Nacionalinio kraujo centro žinutė moterims

Evelina Machova
2019-05-03
Praėjusį savaitgalį Nacionalinio kraujo centro (NKC) merginų komanda pirmą kartą išbandė jėgas „Moterų ralyje“. Paklaustos, kaip sekėsi, atsakė, jog puikiai. Pasisėmė gerų emocijų ir ralio dalyvėms pasiuntė svarbią žinią: norite švytinčios odos? Tam nereikia brangaus kremo, tereikia tapti neatlygintinomis kraujo donorėmis.
Nacionalinio kraujo centro žinutė moterims
Pirmą kartą „Moterų ralyje“ dalyvavusi Nacionalinio kraujo centro merginų komanda sako, jog tokios progos skleisti neatlygintinos kraujo donorystės idėjas neatsisakys ir kitąmet. Komandos narės Agnė Kaminskienė, Ieva Linkevičiūtė, Edita Urbonienė, Skaistė Marija Gailiušytė.

Pirmas, bet ne paskutinis
Kad Nacionalinis kraujo centras pasirenka vis įdomesnius būdus neatlygintinai kraujo donorystei skatinti, - ne naujiena. Kaip ne kartą sakė laikinai centrui vadovaujanti Ignė Klangauskienė, jų tikslas - būti matomiems visur: perkant mineralinį vandenį, ruošiantis į krepšinio rungtynes ar žiūrint televizorių, kur žinomi žmonės, tapę neatlygintinais kraujo donorais, ragina sekti jų pavyzdžiu. Šį kartą Nacionalinio kraujo centro merginos žinią apie neatlygintiną kraujo donorystę nusprendė skelbti dalyvaudamos savaitgalį sostinėje vykusiame „Moterų ralyje“.
„Nepadarėme daug klaidų, vairavome saugiai, viskas buvo puiku. Tarp pirmakarčių, kurios važiavo ralyje, esame per vidurį. Manau, tai - puikus rezultatas. Tikrai dalyvausim ir kitąmet“, - sako viena NKC komandos narių juristė Agnė Kaminskienė.

 
Sėkmingas bandymas
A.Kaminskienės teigimu, dalyvavimas ralyje - puiki galimybė paskatinti vairuojančiuosius tapti neatlygintinais kraujo donorais. „Nuolat ieškome galimybių neatlygintinos kraujo donorystės idėjoms skleisti. Subūrėme dvi komandas: viena dalyvavo ralyje, kita Lukiškių aikštėje surengė neatlygintinos kraujo donorystės akciją“, - sako NKC darbuotoja.
Artėjanti vasara, kai prasideda atostogų metas, Nacionaliniam kraujo centrui tampa tikru iššūkiu, mat gydymo įstaigos neatostogauja ir kraujo komponentų joms reikia tiek pat kaip ir kitais metų laikais. O kartais net ir daugiau. „Apie neatlygintiną donorystę stengiamės kalbėti visus metus, kad visuomenei tai taptų įprastu reiškiniu. O vasarą kraujo komponentų išties prireikia daugiau, nes į gatves išvažiuoja motociklininkai, daugiau keliaujame automobiliu, tad ir avarijų pasitaiko dažniau. Todėl visuomenės informavimas apie kraujo komponentų poreikį, donorystės naudą tiek recipientui, tiek kraujo davėjui yra labai svarbu“, - sako A.Kaminskienė.

NKC medicinos gydytoja Ieva Linkevičiūtė, kuri, beje, buvo ir viena komandos narių, teigė, kad ralyje surengtos donorystės akcijos rezultatai geri. „Dirbome penkias valandas, kraujo dovanojo 48 donorai. Nors prieš akciją buvo baimių, ar bus geras oras, ar pavyks žmones sudominti, viskas pavyko puikiai. Net patys taip gerai nesitikėjome. Beje, pastaruoju metu pastebime tendenciją, ypač tarp jaunimo, kad neatlygintina kraujo donorystė aktyvėja“, - džiaugiasi medikė.


Naudinga moterims
Paklausta, kas dažniau - vyrai ar moterys - dovanoja kraujo, NKC medikė sako, jog apylygiai. Tiesa, moterys rečiau grįžta pakartotinai. To priežastys įvairios. Į klausimą, ar turi pagrindo kartais kylantys nuogąstavimai, kad vyrams donorystė neturi jokios įtakos, nes iš principo jie fiziškai stipresni, o moterims reikėtų būti atsargesnėms, I.Linkevičiūtė sako: „Tai - tai vienas mitų. Galiu užtikrinti, jog donorystė nei vyrams, nei moterims tikrai nekenkia. Maža to, jei aptiktume sveikatos negalavimų, kraujo neimtume ir patartume apsilankyti pas šeimos gydytoją. Atvirkščiai, donorystė yra palanki sveikatai ir teikia naudą.“

Apie neatlygintiną kraujo donorystę sklandantys mitai po truputį nunyksta. Vis dėlto smalsu, ar teiginiai, jog neatlygintina kraujo donorystė moterims padeda išsaugoti jaunystę, turi nors dalelę tiesios? „Organizmas netekęs dalies kraujo stengiasi jį kuo greičiau kompensuoti suaktyvindamas naujų ląstelių, įskaitant ir kamieninių, kurios reikalingos ne tik kraujodaros sistemai, gamybą. Iš kamieninių pasigamina ir visos kitos ląstelės, pavyzdžiui, odos. Taigi taip skatinama regeneracija, ir tai gali lemti tiek geresnę savijautą, tiek ir išvaizdą“, - sako gydytoja. Vadinasi, moterys, vis investuojančios į įvairias odą jauninančias procedūras, galėtų grožį puoselėti kur kas pigiau ir dar su gera misija.
Taigi, mielos moterys, vis dar nedrįstančios dovanoti kraujo, nedelskite – vos vienu bakstelėjimu padarykite du gerus darbus: pasirūpinkite savimi ir išgelbėkite kelias gyvybes.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris