Ką apie koronavirusą turi žinoti vėžio pacientai ir jų artimieji

www.lsveikata.lt
2020-02-27
Į Europą įsiveržęs koronavirusas Lietuvos dar nepasiekė, tačiau visuomenę jau dabar kausto baimė ir nuogąstavimai. Nacionalinio vėžio instituto specialistai pabrėžia, kad nors naujasis koronavirusas yra pavojingesnis vyresnio amžiaus asmenims bei sergantiems lėtinėmis ligomis (cukriniu diabetu, onkologiniais susirgimais ir kt.), visgi panikuoti nederėtų – ir pateikia rekomendacijas, kaip elgtis vėžio pacientams ir jų artimiesiems.
Ką apie koronavirusą turi žinoti vėžio pacientai ir jų artimieji

„Šių dienų žinios apie koronaviruso plitimą Europoje ir galimus jo atvejus Lietuvoje didina mūsų visų budrumą, o ypač turime galvoti apie jautriausias visuomenės grupes šiai infekcijai. Onkologiniai pacientai patenka į šią grupę ir turime žinoti, ką jiems ir jų artimiesiems patarti saugantis šio viruso ar įtarus koronaviruso infekciją“, - sako NVI Chemoterapijos skyriaus vadovė gydytoja onkologė chemoterapeutė Birutė Brasiūnienė.
Siekiant išvengti bereikalingų emocijų šiame etape, gydytoja cituoja kompetentingus šaltinius, kurie reziumuoja koronaviruso keliamas rizikas onkologiniam pacientui (žurnalas Lancet, vasario 14 d. 2020 komentaras apie Kinijos koronaviruso sergančiųjų populiacijos onkologinius pacientus).
 
„Ligonis, sergantis vėžiu, ypač esantis aktyviame gydymosi režime (operacija, chemoterapija) turi didesnę riziką sirgti šio viruso sukeliama liga COVID-19, bei gali būti sunkesnė gydymosi eiga, reikėti intensyvios terapijos priemonių, deja, ir šios ligos išeitys yra nepalankesnės onkologiniam besigydančiam pacientui. Ligoniai, kurie persirgo vėžiu ir yra remisijoje, jų rezultatai tiek susirgimo, tiek pačios ligos eigos ir išeičių yra geresni, nei šiuo metu aktyviai besigydančiųjų, bet blogesni palyginus su tas, kurie neturi vėžio diagnozės“, - citavo dr. B.Brasiūnienė. 
Nei vėžio lokalizacija, nei lytis įtakos onkologinio paciento sergamumui koronaviruso sukeliama liga neturi, beje, pabrėžiama, kad jautriausia onkologinių pacientų pacientų grupė yra vyresnio amžiaus ligoniai, sergantys vėžiu, besigydantys šiuo metu ir turintys gretutinę patologiją (kardiovaskulinė ir t.t.)
 
Nurodomos trys rekomendacijos:

onkologiniams pacientams, kurie gyvena endeminėse viruso zonose, rekomenduojama nukelti operacijos ar adjuvantinės chemoterapijos laiką, jeigu leidžia ligos eiga
asmeninė pacientų ir jų artimųjų higiena ir apsaugos priemonės
aktyvesnė onkologinių ligonių, kurie šiuo metu gydosi priešvėžiniu gydymusi, yra vyresnio amžiaus ir turi gretutinę patologiją, priežiūra.

„Lietuvos mastu, kol šiuo metu nėra patvirtinto nei vieno užsikrėtimo koronavirusu, rekomendacijos onkologiniam pacientui būtų tokios: tęsti įprastas suplanuotas diagnostikos ir gydymo procedūras; jei pajautėte peršalimo, gripo požymius ir nebuvote išvykę į Kinijos, Šiaurės Italijos regionus nei jūs patys, nei jūsų artimieji, su kuriais bendravote, kontaktuojate įprastai su savo šeimos gydytoju ir būtinai informuojate gydantį onkologą, kuris patars dėl papildomų tyrimų, nes prasta savijauta gali būti dėl pablogėjusių kraujo tyrimų po chemoterapijos.
Taip pat nepamirškime sezoninio gripo, profilaktikos ir gydymosi priemonių, kuris šiuo metu tęsiasi Lietuvoje. Jeigu gydotės chemoterapija, esate po operacijos ir pajutote peršalimo, gripo požymius ir esate grįžę iš Italijos, Kinijos regionų 14 dienų laikotarpyje ar turite artimųjų tarp grįžusių iš šių regionų, prašome iškart skambinti 112 telefonu, nurodant visą informaciją ir prašome nevykti į gydymo įstaigas . Taip pat, jeigu jūs ar jūsų artimieji 14 dienų laikotarpyje buvote Italijoje, Kinijoje ir jaučiatės gerai, pagal LR SAM rekomendacijas jums turi būti skirtas 14 d. karantinas ir lankytis gydymosi įstaigose nerekomenduojama“, - dėstė Chemoterapijos skyriaus vadovė.
Visais kitais atvejais priemonės standartinės, kaip skelbia SAM ir infekcinių ligų kontrolės specialistai: kosėjimo, čiaudėjimo asmens higiena, rankų plovimas, dezinfekavimas
 
Simptomai panašūs į gripo
NVI Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja Jolanta Ašembergienė primena, kad naujasis koronavirusas, kitaip vadinamas  2019-nCoV – praėjusių metų gruodį užgimė Kinijoje ir jau pasiekė beveik visus pasaulio žemynus. Naujausiais duomenimis, nuo 2019 m. gruodžio 31 d. iki 2020 m. vasario 26 d. iš viso užregistruota 81002 laboratoriškai patvirtinti ligos atvejai, sukelti 2019-nCoV, tarp kurių buvo ir 2762 mirties atvejai. Europoje užregistruoti 359 atvejai. Ši situacija nuolat kinta. Lietuvoje kol kas koronavirusas susirgimų atvejų nenustatyta.
Koronavirusai - tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairius susirgimus, pvz., sunkų ūmų respiracinį sindromą (SŪRS) ar peršalimo simptomus. 2019-nCoV sukelta infekcija pasireiškia karščiavimu, sausu kosuliu, dusuliu, abipusiu plaučių uždegimu.
Virusas perduodamas žmogaus žmogui. Sergančiajam čiaudint, kosėjant ar iškvepiant, oru plinta kvėpavimo takų lašeliai. Lašeliai nusėda ant objektų ir paviršių. Kitas asmuo, palietęs šiuos paviršius, o vėliau – savo burną, nosį ar akis, gali užsikrėsti koronavirusu.

Virusas plinta su per orą kvėpavimo takų sekretų lašeliais, kuriuos žmonės išskiria į aplinką čiaudėdami, kosėdami ar iškvėpdami. Tikslių duomenų, kiek laiko lašeliai išsilaiko ant paviršių, nėra, tačiau preliminarus laikotarpis – nuo kelių valandų iki 9 dienų.

Inkubacinis laikotarpis (laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų ligos simptomų pasireiškimo) - nuo 2 iki 12 dienų (naujausiais duomenimis – iki 27 d.). 2019-nCoV nešiotojas ligos simptomų gali ir nejusti, tačiau inkubacinio periodo pabaigoje virusą oro lašeliniu būdu jau galėtų perduoti kitiems.
2019-nCoV simptomai yra panašūs į gripą – karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Sunkesniais atvejais sukelia plaučių uždegimą, sepsį ir septinį šoką, inkstų nepakankamumą ar mirtį.
Labiausiai rizikuoja užsikrėsti sveikatos priežiūros darbuotojai, teikiantys medicinos pagalbą sergantiems COVID-19; šeimos nariai ir kiti asmenys, artimai bendraujantys su užsikrėtusiais ar sergančiais žmonėmis. Infekcija yra pavojingesnė vyresnio amžiaus asmenims bei sergantiems lėtinėmis ligomis (cukrinis diabetas, onkologiniai susirgimai ir kt.).
 
Apsisaugot nuo koronavirusinių infekcijų galima laikantis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių:
dažnai plauti rankas, naudoti alkoholinį rankų antiseptiką, kuomet rankos yra akivaizdžiai švarios arba plauti rankas muilu ir vandeniu, kuomet yra nešvarios;
laikytis mažiausiai 1 m atstumu nuo sergančio asmens;

vengti masinių žmonių susibūrimo vietų;
dėvėti kvėpavimo takus apsaugančias priemones (respiratorių ar medicininę kaukę), eant toje pačioje patalpoje su sergančiu asmeniu;
panaudotas kvėpavimo apsaugos priemones , servetėles ir kitas medžiagas sudėti į politileninį maišelį ir išmesti, po to nedelsiant nusiplauti rankas;
dažnai vėdinti patalpas, atidarant langus ir duris;
atsisakyti  kelionių į koronaviruso paveiktas šalis.
 
Jei asmuo pajuto peršalimo ar į gripą panašius simptomus ir neturėjo glaudaus kontakto su užsikrėtusiuoju koronavisuru bei nebuvo mėnesio laikotariu išvykęs į viruso paveiktas šalis, didžiausia tikimybė, kad jis yra užsikrėtęs gripo A virusu ar kitais dažnai aptinkamais kvėpavimo takų infekcijų sukėlėjais.
Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus), grįžus iš šių šalių, ar per dvi savaites po kontakto su žmonėmis, neseniai buvusiais tose šalyse, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą. Esant galimybei, atidėti suplanuotus vizitus pas gydytojus dėl kitų (neinfekcinių) susirgimų,  apie tai informavus gydymo įstaigą.

Jei žmogus nekeliavo į Kiniją ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus), neturėjo kontaktų su šioje šalyje buvusiais asmenimis 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus šiuos simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. 
Nekeliavus į Kiniją ar Šiaurės Italijos (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus),  ir neturėjus kontakto su keliavusiaisiais bei nejaučiant minėtų simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo.
Naujausią informaciją visada sekite čia: http://sam.lrv.lt/lt/naujienos/koronavirusas
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris