Žaibas gali įsisukti ir į namus

Greta Vanagienė
2019-07-22
Gydytojai įspėja, kad žmogus nukentėti nuo žaibo gali ne tik tiesiogiai šiam trenkus, bet ir elektros energijos srovei atsimušus nuo žemės ar šiam įsisukus į namus. Vis dėlto esama metodų, kaip nuo žaibo smūgių apsisaugoti.
Žaibas gali įsisukti ir į namus
Trenkus žaibui silpnesnę elektros energijos iškrovą žmogus gauna, jei dėvi šlapius drabužius. Mat tuomet jis tampa geru laidininku ir dalis elektros krūvio nukeliauja į žemę.

Veikia per atstumą
Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjo Artūro Šulniaus teigimu, žaibo sukeliamos traumos dažniausiai būna labai sunkios. Mat jo smūgis yra itin aukštos temperatūros ir didelės energijos išlydis, sukeliantis sunkius nudegimus.
 

„Jei žaibas trenkia į medį, šis aukštos temperatūros yra tiesiog suplėšomas, todėl jei trenktų tiesiai į žmogų, šis taip pat smūgio neatlaikytų. Tačiau žaibas veikia ir per atstumą – paveikti elektros srovė gali ir kelių metrų spinduliu, tiesa, elektros srovė bus gerokai silpnesnė, todėl ir sveikatos padariniai bus menkesni“, - aiškina gydytojas Artūras Šulnius.

 

Anot jo, silpnesnę elektros energijos iškrovą žmogus gauna, jei dėvi šlapius drabužius. Mat tuomet jis tampa geru laidininku ir dalis elektros krūvio nukeliauja į žemę. Gydytojas įspėja, kad žaibas gali trenkti ne tik iš dangaus, bet ir generuoti atvirkštine tvarka – iš žemės. Saugotis reikėtų ir namuose, nes kamuoliniai žaibai į juos gali įsisukti pro atvirus langus ar duris.
 
Pažeidžia smegenis, širdį
Žaibas pažeidžia smegenis, todėl jos nebeįstengia kontroliuoti kvėpavimo ir žmogus ima dusti, dažnai praranda sąmonę. Atgaivintam žmogui gali jas būti sunku pajudinti, sunkiausiais atvejais gali visiškai suparalyžiuoti kojas. Kartais prarandama kalba, sutrinka orientacija, ištinka šokas.
Nuo žaibo iškrovos nukentėjusį žmogų būtina pakelti nuo žemės, nunešti į saugesnę vietą, jei perkūnija dar nesibaigė. Žaibui nutrenkus žmogų, reikia kuo skubiau kviesti greitąją medicinos pagalbą, patikrinti nukentėjusiojo pulsą ir įvertinti kvėpavimą. Jei nėra širdies ir kvėpavimo veiklos požymių, nedelsiant pradėti daryti išorinį širdies masažą ir dirbtinį kvėpavimą.

 
Ką daryti, kai žaibuoja?
Perkūnijos metu negalima stovėti aukštose vietose, po medžiais, arti vandens, nebėgti.

Žaibui pataikius į medį, srovė sukelia didelį įtampos kritimą į žemę, todėl  slepiantis po medžiu, atstumas tarp medžio kamieno ir žmogaus turi būti ne mažesnis kaip 3 m., dar geriau 8-10 m. Negalima slėptis po aukštais atskirai stovinčiais medžiais lygioje vietoje arba pamiškėje.
Pamačius kamuolinį žaibą reikia nejudėti. Mat toks žaibas juda pagal oro sroves, todėl judant jį galite pritraukti. Kad kamuolinis žaibas nepatektų į pastato vidų, siūloma uždaryti langus, duris, dūmtraukius, kad patalpoje nebūtų skersvėjų.
 
Pavojinga slėptis po aukštu statiniu ar kalvos viršūnėje, taip pat būti šalia metalinio aptvaro, oro elektros tiekimo linijos, dirbti žemės ūkio darbus atvirame lauke, žvejoti.
Palūkėti, kol praeis perkūnija, geriausia būtų nedidelėje lomoje (įduboje) arba stataus šlaito papėdėje.
Lygioje vietoje patartina pritūpti apglėbti kojas rankomis arba atsisėsti ant akmens.
Kartais nelaimingi atsitikimai įvyksta arti vandens, atviruose baseinuose, todėl iš toli girdint griaustinį reikia kuo greičiau grįžti į krantą.
Žmonės perkūnijos metu esantys automobilyje, pataikius žaibui paprastai nenukenčia. Todėl perkūnijos metu reikia sustoti, įtraukti anteną, nesiliesti prie metalinių detalių ir ramiai palaukti.
Jeigu esate pastate, nesinaudokite elektriniais prietaisais, telefonu, nelieskite vandentiekio kranų, nebūkite šalia dūmtraukių, krosnių arba stambių metalinių daiktų.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris