Alio, gal paskolinsit chirurgą?

Deimantė Gruodė
2019-08-05
„Nėra nė vieno bedarbio mediko“, - sako rajoninių ligoninių vyr. gydytojai, kuriems vasarą bene didžiausias galvos skausmas yra atostogų išeinantys medikai. Jei šiems nerandi pamainos, esi priverstas laikinai uždaryti skyrius. Įstaigų vadovai pasakoja, dažnai sulaukiantys skambučių iš aplinkinių rajonų su pagalbos šauksmu: ar galit pasidalinti trūkstamu specialistu? Savo ruožtu Sveikatos apsaugos ministerija, reaguodama į susidariusią situaciją, apgailestauja, jog tai – neįvykusios gydymo įstaigų pertvarkos pasekmė.
Alio, gal paskolinsit chirurgą?

Bedarbių medikų nėra

„Dėl gydytojos atostogų esame uždarę Vaikų ligų skyrių. Kiti skyriai kol kas išsiverčia, nes juose dirba daugiau nei vienas gydytojas: chirurgai, traumatologai, ginekologai. Vienas išeina atostogų, kitas lieka dienos metu dirbti. O Vaikų ligų skyriuje, kadangi mažųjų pacientų turime nedaug, dirba tik viena gydytoja, kurios neturime kuo pakeisti“, - susirūpinęs kalbėjo Varėnos ligoninės direktorius Algirdas Miklyčius.

 
Vadovas sako praktiškai visą vasarą užsiimantis ieškojimais, kas pavaduos atostogaujančius gydytojus, idant paslaugos ligoninėje būtų užtikrintos ištisą parą. „Nėra nė vieno Lietuvoje mediko be darbo. Jei atvažiuos specialistas iš Druskininkų ar Lazdijų, nebus kam dirbti tuose rajonuose. Kita vertus, kas norės dirbti atostogų sąskaita, nors siūlytum kad ir trigubą atlyginimą“, - sako A.Miklyčius.
Anot jo, tėveliai į žinią apie mėnesiui uždaromą skyrių reaguoja ramiai. Ligoninės direktorius tvirtina, kad retais atvejais, vos kartą per mėnesį, yra išreiškiamas nepasitenkinimas, kuomet pasiūloma vykti į kitus miestus – Alytų, Druskininkus ar Lazdijus, žiūrint, kur šeimai arčiau. Taip pat tėvai su sergančiu vaiku, kaip sako ligoninės vadovas, gali kreiptis į šeimos gydytoją arba pediatrą, kurie dirba pirminiame sveikatos priežiūros centre.
 
„Širdį, aišku, skauda. Bet panašaus dydžio rajonuose Vaikų ligų skyrius kainuoja dvigubai daugiau, negu uždirba pinigų už teikiamas paslaugas. O mes gi gyvename iš to, kokias paslaugas suteikiame. Tad paslauga bet kuriuo atveju yra nuostolinga, nes gyventojų skaičius mažas. Jei rajonas būtų vos ne dvigubai didesnis, sulauktume dvigubai daugiau pacientų ir personalas suteiktų dvigubai daugiau paslaugų. Tuomet skyrius taptų rentabilus“, - sako Varėnos ligoninės direktorius.

 
Prašo paskolinti
„Tokią praktiką taikome jau senokai. Atlikome analizę, kada Vaikų ligų skyriaus uždarymas yra mažiausia problema rajone ir tuo metu išleidžiame gydytoją atostogauti, o skyriuje atliekame remonto darbus“, - sako Pakruojo ligoninės direktorius Vygantas Sudaris.
Šiuo metu skyrius dar veikia, nes čia gydomi du pacientai. Anot ligoninės vadovo, visuomenė iš anksto informuojama, kad reikės kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą, o greitoji pagalba tokius ligonius veš į netoliese esančią Šiaulių ligoninę, kur pajėgumų užtenka.
Ar vadovas bandė trūkstamų medikų „pasiskolinti“ iš artimiausių rajonų?
 

„Iš ubago tarbą pasiskolinti? Manęs irgi prašo – paskolink pediatrų. Būdavo, skambina net iš Šiaulių ligoninės: gal turite chirurgą, terapeutą, kuris galėtų pabudėti? Terapinio profilio gydytojų iš tikrųjų nėra daug, jų mažiau paruošia, o ir jų rezidentūros laikas yra ilgas. Iš kitos pusės stebiuosi, jog šeimos gydytojas gali gydyti vaikus, o priėmimo skyriuje juos priimti ir apžiūrėti jau nebe. Jei šeimos gydytojas budi, juk galėtų priimti ir tokį pacientą nusiųsti į skyrių. Dabar turime dubliuoti ir finansus, ir darbus. Paprastais būdais galėtume ženkliai sumažinti įtampas sveikatos sektoriuje“, - sako Pakruojo ligoninės direktorius Vygantas Sudaris.

 
„Kai skyriuje dirba vos ne vienas gydytojas ir jis turi išeiti atostogų, nieko kito nelieka – tik uždaryti skyrių. Bet manau, kad tai – prastas variantas, kitas žingsnis būtų visai uždaryti skyrių“, - sako Ukmergės ligoninės vadovas Rimvydas Civilka, kuriam dar neteko vasarai „paleisti“ kurio nors skyriaus.
Vadovas džiaugiasi, kad jų įstaigoje yra pakankamai medikų. Netgi skambina kitų įstaigų vadovai ir prašo paskolinti vieną kitą trūkstamą specialistą.
„Prašo dalintis kardiologais, vidaus ligų gydytojais. Atsakau, tiek medikų, jog galėtume jais dalintis su kitomis įstaigomis, neturime. Mums patiems vos užtenka. Uždarinėti skyrių nereikia, bet dalintis irgi negalime, ypač kai kurių specialybių medikais. Pavyzdžiui, kardiologų ir mus patiems trūksta“, - sako Ukmergės ligoninės vadovas.
 
Išlaikomas kitų skyrių sąskaita
„Stengiamės iš paskutiniųjų, bet Vaikų ligų skyriaus neuždarėme. Tam ruošiamės iš anksto – mus gelbėja atvažiuojantys specialistai“, - sako Lazdijų ligoninės vadovas Vitas Šimkonis.

Pasak jo, gyventojams daug patogiau gauti paslaugą vietoje, kuomet nereikia trenktis į kitus miestus.
 

„Vaikų ligų skyrių šiaip ne taip stengiamės išlaikyti. Aišku, rajonas nedidelis, mažųjų pacientų nedaug, skyrius neša nuostolį, bet tokia yra buvusių politikų valia - jį išlaikyti. Tik lovų skaičių sumažinome. Žinoma, tai yra didžiulė problema, nes jis išlaikomas kitų skyrių sąskaita. Dabar populiaru rajonuose kalbėti, jei kurį nors skyrių nori reformuoti, opozicija pradeda šūkauti, rėkauti, kad čia uždaro skyrių, uždarys ir ligoninę“, - sako Lazdijų ligoninės vadovas Vitas Šimkonis.

 
Pasak jo, dėl vaikų ligų skyriaus įstaigai per mėnesį susidaro apie dešimt tūkstančių eurų nuostolis. Buvo laikas, kai vasarai grėsdavo uždaryti ir akušerijos skyrių, bet dabar šios paslaugos rajone neliko.
„Aišku, ekonominiu aspektu uždaryti šiuos skyrius gerai. Juk jie uždaromi ne iš gero gyvenimo – ne tik dėl specialistų trūkumo, bet ir dėl ekonominių aspektų. Kadangi visi darbuotojai išeina atostogų ir nebereikia pavaduoti. Dar viena priežastis, kodėl nenorime uždaryti Vaikų ligų skyriaus – priešingai nei kitur, vasarą pas mus mažųjų pacientų padaugėja. Kadangi tai – turistų lankomas kraštas, aplinkui yra daug stovyklų vaikams. Tad nenorime atrodyti kaip kaimas, kuris negali apžiūrėti ir gydyti vaikų“, - sako V.Šimkonis.

 
Komentaras

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė:

- Apgailestaujame, jei pacientai laiku negavo reikiamų sveikatos priežiūros paslaugų. Taip neturėtų būti, nes paslaugų teikimas turi būti užtikrintas. Gydymo paslaugos yra tos, kurios turi būti teikiamos ir negali „išeiti atostogų“.
Rajono ligoninės kaip ir kitos gydymo įstaigos privalo užtikrinti, kad jų teikiamos paslaugos atitiktų nustatytus reikalavimus. Pavyzdžiui, jei nepakanka specialistų ar yra kiti paslaugų teikimo reikalavimų neatitikimai, racionalu laikinai stabdyti jų teikimą, o pacientus siųsti į artimiausias gydymo įstaigas, kad jos būtų suteiktos kokybiškai ir saugiai. T.y. pacientams būtinai turi būti visuomet pasiūloma alternatyva, kad jis galėtų gauti reikiamas paslaugas ir nebūtų paliekamas nežinioje.
 
Susidarius tokiai situacijai, savivaldybės, kurios yra gydymo įstaigų steigėjos, turėtų parengti ir patvirtinti šių įstaigų aptarnaujamų pacientų srautų organizavimo tvarką. Tad jei gydymo įstaiga neteikia būtinų pacientui paslaugų, priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus gydytojas, suderinęs telefonu ar kitomis ryšio priemonėmis, organizuoja paciento gabenimą į kitą gydymo įstaigą, kur šios paslaugos teikiamos. Tai turi būti padaryta, nes pacientai negali likti be jiems reikalingų paslaugų.
 
Labai gaila, bet panašu, jog tai yra pasekmė neįvykusios gydymo įstaigų pertvarkos. Dėl to labai stengėsi opozicija, kad užkirstų kelią ministerijos planuotai pertvarkai, kuri turėjo išgelbėti mūsų šalies gydymo įstaigas. Gali būti, kad tai, kas dabar vyksta vienoje kitoje gydymo įstaigoje (dėl sezoniškumo laikinai uždaromi skyriai ir t.t.), yra tik pradžia, nes ilgainiui nieko nedarant gydymo įstaigos ims merdėti, kol ilgainiui tiesiog užsidarys visam.
SAM planuodama gydymo įstaigų pertvarką buvo įspėjusi, kad taip gali nutikti. Apie tai ne kartą kalbėjo ir ministras A.Veryga. Deja, šios prognozės pildosi. Dabar girdime pavienius atvejus. Tikėtina, kad tik laiko klausimas, kada išgirsime daugiau.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris