Virtuvės karaliai, ne vergai

Greta Vanagienė
2023-05-05
Ar kada skaičiavote, kiek žingsnių ir pritūpimų padarote virtuvėje kepdami kiaušinienę pusryčiams, ruošdami pietus savaitgalio svečiams, o vėliau visa tai tvarkydami, kad vėl tvarka stotų į lentynėles? Virtuvėje gyvenimas verda visomis prasmėmis, štai kodėl įrangos ir baldų išplanavimas virtuvėje svarbus ne mažiau, nei šios erdvės interjero dizainas. Yra kelios taisyklės bei išdėstymo modeliai, kuriais vadovaudamiesi galite lengviau susiplanuoti ne tik sau tinkamiausią, bet ir labiausiai sveikatą tausojančią virtuvės zoną.
Virtuvės karaliai, ne vergai
Virtuvėje – namų erdvė, kur gyvenimas verda visomis prasmėmis, tad palaikyti tobulą tvarką čia gali būti itin sunku. Štai kodėl įrangos ir baldų išplanavimas virtuvėje svarbus ne mažiau nei šios erdvės interjero dizainas.

Kultinis virtuvės šefas Alfas Ivanauskas pateikia patarimus, kad virtuvė tarnautų mums, o ne mes jai:
 
Sala – papildomas funkcionalumas
Jei turite galimybę, visada siūlau virtuvėje įrengti salą. Ji padeda į virtuvę įnešti daugiau funkcionalumo, kadangi prie jos gali vykti ne tik maisto gaminimas, bet ir vakarėliai, susibūrimai, šeimos pietūs arba ją galima naudoti kaip furšetinį stalą.
 
Negailėkite šviesos
Svarbu, jog virtuvėje būtų kuo daugiau šviesos, bet nepamirškite ir to, kad ji turėtų būti jauki. Po spintelėmis įrenkite apšvietimą, kuris apšviestų darbinę zoną. Tokia šviesa bus jauki, naudinga, žinoma, svarbu neįrengti taip, jog viskas būtų apšviesta lyg operacinėje.
 
Dėmesys stalviršio kokybei
Rinkitės tokius stalviršių paviršius, kurie būtų atsparūs drėgmei, karščiui ar kitiems virtuvėje esantiems veiksniams. Tam puikiai tinka granito akmuo, kuris nesugers skysčių, ant jo drąsiai galėsite dėti karštus puodus ar keptuves, nebijodami, kad jis deformuosis, be to, jis nereaguoja į rūgštis ir ant jo neliks jokių dėmių, kaip ant marmuro. Virtuvės baldai turi būti ne tik gražus, bet ir tarnauti jums.
 
Kilstelėkite indaplovę
Jei yra galimybė, indaplovę montuokite šiek tiek aukščiau, nei įprasta. Taip bus patogiau įdėti bei išimti indus, mažiau lankstysitės ir tausosite savo nugarą. Orkaičių pakėlimas mums jau atrodo gana įprastas, todėl indaplovės montavimas aukščiau taip pat gali palengvinti buitį.
 
Lengvai valomi paviršiai
Virtuvės paviršiams – tiek horizontaliems, tiek vertikaliems – rinkitės tokias medžiagas, kurios būtų lengvai plaunamos. Nesvarbu, ar tai būtų grindys, spintelės, stalviršiai – lengvas valymas tikrai padės taupyti laiką.
 
Užmirškite kampinę spintelę
Siūlau niekada nesirinkti kampinės spintelės. Mano nuomone, jos yra pačios nereikalingiausios virtuvėje. Gamintojai dažnai pataria jas įrengti, kad turėtumėte daugiau vietos daiktams sudėti, tačiau iš praktikos žinome, kad tokiose spintelėse sukrauti daiktai dažnai stovi nejudinti arba juos tikrai nepatogu ištraukti, todėl juos perdedame į kitas, patogesnes vietas. Pagalvokite, ar tikrai jums reikalinga tokia spintelė.
 
Derinkite pagal ūgį
Stalviršių aukštis priklauso nuo jūsų ūgio, apgalvokite, kokie žmonės dažniausiai suksis virtuvėje, ir pagal tai spręskite, ar jums bus patogu jomis naudotis. Mano stalviršių aukštis 90 cm, bet kai kam tai gali būti ir per aukštai. Todėl spręskite individualiai.
 
Talpios spintelės apačioje
Asu už didesnius ir talpesnius apatinius stalčius nei už tai, kad kabotų daug viršutinių spintelių, kurioms pasiekti kartais prireikia kėdžių ar kopėtėlių.
 
Kaip nustatyti baldų aukštį?
Vidutinis darbastalio aukštis – 85-95 cm (minimalus – 82 cm (76 cm neįgaliesiems), maksimalus – 1 m).
Darbastalio aukštis parenkamas pagal šeimos nario, virtuvėje praleidžiančio daugiausiai laiko, ūgį. Tinkamo darbastalio aukštį pagal ūgį iliustruoja šis paveikslas:

 
Pagal ergonomikos principus kaitlentę patariama montuoti 10-15 cm žemiau stalviršio aukščio. O šiek tiek pakelta plautuvė užtikrina didesnį komfortą: 10-15 cm aukščiau stalviršio sumontavus plautuvę bus lengviau pasiekti jos dugną per daug nesusilenkiant. Tiesa, montavimo aukštį lemia ir pačios plautuvės gylis.
Orientyras, kokiame aukštyje įrengti tiek indaplovę, tiek ir orkaitę – jūsų pečių aukštis: viršutinis prietaiso kraštas turėtų sutapti su pečių linija.
Kai virtuvės baldai bus suprojektuoti ir pagaminti, svarbu dažnai naudojamus daiktus laikyti lengvai pasiekiamose vietose. Retai naudojami prietaisai turėtų atsidurti viršutinėse spintelių lentynose.


Verta žinoti
Kairiarankiams savos taisyklės
Jei virtuve naudosis kairiarankis žmogus, reikės apgalvoti nemažai niuansų. Pavyzdžiui, spintelių durys turėtų būti lengvai atidaromos dešine ranka – kairiąja įprastai paimami daiktai. Prie viryklės patogu įrengti spintelę, iš kurios, neatsitraukus nuo puodų, galima pasiekti prieskonius, aliejų, įrankius (menteles, samčius, kiaurasamčius ir t. t.). Labai tiktų siaura ištraukiama spintelė. Analogiškai – ir indų plovimo reikmenys (ploviklis, kempinėlė ir kt.) prie plautuvės.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    E.Juozaitytė: spindulinė terapija – galingas ginklas

    „Spindulinė terapija yra galingas ginklas: jeigu vėžys diagnozuojamas anksti, aparatu galima išgydyti apie pusę pacie...
    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Sveikatos patikrų karštligė – paskutinę minutę

    Rugpjūčio pabaiga ir rugsėjis šeimos gydytojams – itin intensyvus laikotarpis. Į kabinetą plūsta ne tik įvairiomis ūminėmis...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Žindymo kelionėje koją kiša nerimas

    Sveikatos ekspertai sutaria: žindymas yra geriausia investicija į kūdikio ir mamos sveikatą. Nors dėl fiziologinių priežasčių žindyti negali iki 2 proc. pasaulio moterų, kūdikio krūtimi nemaitinančių moterų dalis kur kas didesnė. Priežastys – informacijos trūkumas, mitai ir pogimdyviniai psichologiniai sunkumai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Ateitis be plaučių vėžio: testuojama nauja vakcina

    „Kartu su dabartiniu standartiniu gydymu – imunoterapija ir chemoterapija – galėsime suteikti papildomą imuninį impulsą“, – BBC programai „Today“ sakė tyrimo vadovas prof. Siow Ming Lee. Jungtinėje Karalystėje pradėta testuoti vakcina nuo plaučių vėžio gali atverti kelią naujiems gydymo būdam...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija
    Dėl visko kalta kontroversija
    Henrikas Vaitiekūnas Dėl visko kalta kontroversija
    El Nino, La Nina ir kiti
    Henrikas Vaitiekūnas El Nino, La Nina ir kiti

    Naujas numeris