Medikams siūlo psichologų pagalbą

Darius Čiūtelė
2019-11-14
„Mus išgelbėjo atėjusi Seimo narė ir mes dabar turime kvorumą“, – trečiadienį džiaugėsi Robertas Šarknickas, kai Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos posėdžių salėje kiek pavėlavusi pasirodė Dovilė Šakalienė.
Medikams siūlo psichologų pagalbą
Savižudybių ir smurto prevencijos komisija po praėjusią savaitę vykusių klausymų parengė sprendimą – Vyriausybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai skirtus pasiūlymus dėl darbovietėse patiriamos psichologinės įtampos ir emocinio išsekimo.

Klausimą buvo atidėję
Komisija po praėjusią savaitę vykusių klausymų parengė sprendimą – Vyriausybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai skirtus pasiūlymus dėl darbovietėse patiriamos psichologinės įtampos ir emocinio išsekimo. Deja, posėdžio pradžioje teko konstatuoti, kad skubų sprendimą reikės atidėti dar savaitei dėl prasto seimūnų lankomumo. „Tai - jautrūs dalykai. Mes turime nutarti, rekomenduoti Vyriausybei, nes laikas tiksi. Ir vėl antra savaitė nusikelia. Tai nemoralus elgesys iš kai kurių komisijos narių pusės. Jeigu tai tęsis trečią savaitę, reikės kitaip sureaguoti, kad priimtume tą nutarimą“, - moralizavo R.Šarknickas. Jau buvo imtasi svarstyti kito darbotvarkės klausimo, tačiau pro duris įžengus porai pasivėlinusių parlamentarų buvo grįžta prie psichologinės įtampos ir emocinio išsekimo darbovietėse klausimo.
 

Iš kur paims pinigų?
Esminių pastabų išsakyta nebuvo: keletas techninių pataisymų ir nuogąstavimų. Zenonas Streikus išreiškė abejonę dėl siūlymo gydymo įstaigose įkurdinti psichologinę pagalbą medikams darbe teiksiančius specialistus: „Pageidavimai labai dideli ir labai gražūs, bet kokios galimybės... Sakysim, psichologų apskritai stinga ir jų kvalifikacija neaiški. Jų apmokėjimas yra tiek skurdus, kad jis priverstas persidirbti. Nežinau, ar mes problemą išspręsim vien tik deklaruodami, kad psichologų reikia.“
Vytautas Rastenis pasidomėjo, ar prie siūlymų nereikėtų numatyti, iš kur bus paimti jiems įgyvendinti reikalingi pinigai. Pirmininkavęs R.Šarknickas nuramino, kad „Vyriausybė geriausiai žino, iš kokių fondų paimti pinigų. Tai tikrai ne milijonai, galima jų rasti“. Šitaip paknopstomis jau atidėtas komisijos sprendimas buvo vienbalsiai priimtas.

 
Komiteto rekomendacijos Vyriausybei
1. Parengti Darbo kodekso papildymo projektą, kuriame būtų aiškiai išdėstytos psichologinio smurto darbo aplinkoje nuostatos.
2. Sukurti mechanizmą, kuris leistų kontroliuoti, kad keliose darbovietėse dirbančių, įskaitant medikus, darbo laikus neviršytų Darbo kodekse nustatytų maksimaliojo darbo laiko reikalavimų.

3. Imtis priemonių stiprinti įstaigų ir viduriniosios grandies vadovų vadybinius gebėjimus, lyderystės, komandinio darbo kompetencijas. Sukurti viduriniosios grandies vadovų vertinimo tvarką pagal, kurią jų veikla būtų vertinama tiek tiesioginio vadovo, tiek pavaldinių.
 
Komiteto rekomendacijos Sveikatos apsaugos ministerijai
1. Užtikrinti, kad sveikatos priežiūros įstaigose būtų griežta medikų viršvalandinio darbo - jeigu jo neįmanoma išvengti dėl objektyvių priežasčių: užsitęsusios operacijos, skubios pagalbos ir kita – apskaita. Teisingas apmokėjimas ir kompensavimas privalomu nedarbo laiku: poilsio dienomis, atostogomis.
2. Kartu su Valstybine ligonių kasa nustatyti reikalavimus dėl didesnio kito personalo skaičiaus ir naujų specialybių, tokių kaip gydytojo asistentas, sekretorius, įvedimui ir skirti tam tikrą reikiamą finansavimą. Apsvarstyti galimybes įdiegti technines priemones, kurios padėtų sumažinti medicinos dokumentų pildymo laiko sąnaudas.
3. Apsvarstyti galimybes didžiosiose sveikatos priežiūros įstaigose sukurti psichologinės pagalbos medikams tarnybas. Mažesnėse įsteigti bent po vieną ne pacientams, bet medikams skirto psichologo pareigybę.
4. Įdiegti trumpąjį lengvai įsimenamą pasitikėjimo telefono numerį, kuriuo būtų galima pranešti apie darbe patiriamą psichologinį smurtą, mobingą, ar kitokio pobūdžio spaudimą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris