Vasaroti ant žemės neskubėkite

Greta Vanagienė
2020-05-28
Pavasarį oras apgaulingas ir šiemet, panašu, vasarai jis dar neketina užleisti vietos. Gydytoja urologė Jonė Verikaitė įspėja, vyraujant permainingiems orams dažnėja šlapimo pūslės uždegimo atvejų. Mat grožintis žydinčiais augalais susigundoma pasėdėti dar ant šaltų terasos grindų.
Vasaroti ant žemės neskubėkite
Pastebėta, kad jaunos moterys cistitu dažniau serga būtent šiltuoju metų laiku, tai yra pavasarį ir vasarą. Manoma, kad tam įtakos turi dehidratacija, kai organizmas netenka daugiau skysčių, nei jų išgeriama, taip pat dėl dažnesnių lytinių santykių.

- Šlapimo takų uždegimui būdingais simptomais žmonės dažniau skundžiasi pavasarį. Vadinasi, šiam negalavimui būdingas sezoniškumas? 
- Cistitas, visuomenėje plačiau žinomas kaip šlapimo takų uždegimas, iš tiesų nėra sezoninė liga, ūmiomis šlapimo takų infekcijomis sergama nepriklausomai nuo metų laiko. Tačiau pastebėta, kad jaunos moterys cistitu dažniau serga būtent šiltuoju metų laiku, tai yra pavasarį ir vasarą. Manoma, kad tam įtakos turi dehidratacija, kai organizmas netenka daugiau skysčių, nei jų išgeriama, taip pat dėl dažnesnių lytinių santykių.
 
- Ar cistitas vargina tik moteris? Kurioms amžiaus grupėms ši liga pasireiškia dažniausiai? 

- Statistiškai cistitu dažniau serga moterys nei vyrai. Tai lemia moters kūno anatomija – dėl trumpesnės šlaplės, bakterijos lengviau patenka į šlapimo pūslę. Vyrams nuo bakterijų patekimo į šlapimo pūslę padeda apsisaugoti anatomiškai ilgesnė šlaplė bei prostatos gaminamas sekretas, kuris turi antibakterinių savybių.
Neabejotinai cistitas yra ir jaunų moterų liga: maždaug kas trečia moteris iki dvidešimt ketverių metų bent kartą gyvenime persirgs cistitu, o trisdešimt dvejų – kas antra. Vyresnės moterys taip pat serga šlapimo pūslės uždegimu. Dešimčiai procentų moterų, vyresnių nei 65erių metų, cistitas yra linkęs kartotis.
 
- Jei įtariamas cistitas, kokie tyrimai atliekami ir koks gydymas skiriamas, patvirtinus šią diagnozę?
- Atliekamas šlapimo tyrimas, kuriame stebimi uždegimui būdingi pakitimai: leukocitų koncentracijos padidėjimas, gali būti bakterijų, kraujo. Atliekama šlapimo takų echoskopija, siekiant atmesti kitas ligas, kurios gali turėti tokią pat simptomatiką – šlapimo takų akmenligę, navikinius pakitimus. Kartojantis šlapimo takų uždegimui rekomenduojama atlikti šlapimo pasėlį, kad būtų nustatyta konkreti uždegimą sukelianti bakterija ir jos jautrumas antibiotikams.
Cistitas gydomas antibiotikais. Paprastai simptomai praeina per tris dienas. Bloga žinia ta, kad cistitas linkęs kartotis. Tikėtina, kad maždaug ketvirtadaliui moterų cistitas pasikartos per artimiausią pusmetį.
 
-Kokios galimos šios ligos komplikacijos?
- Laiku pradėjus tinkamai gydyti cistitą, komplikacijos yra retos. Laikantis rekomendacijų, geriant didelius kiekius skysčių, cistitas turėtų praeiti per kelias dienas. Vis dėlto negydant gali prasidėti inkstų uždegimas ar net sepsis.

 

Vaistininko komentaras
Gintarinės“ vaistinės vaistininkė Inga Pociulienė:

- Pajutus pirmuosius šlapimo takų uždegimo požymius (dažnas noras šlapintis, skausmingas šlapinimasis, kartais pasirodo kraujo), reikia nedelsiant pradėti vartoti daugiu skysčių, meškauogių, bruknių, asiūklių, spanguolių arbatos. Praverstų šiluma: pagulėti šiltoje vonioje, užsidėti šiltą kompresą. Puiki priemonė gydymui (jei nėra sunkios formos uždegimo) ir ypač profilaktikai - augalinių preparatų tabletės. Jos slopina uždegimą, veikia antiseptiškai. Tam puikiai tinka preparatai su spanguolėmis, petražolėmis, šalavijais. Deja, sunkesnės formos cistitui gydyti skiriami ir antibiotikai. Jų reikalingumą atlikęs būtinus tyrimus nuspręs gydytojas. Cistito profilaktikai rekomenduojama stiprinti imunitetą, vartoti vitaminus C, D, žuvies taukus. Taip pat profilaktikai reikia nepamiršti augalinių antibakteriškai veikiančių maisto papildų.

 

Verta žinoti
Siekiant sumažinti šlapimo takų uždegimo riziką:
Neatidėliokite šlapinimosi, t. y. ilgai nekentėkite, pasišlapinkite iki galo.
Užtikrinkite organizmą pakankamu kiekiu skysčių.
Tualete laikykitės tinkamos higienos. Pasituštinus šluostykitės iš priekio išangės link, taip sumažinsite tikimybę bakterijoms patekti į šlapimo takus.
Būtina pasišlapinti po lytinių santykių.
Venkite sintetinių, aptemptų apatinių drabužių.
Naudokite kuo natūralesnius intymios higienos prausiklius, kurių sudėtyje yra kuo mažiau kvapiųjų medžiagų.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris