Vyras šeimoje - trečia koja?

Greta Vanagienė
2020-02-21
Pirmojo vaikelio gimimas poros santykiams įneša ne tik stebuklo momentą, bet ir užduoda nelengvą misiją – iš naujo susikurti tarpusavio ryšį. Moteris tampa nebe tik mylimoji, bet ir mama, taigi jai dėmesį reikia padalinti perpus. Psichologas, šeimų ir porų santykių konsultantas Ričardas Pabiržis sako, jog daugiausiai išminties šioje situacijoje turėtų parodyti vyras.
Vyras šeimoje - trečia koja?
Pasak psichologų, vyro misija gimus vaikeliui - demonstruoti išmintį. Svarbiausia rūpestis, pagalba, asistavimas savo moteriai. Tenka pripažinti ji šį etapą išgyvena dvigubai sunkiau nei vyras, todėl jai dėmesys taip pat ypač svarbus.

Jautriausi pirmi aštuoni mėnesiai 
 

Psichologas Ričardas Pabiržis sako, kad pirmojo vaikelio gimimas poros santykiuose bene svarbiausias gyvenimo etapas - romantinė meilė pagaliau duoda vaisius. Nors šeimai dabar reikia ypač daug šilumos, atjautos ir užuovėjos, anot specialisto, jautriausias laikas – pirmi aštuoni mėnesiai.

 
„Per šiuos mėnesius po vaikelio gimimo vyras turėtų sukaupti ypač daug kantrybės. Mamai ir mažyliui šis etapas pats sudėtingiausias. Jiems tenka svarbiausia užduotis – užmegzti saugaus prieraišumo ryšį“, - teigia psichologas.

Anot jo, mama dažnai būna išsekusi, išvargusi, todėl visi buvę poros jautrumo taškai tampa labiau matomi, agresyvūs, kampuoti. Be to, jei poros santykiai prieš tai buvo ne tokie, kokių tikėtasi, gimus vaikeliui paprastai vienas kitam nebeužtenka kantrybės ir tolerancijos – paaštrėja konfliktai. Psichologas sako, kad vyro misija tokiu laiku - demonstruoti išmintį. Svarbiausia rūpestis, pagalba, asistavimas savo moteriai. Tenka pripažinti ji šį etapą išgyvena dvigubai sunkiau nei vyras, todėl jai dėmesys taip pat ypač svarbus.
 
Jaučiasi nuošaly
Vis dėlto vyras dažnai negavęs iš mylimosios dėmesio dėl to jaučiasi likęs nuošaly, ar net lyg šeimos trečia koja.
„Jei jis tai priima asmeniškai, vaikelį traktuoja kaip šeimos įsibrovėlį, užėmusį jo vietą, o mylimąją kaltina esą ji pastatė jį į nereikšmingą šeimos poziciją. Įsivyrauja trintis. Vyrai dažnai skundžiasi, kad moterys turi dvigubą misiją – būti ir mylimąja, ir motina“, - dalinasi R.Pabiržis.
Vis dėlto specialistas pastebi dažniausiai lygiavertiškai išlaviruoti tarp dviejų svarbių ugnių moterims nepavyksta. Čia nugali motiniški instinktai - vaikas taip ir lieka visą gyvenimą svarbiausia misija, o vyras neatgauna prarastų pozicijų Tokiu atveju kasmet problema tik auga.
 

Neprarasti spontaniškumo
Šeimos santykių laukas, anot specialisto, priklauso nuo vyro požiūrio į pasikeitusią situaciją, kiek jis sugebės parodyti empatijos.
„Normalioje santuokoje, kur vyrauja šilti jausmai, pažinodamas mylimąją žinai jos silpnąsias ir stipriąsias savybes. Bet kuriuo atveju vyras turi demonstruoti išmintį - gebėti pažvelgti į situaciją iš platesnės perspektyvos. Jei mama perdėtai reaguoja į vaikelį, kartais užtenka pajuokauti. Svarbiausia neprarasti humoro jausmo, žaismingumo santykiuose. Į konfliktines situacijas pažvelgti atlaidžiau“, - pataria R.Pabiržis.
 
Išlaikyti artumo jausmą
Sukurti naują ryšį, anot specialisto, padeda trumpos savaitgalio išvykos.
„Šalies kurortai gali pasiūlyti geriausią poilsį ir pramogą. Nereikia nė ilgų skrydžių. Jei yra laiko ir galimybių, siūlau išeiti į koncertą, kiną, renginį, įdomesnę proginę vakarienę. Be to, ne mažiau svarbu tiesiog paprasti pasivaikščiojimai drauge, filmų žiūrėjimas namuose. Svarbiausia būti šalia vienas kito ir palaikyti emociškai. Neprarasti spontaniškumo, pradžiuginti, mokėti sukurti siurprizą“, - sako R.Pabiržis.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris