A.Veryga atleido teisėsaugos įtarimų sulaukusią viceministrę L.Jaruševičienę iš pareigų

Ignas Jačauskas, BNS
2020-08-07
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį atleido teisėsaugos įtarimų greitųjų koronaviruso testų pirkime sulaukusią viceministrę Liną Jaruševičienę iš pareigų.
A.Veryga atleido teisėsaugos įtarimų sulaukusią viceministrę L.Jaruševičienę iš pareigų
L.Jaruševičienė

„Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patenkino viceministrės L.Jaruševičienės prašymą atleisti ją iš užimamų pareigų. Asmens sveikatos priežiūros sritį kuravusi viceministrė šias pareigas palieka šiandien“, – informavo Sveikatos apsaugos ministerija.
A.Veryga tvirtina, kad siaučiant koronaviruso pandemijai „jokiose knygose nebuvo taisyklių ar scenarijų aprašyta“, taip pat šiems iššūkiams netiko ir ankstesni pasirengimai kovoti su infekcinėmis ligomis pratybose. 

 
„Iššūkių buvo labai daug, reikėjo imtis greitų, netradicinių sprendimų. Ypatingai daug iššūkių teko sveikatos sektoriui, medikų darbui, gydymo įstaigų veiklos organizavimai, už ką ir buvo atsakinga viceministrė. Ačiū jai už bendrus darbus, linkiu sėkmės ir tikiu, kad rytojus gali būti šviesesnis nei šiandiena“, - sako A.Veryga.
Daugiau paaiškinimų apie viceministrės vaidmenį vykdomame ikiteisminiame tyrime ministras nepateikė.
Pasak ministerijos, laikinai viceministrės sritį prižiūrėti pavesta ministerijos kanclerei Odetai Vitkūnienei ir viceministrams Kristinai Garuolienei bei Algirdui Šešelgiui, bus ieškoma naujo viceministro.
 
Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) tiria 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimą. L. Jaruševičienei pareikšti įtarimai galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą, jai skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.
Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti jau šešiems asmenims, tarp įtariamųjų – ir testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.
Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją.
 
Pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.
Specialiųjų tyrimų tarnyba vykdo ir dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln. eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams – reagentus taip pat pirko minėta laboratorija.  

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Erkės pabudo alkanos ir piktos

    Erkės šiemet ankstyvos, piktos ir alkanos, sako entomologai. Pastarųjų metų statistika rodo, kad gyventojai į raginimus pasisaugoti nereaguoja – pernai užfiksuotas erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų pikas. Kaip jo išvengti šiemet?

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suriebėjusios kepenys bus gydomos vaistu

    „Pagaliau liga bus ne kontroliuojama dietomis ir mankštomis, bet gydoma vaistais“, – skelbiama amerikiečių žiniasklaidoje. Milijonai nealkoholinio steatohepatito (NASH) liga sergančių amerikiečių sulaukė pirmojo patvirtinto vaisto „Rezdiffra“, padėsiančio išvengti kepenų cirozės ir nepakank...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris