Užsitęsęs Mėlynasis pirmadienis

Emilija Lipskytė
2022-01-21
Psichologų skaičiavimais, trečiasis sausio pirmadienis – niūriausia diena metuose. Po linksmų švenčių, švilpaujant vėjams piniginėje ir siaučiant omikronui slogios nuotaikos užklumpa ne tik pirmadieniais, bet ir visą mėnesį. Todėl keletas užsienio ekspertų susivienijo ir pateikė patarimus, kaip išgyventi liūdniausią metų mėnesį ir kitas niūrias dienas.
Užsitęsęs Mėlynasis pirmadienis
Tyrimai rodo, kad grožinės literatūros skaitymas padeda ugdyti empatiją, kūrybiškumą ir laimės jausmą. Knygos padeda pabėgti nuo kasdienybės ir mažina stresą.

Terapeutas Nic Marks:

Bendraukite su žmonėmis. Dirbdami namuose neišvengiamai jaučiamės labiau izoliuoti. Pasiilgstame ne tik bendradarbių, bet ir kasdienio bendravimo. Bandydami išvengti vienišumo jausmo kiekvieną dieną pakalbinkite vis kitą kolegą. Pasiūlykite virtualiai išgerti kavos ar išeikite pasivaikščioti. Tai garantuotai praturtins jūsų dieną.

Išbandykite ką nors naujo. Naujos veiklos atradimas – puikus būdas išlipti iš rutinos. Meskite sau iššūkį, apie kurį seniai svajojote. Mokydamiesi naujų dalykų tapsite labiau pasitikintys savimi ir suteiksite kasdienybei linksmumo.

 
Psichikos sveikatos tyrėja dr. Olivia Remes:

Pasikraukite teigiamų emocijų. Sausio mėnesį mūsų nuotaika gali pablogėti, tačiau teigiamų emocijų dozė keičia situaciją iš esmės. Pasimėgaukite geru filmu ar dešimt minučių pasijuokite žiūrėdami mėgstamo komiko vaizdo įrašus. Teigiamos emocijos skatina endorfinų kiekį ir sumažina streso hormonų lygį. Pamatysite, kad atlikti kasdieninius darbus taps žymiai lengviau.
Susitaikykite su nežinomybės jausmu. Tolerancija nežinomybės jausmui – vienas būdų, kuris gali padėti šiuo metu susitaikyti su esama situacija. Nemaža dalis žmonių, paklausti, kaip jie bando susidoroti su nerimu, atsako, kad stengiasi jaustis užtikrinti kiekvienoje situacijoje. Pavyzdžiui, jie dirba ilgesnes valandas, aukodami sveikatą, kad papildomos užduotys būtų atliktos. Tačiau tai tik padidina stresą ir dar labiau gadina nuotaiką. Daug veiksmingesnis būdas – tapti tolerantiškiems nenuspėjamoms situacijoms, nesvarbu, ar tai susiję su darbu, ar pandemija. Darykite tik tai, kas jūsų galioje.

 
Lyderystės mokymų vadovė Frederique Murphy:


Apdovanokite save. Ar žinojote, kad mūsų smegenys reaguoja į apdovanojimus? Nuspręskite, kokį atlygį gausite atlikę vieną ar kitą užduotį. Palepinkite save masažu, filmu, knyga ar geru maistu. Vizualizuojant šventę jūsų noras gauti atlygį už darbą motyvuos jus tobulėti, nes žinosite, kas jūsų laukia.
Skaitykite. Patogiai įsitaisykite mėgstamoje kėdėje ar ant sofos, pasiimkite seniai norimą perskaityti knygą ir mėgaukitės. Tyrimai rodo, kad grožinės literatūros skaitymas padeda ugdyti empatiją, kūrybiškumą ir laimės jausmą. Knygos padeda pabėgti nuo kasdienybės ir mažina stresą.
Neužmirškite padėkoti. Kartais, kai jaučiate slogią nuotaiką, nukreipkite savo energiją ne į pyktį, o į dėkingumą. Tai galingas įprotis, kuris, kaip įrodyta, teigiamai veikia žmogaus smegenis. Užrašykite penkis dalykus, už kuriuos esate dėkingas kiekvieną dieną.

 
Psichoterapeutė ir bendrosios praktikos gydytoja Houda Ounnas:

Kreipkitės pagalbos. Jei jaučiate, kad nebegalite kontroliuoti jausmų ir veiksmų, visada yra galimybė kreiptis profesionalios pagalbos. Nedvejodami konsultuokitės su savo gydytoju, psichologu ar terapeutu.
Atsipalaiduokite ir sutelkite dėmesį į mityba. Kūną atpalaiduojanti veikla, pavyzdžiui, karšta vonia, masažai ar joga gali padėti susitvarkyti su neigiamomis emocijomis. O pasirinkta tinkama mityba, įtraukiant į racioną produktus, turinčius magnio, vitamino D ir omega3 rūgščių, teigiamai veikia žmogaus psichinę savijautą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

      Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris