Donata Meiželytė: atsibudau su mintimi, kad ministro įsakymas yra tik baisus sapnas

www.lsveikata.lt
2020-03-24
Vilniaus miesto tarybos narė Donata Meiželytė feisbuke pasidalino mintimis apie sveikatos ministro pasirašytą įsakymą dėl priverstinės izoliacijos.
Donata Meiželytė: atsibudau su mintimi, kad ministro įsakymas yra tik baisus sapnas
D.Meiželytė

Pateikiame tekstą:
Mano sienoje apie Covid-19 praktiškai nieko, nes kam teršti eterį, geriau tyliai priiminėti užklausas, kur galima nuvežti dovanojamus patalynės komplektus, vienkartinius puodelius laukiantiems tyrimų prie Santaros klinikų ar online posėdžiauti priimant savivaldybės nutarimus dėl mokestinių lengvatų, tvarkų ir t.t.
 

Šį rytą aš atsibudau su mintimi, kad vakar vėlai vakare pasirašytas SAM ministro įsakymas yra tik baisus sapnas. Nes tai buvo ,,Nuo 0 iki mėnulio”, kaip dainuoja mano mylimi Biplanai. Tai vakar ir įvyko toks šuolis į mėnulį - visus grįžtančius uždaryti su apsauga dviems savaitėms.
Per savaitę policija gavo per 2000 pranešimų apie karantino nesilaikančius asmenis, bet apie baudų didinimus, aplenkiant įspėjimo stadiją, pradėta kalbėti tik vakar. Ar tiems porai tūkstančių žmonių bus kaip nors apsunkintas gyvenimas? Tikrai ne. Jie, greičiausiai, ir toliau gatsroliuoja ir ignoruoja situacijos sudėtingumą. Dabar parskrendantys bus uždaromi su apsauga visi be išimties saugant visuomenę nuo viruso plitimo. Nu ok.
 
Komentaruose pasigirdo daug kraujo ištroškusių balsų, o aš galvoju apie tuos žmones, kurie tyliai tupėjo kelto kajutėse, kai ant denio bedančiai degradai siautėjo šūkaudami, kad jiems nusispjauti ant visų koronų. Tie žmonės kajutėse matyt net meldėsi, kad greičiau galėtų išlipti iš to kelto ir pasiektų saugią savo namų teritoriją. Jiems pasisekė, o tiem, kurie paprlauks rytoj - ne. Rytoj tie išsigandę žmonės su tais degradais turės kartu dar ir pagyventi. Ir nesvarbu, jei gaus atskirą patalpą, bet gretimoje toliau siautės neadekvatai. Dėl to ministro įsakyme nurodyta, kad prie visų savivaldybės paruoštų patalpų karantinavimui turi būti užtikringta apsauga ir viešoji tvarka. Gal taip ministras ruošia dirvą savo profesijos kolegoms, nežinau, nes psichologinių traumų tikrai bus.
 
Kiek iki šios dienos į šalį parskrido, parvažiavo lietuvių iš užsienio po darbų, kelionių, slidinėjimų, kiek yra stebimų dėl galimai turėto kontakto su sergančiais? Apie 75 000. Tai jie visi yra laisvai sau šalyje ir niekas nežino, nei kur jie vaikšto, kaip jie elgiasi, platina virusą ar ne. Į Lietuvą per tas kelias dienas, kol dar bus organizuojamas mūsų piliečių grįžimas namo jų parskris, paprplauks iki kokių 5000. Tai mes dabar turime ant lėkštutės dvi žmonių grupes, tik vieni yra laisvi, o kitų laisvės bus apribotos. Jokio lygiateisiškumo. O kur dar klaustukas, nes judėjimo laisvę, saugant visuomenės sveikatą, proporcingai apriboti gali tik įstatymas, o ne ministro įsakymas, kaip man sakė frakcijos kolegos teisininkai.
 
O dabar apie gyvenimą ir situacijas. Mano dukra studijuoja Londone fotografiją, kadangi baigusi Lietuvoje kulinariją, tai darbuojasi šalia studijų restorano virtuvėje. Nuomojasi būstą su dar trim lietuviais, kurie jau grįžo į Lietuvą. Liko dukra viena, būsto nuomos už visus keturis niekaip nesumokės, jau ir Anglijoje uždarė maitinimo įstaigas, o dar ir studijų procesas sustojo. Ji nepanikuoja ir tik dėl tokių elementarių gyvenimiškų aplinkybių turėjo atsisakyti būsto nuomos ir pirkti bilietą namo. Turėtų grįžti rytoj. Aš savo dukra labai didžiuojuosi, nes ji su draugu susiorganizavo atskirą butą, į kurį jos draugės mama prinešė maisto ir visko, ko reikia, raktas po kilimėliu, nors kaip ir galėtų grįžti namo, yra jos kambarys. Bet ji to nedaro, nes nenori manęs apkrėsti, juk greičiausiai bus virusuota. Gyvenimas yra labai įdomus, nes žmogus planuoja, o Veryga juokiasi. Tai dabar dukra pagyvens ne su Netflix ir spragintais kukurūzais bliūde bei mylimu žmogum pašonėje, o daugiavietėje palatoje su nežinia kuo, nežinia kur ir, jei turi virusą, apkrės kitus, jei neturi - ją apkrės kiti.

 
Jokios dramos tame nėra, mes šeimos chate smagiai aptarinėjame, kaip dukra darys fotoreportažus tiesiai iš įvykio vietos, turėsim nuotraukų iš ten, kur jokie fotografai nebus įleidžiami pasižmonėti. Kadangi jai prie širdies meninė fotografija, tai menų bus, kad tik būtų kur baterijas fotiko pasikrauti.
Kokią naštą užmetė tas įsakymas savivaldybei net baisu pagalvoti. Žiūriu online mūsų OC posėdžius, matau, kiek žmonių dirba, kaip organizuojami trūkstamų AAP pirkimai, kaip telkiami savanoriai, ekrane nuolat šviečia dashboard`as su skaičiais kiek kokių apsaugos priemonių reikia vienai dienai Vilniuje dirbantiems medikams ir su jais dirbančiam personalui, kiek ko turim, ko iš viso neturim. Dirbame ministerijos darbą, kad tos skalės šviestų žaliai (turim), o ne raudonai (neturim). Esam suskaičiavę, kiek medikų ir gydymo įstaigų personalo turi tiesioginį kontaktą su pacientais per vieną pamainą, kiek turime lovų gydymo įstaigose. O dabar gavome dovanėlę - pervežimas (apie saugius atstumus kaip VVT čia jau net kalbos nebus), registravimas ir iš karto maitinimas. Visi dalinsis skysčiais, savo kvėpuojamu oru, depresuos nuo svetimos aplinkos ir nežinau, ar iš to bus kokios naudos. Tą stebėseną, kad žmogus laikosi karantino juk galima daryti nuotoliniu būdu, šiais laikais be karo lauko ligoninių. O tiems, kurie negali grįžti namo, nes ten tėvai, seneliai, lėtinių ligų turintys šeimos nariai mes tikrai duosime kur apsistoti toms dviems savaitėms, bet be apsaugos, kaip reikalaujama įsakymu. Dabar turi epidemiologas apžiūrėti, ar patalpos tinkamos, apsauga būti, maitinimas tiekiamas. O galėtų būti viskas daug paprasčiau.
 
Dabar visi grįžtantys paskutiniais reisais į Lietuvą a priori yra skelbiami nesąmoningais, neatsakingais, neadekvačiais užkrato platintojais. Primenu, stebimų LT dėl kontakto su užsikrėtusiais 75 000, 2000 jau yra pažeidę karantiną.
Yra ministro įsakyme (nutarime) ir punktas Nr.2, kuris surašytas tokia griozdiška biurokratine kalba, kad ten pats velnias koją išsisuktų. Aš labai tikiuosi, kad mes esame neteisūs ir ne taip supratome tą punktą, aš noriu, kad mes būtume neteisūs, nes jei reikės visus, užsikrėtusius virusu ir turinčius lengvus simptomus vežti iš namų į atrskiras patalpas atbūti ligą dėl visuomenės saugumo, tai mes ne tai kad apsauginius kostiumus per pora reisų sueikvosim veltui, bet ir sukelsim realų pavojų aplinkiniams. Čia panašiai kai namuose dega ugnelė, tai stipriau, tai silpniau, o tu ją paimi ant neštuvų, įpili žibalo ir išneši į kiemą vėjuotą dieną.
 
Vėl apie tą mėnulį pagalvojau. Buvo tokia frazė viename animaciniame: ,,Šitam senam melagiui tik skristi į mėnulį”. Nežinau, kodėl aš ją prisiminiau ????
Būkit sveiki visi, saugokite save, daug kalbėkite telefonu su savo seneliais, vyresniais tėvais, susirašinėkite, socializacijos dabar jiem ypač reikia. Neleiskit savo tėvams eiti į jokius butų ūkius mokėti mokesčių. Visi mokesčių mokėjimai yra atidėti, nuraminkit juos. Mes juk dėl jų visi užsidarę namuose sėdime.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris