Ką visuomenė žino apie nikotino turinčius produktus?

Evelina Machova
2019-11-05
Cigaretės, cigarai, elektroninės cigaretės, kaitinamas tabako įrenginiai – rūkantiesiems skirtų produktų pasiūla šiandien išties gausi. Kai kurie jų sukelia didžiulį garų debesį, kiti - bedūmiai, treti - net gardžiai kvepia. Nors visų gaminių technologija skirtinga, sukurti jie vienam procesui. Gydytojai įspėja, jog ir elektroninės cigaretės, ir kaitinamojo tabako įrenginiai nėra nepavojingi žmogaus sveikatai. Politikai irgi nesnaudžia - imamasi iniciatyvų, kaip galimiems sveikatos negalavimams, įprastas cigaretes keičiant alternatyviais produktais, užkirsti kelią. Savo ruožtu gamintojai tikina, jog visuomenei dar trūksta informacijos, todėl ji vieno ar kito gaminio savybes klaidingai priskiria ne tam.
Ką visuomenė žino apie nikotino turinčius produktus?

Ėmėsi iniciatyvos
Kaip pajuokavo vienas Seimo narys, prasidedant rinkimų maratonui nemaža dalis kolegų susirūpino gyventojų sveikata. Pora parlamentarų griebėsi įvesti tvarką elektroninių cigarečių rinkoje, mat jas itin pamėgęs jaunimas. Tiesos yra. Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės departamento duomenimis, elektroninių cigarečių vartojimas populiarus tarp jauniausio amžiaus respondentų.
Seimo narys, konservatorius Vytautas Kernagis ėmėsi elektroninių cigarečių gamybos, mažmeninės ir didmeninės prekybos licencijavimo. Mat, pasak jo, ši sritis iš esmės nebuvo kontroliuojama. „Registravau tabako licencijavimo įstatymo pataisas, kurių tikslas - mažinti elektroninių cigarečių ir jų pildyklių prieinamumą, efektyvinti nuotolinės prekybos draudimo įgyvendinimą bei suteikti valstybės institucijoms galimybę kontroliuoti gamybą, didmeninę ir mažmeninę prekybą“, - teigė V.Kernagis. Siūlymui Seime pritarta.
 

„Iki šiol tvarkos nebuvimas lėmė nacionaline problema virstantį didelį elektronines cigaretes rūkančių vaikų skaičių ir elektronines cigaretes vaikams parduodančių subjektų nebaudžiamumą. Džiaugiuosi, kad Seimo nariams užteko valios pritarti, jog šis įstatymo projektas būtų toliau svarstomas Sveikatos reikalų ir Ekonomikos komitetuose“, - teigė Seimo narys, konservatorius Vytautas Kernagis.

 
Daugelis Seimo narių sutinka, jog mintis gera, juolab kai atskrenda žinios iš JAV, kad padaugėjo susirgimų ir net mirčių atvejų tarp jaunuolių, kurie rūkė elektronines cigaretes, kaip įtariama, su psichoaktyviosiomis priemaišomis.
Psichiatras Raimundas Alekna sako, jog reikia daugiau šviesti visuomenę tiek dėl atsirandančių naujų gaminių, tiek dėl jų keliamos žalos sveikatai. Tai, kad jauni žmonės eksperimentuoja, nieko keisto, tiesa, dėl informacijos stokos daugelis rizikuoja savo sveikata. „Kalbant su kolega toksikologu, ji teigė, jog plaukai šiaušiasi nuo jaunimo eksperimentų. Bet, kaip sakau, mes per mažai investuojame į visuomenės švietimą, per mažai kalbame apie rūkymo keliamą žalą. Ir šiuo atveju visai nesvarbu, rūkai elektroninę ar įprastą cigaretę“, - ne kartą teigė R.Alekna.


Faktas
Prieš mėnesį JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) vadovas dr. Norman E. Sharpless kreipėsi į JAV Atstovų rūmų energetikos ir prekybos pakomitetį, atsakingą už elektroninių cigarečių reguliavimą ir su elektroninių cigarečių garinimu susijusių plaučių ligų tyrimą. Kreipimesi jis aptarė tyrimą dėl JAV krečiančių paslaptingų plaučių ligų bei tikslus mažinti elektroninių cigarečių populiarumą tarp nepilnamečių. Institucijos atstovas pareiškė, kad kartu su JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centru (CDC) šiuo metu tiria plaučių ligų, siejamų su elektroninių cigarečių vartojimu, priežastis. Buvo pastebėta, kad dauguma susirgusių garino ne paprastus skysčius, o turinčius tetrahidrokanabinolių (THC) – tai yra psichoaktyvioji medžiaga, randama kanapėse. Tačiau kol kas tiksli ligų priežastis nėra žinoma.
FDA vadovas pabrėžė, kad nors susirgimo atvejai atrodo panašūs, nėra žinoma, ar jie sukelti vienos ar skirtingų priežasčių, o tik pasireiškia panašiais simptomais.


Neskiria produktų 
Kitas Seimo narys, taip pat ėmęsis kovos su įprastoms cigaretėms alternatyvomis, - konservatorius Mykolas Majauskas. Turbūt nemaža dalis vilniečių pašto dėžutėse rado skrajutę, kurią puošia simpatiškos mėlynplaukės nuotrauka ir užrašas „Sveiko nikotino nebūna“. Gal ir taip. Juk greičiausiai ne kartą girdėjote posakį, kad lašas nikotino ir arklį gali užmušti. Tiesa, toksikologai sako, kad norint tokiu būdu arklį pribaigti lašo nikotino nepakaks. Prireiks kur kas daugiau. Kaip rašoma Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento puslapyje, nikotinas yra alkaloidas, randamas tabake. Tik užsirūkius, jau per pirmąsias sekundes jis pradeda veikti smegenyse esančius neurotransmiterius, susijusius su malonumo pojūčiu. Tai - lengvai į kraujotaką patenkanti toksinė medžiaga, prie kurios greitai įprantama. Būtent todėl nikotinas sukelia pripratimą ir tampa sudėtinga atprasti nuo rūkymo.
Ši medžiaga skatina koronarinę širdies ligą. Šiuo metu pasaulyje nemažai diskutuojama, kiek įtakos onkologinėms ligoms turi nikotinas. Savo ruožtu toksikologai teigia, jog ne tik nikotinas kaltas dėl ligų, kurias sukelia rūkymas. Tabako dūmuose tų „veikėjų“ yra kur kas daugiau: acetaldehidas yra vienas pagrindinių komponentų cigarečių dūmuose (po dervų, nikotino ir anglies monoksido), amoniakas, kuris, kaip rašo NATKD specialistai, skatina priklausomybę, ir dar daugelis kitų, kurių pavadinimai dažniau primena keiksmažodžius.

M.Majausko skrajutėje pateikta ir informacija kas gi yra ta e.cigaretė: „Prietaisas, kuriuo kaitinamas tabakas ar garinami skysčiai su nikotinu. Garinimui skirti skysčiai dažniausiai būna aromatizuoti, pvz.: kramtomos gumos, šokolado, sausainių ar vaisių skonio.“ Tiesa, elektroninių cigarečių pardavėjui uždavus klausimą apie tabaką elektroninėse cigaretėse, jis tik nusijuokia: „Panele, elektroninėse cigaretėse tabako nėra. Pagrindas - skystis. Čia jūs gal labiau apie nikotiną kalbate?“ Gal gamintojai tikrai teisūs, kad visuomenė nelabai skiria jų produktų, o tokie netikslumai gimdo tik dar didesnius netikslumus.

 
Skaičiai
Rūkymas Lietuvoje plačiai paplitęs, tačiau tendencija per pastaruosius kelerius metus yra mažėjanti. 2016 m. NTAKD atliktas Bendrosios populiacijos tyrimas atskleidė, kad du trečdaliai (67 proc.) 15–64 m. Lietuvos gyventojų nurodė bent kartą gyvenime rūkę ar mėginę rūkyti (cigaretes, cigarus, pypkę). 36 proc. teigė tai darę bent kartą per paskutinius 12 mėn. Rūkiusiųjų per paskutinį mėnesį procentas lygus 34 proc. Palyginti su 2012 m. rezultatais, tabako vartojimas bent kartą gyvenime bei per paskutinius 12 mėn. statistiškai reikšmingai nepakito. Savo ruožtu rūkiusiųjų kartą per mėnesį sumažėjo 2,2 procentinio punkto (nuo 36,1 proc. iki 33,9 proc.).
Taip pat tyrimas atskleidė, kad dauguma (72,9 proc.) rūkiusių ar rūkančių tyrimo dalyvių teigė mėginę mesti rūkyti: iš jų 26,4 proc. pavyko; 46,5 proc. mėgino nesėkmingai; 11,8 proc. pripažino, kad norėtų pamėginti mesti rūkyti, nors to niekada nėra bandę.

 
Kuo skiriasi produktai?
Gaminių, sudėtyje turinčių nikotino, pasiūla išties gausi: tai ir elektroninės cigaretės, kaitinamasis tabakas, kramtomasis tabakas, įprastos cigaretės ar cigarilės bei cigarai, nikotino pleistrai ir kramtomoji guma. Pastarieji du, beje, Pasaulio sveikatos organizacijos maždaug prieš devynerius metus įtraukti į vaistų sąrašą ir žmonėms, norintiems mesti rūkyti, skiriami kaip pakaitinė nikotino terapija. Kuo skiriasi šie gaminiai? Pradėkim nuo populiariausių tarp jaunimo.


Elektroninės cigaretės
Elektroninės nikotiną garinančios sistemos buvo sukurtos Kinijoje 2003 m. Jų išradėjas farmacininkas Hon Lik, kuris vylėsi, kad jo sukurtas produktas taps saugesne alternatyva rūkaliams. H.Lik tėvas daug rūkė ir mirė nuo plaučių vėžio. Pirmosios elektroninės cigaretės rinkoje pasirodė prieš penkiolika metų. Jų gamintojų yra pačių įvairiausių.
Jei eidami gatve išvystate baltą kamuolį dūmų, nors šiuo atveju tikslesnis apibūdinimas baltą garų debesį, gesintuvo nesigriebkite. Gali būti, kad čia tiesiog kas nors ant suoliuko papsi elektroninę cigaretę. Pagal apibrėžimą tai - elektroninis prietaisas, turintis kaitinimo elementą, kuris veikiant aukštai temperatūrai, garina specialų skystį. Jį sudaro nikotino tirpalas (sintetinis nikotinas) propilenglikolyje, glicerolyje arba polietilinglikolyje. Jo sudėtyje dažnai būna ir aromatinių medžiagų, pradedant vaisių aromatais, baigiant kavos ar gėlių. Beje, nikotino kiekis elektroninėse cigaretėse negali būti didesnis kaip 20 mg/ml. Tiesa, elektroninių cigarečių būna dviejų tipų su uždara ir atvira skysčių papildymo sistema. Atvira – tai kai iš kelių skirtingų skysčių gali susimaišyti labiausiai patinkantį. Tokiais atvejais dažni ir įvairūs eksperimentai su psichoaktyviosiomis medžiagomis. Antras variantas - uždara sistema. Tokias elektronines cigaretes turintys vartotojai gali naudoti tik šiam produktui sukurtą kapsulę ir negali imtis jokios iniciatyvos eksperimentuoti ir kurti savus skysčius rūkymui.

Kaitinamasis tabakas
Daugeliui šis įrenginys geriau žinomas IQOS pavadiniu. Tiesa, nerūkantys dažnai mano, jog tai - ta pati elektroninė cigaretė, tik kitoje pakuotėje. Iš tikrųjų tai - technologiškai skirtingi produktai. IQOS - atskiras nedegių (naudojančių bateriją) cigarečių tipas, kur naudojami yra ne skysčiai, o tabakas. Rūkant šio tipo cigaretes, tabakas įkaitinamas iki 250–350 laipsnių Celsijaus ir sukuriamas įkvepiamas tabako aerozolis. Tabakas kaitinamas, bet ne deginamas, todėl nėra pelenų, nereikia ugnies ir nėra dūmų. Daugeliui turbūt yra tekę matyti žmonių rūkančių lyg ir kokias lazdeles. Jų būna įvairių spalvų. Priešingai nei elektroninėse cigaretėse, šiuose gaminiuose vienam kartui yra limituotas galimų įtraukimų kiekis.

Gamintojai teigia, jog rūkant šias cigaretes, išsiskiria 95 proc. mažesnis kenksmingų cheminių medžiagų kiekis, palyginti su įprastomis cigaretėmis. JAV FDA šį pavasarį išplatino pranešimą, jog, atlikus griežtą naujai į rinką įvedamų gaminių vertinimą, nustatyta, kad, palyginti su įprastomis cigaretėmis, kaitinamojo tabako gaminių išskiriamame aerozolyje yra mažiau kenksmingųjų medžiagų. Pasak agentūros atstovų, leidus šiomis sistemomis prekiauti JAV būtų prisidedama prie visuomenės sveikatos išsaugojimo. Jungtinėse Amerikos Valstijose prieš įvedant į rinką naujus tabako gaminius jie turi būti ištirti ir patvirtinti Maisto ir vaistų administracijos. Vienas pagrindinių taikomų reikalavimų – nauji gaminiai privalo prisidėti prie visuomenės sveikatos išsaugojimo.

Cigaretės, cigaretės, cigarai...
Prieš pusamžį cigaretės buvo pristatomos vos ne kaip stiliaus detalė. Apie žalą sveikatai tuomet niekas nekalbėjo ir nesipiktino rūkančiais balkonuose. Nemalonus kvapas - turbūt vienas išskirtinių bruožų, stovint šalia rūkančiojo. Skirtingų sričių medikai, remdamiesi moksliniais tyrimais, tvirtina, jog cigarečių rūkymas sukelia tiek širdies ir kraujagyslių ligas, tiek plaučių vėžį, yra kitų sveikatos negalavimų priežastis. Palyginti su visais kitais produktai, cigaretė dega. Rūkant įprastus tabako gaminius, kaip rodo tyrimai, į organizmą patenka daugiau nei 6 tūkst. cheminių medžiagų, kurios sukelia įvairias ligas.

Kramtomasis tabakas
Na, bet dėl šio produkto Lietuvos politikams kol kas nereikia sukti galvos. Jo Lietuvoje tiesiog nenusipirksi. Tačiau pasaulyje pastebimos tendencijos, jog šis oraliniu būdu vartojamas nikotinas įgauna naują kvėpavimą. Pasak specialistų, gaminys populiarėja ir verčia į primirštą produktą pažvelgti naujai, mat visuomenė ieško pakaitinių produktų įprastai cigaretei. Tiesa, kramtomasis tabakas nuo seno garsėja ne itin gera reputacija: lipni juoda masė, kramtoma burnoje – vaizdelis, nuo kurio daugeliui nemalonu. Tačiau situacija keičiasi. Prieš savaitę FDA agentūra išplatino pranešimą, jog šis produktas, palyginti su kitais, kelia mažesnę riziką žmonių sveikatai. Skandinavijos šalyse populiarus šlapias kramtomasis tabakas (snus) parduodamas Švedijoje ir Norvegijoje, bet uždraustas beveik visoje Europos Sąjungoje.

 
Tarp kitko
Prieš metus Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės departamento atlikto tyrimo apie naktinių klubų lankytojus rezultatai parodė, jog populiariausi nikotino turintys gaminiai yra cigaretės, cigarilės, cigarai. Per pastarąsias 30 dienų šiuos nikotino turinčius produktus vartojo 91 proc. respondentų. Toliau pagal populiarumą eina „elektroninės cigaretės“ (13 proc.) bei „naujoviški bedūmiai tabako gaminiai“ (9 proc.). Statistiškai reikšmingi skirtumai yra pagal amžių (jauniausi vartoja daugiausiai) ir išsimokslinimą (dažniau vartoja aukštojo išsimokslinimo neturintys asmenys).
„Elektroninių cigarečių“ vartojimas skiriasi pagal respondento amžių (produktas populiariausias tarp jauniausio amžiaus respondentų) bei pagal miestą (produktas mažiau populiarus tarp Kauno ir Šiaulių pasilinksminimo vietų lankytojų).

Pasak specialistų, viena efektyviausių priemonių, mažinančių tabako gaminių prieinamumą, jo paplitimą ir vartojimą, yra ribojimai. susiję su mokestinėmis reguliavimo priemonėmis, tabako gaminiams akcizų tarifas didinamas nuosekliai ir kasmet. Planuojant šių metų biudžetą numatytas spartesnis akcizo didinimas kaitinamajam tabakui. Kaip teigia Finansų ministerija „2020 metų biudžeto projekto pristatymo skaidrėse nurodytos tik naujos pajamas didinančios priemonės. Kaitinamojo tabako produktų atžvilgiu nurodyta priemonė – akcizų spartesnis didinimas. Dar 2018 m. viduryje buvo priimtos Akcizų įstatymo pataisos, pagal kurias akcizų tarifai nuo 2020 m. kovo 1 d. didės visiems tabako produktams (cigaretėms, cigarams ir cigarilėms, rūkomajam tabakui, kaitinamojo tabako produktams). Tačiau pastaruoju metu stebimos tabako rinkos tendencijos, kuomet kaitinamojo tabako produktų rinkos dalis  ženkliai  auga, o cigarečių  dalis atitinkamai mažėja. Atsižvelgiant į tai, kaitinamojo tabako produktams, akcizus siūloma didinti sparčiau, siekiant sumažinti cigarečių pakeičiamumo efektą ir prisidėti prie sveikatos gerinimo tikslų įgyvendinimo“.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris