Zarasiškiai nori gyventi be priklausomybių

Ringailė Gvildė
2021-09-13
Ignalinos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos (VSB) biuras veiklą vykdo dviejose savivaldybėse: Ignalinos ir Zarasų. Biuro misija – formuoti visuomenės požiūrį į sveikatą, keisti netinkamą visuomenės gyvenseną ir elgseną, mokant pagrindinių sveikos gyvensenos principų. Visuomenės sveikatos specialistai įsitikinę, jog veiklos turi būti ilgametės, tęstinės, tik tokiu atveju jos tinkamos ugdyti ilgalaikius sveikos gyvensenos įgūdžius.
Zarasiškiai nori gyventi be priklausomybių
Ignalinos rajono VSB aktyviai dalyvauja Zarasų rajono kaimo bendruomenių renginiuose. Šių metų rudenį bus tęsiamos sveikatingumo ir senjorų mankštos, jogos užsiėmimai, fizinio aktyvumo veiklos Dusetų miestelyje.

Galimybė dalyvauti projektuose
Biuras ištisus metus vykdo visuomenės sveikatos stebėseną, sveikatos stiprinimą bendruomenėse, vaikų ir jaunimo visuomenės sveikatos priežiūrą, alkoholio, tabako ir psichoaktyvių medžiagų vartojimo profilaktiką, lėtinių neinfekcinių ligų, nelaimingų atsitikimų ir traumų profilaktiką, užkrečiamųjų ligų profilaktiką, psichikos sveikatos stiprinimą ir susirgimų profilaktiką. Tačiau šiųmetės veiklos papildytos europiniais projektais.
 

Respublikinis priklausomybės ligų centras kartu su 15 savivaldybių, tarp jų ir Ignalinos rajono savivaldybės VSB įgyvendina Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą „Integruotų priklausomybės ligų gydymo paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimas“. Siekiama sukurti bendrą integruotą ankstyvosios diagnostikos, priklausomybės gydymo ir socialinės pagalbos sistemą, kuri įgalintų atskiras įstaigas ir institucijas koordinuoti veiksmus, organizuojant priklausomų nuo alkoholio ir kitų psichoaktyviųjų medžiagų asmenų gydymą bei specialistų kvalifikacijos kėlimą.
 
Taip pat Biuras vykdo Europos socialinio fondo agentūros projektą „Sveikos gyvensenos skatinimas Zarasų rajono savivaldybėje“. Projekto tikslas – didinti Zarasų rajono savivaldybės gyventojų sveikatos raštingumą bei formuoti pozityvius jų sveikatos elgsenos pokyčius. Dalyvaujantiems projektuose biuro specialistai organizuoja dietologų konsultacijas, sveikatingumo stovyklas šeimoms, fizinio aktyvumo skatinimas, psichinės sveikatos stiprinimo užsiėmimus, seminarus savižudybių prevencijos ir lyčių lygybės temomis, mokymus alkoholio ir tabako prevencijos temomis.
 
Panašų projektą biuras vykdo ir Ignalinos rajone. Šio projekto tikslas – organizuoti mokymo priemones, kurios mažintų traumas ir išorines mirties priežastis bei onkologinius susirgimus. Projekto dalyviams organizuojamos paskaitos psichologinės sveikatos gerinimui, palankios sveikatai mitybos seminarai bendruomenėse, nemokami fizinio aktyvumo ir šokio judesio užsiėmimai, meno terapijos ir streso mažinimo užsiėmimai ir kita.
 

Ignalinos rajono VSB veikloje „Psichologinės gerovės ir psichikos sveikatos stiprinimo paslaugų teikimo savivaldybėse organizavimas“ aktyviai dalyvauja Zarasų trečiojo amžiaus universiteto klausytojai. Seminarų ciklas pradėtas aktualia tema „Nerimo ir įtampos įveika“. Dalyviai gali įsivertinti psichologinio atsparumo lygį, sužinoti nerimo mažinimo būdus, atlikti praktines užduotis įveikiant psichines įtampas bei streso valdymą.
 
Skatina gyventi aktyviau
Ignalinos rajono VSB aktyviai dalyvauja Zarasų rajono kaimo bendruomenių renginiuose. Visuomenės sveikatos specialistai vaikus supažindina su švarių rankų svarba, o tėvus kviečia mankštintis ir tokiu būdu būti pavyzdžiu atžaloms. Organizuojami ir pirmosios pagalbos teikimo kursai.
Kartu su Zarasų atviro jaunimo centro lankytojais biuro specialistai kviečia energingai judėti zumbos ritmu. Šių metų rudenį bus tęsiamos sveikatingumo ir senjorų mankštos, jogos užsiėmimai, fizinio aktyvumo veiklos Dusetų miestelyje.
 
Zarasų rajono viešosios bibliotekos erdvės puikiai pritaikytos renginiams. Didelio susidomėjimo sulaukia ir paskaitos apie vaistažolių naudą, taip pat vaiko emocinės gerovės ir moters emocinės, psichinės ir fizinės sveikatos temomis.
Biuras kartu su Zarasų rajono neįgaliųjų draugija organizuoja bendras veiklas dailės užsiėmimus, informacines paskaitas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suriebėjusios kepenys bus gydomos vaistu

    „Pagaliau liga bus ne kontroliuojama dietomis ir mankštomis, bet gydoma vaistais“, – skelbiama amerikiečių žiniasklaidoje. Milijonai nealkoholinio steatohepatito (NASH) liga sergančių amerikiečių sulaukė pirmojo patvirtinto vaisto „Rezdiffra“, padėsiančio išvengti kepenų cirozės ir nepakank...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris