Merai pasilieka teisę į centrą nepriimti?

Sima Kazarian
2023-09-15
Gydymo įstaigų vadovams ramybės neduoda gyvenimas būsimajame sveikatos centre, tačiau atsakymų prieš savaitę vykusiame rekordinį dalyvių skaičių sutraukusiame Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje išgirdo nedaug. Tačiau merai siunčia žinutę: jie neturėtų būti verčiami sudaryti sutarčių dėl paslaugų, kurių jiems nereikia.
Merai pasilieka teisę į centrą nepriimti?
„Dabar jau ne laikas ginčytis, ar sveikatos centrai gerai ar blogai, nes tada apskritai kvestionuotume galimybę Europos Sąjungos pinigus panaudoti sveikatos apsaugai. Tai nuspręsta, patvirtina, yra principinės taisyklės. Dabar kalbame apie taktiką, kaip mes įgyvendinsime, kad pacientas liktų patenkintas“, – sako Lietuvos savivaldybių asociacijos Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Jurbarko r. savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius.

Susitars, nes protingi žmonės
Praėjusią savaitę vykęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdis sutraukė per porą šimtų dalyvių. Juos atviliojo viena karščiausių šiuo metu temų – sveikatos centrai. Komitete aktyviai pasisakė viešųjų gydymo įstaigų vadovai. Jiems vis dar kyla daug klausimų, susijusių su būsimųjų sveikatos centrų veiklos reguliavimu. Privačių gydymo įstaigų atstovų komitete nebuvo girdėti, nors vienas pagrindinių klausimų, kurie rūpi viešajam sektoriui, kaip jiems pavyks apibrėžti konstruktyvaus bendradarbiavimo ribas. Į susirinkusiųjų klausimus atsakinėjo sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.
 
Lietuvos savivaldybių asociacijos Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Jurbarko r. savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius atskleidė, kad merai pagrindinę problemą įžvelgia tame, jog norint užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugas sveikatos centre reikės pasitelkti ir kitas įstaigas, tarp jų privačias. „O jei jų lūkesčiai viršys mūsų galimybes ar bus pertekliniai? Kas bus nepriėmus konsensuso? Apraše pasakyta tik tiek, kad jis turi būti priimamas, bet nepasakyta, kas bus, jei nutiks priešingai“, – kėlė klausimą S.Mockevičius. 
 

Sveikatos apsaugos viceministrė D.Jankauskienė patarė negalvoti, jog nepavyks susitarti: „Manau, kad žmonės protingi ir jūs susitarsite.“ Baimę, kad privačios įstaigos valstybines pasiųs „toli toli“ ji patarė mesti į šalį.  
 
Norėjau, kad komitetas išgirstų
Ar S.Mockevičių tenkino toks atsakymas? „Norėjau, kad komiteto nariai išgirstų tai, kas neramina merus. Nelabai ir tikėjausi atsakymo, – pripažino jis. – Problemą įžvelgiame tame, kad aprašas numato, jog sprendimas priimamas konsensuso būdu pariteto pagrindais. Mūsų nuomone, jeigu sveikatos centras yra savivaldybės įstaiga, jei projekto teikėjas savivaldybės administracija, jie ir turėtų prisiimti atsakomybę dėl jo vykdymo bei rezultatų. Kartu jie galėtų spręsti, kam, kokio dydžio investicijas skirti ar kam neskirti“, – merų poziciją aiškino S.Mockevičius. 
 
Savivaldybės mano, kad ne visada pavyks susitarti. „Lietuvoje tikrai bus atvejų, kai privati įstaiga gali turėti didelių lūkesčių, pavyzdžiui, prašyti lėšų kompiuteriniam tomografui ir savivaldybė turės argumentuoti, kodėl tų lėšų neskiria“, – įspėjo Jurbarko r. meras.
„Mūsų manymu, investicijos turi būti skiriamos pagal pacientų skaičių. Jei savivaldybės pirminės asmens sveikatos priežiūros centras turi daugiausiai prisirašiusių pacientų, jiems ir turėtų tekti didžiausios investicijos. Tačiau neaišku, kaip reikės rasti tą konsensusą, kai visi nori naudos. Taisyklių reikėtų, tačiau kol kas jų nėra“, – konstatavo S.Mockevičius.
 
Jis girdi nuogąstavimą ir iš kitos pusės – privačiai dirbantys šeimos gydytojai bijo, kad juos prijungs. „Niekas nesiruošia nieko jungti. Jei nenori, niekas neprivalo jungtis, jokios prievartos nėra. Nežinau, ar tai situacijos nesuvokimas, ar ko nors nežinome“, – svarstė S.Mockevičius.
 
Gali ir nepriimti?
Šiuo metu teigiama, kad privačios įstaigos, pareiškusios norą, turėtų būti priimamos į sveikatos centrą. Ką reiškia ši pastaba? Ar jei paslaugos nereikia, bendradarbiavimo bus atsisakoma? 

 
„Jei privati įstaiga neturi skubios pagalbos, ji gali norėti, kad mes ją teiktume. Tarkime, sutariame. Arba mes norime kardiologų ir jie susitinka. Bet jei jie siūlo perteklinę paslaugą, kurios mums nereikia, kuri reikalinga tik siūlytojui? Mes neturėtume būti verčiami jos imti. Nežinau, ar bus tokių atvejų, tik teoriniame lygmenyje kalbu. Bet apie tai irgi reikia svarstyti, – sakė S.Mockevičius. – Jei privati įstaiga ateina su konstruktyviu pasiūlymu ir mums tas tinka sveikatos centro lygmenyje, viskas tvarkoje. Mums tikrai nieko nereikia sau. Tikiuosi, kad susirinks protingi žmonės, kurie nori susitarti. Bet nežinau, ar pavyks. Tačiau negalima atmesti, kad tie, kurie siekia pelno, sieks savo ar akcininkų iškeltų tikslų, susijusių su pelnu.“ 
 
Jis teigia, kad susiklosčius panašiai situacijai, galimybės nepriimti privačių įstaigų į centrą neatmeta daugelis savivaldybių merų. „Kalbu ne už savo rajoną. Kalbu už visą Lietuvą. Tikrai gali būti atvejų, kur bus bandoma įpiršti paslaugas prašant itin didelio finansavimo. Bet mes neįtrauksime jų į sveikatos centro teikiamų paslaugų sąrašą, jei ji per brangi ir ne itin reikalinga. Tokių dalykų tikrai gali būti, – neabejoja Jurbarko meras ir čia pat priduria, – tikiuosi, kad žiūrime per jautriai ir viskas bus gerai.
 

Persigalvoti jau vėlu
„Dabar jau ne laikas ginčytis, ar sveikatos centrai gerai ar blogai, nes tada apskritai kvestionuotume galimybę Europos Sąjungos pinigus panaudoti sveikatos apsaugai, – sako S.Mockevičius. – Tai nuspręsta, patvirtina, yra principinės taisyklės. Dabar kalbame apie taktiką, kaip mes įgyvendinsime, kad pacientas liktų patenkintas.“
 
Vienas tokių klausimų – teisiniai mechanizmai. „Kalbėta, kad esant reikalui, pavyzdžiui, kaip buvo per pandemiją, sveikatos centre galėtume pasitelkti gydytojus iš privačių įstaigų. Bet nematome tam teisinio mechanizmo. Nors sutartyse tas punktas yra“, – sakė Jurbarko meras.
 
„Mums svarbu, kad Seimo Sveikatos reikalų komitetas žinotų apie problemas, kurios iškilo ir iškils. Ne dėl to, kad kas nors nevertina ar diskredituoja privačias gydymo įstaigas, o tiesiog dėl reguliavimo stokos“, – sakė S.Mockevičius.
„Lengviausia nieko nedaryti. Tada tikrai nesuklysi. Ir jei kitiems nesiseks, paskui būsi teisus ir sakyti, kad viskas yra taip blogai, kaip ir sakei. O bus tikrai visko“, – net neabejoja Jurbarko meras.
 
Paprašytas pakomentuoti galimybę, kad merai išvis nenorės kurti sveikatos centrų, S.Mockevičius teigia, kad šis jungimasis yra proga investuoti į sveikatos sektorių: „Kita vertus, jei ta suma ganėtinai maža ar nereikšminga tam tikrai savivaldybei, galima nesijungti. Bet yra ir kitas aspektas. Sveikatos centrai – proga išbandyti komandinį darbą, nes iki šiol nebuvo tokios platformos. Tai nėra blogai. Tiksliau yra gerai. Tai leidžia pažinti skirtingas organizacijas, yra naudinga iškilus tokioms situacijoms, kaip pandemijos metu. Tik tikiuosi, kad bus nepiktnaudžiaujama vieni kitų teisėmis. Tikrai manau, kad merai nepiktnaudžiaus. Turėtų nepiktnaudžiauti. Ir jei ir kita pusė to nedarys – viskas bus gerai.“


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris