Dėl vadovų kaitos – laboratorijos darbuotojų išgąstis

Deimantė Gruodė
2023-02-02
 „Įstaigoje psichologinis klimatas yra įtemptas“, – sako Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) profesinės sąjungos pirmininkas Renatas Liberis. Darbuotojus neramina nuolatinė vadovų kaita (praėjusią savaitę ir vėl buvo paskirtas naujas). O dar jie kaip velnias kryžiaus, baiminasi į pareigas galinčios sugrįžti buvusios pavaduotojos, kuri, jų teigimu, ilgus metus taikė mobingą.
Dėl vadovų kaitos – laboratorijos darbuotojų išgąstis
Seime vykusios spaudos konferencijos metu Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos profesinės sąjungos pirmininkas Renatas Liberis pristatė aplinkybes, kurios kelia nerimą ir abejones dėl įstaigos, bei joje dirbančių darbuotojų ateities. Manoma, kad laikinų vadovų kaita gali būti vykdoma siekiant nuslėpti anksčiau vykusius pažeidimus, dėl kurių yra kreiptasi į prokuratūrą.

Sveikatos apsaugos ministerija laikinąja laboratorijos vadove aną savaitę paskyrė NVSPL Virusologinių tyrimų poskyrio vedėją Svajūnę Muralytę. Ji pareigose pakeitė Eleną Lubienę, paskirtą laikinąja direktore praėjusių metų lapkritį, kai iš pareigų vėl buvo atleistas bylinėjimąsi dėl neteisėto atleidimo antrosios instancijos teisme pralaimėjęs Danas Bakša.
 
„Situacija tikrai prasta. Dėl to, kad ministerija praėjusią savaitę paskyrė vėl naują laikinąją vadovę ir tikslingai yra atliekami veiksmai, kaip grąžinti į pareigas buvusią direktoriaus pavaduotoją Rositą Mariją Balčienę. Įstaigoje psichologinė situacija įtempta, nes darbuotojai nesutinka su tuo, jog būtų grąžinta ilgus metus mobingu užsiėmusi direktoriaus pavaduotoja. Darbuotojai kreipėsi į Darbo ginčų komisiją su prašymu, kad būtų prijungti prie darbo ginčo. Bet šią savaitę vykusio posėdžio metu taip ir nebuvome prijunti prie posėdžio ir jau kalbama apie taikos sutartį“, – liūdnai kalbėjo NVSPL profesinės sąjungos pirmininkas Renatas Liberis.

 
Dešimtadalį įstaigos darbuotojų vienijančiai profsąjungai įtarimų sukėlė tai, kad dar nė nespėjusi apšilti naujai paskirta vadovė, R.Liberio teigimu, ėmėsi tiesioginių veiksmų, leidusių nušalinti teisininkus nuo minėto darbo ginčo proceso, kurioje figūruoja R.M.Balčienė, ir į jų vietą paskyrė kitus.
 
„Šiuo klausimu buvo kalbėta skyrių vedėjų lygmenyje, ir visi išreiškė susirūpinimą, kad į pareigas gali būti sugrąžinta buvusi pavaduotoja. Jeigu prieš tai buvę direktoriai matė, kad yra padaryta šiurkščių darbo drausmės pažeidimų, naujai paskirta vadovė jokių pažeidimų neįžvelgia. Nors buvo atlikti ir išoriniai, ir vidiniai tyrimai, o jų metu nustatyta daugybė etikos normų, darbo kodekso pažeidimų, ir galima nusikalstama veika“, – sako profsąjungos vadovas.
 
Maža to, pareigas palikus pavaduotojai, pasak jo, pasipylė skundų lavina laboratorijos atžvilgiu. „Net iki tokio lygio, kad laboratorija kaltinama nebūtais dalykais apie bombų ir amfetamino gamybą. Dėl kaltinimų tokia veikla buvo kreiptasis į įvairias institucijas: ir į Sveikatos apsaugos ministeriją, ir į Prokuratūrą, ir į Prezidentūrą...“ – pasakoja R.Liberis, spėdamas, jog prie to galimai prisidėjo buvusi pavaduotoja.
 
Paklaustas, kodėl įstaigai taip nesiseka su vadovais, profsąjungos atstovas beda pirštu į būsimą reorganizaciją, kuomet laboratoriją norima prijungti prie Nacionalinio visuomenės sveikatos centro.

 
„Dėl laikinų vadovų ministras per savo patarėją žiniasklaidoje pasisakė, kad jie paprasčiausiai neieškos pastovaus vadovo, kol nebus atlikta įstaigos reorganizacija. Bet tam nėra teisinio pagrindo, kadangi Visuomenės sveikatos centras yra viešąsias administracines paslaugas teikianti įstaiga, o laboratorija nėra tokio statuso įstaiga, kad tą būtų galima įvykdyti. Įstaigoje darbo atmosfera tapo toksiška ir bent kol kas susikalbėjimo su nauja direktore nėra. Nors ji pati pabrėžė, kad ministerija jai yra paskyrusi uždavinį pagerinti būtent psichologinį klimatą laboratorijoje. Visiems akivaizdu, kad ne toks yra pagrindinis jos uždavinys“, – sako jis.
 
Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministro patarėjas ir atstovas spaudai Tomas Bagdonas penktadienį žurnalistams sakė, kad tokie profesinės sąjungos kreipimaisi signalizuoja, jog įstaigoje yra daug įtampos ir ministerijai kyla klausimų, kaip užtikrinamas kasdienių funkcijų atlikimas, kurios pavestos institucijai.
„Todėl būtina spartinti įstaigos pertvarką, kuri patvirtinta Seimo, kad būtų užtikrintos tiek tinkamos darbo sąlygos darbuotojams, tiek sklandus pavestų funkcijų įgyvendinimas“, – sakė ministro patarėjas.


Komentaras
Seimo Sveikatos reikalų komiteto narė Jurgita Sejonienė:

- Situaciją vertinu neigiamai. Jeigu darbuotojai bijo vadovų, administratorių, aišku, nėra normalu. Kita vertus, manau, kad visuomenės sveikatos priežiūros įstaigoms tikrai reikėjo reorganizacijos. Jeigu būtų viena įstaiga, kuri prisiimtų atsakomybę už visų įstaigų ir visų funkcijų vykdymą, būtų racionaliau. Kad pertvarka vyktų sėkmingai, matyt, reikia ne laikinojo, o nuolatinio vadovo, kuris imtųsi atsakomybės už įstaigą ir jos darbuotojus. Jeigu kyla kokios įtampos kolektyve, ją suvaldyti pirmiausia yra vadovo kompetencija.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

    Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris