Aukcionas neįvyko – elitinė vieta tebelaukia pirkėjo

Sima Kazarian
2024-10-03
Pačioje sostinės širdyje – greta šurmuliuojančio centro, tyli gamtos oazė, kurioje parduodamas išskirtinis valstybei priklausantis turtas – šimtą metų skaičiuojantis Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrui priklausantis pastatų kompleksas Vasaros gatvėje. Vis dėlto nekilnojamojo turto vystytojai investuoti neskuba – už 5,2 mln. eurų skelbtas aukcionas neįvyko.
Aukcionas neįvyko – elitinė vieta tebelaukia pirkėjo
Kai Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras pasistatė ir įrengė naują, moderniausią šalyje psichiatrijos stacionaro korpusą, jai tapo nebereikalingos senosios patalpos – iš viso septynių statinių kompleksas, trys iš kurių – Kultūros paveldo departamento saugomos vertybės.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras įsikūręs pačioje sostinės širdyje – Vasaros g. 3, Antakalnyje, greta Petro ir Povilo bažnyčios. Kai įstaiga pasistatė ir įrengė naują, moderniausią šalyje psichiatrijos stacionaro korpusą, jai tapo nebereikalingos senosios patalpos – iš viso septynių statinių kompleksas, trys iš kurių – Kultūros paveldo departamento saugomos vertybės.
 
Įsigyti elitinėje Vilniaus vietoje esantį turtą buvo siūloma viešojo aukciono būdu Registrų centro platformoje. Pradinė kaina – 5,2 mln. eurų (PVM netaikomas). Vis dėlto aukcionas, skelbtas rugsėjo 18-19 dienomis, neįvyko. Panašu, kad investuotojai neapsisprendę dėl šio objekto.
Dalyvio mokestis aukcione siekė 200 tūkst. eurų, o minimalus kainos pakėlimas – 20 tūkst.
 
Domisi švietimo įstaiga
 

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius teigia, kad naujas aukcionas turėtų būti skelbiamas dar šį mėnesį, o įvykti – lapkritį.
 
„Šiuo metu norime pakoreguoti kelis dalykus, kurie potencialiems pirkėjams užkliuvo, ką gavome kaip grįžtamąjį ryšį iš tų, kurie domėjosi“, – „Lietuvos sveikatai“ kalbėjo M.Marcinkevičius. Jis teigia, kad daug ką pakeisti – ne įstaigos valioje: „Tačiau galėsime atlikti smulkesnius vertinimus, pavyzdžiui, padaryti medžių arboristinį vertinimą, dar kai kuriuos dalykus patikslinti, bet jie neesminiai.“
 
Direktorius pasakojo, kad šiuo objektu domėjosi nemažai interesantų, tačiau atvyko apžiūrėti keturi, o aukcione dalyvavo – vienas. Kas buvo potencialūs pirkėjai? „Jie įvairūs. Tai ir sveikatos priežiūros srities atstovai, švietimo įstaiga, taip pat privataus gyvenamojo būsto vystytojai“, – vardijo pašnekovas.
 
Remiantis Vilniaus miesto bendruoju planu, teritorija priskiriama mažo užstatymo intensyvumo gyvenamajai funkcinei zonai, dėl ko teritorijoje galėtų būti plėtojamas gyvenamasis projektas.
Šiuo metu nustatytas sklypo naudojimo būdas yra visuomeninės paskirties, tačiau bendrasis planas numato ir kitas naudojimo galimybes: vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų, komercinės paskirties objektų, rekreacinės teritorijos ir kt.
 
Pirkėjai mato du minusus
 
Kodėl galimi pirkėjai mindžikuoja ir laukia antrojo aukciono, kas juos labiausiai stabdo nuo investicijų į šį objektą?
 
M.Marcinkevičius teigia, kad pagrindiniai komentarai, kuriuos išsakė būsimi investuotojai, būtų du. „Pirmasis, kad trys pastatai priklauso kultūros paveldui. Vienareikšmiškai tai sukelia daug problemų pritaikant, pertvarkant pastatus savo reikmėms“, – konstatavo M.Marcinkevičius ir pridūrė, kad komplekso teritorija taip pat patenka į apsaugos zoną.
 

„Nors adresas atskirtas nuo mūsų įstaigos ir yra Vasaros g. 3, stigma likusi, – konstatuoja Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius. – Tiesa, ji veikia ne visus. Švietimo įstaigą mūsų kaimynystė lyg ir nelabai gąsdina, kalbėjome ir apie bendras sporto aikšteles, lauko erdves. Bet kas svarsto apie butų sektorių, jie šios vietos istoriją vertina kitaip.“

 

O kaip kaina? „Jei nenupirko, vadinasi, kaina irgi nėra patraukli. Jei būtų patraukli, be abejo, būtų nupirkta iš pirmo aukciono“, – mano pašnekovas. Penkiais milijonais šį kompleksą įkainavo turto vertintojai.
 
Septyni statiniai
 
M.Marcinkevičius pasakojo, kad dauguma šių XX-o amžiaus pradžios pastatų buvo statyti kaip užmiesčio vilos, tačiau 1922 m. perleisti Vilniaus psichiatrijos ligoninei.
 
Šiuo metu pastatuose dar veikia ligoninės skyriai ir kitos tarnybos. Patalpos naujam šeimininkui būtų perduotos maždaug už pusmečio, o vėliausiai po metų nuo pardavimo, kadangi dabar vyksta kraustymasis į naująjį korpusą, pastatytą 2024 m. birželį. Tiesa, tai būsimojo investuotojo nebaugina. „Nors kraustysimės tik pavasarį, tas pirkėjų nelabai gąsdina. Toks nekilnojamojo turto objektas – tai ne butas, kur nusipirkęs eisi rytoj gyventi“, – sakė pašnekovas.
 

Daugiau nei hektare išsidėsčiusių statinių plotas viršija pustrečio tūkstančio kvadratinių metrų. Tiesa, jiems reikia remonto, būklė vidutiniška. Kompleksas yra visiškai atskirtas nuo ligoninės, su atskiru įvažiavimu, adresu, ribomis.
 
Kiti objektai
 
Prisimenant aukcionų istoriją, prieš trejetą metų aukcione sostinėje parduota Infekcinė ligoninė. Pradinė Žvėryno rajone esančio objekto kaina buvo tokia pati, kaip psichikos sveikatos centro statinių komplekso – 5,2 mln. eurų, naujasis savininkas visa tai įsigijo už 12,1 mln. eurų.
 
Tuo tarpu Vilniaus psichiatrijos ligoninės statinių kompleksas Naujojoje Vilnioje užimantis bene pusantro tūkstančio kvadratinių metrų su 0,8 ha žemės sklypu tais pat metais buvo įvertintas 477 tūkst. eurų, tačiau pirkėjų susidomėjimo nesulaukė. 
 
Kalbant apie įdomesnius objektus – „Turto bankas“ netrukus paskelbtas lavoninės, Kęstučio gatvėje, Vilniuje aukcioną, kurios plotas 78 kvadratiniai metrai, greta yra ir šiek tiek žemės.
 
Šiemet už 238 529 eurų „Turto banko“ aukcione parduotas 1,6 tūkstančių kvadratinių metrų ploto ligoninės kompleksas Kauno r., Žiegždriuose. Pradinė šio objekto aukciono kaina buvo 230 529 Eur.
 
Pernai parduota bent keletas tokio tipo objektų Vilniuje. Sostinėje P.Širvio gatvėje esantis gydyklos kompleksas viešajame aukcione parduotas už 5, 6 mln. eurų, o Antakalnyje, Žolyno gatvėje esantys ligoninės ir poliklinikos pastatai parduoti už 5,3 mln. eurų.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Glutationas: misija – aplenkti laiką

    Sparčiai besivystančiam biotechnologijų mokslui, rodos, įkandama užduotimi tampa aplenkti laiką. Pasaulyje užsitikrinęs, Lietuvoje dar tik imamas atrasti antioksidantas glutationas – laboratorijos laimėjimas kovoje su amžiumi. Kaip šis veikia ir kaip jį tinkamai, vartoti aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

    „Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris