Gais­ras Aly­tuje: dū­mai nuo­di­ja ne tik orą, bet ir san­ty­kius

Eimantas Šaulitis
2019-10-25
„Čia ge­ra gy­ven­ti!” – skel­bia prie­ra­šas Aly­taus ra­jo­no ri­bo­žen­kly­je. Pas­ku­ti­nę sa­vai­tę jis žy­mi ir ri­bą nuo ku­rios pa­ten­ka­ma į eks­tre­ma­lios si­tu­a­ci­jos zo­ną. Tie­sa, net ir pa­čia­me Aly­tu­je oro tar­šos pli­ka aki­mi ne­be­ma­ty­ti, su dū­mų kau­kė­mis vaikš­to vos vie­nas ki­tas pra­ei­vis, jo­kio keis­to kva­po nė­ra. Į vai­duok­lių mies­tą tik­rai ne­pa­na­šu. Pra­mo­nės gat­vė­je įpuo­la­me į leng­vą rū­ką pri­mi­nu­sį ke­lių šim­tų plo­čio smo­go ruo­žą, kva­pą už­gniau­žia ašt­rus tvai­kas. No­si­mi į ša­li­ką įnė­ru­si mo­te­ris ran­ka pa­ro­do gais­ro ži­di­nio vie­tos link. Iš dū­mų ke­lio iš­ni­rus tvai­ko ne­be­lie­ka.
Gais­ras Aly­tuje: dū­mai nuo­di­ja ne tik orą, bet ir san­ty­kius
Trečiadienį Alytuje padangos vis dar dūmijo, tad ugniagesiams teko tęsti juodą darbą. Gaisravietėje atsirado vietos ketvirtai mašinai. Ugniagesių vadovas patikino, kad viso gesinimo metu kvėpimo kaukių užteko kiekvienam gelbėtojui.

Interviu:

Apie re­a­lią si­tu­a­ci­ją Aly­tu­je kal­ba­mės su Aly­taus mies­to me­ru Ne­ri­jum Ce­siu­liu.
 
Pro „Eko­lo­gis­ti­kos“ pa­sta­to var­tus iš­ny­ra sto­ru ap­sau­gi­niu kos­tiu­mu ap­si­vil­ku­si fi­gū­ra. Tie­sa, efek­to trūks­ta, nes iš šios pu­sės jo­kių dū­mų ap­skri­tai ne­ma­ty­ti. Iš ug­nia­ge­sio eki­puo­tės iš­si­lukš­te­nęs vy­riš­kis čia pat vie­to­je už­si­me­ta švar­ką, iš au­li­nių per­šo­ka į prie kos­tiu­mo la­biau de­ran­čius ba­tus. Prieš mus jau sto­vi pa­si­tem­pu­si po­li­ti­ko fi­gū­ra. Ne kie­no ki­to, o Aly­taus me­ro Ne­ri­jaus Ce­siu­lio. Jis Vi­daus rei­ka­lų mi­nist­rės (VRM) pa­ta­rė­ją tik ką ve­dė­si prie gais­ro ži­di­nio, no­rė­da­mas įro­dy­ti, kad VRM iš­pla­tin­tas pra­ne­ši­mas, skel­bęs, kad gais­ras už­ge­sin­tas – ne­tie­sa.
 
- Me­re, į ne­lai­mės ver­pe­tą esa­te įsuk­tas jau vi­są sa­vai­tę. Ko­kia jū­sų sa­vi­jau­ta?
- Skau­da plau­čius ir gal­vą. Mie­go no­riu. Tu­rint ome­ny­je, kas vyks­ta, sa­ky­čiau, kad vi­sai nor­ma­lu.

 - Tik ką iš­ėjo­te iš ne­lai­mės epi­cen­tro. Ko­dėl ša­lia ug­nies ne­pa­kan­ka ug­nia­ge­sių, rei­kia ten ir po­li­ti­ko?

- Prieš ke­lias die­nas ma­ne pa­sky­rė ope­ra­ci­jų va­do­vu. To­dėl ir ei­nu žiū­rė­ti re­a­lios si­tu­a­ci­jos. Įver­tin­ti, ko­kia kon­struk­ci­jų būk­lę, ką rei­kia kas­ti. Rei­kia žiū­rė­ti, kur tech­ni­ką, vy­rus siun­čiam. Mi­nis­te­ri­ja sa­ko, kad gais­ras už­ge­sin­tas. Aš nu­ei­nu, o ten ug­nis. Tai, kas ge­riau ži­no, ar mi­nis­te­ri­jo­je žmo­nės, ar čia vie­to­je dir­ban­tys gais­ri­nin­kai? Dū­mai rūks­ta. Man at­ro­do, kad čia si­tu­a­ci­ja ki­to­kia. Man rei­kia įsi­ti­kin­ti, esu va­do­vas ir ti­kė­ti­na bū­siu at­sa­kin­gas už vi­sa, kas čia įvy­ko.

- Skun­dė­tės dėl VRM pa­gal­bos trū­ku­mo. Sa­kė­te, kad at­va­žiuo­ja žmo­nės iš Vil­niaus, pa­si­žiū­ri ir iš­va­žiuo­ja. Ar bu­vo re­a­guo­ta į nu­si­skun­di­mą? Su­lau­kia­te dau­giau pa­gal­bos?
- Aš jau ne­be­no­riu dėl nie­ko skųs­tis. Mes dzū­kai – stip­rūs žmo­nės. Su­si­tvar­kom su vis­kuo ir jo­kie iš­šū­kiai ne­bai­sūs. Jei­gu to­kį da­ly­ką iš­gy­ven­sim, tai ga­lė­sim įveik­ti bet ką.

- Da­lis mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rių skun­dė­si esą ne­pa­kan­ka­mai įtrau­kia­mi į ne­lai­mės val­dy­mą, men­kai in­for­muo­ja­mi apie kin­tan­čią pa­dė­tį.
- Kvie­čiu vi­sus į ob­jek­tą, į gais­ro vie­tą. Ka­dan­gi čia pra­lei­džiu be­veik dvi­de­šimt ke­tu­rias va­lan­das per pa­rą, to­dėl ir vi­sus rei­ka­lus tvar­kau čia. Kam rei­kia, tas at­va­žiuo­ja, at­si­sė­dam, pa­kal­bam. Jūs at­va­žia­vot ir ra­dot ma­ne. Aiš­ku, ne­py­kit. Ne­spė­ju vi­siems at­ra­šyt, vi­siems at­si­liep­ti te­le­fo­nu. Va, šiuo me­tu skam­bi­na man ir ne­ke­liu, kal­bu su ju­mis. Vi­siems įdo­mu, kas čia vyks­ta, o vi­suo­me­nės in­for­ma­vi­mo prie­mo­nių gau­sy­bė. Joms skir­tą in­for­ma­ci­ją nuo­lat at­nau­ji­na­me, tei­kiam re­ko­men­da­ci­jas, vyks­ta eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­jos po­sė­džiai. Kiek ga­lim, tiek da­rom. Ne­ga­liu bū­ti su vi­sais ir vi­siems pa­pa­sa­ko­ti, kas čia vyks­ta. Čia tų po­li­ti­kų rim­tais vei­dais pri­ei­na, ku­rie žiū­ri kaip dir­ba vy­rai – pil­na. Sel­fiu­kus da­ro­si vi­si, kas ne­tin­gi. Bet, klau­sy­kit, taip tik truk­do­mas svar­bus žmo­nių dar­bas. Da­bar pir­miau­sia esu Ope­ra­ci­jų va­do­vas. Man rū­pi už­ge­sin­ti gais­rą. O apie pa­sek­mes ir jų lik­vi­da­ci­ją kal­bė­si­me vė­liau.

„Čia tų po­li­ti­kų rim­tais vei­dais pri­ei­nančių, ku­rie žiū­ri kaip dir­ba vy­rai – pil­na. Sel­fiu­kus  da­ro­si vi­si, kas ne­tin­gi. Bet, klau­sy­kit, taip tik truk­do­mas svar­bus žmo­nių dar­bas“, - sa­ko Ne­ri­jus Ce­siu­lis.

- Opo­zi­ci­ja mies­to ta­ry­bo­je jums vi­sai ne­tie­sio­giai prie­kaiš­ta­vo, kad me­ras tai ne ug­nia­ge­sys ir jis ne su ug­nim ko­vo­ti tu­ri, o pri­va­lo rū­pin­tis gy­ven­to­jų sau­gu­mu ir svei­ka­ta. Jūs ma­no­te, kad bū­tent tai ir da­ro­te bū­da­mas čia?
- Ži­no­ma, aš esu tie­siog me­ras – ne ug­nia­ge­sys. Ma­ne čia kaž­kuo pa­sky­rė. Vyks­ta gais­ras. Rei­kia lem­pų, kad bū­tų ap­švie­ti­mas ir bū­tų ga­li­ma gais­rą ge­sin­ti nak­tį, rei­kia ki­tos tech­ni­kos, žar­nų, ga­li­my­bės pri­va­žiuo­ti prie ba­los van­dens pri­si­pum­puo­ti. Ug­nia­ge­siams rei­kia ele­men­ta­raus sta­lo ir dar ką ant to sta­lo pa­dė­ti, kuo pa­mai­tin­ti vy­rus. Rei­kia daug, daug da­ly­kų: at­si­traukt, per­si­gru­puot, pa­si­tar­ti... Mes tą da­rom, už­tik­ri­nam, kad ne­trūk­tų nie­ko, kal­ba­mės, dis­ku­tuo­jam, spren­džiam įvai­rias si­tu­a­ci­jas. Plius už­si­i­ma­me vie­ši­ni­mu ži­niask­lai­dai. Ne­ži­nau, ką me­ras dar tu­rė­tų da­ry­ti. Aš ne­mo­kin­tas to­kio­je si­tu­a­ci­jo­je elg­tis. Da­rau, kaip iš­ma­nau.

- Gy­ven­to­jai įvai­riau­sio­mis for­mo­mis reiš­kia pa­lai­ky­mą: kas ne­mo­ka­ma ban­de­le de­ga­li­nė­je pa­vai­ši­na, kas la­ši­nių, vai­ko pie­ši­nį at­siun­čia...
- Ži­no­te, ma­tau, gy­ven­to­jai ve­ža mais­tą. Be abe­jo, čia ne tik man. Ma­nau, vi­si ma­to, kaip mies­tas mus vi­sus pa­lai­ko. Tie vy­rai yra did­vy­riai. La­bai gra­žu, kad žmo­nės sten­gia­si bent kaž­kuo pri­si­dė­ti. Aly­tiš­kiai pa­ro­do, kad ne­lai­mė­je ga­li bū­ti vie­nin­gi.
Ma­nau, iš­sprę­si­me si­tu­a­ci­ją, už­ge­sin­si­me gais­rą. Po to ga­lė­si­me ap­tar­ti, kas ir kaip bu­vo. Dir­ba­me ne dėl gy­ven­to­jų pa­lai­ky­mo. Aš tai da­rau dėl sa­vo vai­kų ir tė­vų, ku­rie gy­ve­na Aly­tu­je.
Da­bar dėl pa­čio sa­vęs, nes čia gy­ve­nu ir aš, ir man bran­gūs žmo­nės. Plius, tai da­rau dėl vi­sų aly­tiš­kių, ku­rie ma­ne ir iš­rin­ko tam, kad kaž­kas pri­si­im­tų at­sa­ko­my­bę, va­do­vau­ti. Da­rau tą, ką pri­va­lau.  
 Iš mero Facebook paskyros:

Tre­čia­die­nio po­pie­tę, kol me­ras kaip sa­ko su­ko­si vel­nio sky­lėj, įvai­riau­sios tar­ny­bė­lės su­si­rū­pi­no ar į gais­ro vie­tą ban­de­les ir la­ši­nu­kus ug­nia­ge­siams ne­šan­tys gy­ven­to­jai tu­ri mais­to ga­my­bos ir tie­ki­mo li­cen­ci­jas... Me­ras pyk­tį iš­lie­jo sa­vo Fa­ce­bo­ok pa­sky­ro­je.
 
„Nuo ry­to ši­toj vel­nio sky­lėj. Sto­viu ir jau­čiu, kaip žils­tu. Gar­bės žo­dis.
Ke­lias die­nas džiau­giau­si, ko­kie žmo­nės vie­nin­gi, kaip pa­lai­ko vy­rus. So­cia­liai at­sa­kin­gos par­duo­tu­vės, ke­pyk­lė­lės, ka­vi­nės ir pa­vie­niai žmo­ge­liai ve­ža mais­tą, van­de­nį. Ir tai ab­so­liu­čiai vi­si iki vie­no ver­ti­na. Ir tik dėl jū­sų pa­lai­ky­mo cheb­ra ne­pa­si­duo­da. Ačiū jums, čia yra fan­tas­ti­ka, taip tarp žmo­nių ir tu­ri bū­ti. Da­bar klau­sy­ki­te.

Eks­tre­ma­li pa­dė­tis. Da­bar vi­so­kios tar­ny­bos tar­ny­bė­lės puo­la klau­si­nė­ti, kas ve­ža mais­tą, ar yra mais­to ga­my­bos li­cen­ci­jos, ar tu­ri lei­di­mus ve­žio­ti mais­tą ir pan. Pra­šo kon­tak­tų, pa­va­di­ni­mų, klau­sia, ka­da kon­kre­čiai mais­tas ve­ža­mas. Ar čia veik­ti ne­tu­ri ką, ar čia tie­siog taip už ge­ru­mą pa­dė­ko­ja­ma šiais lai­kais?

Da­bar gal­vo­ju apie tą po­nią, ku­ri la­ši­nu­kus iš na­mų vy­rams pjaus­tė. Juk nei ga­my­bos li­cen­ci­jų, nei trans­por­ta­vi­mo lei­di­mų. Ką kal­bė­ti apie tai, kad vy­rai val­go juo­dom ran­kom ir pa­na­gėm. Nes tie­siog jos jau nebeat­si­plau­na. Gal ko­kia sa­ni­ta­ri­nė ga­li at­va­žiuo­ti. Mums jū­sų tik­rai trūks­ta.
No­rė­čiau pa­sa­ky­ti, kad jau vis­kas – šiukš­les ren­kam. Bet dar ne. Pa­dan­gos vis dar dū­mi­na ir to­liau da­ro sa­vo juo­dą dar­bą. Šian­dien įva­ry­sim dar vie­ną di­de­lę ma­ši­ną bus jau 4, to­dėl tu­rė­tu­me stip­riai pa­si­stū­mė­te lik­vi­duo­jant gais­rą.

Ir ne­pai­sant vi­sų ne­są­mo­nių ir pokš­tų, ko­kius mums kre­čia, kas tik ne­tin­gi, žmo­nės sa­vo did­vy­rius my­li – į sa­vi­val­dy­bės są­skai­tą jau su­kri­to virš 40 000 eu­rų. Ga­vau ži­nu­tę, kad vie­nas mo­ki­nu­kas per­ve­dė iš sa­vo są­skai­tos 1 eu­rą. Sa­kau, oi, ačiū. Man sa­ko, bet ži­no­ki­te, jis tik tiek ir tu­rė­jo. Ati­da­vė vis­ką. Sto­viu, akis ir ger­klę grau­žia. Šį kar­tą ne nuo dū­mų.“

 (Ne)už­ge­sin­tas gais­ras

Me­ras skam­biai pa­reiš­kė, kad Aly­taus gais­ras už­ge­sin­tas tik Vil­niu­je, ta­čiau kar­tu su N.Ce­siu­liu gais­ro ap­žiū­rė­ti pa­trau­ku­si VRM mi­nist­rės pa­ta­rė­ja Bo­že­na Za­bo­rov­ska-Zda­no­vič ti­ki­na ug­nies siau­tė­ji­mo ne­iš­vy­du­si: „Bu­vo vie­na ma­žy­tė lieps­ne­lė, ku­rią me­ras te­le­fo­nu pri­zo­o­mi­no ir pa­tei­kė kaip di­de­lį gais­rą. Kal­bė­jau su gais­ri­nin­kais. Ži­di­nių ten dar bu­vo, bet gais­ras už­ge­sin­tas. Te­rei­kia pra­dė­ti lik­vi­da­ci­jos dar­bus,“ – sa­kė ji. Ki­ti VRM at­sto­vai pa­tvir­ti­no, kad in­for­ma­ci­ja apie gais­ro už­ge­si­ni­mą bu­vo gau­ta iš vie­to­je dir­ban­čių ug­nia­ge­sių, o iš­šo­kan­ti vie­na ki­ta lieps­ne­lė fak­to ne­kei­čia.

Gais­ras Aly­tu­je už­ge­sin­tas, bet Vil­niu­je jau kū­re­na­ma ne vie­na pir­tis. Tre­čia­die­nį ry­te sei­mū­nai su­si­rin­ko į ap­lin­kos ap­sau­gos ko­mi­te­to ne­ei­li­nį po­sė­dį. Į ankš­tą ka­bi­ne­tą pri­gu­žė­jo dar ne­ma­ty­tas te­le­vi­zi­jos ka­me­rų kie­kis. Įpras­tai ko­mi­te­to po­sė­dis pa­si­ten­ki­na ke­lio­mis de­šim­ti­mis per­žiū­rų in­ter­ne­te. Tie­sa, pa­tys par­la­men­ta­rai kiek pri­mir­šo, kur su­si­rin­kę. Jog de­rė­tų kal­bė­ti apie ne­lai­mės po­vei­kį ap­lin­kai jie pri­si­mi­nė tik pus­va­lan­dį pra­tar­dę ant karš­to­sios kė­dės sė­du­sį Prieš­gais­ri­nio ap­sau­gos ir gel­bė­ji­mo de­par­ta­men­to di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ją Min­dau­gą Ka­na­pic­ką. Po­li­ti­kų abe­jo­nes, kad gais­ras ga­lė­jo bū­ti už­ge­sin­tas grei­čiau, pa­si­tel­kus di­des­nes pa­jė­gas, ge­si­ni­mą iš oro, ar di­des­nį pu­tų kie­kį, jis at­me­tė. Pa­neig­tas ir nuo­gąs­ta­vi­mas, kad vals­ty­bės re­zer­ve tė­ra 400 kvė­pa­vi­mo kau­kių. Tie­sa, pas­ta­rų­jų skai­čius įslap­tin­tas. Iš M.Ka­na­pic­ko at­sa­ky­mų ryš­kė­jo, kad ne­pa­pras­to­sios pa­dė­ties val­dy­mo pla­nas ir jo įgy­ven­di­ni­mas – vei­kiau Aly­taus vie­ti­nės val­džios rei­ka­las, o VRM už­si­i­ma įmo­nių prie­žiū­rą. Štai smul­kes­ni pa­dan­gų gais­rai Lie­tu­vo­je nė­ra toks jau re­tas reiš­ki­nys. Ta­čiau VRM ne­įpa­rei­go­ja pa­dan­gų įmo­nes reng­ti eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų val­dy­mo pla­nų. „Do­ku­men­to kei­ti­mo ar­ba ren­gi­mo klau­si­mu tu­ri su­tar­ti vi­sos su­in­te­re­suo­tos ins­ti­tu­ci­jos. Ma­nau, at­sa­kin­gos ins­ti­tu­ci­jos da­bar ini­ci­juos reg­la­men­ta­vi­mo per­žiū­rė­ji­mą.“ – sa­ko PAGD di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas M.Ka­na­pic­kas. Ir vėl re­a­guo­ja­ma po įvy­ku­sio fak­to.
Kiek vė­liau Sei­mo so­cial­de­mok­ra­tų frak­ci­ja į sa­vo po­sė­dį iš­si­kvie­tė mi­nist­rę Ri­tą Ta­ma­šūnie­nę, o ar­ti­miau­sio­mis die­no­mis į ne­ei­li­nį po­sė­dį su­si­rink­ti pla­nuo­ja svei­ka­tos cen­trų ir biu­rų, li­go­ni­nės, po­li­kli­ni­kos at­sto­vus be­si­kvie­čian­tis Sei­mo svei­ka­tos rei­ka­lų ko­mi­te­tas.

Aly­tiš­kiai li­go­ni­nės ne­už­plū­do

„Pa­ra­gi­nau po­li­kli­ni­kos pa­cien­tus, ar dėl vais­tų už­si­ra­šy­mo, ar dėl ty­ri­mų at­sa­ky­mo, nei­ti iš na­mų. Pa­pras­tas kon­sul­ta­ci­jas, at­lie­ka­me per skam­bu­čių cen­trą.

Iš pa­čio ry­to sa­vo akim ma­čiau, kaip bū­si­mos ma­my­tės, tė­ve­liai su vai­kais ei­na į po­li­kli­ni­ką, nors tiek so­cia­li­nia­me tin­kle tiek ir sa­vi­val­dy­bės pus­la­py­je ak­ty­viai bu­vo ra­gi­na­ma nei­ti į lau­ką, jei­gu nė­ra po­rei­kio. Ma­tau, mies­te žmo­nės vaikš­to su vien­kar­ti­nėm kau­kėm. Jau­čiu ait­rų de­gan­čios gu­mos kva­pą, o žmo­nės at­si­sto­ję ra­miai rū­ko. Pa­klau­siu jų, ar nie­ko ne­užuo­džia?“ – pa­sa­ko­ja Aly­taus po­li­kli­ni­kos di­rek­to­rius Ma­rius Ja­sai­tis. Jis taip pat pri­du­ria, kad po­ra pi­lie­čių at­ėję skun­dė­si svei­ka­ta, bet tvir­tai pa­sa­ky­ti, kad dėl jų ne­ga­la­vi­mų kal­tas už­terš­tas oras, ne­ga­li­ma. Di­rek­to­rius taip pat nu­si­ste­bė­jo, kaip iš­tuš­tė­jo pri­ėmi­mo sky­rius. Esą po­li­kli­ni­kos ei­lių pro­ble­mą iš­spren­dė val­džios ra­gi­ni­mas be rim­tos prie­žas­ties nei­ti į lau­ką.

Mies­tie­čiams dė­kin­gais vė­jais džiau­gė­si ir Aly­taus ap­skri­ties S. Ku­dir­kos li­go­ni­nės di­rek­to­rius Ar­tū­ras Va­si­liaus­kas. Esą tik jo dė­ka aly­tiš­kiai į gy­dy­mo įstai­gą krei­pė­si mi­ni­ma­liai. „Ži­no­ma, ne­lai­mė at­si­lie­pė li­go­ni­nės dar­bui. Ar tai gri­pas, ar gais­ras – to­kie įvy­kiai pa­lie­čia mus. Per ke­tu­rias die­nas tu­rė­jo­me aš­tuo­nis pa­cien­tus, ku­rie jau­tė to­kius ne­ga­la­vi­mus, ga­li­me įtar­ti su­si­ju­sius su gais­ro pa­sek­mė­mis: gal­vos svai­gi­mas, py­ki­ni­mas, bur­no­je jau­čia­mas kar­tu­mas. Ma­si­nio ant­plū­džio, ar kad kaž­ką rei­kė­tų su grei­tą­ja at­vež­ti tik­rai ne­bu­vo. Sku­baus pri­ėmi­mo sky­rius tik­rai ne­bu­vo už­krau­tas. El­gia­mės pa­gal eks­tre­ma­lių­jų si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­jos re­ko­men­da­ci­jas. Lai­kė­me už­da­ry­tus lan­gus, nu­trau­kė­me mag­ne­ti­nio re­zo­nan­so ty­ri­mus, iš­jun­gė­me re­ku­pe­ra­ci­nio vė­di­ni­mo sis­te­mas pa­tal­po­se.“ Tie­sa, nak­tį iš ant­ra­die­nio į tre­čia­die­nį bu­vo at­vež­ti ne­lai­mės vie­to­je dir­bę ug­nia­ge­siai. Abu jie dar tre­čia­die­nio die­ną bu­vo iš­leis­ti į na­mus.

Tik­ro­sios pa­sek­mės ne­aiš­kios

„Ži­not pa­sek­mes ga­li pa­jus­ti po me­tų. Tuo­met iš­lįs ko­kių li­gų.“ – nuo­gąs­ta­vo A.Va­si­liaus­kas.

Tie­sa, gais­ro me­tu iš­si­sky­rę ter­ša­lai jau da­bar rim­čiau pa­vei­kė smul­kes­nius gy­vū­nus. An­tai Aly­taus apy­lin­kė­se ras­tas kiš­kis nu­gai­šo dėl kvė­pa­vi­mo ne­pa­kan­ka­mu­mo ir ki­tų kom­pli­ka­ci­jų, pra­ne­šė Vals­ty­bi­nė mais­to ir ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­ba. Pa­to­lo­gi­nio ana­to­mi­nio gai­še­nos ty­ri­mo me­tu kiš­kio tra­chė­jo­je ras­ta suo­džių, nu­sta­ty­ta plau­čių ede­ma, pa­ste­bė­tos krau­jos­ru­vos plau­čiuo­se, taip pat kvė­pa­vi­mo ta­kų, kvė­pa­vi­mo ir vi­daus or­ga­nų hi­pe­re­mi­ja (krau­ja­vi­mas). „Ve­te­ri­na­ri­jos tar­ny­bos va­do­vas de­ja­vo pa­sek­mės bus jus­ti ne die­ną ir ne dvi sa­vai­tes. Tai at­si­lieps kiau­lie­nos, ki­tos mė­sos eks­por­tui. Mes ten pri­si­dir­bom il­gam“, – sa­kė so­cial­de­mok­ra­tas Al­gi­man­tas Sa­la­ma­ki­nas.
 
„Pa­ra­gi­nau po­li­kli­ni­kos pa­cien­tus, ar dėl vais­tų už­si­ra­šy­mo, ar dėl ty­ri­mų at­sa­ky­mo, nei­ti iš na­mų. Pa­pras­tas kon­sul­ta­ci­jas, at­lie­ka­me per skam­bu­čių cen­trą“, - sa­ko Aly­taus mies­to po­li­kli­ni­kos va­do­vas Ma­rius Ja­sai­tis.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris