Darbas nuotoliniu būdu. Ką veikia Seimo Sveikatos komiteto nariai? (atnaujinta)

www.lsveikata.lt
2020-03-25
Kovo 16-ąją Lietuvos Respublikos Vyriausybei išplatinus pranešimą apie privalomą karantiną ir nuotolinio darbo taikymą tiek valstybiniam, tiek privačiam sektoriui, bene pirmiausiai į namus išsiskirstė Seimo nariai, atšaukti ir ateitin perkelti posėdžiai bei pasitarimai. Tiesa, Seimo nariams darbas nuotoliniu būdu taip pat taikomas ir jokių išimčių čia nėra, darbas vykti privalo. Įdomu, kaip jis vyksta Sveikatos reikalų komitete?
Darbas nuotoliniu būdu. Ką veikia Seimo Sveikatos komiteto nariai? (atnaujinta)

Seimo darbas sustojo?
Pritaikyti darbą nuotoliniu būdu sugebėjo valstybės ir savivaldybių institucijos, privatus sektorius, verslas, žiniasklaida ir kiti. Tačiau Lietuvos Respublikos Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariams, kurių darbas dabar itin svarbus, nuotolinio darbo organizavimas, na, požiūrio reikalas.
Sveikatos reikalų komiteto narės Aušrinės Armonaitės nuomone, nuotolinis komiteto darbas galėtų būti organizuojamas kur kas efektyviau: „Visos sąlygos dirbti nuotoliniu būdu yra, tačiau veikla nevyksta. Artimiausias Sveikatos komiteto posėdis yra numatytas balandžio 1-ąją dieną, po daugiau nei savaitės.

 
Manau, kad tai yra neadekvatu ir neatsakinga, nes ne tik klausimų, bet ir pasiūlymų Seimo nariai turi, tad galėtume jais pasidalinti vieni su kitais elektroniniu paštu, skambučiais, trumposiomis žinutėmis ir naudodami socialinių tinklų bendravimo prieigas. Aš tikrai nesakau, kad visam Seimui - 140 žmonių - reikia rinktis į vieną patalpą, bet sakau, kad šiuolaikines priemones galima naudoti efektyviau. Vilniaus miesto savivaldybė ne tik komitetų posėdžius, bet ir daugiau nei 50 žmonių tarybos posėdžius organizuoja virtualiai, internete, vykdo balsavimus ir dirba aktyviai. Manau, kad Seime labiau yra ne galimybių stoka, o nenoras efektyviai organizuoti nuotolinį darbą“.  
 
Stringa svarbūs sprendimai
Pasak Seimo narės, kol kas Seimo kolegos labiau linkę tiesiog stabdyti darbus, nei rinktis technologinius sprendimus nuotoliniam darbui ir tai išnaudoti efektyviai. Nuolatos renkasi tik vienas Seimo organas - valdyba, o esant ekstremaliai situacijai šalyje dėl plintančio koronaviruso turi būti sutelkti visi pajėgumai. „Nežinau, ar krizinėse situacijose parlamentai turi užsidaryti. Mano požiūriu, jie turi funkcionuoti, tačiau 21 amžiuje tikrai turėtume naudotis elektroniniais įrankiais. Dabar svarbiausia spręsti esamą situaciją ir man kyla daugybė idėjų, kaip žmonėms būtų galima pasitikrinti sveikatą, šią galimybę visuomet siūliau decentralizuoti.
 
Siūliau, kad tie, kurie gali sau tai leisti patys, galėtų pasitikrinti privačiose klinikose. Kėliau ir keliu klausimą bei pasiūlymą, kad ne tik valstybinės, bet ir privačios klinikos galėtų turėti daugiau greitųjų testų koronavirusui nustatyti, kurie bent preliminariai parodytų, ar žmogus užsikrėtęs. Taip pat teikiau idėją, jog krovinį iš Kinijos mes galime parsiskraidinti ir su dar vienuolika valstybių bendrai valdomais Boeing C17 Globemaster III lėktuvais, kurie yra kariniai ir būtent skirti humanitarinės pagalbos kroviniams gabenti. Dabar sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad problema yra atsigabenimas, bet mes resursą turime po nosimi ir atsakingos institucijos tai žino, ši galimybė yra įvertinta, tik nesuprantu, kodėl ja nesinaudojama“, - nusivylimo prastai organizuojamu nuotoliniu darbu neslėpė A. Armonaitė.
 

Vertina pagal savo supratimą
Panašu, kad suvokimas apie darbo efektyvumą skiriasi tiek tarp partijų apskritai, tiek tarp to paties komiteto narių. Aušrinės Armonaitės kolega, Sveikatos reikalų komiteto, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Algimantas Kirkutis yra kone kardinaliai priešingos nuomonės. Jo galva, Seimo ir Sveikatos reikalų komiteto darbas organizuojamas beveik be priekaištų: „Komiteto darbas sudėtingai, bet vyksta. Dabar bendraujame telefonu ir elektroniniu paštu. Mes visi reguliariai gauname pranešimus apie posėdžius, kitas reikalingas naujienas. Namuose taip pat dirbame aktyviai, ruošiame informaciją apie koronavirusą ir tikrai neatostogaujame. Sveikatos komiteto veikla vyksta be didesnių nesklandumų, pasitelkiame visas naujas technologijas“.

Nori daugiau darbo
Pagal išsilavinimą gydytojas akušeris - ginekologas Sveikatos reikalų komiteto narys Darius Kaminskas Seimo valdybai išreiškė norą ekstremalios situacijos metu savanoriauti ligoninėje. „Laukiu artimiausių Seimo ir Sveikatos reikalų komiteto posėdžių ir tikiuosi, kad man pagaliau bus pateiktas Seimo pirmininko ir Seimo valdybos atsakymas ir išaiškinimas dėl savanorystės ligoninėje. Aš turiu daugiau nei dvidešimties metų darbo stažą, esu priėmęs daug komplikuotų gimdymų, o, nepaisant koronaviruso, moterys vis tiek gimdys. Manau, kad dabar, kai medikai stovi priešakinėse fronto linijose, kovose su šia virusine infekcija, aš galėčiau pagelbėti. Kol dirbau gydytoju, man taip pat padėdavo kolegos, jaučiuosi skolingas ir noriu tą skolą atiduoti dabar“, - sako D.Kaminskas
 
D.Kaminsko kolega Antanas Matulas savo „Facebook“ paskyroje buvo paskelbęs, jog padeda ligoninėms apsirūpinti būtinosios apsaugos priemonėmis, mat šių vis dar kritiškai trūksta. O Sveikatos reikalų komiteto narė Irena Degutienė nuo kovo 13 dienos yra saviizoliacijoje. Seimo narė po kovo 11-osios minėjimų pasijuto peršalusi ir dėl visa ko nusprendė laikytis saviizoliacijos bei karantino taisyklių, stiprinti sveikatą, tad kol kas aktyvaus darbo nuotoliniu būdu vykdyti negalėjo. Tačiau, pasak I.Degutienės, labai sveikintina, kad komiteto kolegos ieško būdų, kaip palengvinti darbą medikams ir prisidėti prie koronaviruso plitimo mažinimo bei suvaldymo. Praeityje taip pat dirbusi gydytoja, I.Degutienė sako, jog dabar stoti šalia medikų ir savanoriauti nedrįstų, mat jos mediko licencija seniai baigusi galioti, tačiau, nepaisant to, Seimo narė sieks padėti kiek įmanoma labiau pagerinti pacientų, įtariamų sergant COVID-19 srautų paskirstymą.
 



Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris