Dažnas atostogas, keliones ir kitas vasariškas pramogas apkartinantis negalavimas – ūminis viduriavimas. Jis dažniau užklumpa vaikus, tačiau ir suaugusieji negali jaustis ramūs – užtenka suvalgyti netinkamai apdoroto maisto ir išvyka gali būti sugadinta. Kaip to išvengti ir kokia pirmoji pagalba veiksmingiausia užklupus ūminiam viduriavimui?
Nešvarių rankų liga
Specialistai pabrėžia, kad dažniausias vasarą užklumpančių žarnyno infekcijų kaltininkas yra bakterijos. „Pagrindinis šių užkrečiamų ligų plitimo būdas – nešvarios rankos. Gaminant maistą jų nenusiplovus, turint kontaktą su produktais, gėrimais, perduoti užkratą labai paprasta. Juo labiau kai šilta, bakterijoms sudaromos puikios sąlygos daugintis“, – sakė VUL Santaros klinikų filialo Vaikų ligoninės gydytojas vaikų gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas.

Dar vienas užkrato šaltinis – neplauti vaisiai ir uogos, kurių ypač mažiems vaikams maga ragauti iškart nuo krūmo ar medžio.
„Jei nusiskynę uogų pas močiutę kaime jas tiesiai susižėrėte į burną, perdėtai nerimauti gal ir nereikėtų. Jei aplinkui nėra sergančiųjų ir nebuvo kontakto su maistu, tikimybė pasigauti bakterinę žarnyno infekciją nėra didelė. Juo labiau kad šiandien laukai ir daržai jau nebetręšiami žmogaus išmatomis.
Tačiau jei uogų, vaisių ar daržovių įsigijote turguje ar kitoje prekybos vietoje, pasirūpinti tinkama higiena būtina. Šiuo atveju neaišku, per kokias rankas šie produktai „keliavo“ ir rizika užsikrėsti didėja. Jau nekalbu apie tai, kad nuvykus atostogauti į kitus kraštus reikia itin žiūrėti, kas dedama į burną“, – įspėjo gastroenterologas ir pridūrė, kad vaisius ir daržoves plauti reikia ne tik dėl žarnyno infekcijų užkrato pavojaus, bet ir teršalų.
Neretai eiga sunkesnė
Gana paprasta žarnyno infekciją atpažinti pagal vadinamąją simptomų trijulę – pykinimą, viduriavimą ir karščiavimą. „Jei visi šie požymiai atsirado vienu metu, juo labiau susirgo dar vienas šalia esantis asmuo, ligą galima diagnozuoti nedarant papildomo tyrimo.
Vis dėlto ne visi šie simptomai „eina“ kartu, gali pasireikšti ir po vieną. Tada nustatyti diagnozę gali būti sunkiau. Pasitaiko, kad tėvai tvirtina, jog vaikas neviduriavo, o po to pasirodo, kad dvi dienas išmatos buvo skystesnės, nors tuštintasi tik kartą per dieną. Tačiau to diagnozuoti viduriavimui pakanka“, – aiškino V.Urbonas.
Bakterinės žarnyno infekcijos atveju ligos eiga paprastai būna sunkesnė – pakyla aukštesnė temperatūra, sunkiau krenta, pacientai blogiau jaučiasi, gali būti tuštinamasi su krauju. „Bakterinei infekcijai būdingesni ir dideli pilvo skausmai prieš tuštinimąsi, tačiau retais atvejais tai sukelti gali ir virusai. Taigi norint atskirti, kas sukėlė viduriavimą, galima tik atliekant išmatų tyrimą“, – sakė gydytojas.
Vis dėlto, pašnekovo pastebėjimu, jei neskiriami antibiotikai, gydymui ir pirmajai pagalbai tai įtakos neturi: „Bet kuriuo atveju pirmiausia reikia atstatyti skysčių ir druskų netekimą. Būtent ši komplikacija apsprendžia, kokio sunkumo bus ligos eiga. Ypač tam jautrūs maži, iki 3 metų amžiaus vaikai. Tam namų vaistinėlėje būtina turėti geriamojo rehidracijos tirpalo.“
Į pagalbą – probiotikai
Savijautą sunegalavus pagerina ir viduriavimo eigą palengvina probiotikai, kuriuos kaip veiksmingą priemonę ūminiam gastroenteritui gydyti rekomenduoja Europos vaikų gastroenterologų draugijos gydytojai. „Vartojant probiotikus viduriavimo trukmė sutrumpinama apie parą laiko. Esama kelių rūšių probiotikų, kurie oficialiai rekomenduojami kaip efektyviausi“, – sakė V.Urbonas.
Viena daugiausiai įrodymų apie teigiamą poveikį gydant viduriavimą turinčių probiotikų rūšių – mieliagrybis Saccharomyces boulardii. Vartojant mieliagrybio ūminio viduriavimo metu ne tik atkuriama žarnyno mikrobiota, bet taip pat ir mažinamas skysčių netekimas, skatinama virškinamojo trakto audinių mityba, gerinamas medžiagų įsisavinimas ir imunitetas.
„Net praėjus viduriavimui probiotikus rekomenduojama vartoti dar penkias septynias dienas. Jei situacija sparčiai negerėja, viduriavimas visiškai nepraeina, galima tęsti probiotikų vartojimą mėnesį ir ilgiau“, – patarė gastroenterologas.
Nors bakterinės infekcijos šiandien retai gydomos antibiotikais, jei buvo jų vartota, probiotikai yra būtini siekiant atstatyti tinkamą mikrobiotą. Specialistai atkreipia dėmesį, kad pavartojus antibiotikų visais atvejais organizme lieka jiems atsparių bakterijos formų, kurios platinamos ir gali būti išskiriamos net iki metų laiko po persirgtos infekcijos.
Kaip išvengti?
• Iškylaujant, keliaujant maistą geriausia neštis šaltkrepšyje, kiek įmanoma ilgiau laikyti šaldytuve, vartoti termiškai pakankamai apdorotą maistą, plautis rankas.
• Atidžiai rinktis produktus, žiūrėti galiojimo laiką, tinkamai paruošti griliaus patiekalus, ypač atkreipti dėmesį į vištienos produktus, kuriuos vasarą reikėtų ilgiau termiškai apdoroti.
• Dėl maisto paruošimo, laikymo, higienos stokos vasarą dažnesni būna ir žarnyno infekcinių ligų protrūkiai.
Verta žinoti:
Dėl viduriuojant netenkamų skysčių ir elektrolitų (kalio, natrio) galimos ir grėsmingos komplikacijos – ne tik sąmonės netekimas, bet ir širdies sutrikimai. Dėl to ypač atidžiai reikėtų stebėti vaikų būklę. Kuo jis mažesnis, tuo greičiau netenka skysčių, sunkiau sugirdyti reikiamą jų kiekį. Tuomet gali prireikti juos leisti į veną jau ligoninėje. Pas gydytojus reikėtų suskubti, jei mažas vaikas pasidarė mieguistas, jį sunku pažadinti, atsisako gerti.
Komentuoti: