Aklųjų reabilitacija – tramplinas į savarankiškesnį gyvenimą

www.lsveikata.lt
2023-06-08
„Jei ne aklųjų reabilitacija, šiandien ne tik neturėčiau galimybės keliauti po pasaulį, dirbti, mokytis, bet ir telefonu ar kompiuteriu nesinaudočiau“, – sako 27-erių Dovydas Girdžiūnas, tvirtinantis, kad akliesiems skirtos kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugos gali tapti tramplinu į visavertį socialinį gyvenimą. Nors ši paslauga ypač reikalinga neregiams nuo gimimo ar praradusiems regėjimą, apie tokią galimybę kol kas žino per mažai jos naudą galinčių įvertinti žmonių su negalia.
Aklųjų reabilitacija – tramplinas į savarankiškesnį gyvenimą
Maksimali kompleksinių socialinės reabilitacijos paslaugų akliesiems teikimo trukmė – 30 kalendorinių dienų. Pagal specialistų komandos sudarytą planą ugdomi orientacijos erdvėje ir savarankiško judėjimo (mobilumo) įgūdžiai, taip pat mokoma buitinių įgūdžių, tokių kaip pasigaminti maistą, apsitarnauti, namus susitvarkyti ir visų kasdienių dalykų.

Gyvenimą keičianti socialinė pagalba

„Medikai – ar tai šeimos gydytojas, ar oftalmologas – pirmieji įvertina paciento regą. Pastarieji pamatę, kad negali padėti pacientui ar atlikta operacija nepateisino lūkesčių, atsiduria bejėgiškoje situacijoje – lieka tik pečiais gūžčioti, neturi, ką daugiau pasiūlyti, todėl galėtų pacientams rekomenduoti kreiptis į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą ir gauti čia socialinę pagalbą“, – sako Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) pirmininko pavaduotojas Vilmantas Balčikonis.

 
Čia ne tik suteikiama informacija, komunikuojama su asmenimis, turinčiais regos sutrikimus, bet ir teikiamos kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugos akliesiems. „Maksimali kompleksinių socialinės reabilitacijos paslaugų akliesiems teikimo trukmė – 30 kalendorinių dienų. Pagal specialistų komandos sudarytą planą asmeniui su regos negalia, atsižvelgiant į kiekvieno asmens su regos negalia situaciją, ugdomi orientacijos erdvėje ir savarankiško judėjimo (mobilumo) įgūdžiai, mokoma orientuotis uždarose ir atvirose vietovėse, pažįstamose ir nepažįstamose erdvėse, kaip vaikščioti su baltąja lazdele, kompiuterinio raštingumo, komunikacinių įgūdžių, kaip naudotis išmaniuoju telefonu bei kitomis techninės pagalbos priemonėmis, supažindinama su garsinių knygų galimybėmis.
 
Taip pat mokoma buitinių įgūdžių, tokių kaip pasigaminti maistą, apsitarnauti, namus susitvarkyti ir visų kasdienių dalykų. Šias paslaugas teikia specialistų komanda, kurią sudaro socialinis darbuotojas, medicinos psichologas, specialusis pedagogas (tiflopedagogas) ir kompiuterinio raštingumo specialistas“, – vardina teikiamas paslaugas V.Balčikonis, pridurdamas, kad paslaugą būtų galima prilyginti gyvenimą keičiančiai socialinei pagalbai. Mat praradus regėjimą žmogui net ir pasidaryti kavos tampa baisu.
 
„Žmonės net nežino, kad yra tokios priemonės, kurios žodžiu nusako karšto vandens lygį puodelyje, kad neperpiltum“, – praktine patirtimi dalijasi pašnekovas.
Socialinės reabilitacijos paslauga naudinga ne tik praradusiems regėjimą, bet ir dėl amžiaus susilpnėjus regai. „Vyresnio amžiaus žmonės dažnai užsidaro kambaryje su radiju ar televizoriumi ir taip praleidžia likusį gyvenimą. Bijo kur nors išeiti. Pagrindiniai gyvenimo poreikiai gal ir patenkinami, bet orumo ir gyvenimo įvairovės trūksta.“
 
Be to, kompleksinės socialinės reabilitacijos akliesiems paslaugos tai ne tik orientacijos erdvėje ir savarankiško judėjimo (mobilumo), kasdienio gyvenimo ir komunikacijos įgūdžių, didinančių savarankiškumą, ugdymas, atkūrimas, bet ir asmens supažindinimas su galimybėmis dalyvauti profesinėje reabilitacijoje, profesijomis ir amatais, tinkamais asmenims su regos negalia.

 
Sužinojo iš draugo mamos
Apie tai, kad yra teikiamos specializuotos paslaugos asmenims su regos negalia, neregys Dovydas Girdžiūnas sako sužinojęs iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos, o apie kompleksines socialinės reabilitacijos paslaugas akliesiems – atsitiktinai iš klasės draugo mamos. Tiesa, prastai orientuodamasis aplinkoje jaunuolis gyveno ketverius metus.
 
Regėjimą Dovydas, pakirstas ligos, prarado būdamas 21-erių. Kaip pats sako, tada jam atrodė, kad pasaulis sustojo. Prieš dvejus metus atrastos kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugos – it langas į visavertį gyvenimą.
„Jei ne aklųjų reabilitacija, nei mes dabar telefonu kalbėtume, nei kompiuteriu mokėčiau naudotis, nei su baltąja lazdele savarankiškai galėčiau vaikščioti“, – įgytus įgūdžius vardina jaunuolis, šiandien drąsiai naršantis po uostamiestį.
 
Sėkmingai mokosi ir dirba
Tiesa, tai – ne vieninteliai laimėjimai, kuriuos jaunam vyrui suteikė kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugos akliesiems. Jų pagalba Dovydas išmoko orientuotis aplinkoje taip, kad be vargo įsidarbino vienoje pakavimo įmonėje.
 
„Po kompleksinės socialinės reabilitacijos dar nuvažiavau į sanatoriją, o po jos, galima sakyti, iškart atsidūriau darbe“, – pasidžiaugė klaipėdietis. Pasitikėjimas savimi taip sustiprėjo, kad neregystė nebebuvo problema imtis ir mokslų. Dovydas šiandien bando įvaldyti masažuotojo specialybę ir tikisi netolimoje ateityje dirbti šį darbą.
 
„Nuo birželio mėnesio visa grupė jau einame į praktiką. Žinau, kur galima sėkmingai įsidarbinti asmenims su regos negalia, todėl nesijaudinu dėl darbo perspektyvų“, – pasitikėjimo savimi nestokoja pašnekovas.
 
„Esu nusiteikęs entuziastingai. Turiu daug draugų. Kiekvieną dieną turiu pas ką nuvažiuoti, susitikti, aplankyti. Su aklųjų sąjungos nariais prieš kelerius metus esame net į Maltą išvykę, – džiaugėsi pasiekimais Dovydas ir ragino kiekvieną, susidūrusį su regos problemomis, nenustoti gyventi. – Yra kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugos. Pasinaudokite jomis, o po to prasidės tikrasis gyvenimas.“
 
Siekia populiarinti paslaugą
Nors paslauga neabejotinai reikalinga ir naudinga, V.Balčikonis apgailestauja, kad vis dar menkai žinoma.
 
LASS atstovas sako, jog kol kas kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugas žmonės atranda per radijo ir televizijos laidas. Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos apie šią paslaugą informuoja savivaldybes ir Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, prašo pasidalinti informacija apie paslaugą su regos negalia turinčiais asmenimis, kviesti juos pasinaudoti galimybe gauti šią paslaugą.

 

Komentarai
Neįgaliųjų reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorė Eglė Čaplikienė:

- Jei norime, kad asmenys su regos negalia sužinotų apie kompleksines socialinės reabilitacijos paslaugas ir jomis pasinaudotų, taip sukurdami sau galimybę gyventi kaip galima kokybiškiau ir oriau, turime suremti pečius ir apie tai kalbėti. Todėl labai kviečiu visus sveikatos specialistus susipažinti su kompleksinių socialinės reabilitacijos paslaugų turiniu ir apie tai papasakoti ne tik savo kolegoms, bet ir pacientams.
 
Kai šeimos gydytojų komandoje dirbs atvejo vadybininkas, viliamės, prasiplės šeimos gydytojo kabinete galimybė sužinoti apie kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugas. Informaciją taip pat galėtų suteikti medikai ir pirminėje medicininėje reabilitacijoje, kai žmogus siunčiamas po traumos ar operacijos. Kviečiame visus medicinos atstovus, susidūrusius su regos negalia turinčiais pacientais, nukreipti juos į VšĮ LASS pietvakarių centrą, kuris šiuo metu teikia kompleksines socialinės reabilitacijos paslaugas.
 
Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai taip pat galėtų skirti tam daugiau dėmesio bei inicijuoti pagalbos tęstinumą.
 

Neurofiziologas, psichologas VU prof. dr. Albinas Bagdonas:


- Esame atlikę tyrimą, kad regos praradimas laikomas vienu didžiausių ir sunkiausių sutrikimų. Kai kurie tai vertina blogiau nei psichikos sutrikimus.
Esame į fatalizmą linkusi tauta. Egzistuoja nuostata, kad jei praradai regėjimą, praradai gyvenimą, todėl žmogui reikia parodyti geruosius pavyzdžius, kaip aklieji gali puikai prisitaikyti – net važinėti po pasaulį.
 
Jei analizuotume žmonių, kurie regėjimą prarado nuo antrojo pasaulinio karo, gyvenimus, nemažai jų Lietuvoje baigė aukštuosius mokslus, apsigynė disertacijas, dirbo vadovaujamą darbą – puikiai prisitaikė. Taigi, jei asmenims su regos negalia padėtume suformuoti elementarius įgūdžius, jie galėtų visaverčiai gyventi.
 
Reikia plėtoti aklųjų kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugas. Deja, Lietuvoje apie tai mažai šnekama. Asmenims su regos negalia reikia padėti išmokti, kaip galima net turint regėjimo sunkumų susitvarkyti buityje.

 
Verta žinoti
Teisę į aklųjų kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugas gali gauti asmenys su regos negalia nuo 16 metų, kuriems Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo nustatyta tvarka nustatytas neįgalumo lygis, darbingumo lygis ir (ar) specialiųjų poreikių lygis. Prioritetas gauti kompleksines socialines reabilitacijos paslaugas teikiamas darbingo amžiaus asmenims su regos negalia.
Šiuo metu kompleksines socialinės reabilitacijos paslaugas asmenims su regos negalia teikia VšĮ „LASS pietvakarių centras“, adresu Savanorių pr. 206, Kaunas
 
Kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugas sudaro:
orientacijos erdvėje ir savarankiško judėjimo (mobilumo) ugdymo paslaugos;
kasdienių įgūdžių ugdymo paslaugos;
komunikacinių įgūdžių ugdymo paslaugos;
medicinos psichologo pagalba;
profesinio konsultavimo ir orientavimo paslaugos.
Visos kompleksinės socialinės reabilitacijos paslaugos, maitinimas bei apgyvendinimas šių paslaugų teikimo metu asmeniui su regos negalia nekainuoja.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su Neįgaliųjų reikalų departamentu

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

    Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    „Titaniko“ II ateitis: fiasko ar bravo?

    „Titanikas“ II gali sukurti taiką. Šis gali tapti taikos laivu visoms pasaulio valstybėms“, – sako ekscentriškasis australų verslininkas Clive Palmeris. Pastarasis savųjų planų sukurti istorinio tragiško likimo laivo repliką nepamiršo. Jis prisimena ne tik romantinę Džeko ir Rouzės ...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris