Naktis ligoninėje: staigmenos operacinėje ir narkozės subtilybės

Rūta Kerulytė
2020-01-06
„Noriu pabusti mieste, kuris niekada nemiega“, - apie dieną naktį netylantį Niujorką dainavo Frenkas Sinatra. Panašiai kaip Niujorkas niekada nemiega ir ligoninės. Tiesa, jose lengvabūdiškas pramogas keičia kasdienis pacientų gelbėjimas. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų medikai „Lietuvos sveikatai“ pravėrė naktines įstaigos duris ir parodė nenusaldintą budėjimo tikrovę. 
Naktis ligoninėje: staigmenos operacinėje ir narkozės subtilybės
Naktį, kai L.S. žurnalistė lankėsi Kauno klinikose, medikai skubėjo operuoti moterį, kuriai trūko apendicitas.

Apsiginklavę kava 
Į ligoninę susiruošiu dešimtą vakaro. Kauno klinikos susivėlinusį svečią pasitinka užrakintomis durimis. Į beldimą niekas neatsako. Pro vestibiulio langus į naktinės rimties drumstėją priekaištingai žvelgia prieblanda ir mieguista tyla. Tenka ieškoti kelio aplink. Žingsniuoju per tamsoje skendintį ligoninės kiemą. Nejauku; supranti – esi tik prašalaitis. Tačiau šį kartą nusišypso sėkmė: praveriu duris į personalo patalpas. Už jų verda retai matomas vidinis ligoninės gyvenimas. Jis niekada nesustoja. Koridoriuose dega šviesa, iškvietimų į priėmimo skyrius ir operacines laukia budintys gydytojai. 
 
Medikai juokauja, kad chirurgą pažinsi iš kraujuotos prijuostės, urologą - iš šlapimo kvapo, o anesteziologą - iš kavos dėmių ant chalato. Visgi pirmas įspūdis - ligoninė be skausmo ir kraujo. Poilsio kambaryje pasitinka ne skalpeliais ar švirkštais, o garuojančios kavos puodeliais apsiginklavę medikai. Kambarys papuoštas nuo Kalėdų likusiomis girliandomis, vis dar spingsi šventes atsimenanti eglutė, foną palaiko televizoriaus ekranas. Ant sofų poilsio kambaryje paklotos improvizuotos lovos: visą parą budintys gydytojai džiaugiasi proga numigti, tačiau akis užmerkti pasiseka toli gražu ne per kiekvieną budėjimą. 


 
Budėjimas - kaip loterija  
Po ligoninės labirintus žurnalistę lydi dvi medikės - jaunesnioji rezidentė Vaiva Degutytė (25 m.) ir vyresnioji rezidentė Eglė Preckailaitė (29 m.). Eglė dvejus metus mokėsi ir dirbo chirurgijos rezidentūroje, tačiau nutarė pereiti į anesteziologiją-reanimatologiją. Sako, kad būtent čia rado save. Mergina papildomai dirba Priėmimo ir skubios pagalbos skyriuje Respublikinėje Kauno ligoninėje. 
 
Jai antrina pirmus metus toje pačioje rezidentūros programoje besimokanti Vaiva. „Į reanimaciją pirmiausia papuoliau kaip ligonio artimoji. O pačią specialybę iš vidaus pamačiau studijų metais, vasarą atlikdama praktikas. Sužavėjo, kad tai – labai plati sritis, vienu metu mokomės įvairių dalykų. Toliau nebesižvalgiau ir dėl pasirinkimo nesuabejojau. Tačiau anesteziologija-reanimatologija šokiruoja tuos, kurie čia ateina šiaip sau arba ieškodami patogaus darbo grafiko, kolegų, pinigų, greitos karjeros. Jeigu į mediciną žmogų veda tik tokios ambicijos, toli jis neis“, - įsitikinusi Vaiva. 
Skyriaus medikai pasakoja, kad savaitgalis ligoninėje skiriasi nuo įprastos dienos. „Pirma budėjimo pusė buvo rami, atlikome tris narkozes. Pavyzdžiui, turėjome pacientę su žarnų sąauga: žarnyno nepraeinamumu. Poanestetinėje palatoje dabar du ligoniai, o dienos metu jų būna daugiau“, - vardija Vaiva.
 
Savaitgalį planinių procedūrų nebūna, užtat netrūksta neplanuotų, ekstrinių operacijų. Šią naktį poanestetinėje palatoje ilsisi vyresnio amžiaus pacientės. Vienai jų atlikta inkstų procedūra, prognozės optimistiškos. Kitai ligonei atlikta sudėtinga rezekcijos operacija - pašalinta kasa. Didelės apimties ir trukmės intervenciją pagyvenęs organizmas priima sunkiai: gydytojai pasakoja, kad pacientei prasidėjo infekcija, septinis šokas, buvo pažeisti inkstai. Kol kas prognozės neguodžia: pacientės būklė sunki, nemaža mirties rizika.  
Gydytojai svarsto, ar ši naktis bus įtempta. „Popietė ir vakaras buvo ramus. Nežinau, ar galėsime jums ką parodyti, gal į operacinę ir neiškvies, - sako Eglė ir priduria, kad kalėdinis laikotarpis budintiems gydytojams buvo visai kitoks. - Dirbau priėmimo skyriuje, ten turėjome anšlagą. Šventiniu laikotarpiu į ligoninę patenka nemažai apsinuodijusių maistu ir kitomis medžiagomis. Padaugėja ir pankreatito atvejų.“ 
 



Operacija su staigmena
Ramų pokalbį nutraukia skambutis: gautas iškvietimas į operacinę. Regis, prognozė apie ramią naktį nepasitvirtino: budintiems medikams veiklos bus. Rezidentės pamoja eiti kartu. Pirmiausia aplankome pacientę - jauną moterį, į ligoninę patekusią dėl itin stiprių pilvo skausmų. Diagnozė – apendicitas. Moters būklę komplikuoja dar ir diabetas. Dėl sutrikusios inkstų veiklos reguliariai atliekama dializės procedūra. Medikės pasižymi pacientės ūgį ir svorį. Šie duomenys ypač svarbūs užtikrinant sklandžią anesteziją.  
 
Narkozės momentas – jautrus, reikalaujantis ne mažesnio kruopštumo nei chirurgo pjūvis. Beje, istorijos apie operacijos viduryje atsibundančius pacientus nėra tik Holivudo pramanas. „Jei pacientas bunda narkozės metu, tai pastebime pirmieji. Keičiasi širdies ritmas, atsiranda judesiai. Iš karto griebiesi vaistų ir pagilini miegą. Tačiau yra ir mistinių atvejų, kai pacientai prabunda operacijos metu ir viską jaučia, girdi, tačiau negali pajudėti - veikia suleisti raumenų relaksantai. Nematome ir širdies ritmo pokyčių. Tikslios šio reiškinio priežasties mokslas dar nežino. Čia medicinos žavesys ir siaubas. Atsitikti gali bet kas, juk žmogaus organizmas – be galo sudėtingas“, - pripažįsta Eglė. 

 
Anestezė suveikia greitai – pacientės akys užsimerkia. Vaiva įstato kvėpuoti padedantį vamzdelį. Šiąnakt operacinėje darbuojasi net septyniese: trys anesteziologai (greta mane lydinčių rezidenčių dirba ir vyresnysis gydytojas anesteziologas-reanimatologas), dvi chirurgės ir dvi slaugytojos. Operacija prasideda – atlikusios nedidelį pjūvį pilve, chirurgės jau mato situaciją. Staigmenų neišvengia: pacientės būklė sudėtingesnė, nei tikėjosi. Apendicitas – trūkęs, organizme susikaupę pūliai. Pacientės organizmas kaip mat sureaguoja į intervenciją. Padažnėja širdies ritmas. Vaiva padidina vaistų kiekį ir viskas grįžta į vėžes.
 
Nors su iššūkiais, operacija praeina sėkmingai. Pacientė lengvai pažadinama iš narkozės. Praėjus vos keliolikai minučių nuo paskutinių chirurgių štrichų jauna moteris, nors kiek apdujusi, jau gali kalbėti. Paklausta, kaip jaučiasi, iškelia nykštį ir nusišypso. 
Trečią nakties darbai operacinėse baigiasi. Su rezidentėmis trumpam prigulame ant lovas atstojančių sofų. Miegas ligoninėje trumpas, tačiau patalas netikėtai minkštas. Dar neprašvitus skamba žadintuvai. Keičiasi budėjimo pamaina ir medikų rutina prasideda iš naujo.

 
Ką atneš 2020-ieji? 
Klinikų koridoriuose ir operacinėse ne vienas jaunas medikas segi ženklelį ,,Būk pokytis”. Visgi kalbinti pašnekovai naujus metus sutinka optimistiškai. Kauno klinikose vyksta statybos, atidarymo laukia nauja poliklinika. Žadama, kad atsidarys darželis, tai aktualu darbuotojams, auginantiems mažamečius vaikus. Tačiau Respublikinėje ligoninėje dirbanti rezidentė Eglė teigia, kad artėjantis Kauno klinikinės ir Respublikinės ligoninių sujungimas kauniečiams vis dar kelia daug nežinomybės. „Dirbu vienoje jungime dalyvaujančioje įstaigoje. Ten girdžiu tik tiek, kad kol kas visi labai bijo. Kol kas nežinome, kaip pokyčiai palies ligoninių darbuotojus“, - apie vis dar miglotą jungimą kalba rezidentė. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris