Kam duos, o ką paliks už borto

Margarita Meškaitė
2020-05-08
Valdžia nudžiugino socialinius darbuotojus: už darbą pandemijos sąlygomis jums priklauso premijos. Tačiau paaiškėjo, kad tik tiems, kurie dirba biudžetinėse savivaldybių įstaigose, kiti gi paliekami už borto.
Kam duos, o ką paliks už borto
Lietuvoje iš viso yra apie 9,6 tūkst. socialinių paslaugų srities darbuotojų, dirbančių valstybės savivaldybių socialinių paslaugų įstaigose.

Premijomis palepins ne visus
„Didžiulė problema, kad paslaugas per karantiną teikia ne tik biudžetinių įstaigų darbuotojai, bet ir dirbantys viešosiose arba nevyriausybinėse organizacijoje. Kadangi sprendimas buvo priimtas vadovaujantis biudžetinių įstaigų darbo apmokėjimo įstatymu, premijas galima skirti tik tiems, kas tokiose dirba. O dirbančių ne biudžetinėse paslaugas savivaldybės perka konkurso tvarka ir tarsi nebegalima skirti premijų“, - kuriozinę situaciją nupasakojo Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos prezidentė Jūratė Tamašauskienė.
 
Pasak jos, situacija savivaldybėse yra skirtinga – kai kur tokias paslaugas teikia tik viešoji įstaiga. „Galiu pasakyti, kaip yra Vilniaus mieste. Socialinės paramos centras paslaugas teikia, bet dalį jų tam tikrose seniūnijose perka iš Matulaičio socialinės pagalbos centro. Nemažai tarnybų yra Kaune.
Žinoma, esame patenkinti dėl skiriamų premijų. Bet toks paskirstymas įnešė suirutę. Mano nuomone, tai yra pačios ministerijos bėda. Klausiau Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdžio, kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis. Sakė, kad jie aiškinasi nevyriausybinių organizacijų poreikį, tad galbūt ši klaida bus taisoma“, - viliasi J.Tamašauskienė.

 

L.S. skaičius
2,9 
– tiek mln. eurų skirta savivaldybių pavaldumo socialinių paslaugų įstaigų darbuotojų premijoms už ypač svarbių užduočių vykdymą ekstremaliosios situacijos ir karantino laikotarpiu.

 
Išskyrė tris lygius
Premijas, kaip nurodo Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, siūloma skirti atsižvelgus į tai, kad šiuo metu teikiant socialines paslaugas darbuotojai turi tiesioginį kontaktą su socialinių paslaugų gavėjais ir patiria didesnę riziką užsikrėsti COVID-19 virusu. Šių darbuotojų padidėjęs darbo krūvis, atliekamų funkcijų pobūdis, sudėtingumas ir atsakomybės lygis būtų vertinamas kartu su socialinių paslaugų įstaigų vadovais. Dirbantiesiems siūloma skirti vienkartines premijas, atitinkančias darbuotojo pareiginės algos pastoviosios dalies dydį.

„Mūsų asociacija su Lietuvos savivaldybių asociacija teikė rekomendacijas. Išskyrėme tris rizikos lygius. Pirmas, didžiausia rizika dirbantiems ilgalaikės socialinės globos senyvo amžiaus asmenims įstaigose ir tiems, kas teikė dienos globos paslaugas senyvo amžiaus asmenims namuose. Jiems siūlome išmokėti nuo aštuoniasdešimt iki šimto procento atlyginimo dydžio premiją. Antras, socialinės rizikos šeimų priežiūra ir trečias – vaikų socialinės globos įstaigos. Pastarosiose didžiausia rizika ne užsikrėsti, bet išlaikyti vaikus karantine, kas kainavo daug sveikatos socialiniams darbuotojams.
Premijų labiausiai reikia tiems, kas turėjo tiesioginį kontaktą, kas vartė tuos senelius, jiems padėjo, aprengė, maitino. Tai įvertinome kaip sudėtingiausią darbą karantino metu“, - sakė Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos prezidentė J.Tamašauskienė.


 SADM. inf

Nėra bendros tvarkos
Savo ruožtu Lietuvos savivaldybių asociacija prašė suteikti daugiau aiškumo dėl premijų skyrimo socialiniams darbuotojams.
„Ministrų siūlymas skirti šiems darbuotojams premijas – savalaikė ir sveikintina iniciatyva. Tačiau, siekdami išvengti bet kokių neaiškumų bei nepagrįstų lūkesčių, raginame ministrus žengti dar vieną žingsnį ir įvardinti bendrą premijoms siūlomų skirti lėšų sumą bei kriterijus, pagal kuriuos ji bus paskirstyta atskiroms savivaldybėms“, - pranešime cituojamas Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

„Iš tikrųjų nėra bendros tvarkos, galvojame, kad reikėtų paskirstyti tuos pinigus proporcingai pagal tai, kiek žmonės dirbo ir kiek patyrė rizikos tomis dienomis, kai buvo daug nežinomumo, o jie buvo pirmosiose fronto linijose. Vadovybės lygmenyje kalbėjome ir pavaldžių įstaigų vadovams ištransliavome tokią poziciją, kad jie rinktų žmones išvengdami premijų skyrimo administracijos darbuotojams – tiems, kurie dirbo tik su dokumentais, iš įstaigos praktiškai neišėjo arba dirbo nuotoliniu būdu“, - sakė Šakių rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis.
 
Paklaustas, o kaip bus su tais darbuotojais, kurie nepriklauso biudžetinėms įstaigoms, meras sako negalintis iš rajono biudžeto skirti pinigų ne jiems priklausančių įstaigų darbuotojams.
„Buvo pasakyta, kad tos nevyriausybinės organizacijos, kurios teikia socialines paslaugas, turėtų kreiptis tiesiai į socialinių paslaugų priežiūros departamentą ir iš ten tikėtis pinigų paskirstymo tiesiai jiems. Įsivaizduoju, kad taip bus padaryta aplenkinat savivaldybes, jeigu išvis bus padaryta“, - sako E.Pilypaitis.
„Aš kaip tik džiaugiuosi, kad yra palikta laisvė pačioms savivaldybėms ir socialinės paramos įstaigoms nuspręsti, kaip tuos pinigus skirstyti ir įvertinti, kaip kas dirbo. Dalis darbuotojų buvo pasiėmę ir nedarbingumus, dalis – išėjo atostogų, kiti dirbo didesniu krūviu. Tad kiekviena įstaiga įvertins“, - sako Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas.

 
Tarp kitko
Remiantis Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo ir komisijų narių atlygio už darbą įstatymu, biudžetinių įstaigų darbuotojams galima skirti premijas už ypač svarbias užduotis – premijos dydis gali prilygti vienam pareiginės algos pastoviosios dalies dydžiui.
Vienkartinės premijos taip pat bus išmokėtos valstybės pavaldumo socialinės globos įstaigų, Lietuvių gestų kalbos vertimo centro ir Pabėgėlių priėmimo centro darbuotojams – šiam tikslui skirta 1,1 mln. eurų.
Premijas pasiūlyta išmokėti ir socialinių paslaugų įstaigose dirbantiems sveikatos priežiūros specialistams, psichologams ir kitiems darbuotojams, kurie šiuo sudėtingu laikotarpiu teikia gyvybiškai svarbias paslaugas asmenims namuose, socialinių paslaugų įstaigose, organizuoja ir koordinuoja šį darbą. Skiriant premijas, siūloma savivaldybėms kartu su socialinių paslaugų įstaigų vadovais įvertinti darbuotojų atliekamų funkcijų pobūdį, sudėtingumą, atsakomybės lygį karantino laikotarpiu.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris