumas. Tikslas - atlaisvinti rajonų brigadas, kurių šiandien katastrofiškai trūksta, kad jos galėtų dirbti tiesioginį darbą aptarnaujamame rajone, o ne užsiimtų logistika. Atlikome tyrimą, kurio metu prašėme, kad greitosios surašytų valandas, kiek sugaišta pervežimams. Rezultatas: iš 215 brigadų, kurios buti Lietuvoje, tiesioginį darbą dirba tik 130, nes visos kitos būna užimtos pervežimais. Per pastarąsias dvi savaites iš dviejų šimtų kvietimų Kauno GMP aptarnaujamoje teritorijoje perimta tik trylika pacientų“, - sako N.Mikelionis.
 
Viskas dėl pinigų?
Tai gal čia viskas dėl pinigų? Juk spaudoje šią savaitę ne kartą nuskambėjo, kad iš rajoninių greitukių atimami pinigai. Priešingai, klasterinėms brigadoms skirtos papildomos lėšos niekas iš nieko neatimama. O finansavimas mažėja, tik dėl to, kad mažėja žmonių šalyje, nes greitukėms mokama „už galvą“. Aišku, papildomai galima užsidirbti, jei pasieki gerus darbo rezultatus. Bet jei pusę dienos teiksi pervežimo paslaugas, kaip tą padaryti. Žinoma, už pervežimą, jei jis yra ilgesnis nei penkiasdešimt kilometrų, pagal įkainį papildomai mokama 40 eurų. Tiesa, atmetus kurą, nelabai čia ką ir uždirbi daugiau.

„Tikslas - ne papildomus kelis eurus gauti, o galimybė dirbti tiesioginį darbą. Įstaigos, kurios valdo GMP pajėgas, puikiai mato, kokie tušti rajonai, kai visos brigados išvažiuoja, nes reikia pervežti klasterinius pacientus. Palyginimui, pervežimų skaičius 2017-2019 metais padvigubėjo nuo tūkstančio penkių šimtų iki trijų tūkstančių. Per tuos metus brigadų skaičius mažėjo, nes jis priklauso nuo gyventojų skaičiaus. Kol kas tai tik pradžia, natūralu, kad yra ir nesklandumų, bet viską galima spręsti“, - teigė Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacijos vadovas Nerijus Mikelionis.


 
Pozicijos
„Valstietė“ Laimutė Matkevičienė: „Netikiu gražiais pasapaliojimais. Miokardo infarktų klasteris startavo gerokai anksčiau nei insultų. Su miokardo infarktais neteko perkėlinėti ligonių vidury kelio. Kaip galima atlikti insulto ištikto paciento perkėlimą? Gaištamas laikas, o juk kiekviena minutė svarbi, vadinamoji „auksinė valanda“. Insulto atveju šita sistema visiškai netinka. Būtina kuo skubiau atšaukti.“
 
Konservatorius Antanas Matulas: „Tas dvidešimt brigadų reikėjo atiduoti rajonams. Dviem po vieną. Žinau ne vieną gimdymo ir chirurgijos skyrių provincijoje, kur galvojama apie uždarymą, bet bijoma, kad nebus, kam ligonių pervežti į centrus. Rajonams tos brigados reikalingos labiau.“
 
„Valstietis“ Darius Kaminskas: „Normatyvai nėra šventa karvė. Jei mažėja gyventojų, nereiškia, kad reikia mažinti brigadų skaičių. Reiktų galvoti apie greitosios medicinos pagalbos perorganizavimą, didinant brigadų skaičių.“
 
„Valstietis“ Algimantas Kirkutis: „Tai ką dabar turime yra neprofesionalu ir nesolidu. Šitas sprendimas visiškai nelogiškas. Ko gero, toks variantas pasirinktas iš biednumo.“

Buvęs tvarkietis Kęstutis Bartkevičius: „Įsivaizduokite, ligonį iš Mažeikių reikia nuvežti į Šiaulius. Atstumas - aštuoniasdešimt kilometrų, o artimiausias klasterinis centras - už šešiasdešimties. Tai kam dabar reikalingi ligonio perėmimai?“


Komentaras

Medicinos darbuotojų profsąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė, dirbanti Ukmergės GMP brigadoje:

Manome, kad naujos tvarkos idėja atėjo iš ministerijos. Mūsų pajėgas valdo dispečerinės ir turime joms paklusti. Jos yra numačiusios ligonio perdavimo vietas. Stotelės - pamiškės, pakelės, automobilių stovėjimo aikštelės. Keliai skirti važiuoti automobiliams, o pacientui saugi vieta tėra ligoninė. Perkėlimas vyksta atviroje erdvėje, o ne uždaroje patalpoje. Pacientas nuo gamtinių sąlygų, nuo svetimų akių nėra apsaugomas, neužtikrinamas jo privatumas. Pirminis įsakymas skamba pakankamai gražiai. Ten kalbama apie tai, kad rajoninei brigadai išvykus, jos apylinkėje pavaduotų klasterinė brigada, o ligonio perdavimas pusiaukelėje yra tik vienas iš variantų. Bet pačios dispečerinės pasirinko pigiausią, joms finansiškai priimtiniausią variantą.

Kad perėmimas vykdomas tik kraštutiniu atveju pradėta sakyti tik po to, kai mes iškėlėm šitą klausimą ir jį išviešinom. Ukmergėje per pirmą savaitę buvo net penki ligonio perėmimo atvejai. Daug tai ar mažai? Gal tų perkėlimų anksčiau būdavo, bet iki šiol su tokia praktika nebuvau susidūrusi. Be to, kiekviena įstaiga turi savo priemones. Sakykim, politraumą patyrusiam pacientui naudojame imobilizacines priemones: lenta, įtvarai. Jie nėra vienkartiniai. Vadinasi, perduodami pacientą turime nuimti tas priemones? Tai – papildomas nemalonumas ir rizika pacientui. O jeigu perduodame su jomis, nėra kaip susigrąžinti. Net jei pasitikime, kad tuos įtvarus mums kada atveš, mūsų automobilis be įtvarų ir negalime vykti į kitą panašų įvykį, kur yra trauminiai sužalojimai, nes neturime reikiamos įrangos.

 
Tarp kitko
Daugiausiai triukšmo sukėlė pacientų perėmimas, kuris, pirma, yra kraštutinė priemonė, antra, tokia tvarka buvo ir ankščiau, bet niekas ja nesiskundė. Šiuo atveju taip pat yra bent keli variantai, ką reikėtų daryti.


Pirmas variantas: į iškvietimą jei pagal laiką į vietą spėja atvykti klasterinė brigada, ji pati paima pacientą ir veža į centrą. Laiką, spės ar nespės, nes mato tiksliai, kurioje vietoje yra klasterinė brigada, gali pasakyti GMP stoties dispečeris.
Antras variantas: į iškvietimą važiuoja rajono brigada, bet kartu aktyvuojama ir klasterinė brigada. Jei atvykusi, į vietą rajono brigada mato, kad paciento vežti į centrą nereikia, klasterinė brigada atšaukiama. Jei reikia, pacientą paima klasterinė brigada ir veža į centrą.
Trečias variantas: rajoninė brigada paima pacientą ir pati veža į klasterio centrą. Kol jos nėra, toje aptarnaujamoje teritorijoje budi klasterinė brigada, kol grįš rajoninė brigada.

Ketvirtas variantas: kadangi klasterinėje brigadoje dirba gydytojas, slaugytoja ir vairuotojas paramedikas, tai vienas medikų perlipa į rajoninę brigadą ir padeda saugiai transportuoti pacientą į klasterio centrą rajoninei brigadai. Likusi klasterinės brigados dalis slaugytoja ir paramedikas lieka aptarnauti išvykusios rajoninės brigados teritoriją.
Penktas variantas: daugiausia pasipiktinimo sulaukęs ir, beje, taikomas tik kraštutiniu atveju – įvertinus saugumą ir paciento būklę jis gali būti perimtas klasterinės brigados.

 
Komentaras
Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rasa Savičiūtė:
Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, greitosios medicinos pagalbos (GMP) paslaugų teikėjams, sudariusiems sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis (TLK), Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis mokama (nustatytomis bazinėmis kainomis) už GMP dispečerinių tarnybų ir budinčių brigadų teikiamas paslaugas, taip pat mokamas skatinamasis priedas už pacientų pervežimus bei gerus GMP rezultatus, atsižvelgiant į statistinį aptarnaujamos teritorijos gyventojų skaičių.
Nors gyventojų skaičius šalyje mažėja, tačiau PSDF biudžeto lėšų GMP paslaugoms skiriama vis daugiau. Pavyzdžiui, 2013 m. GMP paslaugoms apmokėti iš PSDF biudžeto iš viso buvo skirta 40,5 mln. eurų, tuo tarpu 2019 m. – 59,2 mln. eurų, t. y. 18,7 mln. eurų (46,2 proc.) daugiau nei 2013-aisiais.

GMP paslaugas teikiančioms įstaigoms iš PSDF yra mokama už suteiktas GMP paslaugas. Tuo tarpu, kaip lėšos bus paskirstytos įstaigos viduje arba kaip bus organizuojamas darbas, sprendžia ir nustato įstaigos vadovas.
Atkreipiame dėmesį į tai, kad nuo 2016 m. sausio 1 d. iki 2019 m. rugsėjo 2 d. GMP įstaigoms buvo mokamas skatinamasis priedas už paciento pervežimą (išskyrus pervežimą iš asmens sveikatos priežiūros įstaigos (ASPĮ)) į perkutaninės koronarinės intervencijos paslaugas teikiančias ir jų teikimą organizuojančias ASPĮ (PKI centras) dėl ūminio miokardo infarkto, esant ST segmento pakilimui, arba insulto gydymo centrus dėl ūminio galvos smegenų insulto, kai GMP brigada iki PKI centro arba insulto gydymo centro nuvažiuoja daugiau nei 50 km. Pažymėtina, kad GMP paslaugų, už kurias mokamas skatinamasis priedas, bazinės kainos, kiekvienais metais, atsižvelgiant į PSDF galimybes, taip pat buvo didinamos. Nuo 2016 m. sausio 1 d. iki 2019 m. rugsėjo 2 d. GMP įstaigoms už kiekvieno paciento pervežimą į minėtus centrus buvo mokama nuo 36,96 iki 50,00 eurų. GMP įstaigų pateiktais duomenimis, 2018 m. buvo suteikta 2 016 šių paslaugų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris