Ar išliksime zona be viruso?

Rūta Kerulytė
2020-02-06
„Mūsų misija – kad Lietuva ir toliau liktų zona be koronaviruso“, - sako Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Lietuvoje Shen Shifei. Deja, jo gimtinėje – pusiau apokaliptiniai vaizdai. 700 kilometrų nuo viruso židinio gyvenantis lietuvis Andrius pasakoja apie ištuštėjusius milijoninius miestus ir apsaugai mestas neeilines priemones.
Ar išliksime zona be viruso?
„Nepatikėsite – tvarka pas mus pati griežčiausia. Ambasados kolegų prašiau susilaikyti nuo kelionių į Kiniją. Todėl esame saugūs ir sveiki. Darbas nesustoja. Mūsų misija – kad Lietuva ir toliau liktų zona be viruso. Dabartinė sėkmė įrodo, kad valstybės pasirinktos atsargos priemonės veikia“, - sakė Kinijos ambasadorius Shen Zhifei.

Reikia griežtesnės izoliacijos?
„Nagi, užeikite. Šiomis dienomis esu labai populiarūs“, - šypteli Kinijos ambasadorius Shen Zhifei. Kinijos atstovybėje diplomatai lankytojus sutinka su šypsenomis ir išskėstomis rankomis. Pagal visas svetingumo tradicijas, svečių laukia garuojantis puodelis arbatos. Tačiau užsukome ne pasižmonėti ar vizos prašyti. Mus suvedė nerimas dėl įsismarkavusio koronaviruso.
Sh.Zhifei sako, kad ambasada – ramybės sala nerimo jūroje. „Nepatikėsite – tvarka pas mus pati griežčiausia. Ambasados kolegų prašiau susilaikyti nuo kelionių į Kiniją. Todėl esame saugūs ir sveiki. Darbas nesustoja. Mūsų misija – kad Lietuva ir toliau liktų zona be viruso. Dabartinė sėkmė įrodo, kad valstybės pasirinktos atsargos priemonės veikia“, - sakė jis.
Diplomatas teigia, kad didžiausią nerimą kelia į Lietuvą iš Kinijos grįžtantys gyventojai ir turistai: „Neseniai praūžė Naujųjų metų šventė, daug žmonių skrido į gimtinę. Tačiau specialistai su visais, atvykstančiais iš Kinijos, elgiasi pagal protokolą.“
 
Paklaustas, ko dar trūksta, Sh.Zhifei surimtėja. Nors giria Lietuvos tarnybų darbą, jo manymu, yra kur pasitempti. „Gerbiame žmogaus teises. Judėjimas – viena jų. Visgi manau, kad įstaigos, ypač aukštosios mokyklos, turi imtis griežtų apsaugos priemonių. Į Lietuvą atvyksta daug mainų studentų iš Kinijos. Universitetai jiems siūlo savaitę-dešimt dienų pailsėti, neiti į paskaitas. Maždaug tuo profilaktika ir baigiasi. Tačiau to neužteks. Šiems studentams griežtai nerekomenduoju lanktytis masiniuose susibūrimuose. Iš Kinijos grįžę žmonės turi kaip įmanoma izoliuoti save. Suprantu, jaunimui norisi dalyvauti universiteto vakarėliuose, tačiau nuo tokių linksmybių reikia susilaikyti geras dvi savaites“, - įspėjo ambasadorius.

Jis pastebi, kad riba tarp atsargos priemonių ir ksenofobijos - labai plona. „Kai kurios šalys visiškai užvėrė sienas ir neįleidžia žmonių iš Kinijos. Tai daro JAV, Australija. Šios perteklinės priemonės kursto gandus, fake news ir diskriminaciją. Tose šalyse visuomenė įbauginta ir ima įtariai žiūrėti į kinų tautybės žmones. Taip kurstomas rasizmas, kuris gali likti ir nugalėjus koronavirusą“, - nerimavo diplomatas.
 
Miesto pulsas sustojo
Įvykių pulsą jaučia netoli ligos židinio Uhane atsidūrę lietuviai. Andrius Litvinas Kinijoje jau trejus metus. Jis dirba vaikų krepšinio treneriu ir gyvena Hangdžou mieste. Jį nuo Uhano skiria maždaug 750 kilometrų. „Jaučiuosi tikrai gerai. Valgau kokybišką maistą ir sportuoju. Taip palaikau savo imuninę sistemą. Panikos nejaučiu nei aš, nei miestas. Tiesa, jis tuščias, jaučiame rimtį ir susitelkimą. Viešosiose erdvėse dažnai tikrinama temperatūra, prieš ateinant į parduotuvę dezinfekuoja rankas ir batus. Nuolat valomos patalpos. Personalo, kurie prižiūri tvarką ir švarą daug daugiau nei pačių žmonių lauke, - atsargumo priemones vardino Andrius. Anot jo, visuomenė solidarizavosi. - Žmonės nesivaiko pramogų, kantriai būna namuose. Mane sužavėjo Kinijos pareigingumas ir socialinis atsakingumas. Pelną verslai aukoja dėl tvarkos ir saugumo, kad gyventojai liktų sveiki ir virusas neišplistų.“


Andrius Litvinas 

Andrius palaiko ryšį su lietuvių diplomatais. „Kinų socialinio tinklo platformoje „WeChat“ turime lietuvių grupę. Ten aktyvi Lietuvos konsulė Kinijoje. Ji paprašė visų, kas gyvena Kinijoje, jai atsiųsti buvimo informaciją, nurodyti koordinates. Koks miestas, darbas, vardas pavardė“, - pasakoja jis ir priduria, kad didesnio susidomėjimo iš Lietuvos valdžios įstaigų jis nesulaukė. Tiesa, tam yra priežastis. „Lietuvos institucijos nebandė susisiekti su manimi. Bet aš savo išvykimo oficialiai nedeklaravau. Matyt, todėl ir nežino, kad esu Kinijoje. Teks būti pareigingesniam piliečiui“, - šmaikštavo pašnekovas.
Vyras juokauja, kad koronavirusas turi ir šiokių tokių pliusų. „Iki šiol pasidaryti nuotraukų Šanchajuje be minios už nugaros buvo misija neįmanoma. Pirmą kartą per daugelį kartų, kai lankiausi šiame mieste, pamačiau giedrą dangų be jokio smogo. Darbą nutraukė fabrikai, tad oras tikrai gaivesnis“, - apie netikėtus atradimus pasakojo Andrius.

Tiesa, naujausiomis žiniomis, fotografuotis Šanchajuje greitu metu jam neteks. Hangdžou mieste paskelbtas karantinas. Gyventojams iš namų išeiti galima tik kartą per dvi dienas. Judėjimą atidžiai seka budėjimo punktuose patruliuojantys pareigūnai. Žmonėms išeinant ir grįžtant į namus, matuojama temperatūra.
Andrius svarsto darbus tęsti vesdamas krepšinio treniruotes internetu, tačiau teks palūkėti. „Profesinė veikla karantino metu teisiškai draudžiama. Mano kolega, kuris jau pradėjo organizuoti treniruotes internetu, rizikuoja prarasti vizą“, - pasakojo jis.

 

L. S. skaičius 
100
- Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, maždaug tiek koronavirusu užsikrėtusių žmonių Lietuvos ligoninės galėtų karantinuoti vienu metu.

 
Kaukių deficitas
Koronavirusas – apgaulingas. Kliniškai atskirti kvėpavimo takų infekcijas sudėtinga, mat išskirtinių simptomų jos neturi. O atvykstančių iš rizikos zonos visai nemažai. Pavyzdžiui, vien per savaitgalį tokių keliautojų buvo apie 16. Skaičiai gali būti didesni: žmonės keliauja jungiamaisiais reisais, visus sugaudyti sunku.
Vilniaus „Gintarinės vaistinės“ vaistinės vedėja Saulė atkreipia dėmesį į medicininių kaukių deficitą. „Jas noriai perka ir lietuviai, bet ypač – užsieniečiai, ypač iš Kinijos. Daug kaukių jie siunčia į namus, kur jų ypač trūksta. Dabar ir mes turime jų trūkumą, gauname kaukes paskirstytai. Pavyzdžiui, savaitgalį neatvežė nė vienos“, - teigia ji.

Tačiau Santaros klinikų Infekcinių ligų priėmimo skyriaus vedėjas Linas Svetikas ramus: „Ligoninė pastatyta taip, kad galėtume izoliuoti ligonius, sergančius pavojingomis ligomis. Koronavirusas – respiracinė infekcinė liga. Jeigu pagaliau jis ateis į tą Lietuvą, pacientas bus visiškai izoliuotas.“
 
Paklaustas, kiek sergančių koronavirusu galėtų priimti, pašnekovas atsakė, kad stacionare yra 50 lovų. Tiesa, laisvų – tik viena kita. „Ryte buvo keletas laisvų lovų. Šiuo metu pas mus guli sergantys žarnyno infekcijomis, - sako medikas ir ragina viruso nesureikšminti. - Nekreipkite dėmesio į vieną patogeną. Kalbame, kad tai vos ne vienintelis galimas susirgimas. Nuo to pačio gripo kasmet miršta žmonės. Kol kas turime standartines apsaugos priemones. Nėra poreikio išskirtinėms, tad apie jas negalvojame“, - skėsčiojo rankomis pašnekovas.
Prireikus pagalbos ranką ištiestų ir kitos ligoninės: Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų klinika, Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentas, Panevėžio ir Šiaulių ligoninės. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvos ligoninės šiuo metu galėtų karantinuoti per šimtą koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

 
Komentaras
Šeimos gydytojas prof. Vytautas Kasiulevičius:

- Iš turimų duomenų daryti kokį nors epidemijos modelį, prognozuoti, kiek iš viso bus atvejų, kiek laiko truks, kol kas sudėtinga. Žinoma, kad vaikai serga rečiau, mirtingumas didesnis tarp vyresnių pacientų.
Paaiškėjo, kad antvirusiniai medikamentai – Remdesiviras ir Chlorokvinas – bandymuose efektyviai blokuoja naujojo koronaviruso (2019-nCoV) dauginimąsi. Tačiau bandymas in vitro (mėgintuvėlyje atliekamas bandymas) reiškia, kad jis atliekamas ne pačiame gyvame organizme, o naudojant izoliuotus audinius, organus ar ląsteles. Bandymai su gyvais organizmais (in vivo) užtruks, bet Pekine jau startuoja Remdesiviro tyrimas, kuris apims 270 lengva ir vidutinio sunkumo koronaviruso sukelta pneumonija sergančių pacientų gydymą.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris