Valgiaraščio planavimas – draugiškas piniginei

Gintarė Kaminskienė
2015-07-27
Maisto produktų švaistymas vis dažniau akcentuojamas kaip itin opus klausimas. Ypač lietuvių virtuvėse. Skundžiamasi, kad išlaidos maisto produktams sudaro praktiškai pusę pajamų. Tačiau statistika rodo, kad dalis tų pinigų būtų sutaupyta, mat daug maisto produktų tiesiog išmetami. Tad su maisto tinklaraštininke Kristina Pišniukaite (antmedineslenteles.blogspot.com) kalbamės apie maisto produktų tausojimą ir kasdienį pinigų taupymą virtuvėje.
Valgiaraščio planavimas – draugiškas piniginei
„Žinote, kiek man atsieina dviejų asmenų savaitės valgiaraštis? Ne daugiau nei trisdešimt eurų, o yra buvę ir tokių savaičių, kai pavyko suplanuoti taip, jog parduotuvėje išleidau šešis eurus“, - pasakoja maisto tinklaraštininkė Kristina Pišniukaitė.

- Kaip planuoji pirkinius?
- Mano maisto gamyba išties apgalvota, o kadangi tokia, tai ir taupi. Sutaupyti virtuvėje paprasta, o svarbiausia, kad dėl to nė kiek nenukenčia meniu. Taupymo procesas prasideda nuo planavimo, jis labai svarbus. Planuoti meniu pradėjau prieš porą metų. Pagrindinė to priežastis buvo ta, jog nemėgstu išmesti maisto produktų. Taip pat pastebėjau, kad neplanuojant, man buvo sunku sugalvoti ką gaminti. Ir į parduotuvę reikėjo eiti kasdien, nes vis ko nors pritrūkdavau, o nuėjus - nenumatytos išlaidos beveik garantuotos. Dėl to vieną sekmadienį sugalvojau, kad reikia numatyti ką gaminsiu visą savaitę ir pabandyti apsipirkti savaitei. Pabandžiau ir darau tai iki šiol, nes įžvelgiu daug privalumų, o išlaidas maisto produktams galiu pavadinti tiesiog juokingomis.
 
- Tavo spintelėse ir šaldytuve visuomet galima rasti...
- Mano spintelėse VISADA yra daug padažų, nes geras padažas dažnai ir sukuria skonį. Taigi aliejai, actas, medus, soja ir kiti yra mano kasdieniai palydovai. Taip pat visada stengiuosi turėti produktų, iš kurių reikalui esant „iš nieko“ galėčiau pagaminti vakarienę. Tai – makaronai, ryžiai ar kitos kruopos, prieskoniai, kiaušiniai, duona, koks nors kumpelis, sūris. Dar stengiuosi, kad namie visada būtų bulvių.
 
- Tarkime, spintelėje matau tik kelis produktus ir man jie nesisieja su jokiais patiekalais, kas tuomet?
- Man patinka vartyti kulinarines knygas, žurnalus, tinklaraščius. Ten visada randu daug įdomių receptų, pagal kuriuos, jei ir ne iš karto pagaminu, bent atsimenu ir išbandau vėliau. Mėgstu atsižvelgti į sezoną ir naudoti daugiau sezoninių daržovių, vaisių, uogų. Kartais tai iš tiesų padeda sugalvoti ką gaminti. Pavyzdžiui, kai buvo smidrų sezonas, nusipirkau jų ir visą savaitę išbandžiau įvairius patiekalus būtent su jais. Idėjų radau knygose, internete ar tiesiog savo fantazijoje. Bet kartais būna, kad sunku sugalvoti, ką norėčiau gaminti, o ir produktų, kurių reikia patiekalui, nėra. Tada peržiūriu prekybos centrų akcijas. Jos įkvepia kurti. Skamba gal ir juokingai, bet iš tiesų būtent jos man ir padeda, kai fantazija nusisuka. Taigi surandu akcijas, kuriomis norėčiau pasinaudoti, ir pagal tuos produktus sugalvoju patiekalus.
 

- Vis dėlto, kokius valgiaraščio planavimo pliusus ir minusus sudėliotum?
- Susitaupo daug pinigų, valgoma skirtingai ir skaniai, neišmetami maisto produktai, nereikia kasdien sukti galvos, ką čia pagaminus ir eiti į parduotuvę. Žinot, kiek man atsieina dviejų asmenų savaitės valgiaraštis? Ne daugiau nei trisdešimt eurų, o yra buvę ir tokių savaičių, kai pavyko susiplanuoti taip, jog parduotuvėje išleidau šešis eurus. Minusą matau tik vieną - toks planavimas netinka žmonėms, kurie iš esmės nemėgsta planuoti. Draugė papasakojo, kad jai toks planavimas visai nepasiteisina, nes ji nesupranta, kaip galima žinoti, ką norėsiu valgyti visą savaitę? O jei rytoj norėsiu salotų, o ne suplanuoto plovo? O jei visą savaitę net nebūsiu namuose ar tiesiog neturėsiu laiko ar noro gaminti? Jei ir jums kyla šie klausimai - tuomet mano siūlomas maisto planavimas netiks.
 
Verta žinoti
Štai kaip atrodo Kristinos sekmadieninis savaitės valgiaraščio planavimas, kurį ji visiems rekomenduoja:
1. Patikrinu spintelių ir šaldytuvo turinį. Visada randu produktų, kuriuos reikia sunaudoti. Gal spintelėje yra makaronų ar kokių kruopų? Gal kameroje turiu gabalėlį mėsos? Gal giminės privežė sodo gėrybių?
 
2. Pagal rastus produktus ieškau receptų, ką su jais pagaminus. Šiame punkte viskas priklauso nuo nuotaikos: kartais norisi naujovių, tada landžioju po tiklaraščius, kartais atsiverčiu knygų kolekciją, o kartais tiesiog pasirenku jau bandytus mėgstamus patiekalus. Savaitei sugalvoju po keturis patiekalus, kuriuos gaminu vakarienei dvigubą porciją ir kitą diena su vaikinu nešamės pietums. Keturis todėl, kad ne kasdien galiu gaminti, ne kasdien ir noriu, taigi patiekalų skaičius priklauso nuo žmogaus gyvenimo ritmo.
 
3. Pasidarau pirkinių sąrašą pagal receptus. Pridedu kasdienius produktus, pagalvoju apie pusryčius, taip pat jei reikia kažkokių „bazinių“ produktų arba namų prekių.
 
4. Tiesiausias kelias į taupymą - internetinė prekyba, ten galima nesižvalgyti į visokias akcijas, susidėti krepšelį pagal savo sąrašą. Taigi kartais apsiperku internetu. Arba einu į parduotuvę kartu su visu sąrašu.

Receptai 
Dvi idėjos su šonine
 
Suktinukai su šonine, sūriu ir cukinija
Tai puikus, greitas ir lengvas užkandis. O geriausia tai, kad įdarą galima dėti kokį tik širdis geidžia arba kokį tik šaldytuvo turinys leidžia. Šį kartą tai bus šoninė, sūris ir cukinija. Rezultatas - gražūs, spalvingi ir tikrai labai skanūs sluoksniuotos tešlos suktinukai.
18 suktinukų reikės:

1 pakelio bemielės sluoksniuotos tešlos (6 lapelių),
karštai rūkytos šoninės,
fermentinio sūrio,
1 cukinijos,
1 kiaušinio,
pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.
Labai plonais gabalėliais supjaustome šoninę, sūrį ir cukiniją. Atšildytą tešlos lakštą dedame vertikaliai prieš save ir horizontaliai sluoksniuojame šoninę, sūrį, cukiniją. Pabarstome šviežiai grūstais pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais (pavyzdžiui, čiobreliais). Tvirtai susukame tešlą su įdaru ir supjaustome kiekvieną tešlos lakštą į tris maždaug 3 cm pločio gabalėlius. Dedame juos į kepimo skardą, viršų aptepame kiaušinio plakiniu ir barstome mėgstamais prieskoniais (pavyzdžiui, kmynais ir baziliku). Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį. kol iškyla ir gražiai paruduoja. Skanaus!
 
Keptos šakninės daržovės su šonine ir fetos padažu

Ar kada nors kepėt ridikėlius? Pabandykite juos...išsikepti Skonį sunku apibūdinti, į žalius ridikėlius visai nepanašu, gal kiek primena topinambus.
2 porcijoms reikės:
4 bulvių,
3 morkų,
10 ridikėlių,
1 v.š. medaus,
2 v.š. alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų,
prieskonių: rozmarino, raudonėlio, čiobrelio, paprikos, kmynų,
šoninės,
100 g fetos tipo sūrio,
2 v.š. grietinės,
petražolių.
Nulupame daržoves, supjaustome. Ridikėlius ketvirčiais, morkas pagaliukais (morką perpus ir tada kiekvieną pusę į 4 - 6 dalis), bulves nedidelėmis skiltelėmis. Daržoves sumaišome su medumi, aliejumi ir prieskoniais. Kepame apie 35 minute 180 laipsnių orkaitėje. Šoninę supjaustome plonais griežinėliais ir dedame kepti prie daržovių likus dešimčiai minučių  iki kepimo pabaigos. Fetą sumaišome su grietine. Turi gautis toks ne per tirštas ir ne per skystas padažas - tokio tirštumo, kad būtų patogu mirkyti daržoves. Daržoves beriame į lėkštę, šalia padedame padažą ir barstome petražolėmis. Skanaus!
Receptai iš tinklaraščio antmedineslenteles.blogspot.com


 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Ričardas Daunoravičius: „Šiandien motinystė prilygsta sakramentui“

    Kone 45 metus gydytoju akušeriu dirbantis Ričardas Daunoravičius, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Akušerijos ir...
    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Jauna mergina: net menkiausias širdies permušimas keldavo paniką

    Įsivaizduokite situaciją, kai visu kūnu jaučiate, jog smarkiai sunegalavote ir skubiai reikalinga greitoji pagalba. Tačiau atvykę ...

    Budinti vaistinė


    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Nuo COVID-19 pradėti skiepyti šalies vaistininkai

    Pagrindinis šalies vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ informuoja, kad įmonės darbuotojai jau pavieniais atvejais ...
    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Seimas įteisino didesnes vaistų kompensacijas nepasiturintiems

    Nuo kovo 1-osios valstybė kiek daugiau kompensuos už vaistus ir jų priemokas nepasiturintiems, neįgaliesiems ir pensininkams. ...

    Sveika šeima


    Jums tinkanti arbata gali atnešti daug naudos

    Arbata gaivina kūną, minkština širdį, budina mintį, sakė senovės persų gydytojas Avicenna. Kada kokią arbatą gerti, kaip ją paruošti, pasakoja prekybos tinklo „Skonis ir kvapas“ atstovas, arbatos žinovas Andrius Žilinskas.

    Sveikatos horoskopas


    Gruodžio 14-20 d.

    Avi­nas
    Sap­nai, su­sap­nuo­ti pir­ma­die­nio nak­tį, pil­dy­sis ar­ti­miau­siu lai­ku. Penk­ta­die­nį jau­si­te ener­gi­jos ir ge­ros nuo­tai­kos ant­plū­dį. Sa­vait­ga­lį eu­fo­ri­ja kiek nu­slūgs, ta­čiau nu­si­min­ti ne­ver­ta - ūpas pa­kils, jei at­si­pa­lai­duo­si­te namie su knyga ar karštoje vonioje.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    PAR virusas griebė už gerklės

    Statistiniais duomenimis, apie COVID-19 plitimą pasaulyje besidalijanti informacinė svetainė „Worldometers“ skelbia, jog Pietų Afrikos Respublika (PAR) pašoko į 15 vietą ir susirgimų skaičiumi toliau vejasi tokias šalis kaip Lenkija, Meksika bei Argentina. Panašu, jog ir vakcinacijos procesai šalyje klimpsta, o ligoninės nebes...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Informacijos disbalansas
    Henrikas Vaitiekūnas Informacijos disbalansas
    Ketsuekigata nani gata?
    Henrikas Vaitiekūnas Ketsuekigata nani gata?
    Tema ir būsimos potemės
    Henrikas Vaitiekūnas Tema ir būsimos potemės

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica