„Bio city“ – pirmasis Genų terapijos centras Baltijos šalyse

Greta Vanagienė
2024-10-03
„Tai, ką daro profesorius Vladas Algirdas Bumelis, – yra ateitis. Tai jau nebe gamykla, o aukštųjų technologijų universitetas“, – apie pirmąjį ir vienintelį Genų terapijos centrą Baltijos šalyse atsiliepė Vyriausybės atstovai dėkodami už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje. 9 biofarmaciniai centrai, per artimiausią dešimtmetį pritrauks apie 7 mlrd. eurų investicijų.
„Bio city“ – pirmasis Genų terapijos centras Baltijos šalyse
„Linkiu, kad „Bio City“ taptų pažangos sinonimu ir vieta, kur bręs ryškiausi mokslo talentai ir inovacijos, kuriančios išskirtinę mokslinę ir ekonominę vertę“, – iškilmingoje Genų terapijos centro atidarymo šventėje kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė. Nuotr. kartu su projekto kūrėju prof. Vladu Algirdu Bumeliu.

Sveikino aukščiausios valdžios atstovai
 
„Naujasis genų terapijos centras taps dar viena svarbia „Bio City“, didžiausio Europoje gyvybės mokslų ir technologijų miesto, dėlionės detale. Jis žada mums tikslesnį genetinių ligų gydymą, pažangesnę mediciną ir geresnę mūsų žmonių gyvenimo kokybę. Tai yra nepaprastai vertinga investicija į mūsų sveikatą ir šalies gerovę. „Celltechna“ atidarymas leidžia su viltimi žvelgti į ateitį ir tikėtis dar didesnio gyvybės mokslų indėlio kuriant Lietuvos ekonomikos pažangą. Kartu tai yra įpareigojimas visam biofirmacijos sektoriui ir toliau siekti pritraukti investicijų, ugdyti talentus ir kurti pasaulinės reikšmės inovacijas“, – sveikino prezidentas Gitanas Nausėda.
 
„Kuo daugiau Lietuvoje intelektinių, inovatyvių sprendimų, tuo stipresni būsime. Akivaizdu, kad tai yra mūsų ateitis. Puiku, kad yra tokių sektinų pavyzdžių, įrodančių, kokių aukštumų galima pasiekti Lietuvoje“, – teigia Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
 
„Lietuvos gyvybės mokslų ir biotechnologijų sektoriai jau dabar džiugina pasiekimais ir konkurencingumu su pasaulio geriausiais, tad kuo nuoširdžiausiai sveikinu šio projekto plėtrą, kuri įkūnija ambiciją įsitvirtinti tarp srities lyderių. Linkiu, kad „Bio City“ taptų pažangos sinonimu ir vieta, kur bręs ryškiausi mokslo talentai ir inovacijos, kuriančios išskirtinę mokslinę ir ekonominę vertę“, – iškilmingoje centro atidarymo šventėje kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.
 

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžė, kad per pastaruosius metus mūsų šalies gyvybės mokslų sektorius įsitvirtino kaip vienas veržliausių Europoje. „Atidaromas pirmasis Baltijos šalyse Genų terapijos centras – tai dar vienas žingsnis pirmyn kuriant pasaulinio lygio gyvybės mokslų infrastruktūrą mūsų šalyje. Dėkoju „Northway“ už lyderystę šioje srityje ir plėtojant didžiausią Europoje biotechnologijų miestelį, kuris prisidės prie dar spartesnio Lietuvos gyvybės mokslų augimo“, – sakė A. Armonaitė.
 
Genų terapijos centro atidarymas Vilniuje žymi svarbų etapą – antrosios projekto „Bio City“ dalies pirmojo pastato užbaigimą. 8 tūkst kvadratinių metrų centras, kuriame jau veikia aukščiausios klasės inovatyvi įranga, pastatytas ir įrengtas vos per metus.
 
Iš viso biotechnologijų miesto projektą, kuris taps didžiausiu Europoje, sudaro trys dalys: BIO CITY I, BIO CITY II ir BIO CITY III. Ši unikali biotechnologijų ekosistema mūsų šaliai leis stiprinti regioninę lyderystę genų ir ląstelių inžinerijos srityje, bei pritaikyti pažangius mokslo atradimus visuomenės gerovei.


 
Pradžia – prieš 20 metų
 
Pasak projekto kūrėjo prof. Vlado Algirdo Bumelio, BIO CITY vizija išaugo iš dar 2004 metais įkurtos ir iki šiol Vilniuje sėkmingai veikiančios „Northway Biotech“ – inovatyvių biologinių vaistų vystymo ir gamybos įmonės.
 
Nuo 2020 metų Bostone (JAV) sėkmingai veikiantis „Northway Biotech“ biologinių vaistų vystymo ir gamybos centras siekia lyderystės tarptautiniu mastu. Vilniuje ir Bostone veikiančios gamyklos šiandien sudaro BIO CITY I dalį. 


 
Genų terapijos centras ir ambicinga plėtra

 
Su Genų terapijos centru prasideda projekto BIO CITY II dalis. Į centrą, kuris iš dalies finansuotas bankų „Citadele“ ir NIB paskola, jau investuota 50 mln. eurų. Jame dirbs aukštos kvalifikacijos specialistų komanda, kurią sudarys per 100 žmonių.
 
„Celltechna“ įkurtame Genų terapijos centre bus atliekami inovatyvūs genų terapijos moksliniai tyrimai ir genų terapijos komponentų gamyba. „Genų terapijai biotechnologijų srityje tenka svarbus vaidmuo. Ši terapija atveria naujas perspektyvas efektyviau gydyti ligas, kurios dar neseniai buvo laikomos negydomomis. Tikiu, kad turėdami puikias sąlygas dirbti Lietuvoje mūsų mokslininkai ir biotechnologai sukurs ne vieną reikšmingą proveržį ir gyvybės mokslų pramonei leis pasiekti naują lyderystės lygmenį pasaulio mastu“, – įsitikinęs prof. Vladas Algirdas Bumelis.
 
BIO CITY II komplekse be Genų terapijos centro iki 2030 metų dar planuojama įkurti Didelės skalės žinduolinių procesų gamybos centrą, Genų terapijos produktų gamybos centrą, Gyvybės mokslų pramonės išmaniųjų paslaugų centrą ir Biotechnologijų inovacijų centrą.
 
Jau numatyta BIO CITY III dalis, kuri bus plėtojama Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke. Planuojama, kad čia įsikurs  Inovatyvus ląstelių, audinių ir organų inžinerijos bei 3D biospausdinimo centras, taip pat Didelės skalės mikrobinių procesų gamybos centras.


 
Stiprina Lietuvos lyderystę biotechnologijų srityje
 
Centro veikla orientuota tiek į užsakomąsias gamybos paslaugas, tiek į mokslo tiriamąją veiklą, kuri, pasak prof. V.A.Bumelio, užtikrina konkurencingumą bei kuria visokeriopą vertę. Profesorius įsitikinęs, jog pažangios biotechnologijos, tokios kaip genų redagavimas ar ląstelių terapija, vystosi sparčiai ir Lietuva turi būti viena iš šios evoliucijos lyderių. Jis pastebi, kad biotechnologijų miesto vystymas Vilniuje atvėrė galimybių užmegzti naujų partnerysčių su inovatyviais startuoliais, mokslinių tyrimų institucijomis ir farmacinėmis įmonėmis visame pasaulyje.
 
Šiuo metu gyvybės mokslų pramonė sukuria apie 2 procentus Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP). Vyriausybės patvirtinta ilgalaikė strategija siekia iki 2030 m. šią dalį padidinti iki 5 procentų. „Northway“ įmonių grupės projektas BIO CITY siekia reikšmingai prisidėti prie šio tikslo, padėdamas priartinti esamus rezultatus prie iškeltų ambicijų.

 
Komentaras

Sveikatos apsaugos viceministras Edgaras Norkevičius:

- Nors tai privataus verslo investicija ir Sveikatos apsaugos ministerija prie to finansiškai neprisideda, sveikiname šį projektą, nes tai yra investicija į mokslą ir inovacijas. Palaikome tokias idėjas ir didžiuojamės, kad tokie centrai dygsta Lietuvoje. Profesorius juokauja neprisimenantis aštuonias ar devynias tokias gamyklas pasaulyje yra pastatęs – dėl to mūsų šalis pasaulyje žinoma biotechnologijų srityje. Teko garbė su profesoriumi dirbti vienoje jo kompanijų. Galiu tik patvirtinti, kad tai – aukščiausios technologijos, produktai, kurie keičia priežastį, dėl ko serga pacientas.
 
Tai, ką daro profesorius Vladas Algirdas Bumelis, – yra ateitis. Tai jau nebe gamykla, o aukštųjų technologijų universitetas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Glutationas: misija – aplenkti laiką

    Sparčiai besivystančiam biotechnologijų mokslui, rodos, įkandama užduotimi tampa aplenkti laiką. Pasaulyje užsitikrinęs, Lietuvoje dar tik imamas atrasti antioksidantas glutationas – laboratorijos laimėjimas kovoje su amžiumi. Kaip šis veikia ir kaip jį tinkamai, vartoti aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

    „Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris