Daumantas Gutauskas: „Mano tikslas - nukirsti sąsajas su praeitimi“

Evelina Machova
2019-09-23
Daugiau nei mėnesį Nacionaliniam kraujo centrui vadovaujantis Daumantas Gutauskas (34 m.) sako keliantis sau pagrindinį tikslą - grąžinti įstaigai prestižą.
Daumantas Gutauskas: „Mano tikslas - nukirsti sąsajas su praeitimi“
„Man patinka iššūkiai, noriu per savo kadenciją šią įstaigą padaryti skaidrią, atvirą donorams ir tiekėjams“, - sako Nacionaliniam kraujo centrui vadovaujantis Daumantas Gutauskas.

- Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose gana dažnos žinutės, jog trūksta kraujo. Ar kas nors nutiko ir aprūpinant gydymo įstaigas kraujo komponentais situacija sudėtinga?
- Ekstremalios situacijos nėra, nelaimių nenutiko. Vasara, kai žmonės atostogauja, mažiau ateina duoti kraujo. Tai - standartinė atostogų meto situacija, besikartojanti kasmet. Šiemet galbūt žinučių pasirodė daugiau, nes intensyviau dirba kraujo donorystės skyrius. Tačiau gąsdinti žmonių, jog bet kurią akimirką ligoninėms gali pritrūkti kraujo, nėra reikalo. Nors kasdieną tenka dirbti patiriant įtampą, nes niekad nežinai, kas gali nutikti ir kiek kraujo komponentų gali prireikti gydymo įstaigai. Tačiau turime nedidelį rezervą ir nelaukiame, kol šaldytuvai ištuštės.

- Vasarą vyko tradicinis kraujo donorystės turas. Kokie jo rezultatai?
Sėkminga akcija. Apsilankė pusantro tūkstančio žmonių, penkiasdešimt procentų daugiau nei pernai. Tiesa šiemet aplankėme mažiau miestų, tačiau rengėme nedidelius koncertus, taip paskatindami žmones ateiti. Į pagalbą pirmą kartą buvo pasitelkti ir influenceriai. Manau, kad šiemet pavyko efektyviau organizuoti donorus. Beje, jų skaičius nesumažėjo. Misiją - aprūpinti ligonines kraujo komponentais - atliekame ir manau, jog donorai mumis pasitiki.


- Nacionalinio kraujo centras kas kelerius metus viešojoje erdvėje vis nuskamba, tiesa, ne dėl donorystės. Kas jus paskatino pretenduoti į šios įstaigos vadovus?
- Visos nesėkmės, kurios palietė Nacionalinį kraujo centrą, priklauso nuo buvusių vadovų ir jų veiksmų. Visa tai ilgam palieka nemalonų šleifą - dar ir šiandien tebesitęsia bylos. Kas paskatino mane? Man patinka iššūkiai, noriu per savo kadenciją šią įstaigą padaryti skaidrią, atvirą donorams ir tiekėjams. Todėl šiuo metu skaidriname viešuosius pirkimus, optimizuojame įmonės išlaidas, nes per daugiau nei mėnesį darbo susidūriau su šiokiu tokiu neūkiškumu. Man įdomu dirbti, nes, kaip ir minėjote, ne viskas čia buvo gerai. Tikiuosi, kad po manęs ateisiančiam vadovui bus ramu.

- Registratūroje kabo pranešimas, kad šiuo metu neveikia mobili programėlė „Mano kraujas“. Kodėl? Juk tai buvo patogu donorams...
- Ji neveikia jau beveik metus. Problemos su tiekėjais - baigėsi sutartis ir jie nutraukė aptarnavimą. Beje, šį klausimą kėliau ir eidamas į konkursą. Šiuo metu kuriama nauja programėlė, kuri startuos po poros mėnesių. Kol kas donorai donacijoms gali registruotis www.kraujodonoryste.lt. Sutinku, kad programėlės idėja labai gera ir patogi. Dirbame, kad problemos būtų sprendžiamos.

- Kokius tikslus keliate iki kadencijos pabaigos?
- Vienas tikslų - optimizuoti kraujo ir jo komponentų aprūpinimą ligoninėms. Norisi optimalaus įstaigos darbo sąnaudų ir pajamų prasme. Niekam ne paslaptis, kad Nacionalinis kraujo centras šiek tiek sustojęs laike. Mano tikslas - padaryti jį šiuolaikiškesnį. Nekalbu apie tyrimų kokybę, čia viskas gerai. Omenyje turiu įstaigos valdymo procesų nemodernumą, pavyzdžiui, daugelis dokumentų galėtų būti valdomi elektroniniu būdu.

- Jus pristatydamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vylėsi, kad užtikrinsite skaidrią įstaigos veiklą bei išlaikysite aukštą teikiamų paslaugų kokybę. Ar per daugiau nei mėnesį pavyko išsiaiškinti silpnąsias centro vietas?
- Yra neūkiškumo. Daugiausiai problemų, kaip turbūt ir kiekvienoje įstaigoje, kyla su viešaisiais pirkimais. Siekdami skaidrumo ir atvirumo, dešimt dienų prieš paskelbdami viešąjį pirkimą, viešiname techninių specifikacijų projektus, kad dar neprasidėjus pirkimui tiekėjai galėtų susipažinti su pirkimo reikalavimais. Taip pat jie gali pateikti ir siūlymus. Tai leidžia mums derinti poreikius, atsižvelgiant ir į tiekėjų rekomendacijas. Į įvairius skundus galime reaguoti, iki prasidedant konkursui.

- Kraujo plazma - ta sritis, kur kyla daugiausiai skandalų dėl pardavimo. 
- Paskutiniai du aukcionai po buvusius vadovės pasitraukimo praėjo skaidriai. Aprašytos tvarkos patikrintos Specialiųjų tyrimų tarnybos. Kraujo plazma, kurios negalime panaudoti gydymui, parduodama farmacijos įmonėms. Kraujo centras neturi tikslo kuo daugiau surinkti plazmos ir ją parduoti, ji atlieka gaminant kitus kraujo komponentus. Dalį plazmos panaudojame vietoje, tai yra perduodame gydymo įstaigoms, o kas lieka galime utilizuoti, kas būtų neetiška, arba parduoti. Gautas lėšas galime investuoti į donorus, tyrimų kokybę, darbuotojų mokymus. Likutinė plazma, mano galva, per daug sureikšminta. Pagrindinės pajamos nėra iš jos, nors, reikia pripažinti, visos neskaidrios veiklos buvo susijusios su ja.


- Jūs pats į viešąjį sektorių atėjote iš privataus. Ne vienerius metus dirbote medicininės diagnostinės įrangos srityje. Nesibaiminat įvairių interpretacijų dėl viešųjų pirkimų skaidrumo ir buvusios veiklos?
- Kalbų gali būti įvairių. Bet reikia žiūrėti į faktus. Aš nedirbau su šios srities įranga. Suprantu, kad interpretacijų gali būti įvairių, bet jei mano veikla bus skaidri, įstaiga atnaujinta, tokios kalbos tiesiog natūraliai nunyks, nes nebus to įrodančių faktų. Mano tikslas - šaltai ir ramiai nukirsti sąsajas su praeitimi ir padedant kolektyvui skaidrinti veiklą. Aš jais pasitikiu, tikiuosi, kad ir jie manimi.

 
Trumpai
D.Gutauskas yra baigęs socialinių mokslų studijas Mykolo Riomerio universitete, kur įgijo teisės magistro laipsnį, o Vytauto Didžiojo universitete jam suteiktas politikos mokslų magistro kvalifikacinis laipsnis.
8 metus vadovavo individualiai įmonei „Baltijos medicina“.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris