Joniškis lieka be Vidaus ligų skyriaus. Katastrofiškai trūksta gydytojų

Sima Kazarian
2024-04-12
Neeilinė situacija Joniškio ligoninėje: čia nelieka Vidaus ligų skyriaus ir visą parą veikiančio Skubios medicinos pagalbos skyriaus. Gyventojai skundžiasi dėl didžiulių eilių pas konsultantus. Šiai gydymo įstaigai vadovaujantis Martynas Gedminas konstatuoja – rajone dirbti sunku. Priežastis – medikų trūkumas. Savo ruožtu Joniškio meras Vitalijus Gailius situacijos nedramatizuoja sakydamas, jog ligoninei sekasi ypač gerai.
Joniškis lieka be Vidaus ligų skyriaus. Katastrofiškai trūksta gydytojų
Joniškyje – sudėtinga padėtis. Nuo balandžio ligoninėje neveikia Vidaus ligų skyrius, priežastis – gydytojų trūkumas. Naktimis nedirbs ir Skubios medicinos pagalbos skyrius – jo darbo laikas bus nuo 8 iki 20 val. (visą savaitę).

Stabdo
 
Joniškyje – sudėtinga padėtis. Nuo balandžio ligoninėje neveikia Vidaus ligų skyrius, priežastis – gydytojų trūkumas. Naktimis nedirbs ir Skubios medicinos pagalbos skyrius – jo darbo laikas bus nuo 8 iki 20 val. (visą savaitę). Padėti žada aplinkinės ligoninės, susitelks ir GMP, bet kol kas neaišku, kaip spės nugabenti pacientus iki naktį veikiančių skyrių. Ligoninės vadovas Martynas Gedminas informavo, kad Vidaus ligų skyriaus licencijos neatsisako, „yra laukimo režime“, specialistų intensyviai ieškoma, bet tai padaryti – sunku.  
 
Nekokias naujienas M.Gedminas Joniškio rajono tarybos nariams pranešė kovo mėnesį vykusiame Sveikatos, šeimos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje, gan aptakiai teigdamas, kad atsisako „aktyvaus vidaus ligų gydymo“.
 
„Mūsų gydytojai vyresni nei septyniasdešimt metų, aštraus proto, puikiai tinkami darbui, bet žmonės sako, kad jau dabar norime pailsėti“, – problemą, su kuria susiduria kiekvienas šalies rajonas, įvardijo M.Gedminas.
Jis konstatavo, kad pastangos prisikviesti specialistus visais frontais (siūlant patrauklius atlyginimus ir darbo sąlygas) nuėjo veltui.
 
Prisikviesti naujų gydytojų esą sunku dėl to, kad Joniškio rajonas yra nuošalus. „Nauja Klaipėdos ligoninė, nauja Klaipėdos vadovybė sutraukė visus gydytojus į tą regioną“, – aiškino M.Gedminas.
 

Savo ruožtu komiteto nariai liūdnai konstatavo, kad Joniškio ligoninėje konsultacijų tenka laukti po du tris mėnesius, kai, pavyzdžiui, kaimyninėje Naujojoje Akmenėje eilių nėra.
 
M.Gedminas tarybos nariams žadėjo situaciją tvarkyti, kad joniškiečiai paslaugas gautų per dvi tris savaites. Tai sakė pasieksiąs dalį talonų rezervuodamas vietiniams.
 
Sukasi ir privačiame versle
 
Maža to, Joniškio ligoninės vadovas turi rūpintis ir kad pavyktų prisikviesti specialistų į „Olm Clinic“, kurios bedrasavininkis yra. Sveikatos priežiūros paslaugas teikianti įstaiga įkurta 2022 metais.
 
Vos praėjus porai dienų po minėto komiteto posėdžio, M.Gedminas jos feisbuko paskyroje kvietė pacientus registruotis pas „Olm Clinic“ gydytojus konsultantus, o kovo pabaigoje – į čia teikiamas gydytojo „generalisto“ konsultacijas. Kaip aiškina klinika, generalistai yra plataus profilio šeimos medicinos, vidaus ligų ar skubiosios medicinos gydytojai.
 
„Mes, „Olm Clinic“, artėjančios Pasaulinės sveikatos dienos proga dovanojame dvidešimt penkias nemokamas gydytojų generalistų konsultacijas, – klientus į savo kliniką viliojo M.Gedminas. – Tai – naujas dalykas, kurį pradedame, juo labai tikime ir norime, kad kuo daugiau žmonių suprastų ir pamatytų, ką reiškia ateiti pas gydytoją, kuris sprendžia problemas nuo A iki Z.“
 
Meras problemos nemato

Apie kritinę situaciją Joniškyje pasiteiravus mero Vitalijaus Gailiaus, šis tikino nesuprantantis, kur čia problema. „Jei vadovas turi kitų veiklų, kurios yra nedraudžiamos, deklaruotos, nematau problemų. O ligoninei sekasi ypač gerai. Ambulatorinių paslaugų spektras auga. Tiesiog vienu metu trys gydytojai sulaukė pensinio amžiaus ir baigėsi licencija. Dabar vyksta intensyvios vidaus ligų specialisto paieškos“, – komentavo meras.

 
Be abejo, kilo klausimų, kaip M.Gedminui sekasi užimti dvigubas pareigas? Kiek jis dar liks Joniškyje? Ligoninės vadovas pažadais nesižarstė – ateitis parodys. Bet patikino, kad čia bus bent iki kadencijos pabaigos – dvejus su puse metų.
 
Į slaugą?
 
Tarybos narė Nijolė Valuckienė nevyniojo į vatą – sveikatos sistemos terminija nėra lengvai įkandama, todėl prašė M.Gedmino kuo aiškiau visiems pasakyti, kas laukia ligoninės, pacientų. Jos paprašytas ligoninės vadovas būsimą įstaigos darbo schemą pristatė ir visuomenei ligoninės feisbuko paskyroje.
 
Tarybos narius jis ramino, kad žmonės „fiziškai“ nieko nepajus, o apie 85 proc. paslaugų liks. Pacientai, kuriems reikia stacionaro, bet nėra didelės sveikatos pablogėjimo rizikos, dieną atvežti į Skubios pagalbos skyrių bus guldomi į Slaugos skyrių. Anot jo, yra tik apie 15 proc. sudėtingesnių ligonių, kuriems reikia reanimacijos ir gydytojų stebėjimo per naktį. Jie bus vežami į Šiaulių ligoninę. M.Gedmino teigimu, tokių pacientų per savaitę pasitaiko du trys.
 
Vis dėlto tarybos narė N.Valuckienė suabejojo, ar tikrai slauga gali pakeisti Vidaus ligų skyrių ir ar kalbama apie tuos pačius pacientus. Kilo klausimas, kas bus, jei naktį pacientui pablogės? M.Gedminas teigė, kad tokiu atveju slaugytoja iškvies greitąją pagalbą. Tačiau buvo pastebėta ir tai, kad per dvidešimt penkias minutes suteikti pagalbą GMP greičiausiai neišeis.

 
Kaimynų laukia tas pats?
 
Tarybos nariai pastebėjo, kad nors Joniškio ligoninė laikyta pavyzdine, Naujoji Akmenė, Pakruojis turi vidaus ligų skyrius, o jie ne. Tačiau M.Gedminas atsakė, kad iš tų paslaugų ten likusi iškamša.
 
„Jūsų įvardintose ligoninėse tos paslaugos (vidaus ligų – aut. past.) nėra, yra iškamša, kuri neteikia paslaugos. Galiu pagrįsti, nes tų rajonų gyventojai atvažiuoja toms paslaugoms – ritmo atstatymo – pas mus. Pas mus nuo balandžio bus geriau nei ten dabar, – komentavo M.Gedminas. – Minėtos ligoninės priims tuos sprendimus kaip ir mes, nes ten gydytojų nėra, teikiama paslauga neatitinka teisės aktų reikalavimų, nes reikalingas reanimatologas arba skubios medicinos, vidaus ligų gydytojas. To nieko panašaus nėra.“
 
Patikino, kad nėra iškamšos
 
„Joniškyje nelieka terapijos? Žinom, žinom... Mes nesidžiaugiam, bet padėsim“, – vos pakėlęs ragelį komentavo Naujosios Akmenės ligoninės-sveikatos centro direktorius Vaidas Smalinskas. Pagalbą Joniškiui žadėjo ir kitos aplinkinės ligoninės.
 
Tačiau išgirdęs, kad jų paslaugas M.Gedminas vadina iškamša, V.Smalinskas nusistebėjo. „Ką jis pasakė? Tikrai prašome neabejoti: Vidaus ligų skyrius Naujojoje Akmenėje laikosi puikiai. Mes net norėtume didinti lovų skaičių. Aišku, neturime reanimacijos-intensyvios terapijos, galime dirbti su mažiau diagnozių, bet puikiai teikiame paslaugas savo rėmuose“, – informavo V.Smalinskas.

 
Pakruojo sveikatos centro vadovas Agnius Karmonas taip pat nesutinka su M.Gedmino kritika: „Vidaus ligų skyrius sutartą su ligonių kasa paslaugų kiekį ne tik vykdo, bet ir viršija. Nėra planų naikinti skyriaus. Šiaulių ligoninė – ne guminė, neužtikrins stacionaro visam regionui.“
 
Vidaus ligų skyriai neekonomiški
 
A.Karmonas paaiškino, kad išlaikyti vidaus ligų skyrius – iššūkis kiekvienai rajoninei ligoninei. „Pirmiausiai dėl žmogiškųjų išteklių, bet tai liečia ir kitus skyrius. Antras dalykas – ekonominis aspektas, nes šio skyriaus sąnaudos didelės, o pajamos ne tokios, kokių norėtume iš ligonių kasų. Natūralu, kad skyriui būti efektyviam sudėtinga. Tačiau esame viešoji įstaiga ir kartu su rajono valdžia siekiame teikti ne tik pelningas, bet ir reikalingas paslaugas“, – apibendrino A.Karmonas.
 
M.Gedminas minėjo, kad blogas prieinamumas ir didžiausioje Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. „Teisiškai negalėdavome atsisakyti pacientų, kurie mums atgal (iš Šiaulių) parvežami, bet yra labai rizikingi. Bet jie metus laiko stengiasi pavogti iš mūsų gydytojus, tai tikriausiai yra pasiruošę priimti“, – ironizavo M.Gedminas.
 
„Ne visai tiesa. Pasakius A, reikia sakyti ir B. Sunkesnės būklės gydomos pas mus, o tęstiniam gydymui pacientai visada grįžta į rajono ligonines. Joniškiečiams užtikrinsime reikiamą pagalbą. Jau sutarėme, kaip akumuliuosime šią problemą su visomis aplinkinėmis ligoninėmis, pacientai gali jaustis saugūs“, – sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Mindaugas Pauliukas ir pridūrė, kad ligoninėms reikia ne konkuruoti, o kooperuoti.
 
Į komentarą, kad vilioja gydytojus, M.Pauliukas atsakė, jog „striptizo nešoka“. „Siūlome patrauklias darbo sąlygas ir puiku, jei gydytojai pasirenka Šiaulius. Bet kiek žinau, nė vienas iš vidaus ligų gydytojų pas mus neperėjo – jie visi išėjo į pensiją“, – pastebėjo pašnekovas. 
 
„Jei teisės aktai leidžia vadovui dirbti dviem įstaigoms, vadinasi, elgesys teisėtas. O etiniu požiūriu... Turbūt neįsivaizduojame dviejų skirtingų bankų vadovo ir panašiai. Dviejų kėdžių nesušildysi – vis tiek kažkuri viena liks šalta“, – sakė M.Pauliukas. 
 
Skundėsi: dirbti sunku

M.Gedminas tarybos nariams kalbėjo apie Lietuvos specifiką – korumpuotus gydytojus ir sugriautą sveikatos sistemą, kurią jis esą išvalė Joniškyje. 
„Dirbti be galo sunku, niekada neįsivaizdavau, kad taip rajone yra“, – sakė jis.
 
Tarybos narė N.Valuckienė klausė, ar ne logiška būtų buvę Joniškyje steigti struktūrinį centrą. „Manau, kad pas mus buvo padaryti protingi sprendimai, nedaryti jokių struktūrinių permainų, – tikino M.Gedminas. – Pinigai neatėjo visur, kur struktūriniai apjungimai, neteko gydytojų, kaimynystėje kovo 31 dieną septyniems gydytojams paskutinė darbo diena. Niekas apie tai nekalba, bet tuos struktūrinius pinigus pasiims išeitinėms.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

      Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris