Nežino, kas bus kaimynai

Margarita Meškaitė
2020-07-13
„Sunkiai įsivaizduojamas scenarijus, kai savivalda per prievartą nori apgyvendinti proto ir psichikos negalios žmones bendruomenėje, nediskutuojant su kaimynais“, - stebėjosi parlamentaras Justas Džiugelis, lankęsis Marijampolėje Tarpučių gyvenvietėje, kur planuojama statyti grupinio ir savarankiško gyvenimo namus psichikos ir proto negalią turintiems asmenims.
Nežino, kas bus kaimynai
„Labiausiai mane nustebino savivaldos ir ministerijos požiūris, kadangi projektą bandoma įgyvendinti buldozerio principu, nesitariant su gyventojais, nepaaiškinant ir kas blogiausia – nemotyvuojant gyventojų priimti naujųjų kaimynų“, - sakė Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininko pavaduotojas J.Džiugelis, lankęsis Marijampolės Naujųjų Tarpučių bendruomenėje, kur ketinama statyti grupinio gyvenimo namus intelekto negalią turintiems asmenims.

Su gyventojais nesitarė
Prieš keletą dienų plačiai nuskambėjo Naujųjų Tarpučių gyventojų protestas prieš, kaip jie sako, buldozeriu stumiamą projektą. Gyventojai piktinosi, jog dėl pastarojo su jais nebuvo net pasitarta. 2,4 mln. eurų kainuojantį, iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą Marijampolės savivaldybė vykdo dėl šalies institucinės globos namų pertvarkos.
 
„Labiausiai mane nustebino savivaldos ir ministerijos požiūris, kadangi šį projektą bandoma įgyvendinti buldozerio principu, nesitariant su gyventojais, nepaaiškinant ir kas blogiausia – nemotyvuojant gyventojų priimti naujųjų kaimynų.
Ne paslaptis, kad intelekto negalią turintys asmenys labiausiai ir geriausiai integruotųsi tik tuomet, jei galėtų dalyvauti kultūrinėje, socialinėje tos bendruomenės veikloje“, - sakė Seimo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininko pavaduotojas J.Džiugelis, penktadienį lankęsis Marijampolės Naujųjų Tarpučių bendruomenėje.
 

L.S. skaičius


100
- daugiau nei tiek grupinio gyvenimo namų psichikos ar proto negalią turintiems žmonėms bus statoma Lietuvoje.

 
Išdygs šeši namukai
Pasak J.Džiugelio, didžiausias pasipriešinimas kilo dėlto, kad gyventojams buvo konstatuotas faktas, jog čia bus vykdomas toks projektas. Su tais žmonėmis nebuvo tartasi ir jie nebuvo informuoti, kokio sunkumo negalią turintys asmenys apsigyvens jų kaimynystėje.
„Pasak žmonių, meras jiems tepasakė, kad grupinio gyvenimo namai bus ir jie ten planuoja pastatyti šešis namukus. Natūralu, kad savivalda nori įsisavinti kabutėse beveik du su puse milijono eurų. Bet man atrodo, kad savivalda turėtų žiūrėti ne vien į tai, kaip įsisavinti pinigus, o kaip iš tikrųjų juos investuoti į bendruomenės ir neįgaliųjų gyvenimo kokybės gerinimą“, - sakė J.Džiugelis.
 
Be to, parlamentarui keistai atrodo, kai vienoje bendruomenėje norima pastatyti visus šešis namukus, kuriuose gyventų nuo dešimties iki penkiolikos neįgaliųjų.
„Kalbant apie sveiką ir natūralią integraciją tokie namukai neturėtų būti koncentruoti tik viename mikrorajone, kuriame ir infrastruktūra ne pati geriausia. Ten viešasis transportas retai važinėja, nėra jokių kultūrinių įstaigų, prekybos centro, toli bažnyčia“, - svarsto J.Džiugelis.
Jo manymu, vienas kitas namukas galėtų išdygti Tarpučiuose, dėl ko, beje, neprieštarautų ir pati bendruomenė. Bet sukoncentruoti visą projektą viename mikrorajone, J.Džiugelio vertinimu, nebūtų išmintingiausias sprendimas.
 
„Jei vietos valdžia taip nori įgyvendinti šį projektą, bendruomenė, kaimynai norėtų, kad atsirastų ir šiek tiek geresnė infrastruktūra. Ar tai dviračių takeliai, ar viešasis transportas dažniau važinėtų, ar galų gale savivalda galbūt galėtų investuoti į parkų atsiradimą. Ir aš palaikau tuos žmones, nes per prievartą tokie projektai negali vykti. Tokie kaimynai, kurie turi specialiųjų poreikių, sveikai galės integruotis tik tada, jeigu juos draugiškai priims dabartiniai gyventojai.
Žmonės turi tam tikrų baimių, dažniausiai yra įstrigę kokie nors blogieji pavyzdžiai, agresijos atvejai. Bet kadangi neįgalieji gyvens bendruomenėje kartu su socialinių darbuotojų nuolatine priežiūra, šiek tiek pavyko išsklaidyti tas baimes ir nežinomybes“, - sakė J.Džiugelis.

Pasak parlamentaro, ne vieną kartą pokalbio metu nuskambėjo, kad pati bendruomenė nėra priešiškai nusiteikusi neįgaliųjų žmonių atžvilgiu. Jie tikrai priimtų naujus kaimynus ir mielai padėtų jiems integruotis.
 
Pasikeičia neatpažįstamai
„Kiek teko matyti, kaip neįgalieji gyvena didžiosiose globos įstaigose, pereinamuoju etapu, kuris gali ir užsitęsti ilgiau, tokie grupinio gyvenimo namai besąlygiškai pagerina neįgaliojo ir jo artimųjų gyvenimo kokybę. Susitikus su tokiais žmonėmis, jų akys dega, jie visapusiškai atsigauna. Esu girdėjusi, kaip žmogus, turintis proto negalią, visiškai nekalbėjo, o persikėlęs į grupinio gyvenimo namus po kiek laiko net pradėjo bendrauti“, - šio projekto reikalingumu neabejoja Neįgaliųjų reikalų departamento vadovė Eglė Čaplikienė.
 
Pasak jos, visgi grupinio gyvenimo namai nėra visiška deinstitulizacija, kurią vykdo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Sulaukiame priekaištų ir iš Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių komiteto nario Jono Ruškaus, kad tai nėra tai, apie ką kalba Neįgaliųjų teisių konvencija. Žmogus turi gyventi bendruomenėje, kuo labiau savarankiškai. Įsivaizduojama, kad yra išnuomojamas butas, jis ten savarankiškai gyvena su asistentu. Bet pereiti prie tokio modelio irgi reikia laiko“, - sako E.Čaplikienė.
 
Neįgaliųjų reikalų departamento vadovė sako, jog reikėtų didesnės valstybinio lygio komunikacijos strategijos, nes, jos nuomone, nepasitenkinimai  statant tokius grupinio gyvenimo namus kyla dėl visuomenėje įsišaknijusių baimių ir nežinojimo.
„Kas dirba, žino, kad tie žmonės niekam nekenkia, o kaip tik praturtina visuomenę. Bet tos nuostatos, kaip prasidėjo nuo Žiežmarių, tai kaip užkratas pasklido po Lietuvą“, - pridūrė E.Čaplikienė, tikinti, jog ledus anksčiau vėliau vis dėlto pavyks pralaužti.

 
Komentaras
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis:

- Daugiausia su bendruomene bendravo Marijampolės savivaldybės atstovai, nes savivaldybė yra atsakinga už pertvarką savo teritorijoje. Ministerija nurodo gaires, kuriomis turi remtis pertvarkos įgyvendintojai, nusako siekiamus tikslus, nustato kriterijus. Turime suprasti, kad nepasitenkinimas dažnai kyla iš visos puokštės jausmų, kurių dalis gali būti neįsisąmoninti, todėl net nepasakomi žodžiu. Diskutuojant dažnai kalbama apie dokumentus, statybų projektus arba tvorų aukštį, bet diskusijos esmė yra kitur – tai saugumo arba nesaugumo jausmas, mūsų visų požiūris į negalią turinčius žmones, mūsų baimės ir viltys. Iš turimos patirties galime teigti, kad negalią turintiems asmenims apsigyvenus įsteigtuose grupinio gyvenimo namuose, neigiamos emocijos dingsta, įsitikinus, kad ten gyvenantiems neįgaliesiems teikiama nuolatinė visą parą trunkanti specialistų priežiūra, kad šie asmenys geba bendrauti ir panašiai. Po apsigyvenimo grupinio gyvenimo namuose nėra buvę nusiskundimų dėl žmonių su negalia kaimynystės.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris