Nacionalinis visuomenės sveikatos centras: tikimės, kad tymų pamoką išmoksime gerai

Greta Vanagienė
2019-05-10
„Situacija yra per daug sudėtinga, kad brangų laiką gaištume aiškindamiesi, kas kaltas dėl tymų protrūkio mūsų šalyje, reikšti vienas kitam pretenzijas ar analizuoti, kas būtų, jeigu būtų. Dabar esame susitelkę užkirsti kelią tymams ir galimiems pavojams“, - situaciją vertino sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis, sėdęs prie bendro stalo su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) tartis dėl tymų suvaldymo. Specialistų prieita prie išvados - šiandien būtina gelbėti pačius gelbėtojus, tai yra medikus.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras: tikimės, kad tymų pamoką išmoksime gerai
Bene didžiausią nerimą visuomenės sveikatos specialistams kelia faktas, jog iš visų tymais susirgusiųjų daugiau kaip 70 – gydymo įstaigų darbuotojai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad darbdavys privalo pasirūpinti darbuotojų vakcinavimu ir tai atlikti savo lėšomis.

Medikai labiausiai pažeidžiami
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras praneša, kad nuo šių metų pradžios Lietuvoje registruoti 586 tymų atvejai, tarp kurių - 108 susirgę vaikai. Tačiau bene didžiausią nerimą visuomenės sveikatos specialistams kelia faktas, jog iš visų susirgusiųjų daugiau kaip 70 – gydymo įstaigų darbuotojai.
„Tai buvo mums netikėta. Situacija pavojinga tuo, kad vieni kolegos gali užkrėsti kitus, tuomet jau reikės gelbėti pačius gelbėtojus. Nebebus kam dirbti. Sergant sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, kyla pavojus ir jų pacientams“, - sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė
  

„Virusui imlūs gydymo įstaigų darbuotojai gali tapti tymų viruso platintojai ir tokiu būdu kelti riziką kolegų bei pacientų sveikatai. Ypač didelis pavojus kyla vaikams, kurie dar per jauni skiepytis. Todėl būtina juos apsaugoti formuojant kolektyvinį imunitetą“, – teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

 
Nors teisės aktai, galiojantys nuo 2004 m., nustato, kad gydymo įstaigose su pacientais negali dirbti tymams imlūs darbuotojai, jų vadovai nepaisė šių nuostatų ir laiku nepasirūpino darbuotojų profesine sveikata - neįvertino galimos rizikos. Taigi NVSC primena, kad darbdavys privalo pasirūpinti darbuotojų vakcinavimu ir tai atlikti savo lėšomis.
 
Gydymo įstaigoms - namų darbai
Siekiant nutraukti tymų plitimo grandinę ir kuriant infekcijos suvaldymo strategiją, gydymo įstaigose pastebėta spragų, kurias reikalinga nedelsiant pašalinti. Mat dabar nėra sudarytos pakankamai geros sąlygos sergančiajam izoliuoti.
„Atvykęs į gydymo įstaigą infekuotas asmuo neturėtų vaikščioti koridoriais. Uždėjus medicininę kaukę, jis turi būti palydėtas į atskiras izoliuotas patalpas. Dabar, deja, taip nėra. Tymai palikti laisvai plisti“, - pavojaus zoną įvardija R.Lingienė.

Taip pat NVSC darbuotojai, gydymo įstaigose atlikdami patikrinimus ir teikdami konsultacijas, pastebi, kad nors numatytos specialios tvarkos, infekcine liga įtariamajam izoliuoti reikiama aplinka sukurta tik 11 proc. gydymo įstaigų. Kitos gi atskirų patalpų būtiniausioms šeimos gydytojo patikroms atlikti, pacientui patenkant tiesiai iš lauko, neturi.
 
Tariantis su infekcijų kontrolės specialistais ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų atstovais, kurie kasdien susiduria su susirgusiais tymais, prašyta pateikti siūlymų, kokių papildomų priemonių reikia patiems medikams, siekiant užtikrinti, pagerinti priėmimo bei gydymo sąlygas.
„Gydytojams trūksta vaizdinės medžiagos. Infekcijų kontrolės specialistai pageidauja gerinti fizines izoliavimo sąlygas: įrengti atskiras patalpas su atskirais įėjimais ir autonominiu vėdinimu, nes tymai yra itin laki infekcija. Taip pat prašoma viešojoje erdvėje skelbti vieningą informaciją, tobulinti komunikaciją tarp įstaigų“, - apie reikalingus atlikti namų darbus kalba R.Lingienė.
 
Stalo pratybos oro uoste
Dar vienas svarbus uždavinys kovojant su užkrečiamosiomis ligomis - tinkama komunikacija tarp specialistų ir tarnybų, tiesiogiai dalyvaujančių tiriant ligų atvejus, identifikuojant žmones, kurie buvo pavojingoje aplinkoje. Keliautojams užsikrėtimo tymais rizika kyla ir lankantis šalyse, kuriose registruojami tymų protrūkiai, pvz., Ukrainoje, Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje. Dėl šių priežasčių oro uoste surengtos stalo pratybos. Darbuotojai apmokyti, kaip reikėtų elgtis sužinojus, kad netrukus nusileisiančiame lėktuve yra tymais užsikrėtęs žmogus.
 
„Aptarta, ką pirmiausia turėtų padaryti oro uosto personalas, kad nebūtų sudarytos galimybės ligai plisti. Kaip iš lėktuvo turėtų būti išgabentas tymais užsikrėtęs keleivis, kur jo turėtų laukti greitoji medicinos pagalba, kaip reikėtų padėti galimai kontaktų su juo turėjusiems lėktuvo keleiviams, kur konkrečiai oro uosto teritorijoje jie galėtų būti apžiūrėti medikų“, – apie pratybas pasakojo sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.
 

„Puikiai žinoma, kad infekcijos, gali atkeliauti pro oro uosto vartus, žmonės keliauja labai intensyviai. Siekiama sutarti, ką, kas, kaip ir kur turėtų būti tuo metu, kada reikalinga suvaldyti konkretų atvejį, įtariant, jog infekcija atkeliauja lėktuvu“, - teigė sveikatos apsaugos viceministras Algis Šešelgis.

 
Infekcijos - kaip tiksinti bomba
Specialistai ragina kalbėti ne tik apie šiandien šalyje susidariusią situaciją, bet ir skatina pagalvoti apie kitas skiepais valdomas infekcijas. Mat skiepijimo apimtys yra per menkos - tymai tai parodė kirsdami itin skaudžiai.
„Stengiamės iš anksto numatyti priemones ir veiksmus, kaip išvengti kitų infekcinių ligų, nuo kurių skiepijimosi apimtys nėra pakankamos“, - teigia A.Šešelgis ir perspėja, kad dėl mažėjančio pasiskiepijusiųjų skaičiaus Lietuvoje pasiekėme pavojingą ribą.
 
NVSC specialistai patvirtina, jog mažėja skiepijimo aprėptys į Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įtrauktomis vakcinomis. Pavyzdžiui, pernai vienerių metų amžiaus vaikų vakcinacijos aprėptys, skiepijant nuo difterijos, stabligės ir kokliušo, siekė 92,3 proc. ir tai buvo mažiausias procentas per pastaruosius 10 metų. Skiepijimo MMR vakcina, kuri apsaugo nuo raudonukės, aprėptys šiemet - tik 92,2 proc., tai yra nesiekia rekomenduojamų 95 proc. Raudonukės atvejų Lietuvoje neregistruota nuo 2013 m., tačiau kaimyninėje Lenkijoje stebimas šios infekcijos plitimas. Difterijos atvejų neregistruota nuo 2011 m., tačiau ir čia skiepijimo aprėptys siekia tik 93 proc.
Specialistai įspėja, nors kai kuriomis užkrečiamosiomis ligomis mūsų šalies gyventojai jau kurį laiką nebeserga, svarbu suprasti, kad jų sukėlėjams sienos neegzistuoja, todėl rizika susirgti ir išplatinti infekciją imlioje visuomenėje yra didelė.
„Ruošiamės blogiausiam, bet tikimės geriausio“, - trumpai reziumuoja R.Lingienė.
 

Ragina būti sąmoningus 
Lietuvoje užsikrėtusių tymais rodikliai skelbia, kad daugiau nei 20 proc. susirgusių vaikų buvo per jauni skiepams. Tymų protrūkio metu nustatyta daugiau nei 4,5 tūkst. sąlytį turėjusių asmenų, po turėto kontakto per 72 val. paskiepyta apie 2 tūkst. žmonių. Pastaruoju metu sergamumas tymais didėja Vilniaus apskrityje. Tačiau specialistai įspėja, kad pagal sergamumą regionų lyginti nereikėtų – infekcijos turi nepalankią savybę: staiga baigtis ir staiga prasidėti vis kitoje vietoje. Taigi sunku prognozuoti, kur prasidės naujas tymų protrūkis. Šioje situacijoje svarbu tinkamai reaguoti patiems gyventojams.
 
„Siekiant nutraukti infekcijos plitimo grandinę, ypač svarbus ne tik asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų budrumas, bet ir gyventojų sąmoningumas, ypač nepalankios tymų atžvilgiu epidemiologinės situacijos metu“, - teigia R. Lingienė.
Karščiavimas, bėrimas, kvėpavimo takų ar akių junginės uždegimas – simptomai, kurie būdingi tymų infekcijai. Asmenys, pajutę panašius simptomus, ir tie, kurie 21 dienos laikotarpiu turėjo sąlytį su tymais sergančiu asmeniu, raginami kreiptis telefonu į savo sveikatos priežiūros įstaigą ir jau registracijos metu nurodyti visą būtiną informaciją bei nuogąstavimus, kad jiems būtų suteiktos reikalingos šeimos gydytojo paslaugos jų namuose arba užtikrintas operatyvus ir tinkamas izoliavimas, jiems atvykus į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.
 
Gelbės kaimynai
Sveikatos apsaugos specialistai džiaugiasi, kad gydymo įstaigos greitai reaguoja į susidariusią situaciją ir per savaitę aprūpina vakcinomis personalo darbuotojus.
„Anksčiau buvo sudėtinga gauti vakcinų. Dabar nedideliais kiekiais rinkoje vis atsiranda naujų. Įstaigos visuomet naudojasi proga ir 5 dienų laikotarpiu problemą jau išsprendžia. Be abejo, negauna viso kiekio, kuris reikalingas, bet pakartotinai perkant per mėnesį du jau bus galima paskiepyti visus naujai atėjusius dirbti žmones“, - praneša A.Šešelgis.

Be to, viceministras informuoja, kad jau pradėta naujų vakcinų pirkimo procedūra, kuri numatyta įsigyvendinti artimiausiais mėnesiais.
 
„Kol kas negalime teigti, nei kiek, nei tiksliai kada tai bus įgyvendinta. Svarbu, kad ligonių kasos sutinka pasirašyti sutartį. Rezerve turime numatę kelis pirkimų variantus. Be to, bendraujame su kaimynais, kurie mums suteiks galimybę dalį vakcinų pasiskolinti. Kol sutartis nepasirašyta, plėtotis nesinorėtų, bet kaimynai, kurie ketina ištiesti pagalbos ranką, - estai“, - sako A.Šešelgis.
Kokie kiekiai vakcinų numatomi įsigyti, nenurodoma, tačiau viceministras patikina, kad bus sudarytos sąlygos vakcinų gauti tiek, kad pakaktų visiems:
„Nemokamai gauti skiepą siūlysime ir tokiai amžiaus grupei, kuri vaikystėje turėjo gauti skiepą, bet dėl tam tikrų priežasčių valstybė tiesiog vakcinų neturėjo ir vaikai liko nepaskiepyti. Būtų sąžininga kompensuoti tai dabar.“

 
Komentarai
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Valinčiūtė:

- Noriu paneigti mitus dėl nekokybiškų vakcinų: neva kadaise vietoj tikrojo preparato buvo leidžiamas vandenėlis ir tokios vakcinos buvo neefektyvios. Tokie mitai, beje, jais žmonės vadovaujasi iki šiol, yra ydingi. Galiu užtikrinti, kad į Lietuvą patenkančios vakcinos yra saugios ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras vakcinų šalčio grandinę ir kitus reikalavimus susijusius, su vakcinų saugumu, vertina imunoprofilaktikos kontrolės metu.

VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė dr. Ligita Jančorienė:

Apmaudu, kad 2004 metais medicinos įstaigos atitinkamai nesureagavo į ministro įsakymą ir nepasirūpino dirbančiųjų profilaktika iki protrūkio. Kai protrūkis
prasidėjo, paaiškėjo, kad neturime tiek vakcinų, kad galėtume visus paskiepyti. Dabar medikai skiepijami jau po buvusio kontakto su galimai tymais užsikrėtusiais pacientais. Pirmos geros žinios, kad Santaros klinikos jau gavo vakcinos, kurią bus galima naudoti iki ekspozicijos, tai yra tiems, kurie dar nesusidūrė su infekcija ir gali apsisaugoti nuo susirgimo tymais ateityje.
Kalbant apie skleidžiamą dezinformaciją, matome, kad dažniausiai prieš skiepus pasisako tie, kurie net neturi medicininio išsilavinimo, o tai darantieji medikai, nevykdo pilietinės pareigos skleisti tik mokslo pagrįstas žinias. Žmogus gali turėti savo nuomonę, bet nederėtų jos dėstyti tada, kai dirba.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris