Užkandžiavimas darbe - nekaltas avinėlis?

Aida Žemaitytė
2018-12-17
Rodos, neseniai pusryčiauta ar pietauta, tačiau vos tik yra galimybė, ranka ir vėl tiesiasi maisto link. Kąsnelio saldaus, kąsnelis sūraus, kąsnelis saldžiarūgščio... Ar įprotis užkandžiauti visada toks nekaltas?
Užkandžiavimas darbe - nekaltas avinėlis?
Pirmajam užkandžiui po pusryčių puikiai tinka įvairūs vaisiai, riešutai sėklos – apie 40 g, neturintiems antsvorio tiks ir sauja džiovintų vaisių (necukruotų, neaplietų šokoladu). Antroje dienos pusėje rinkitės rauginto pieno produktus: natūralų jogurtą, kefyrą, iš vaisių tinkami greipfrutas ar obuolys.

Kilo.lt mitybos specialistė Kristina Žalnieraitė teigia, kad pagrindinis užkandžių tikslas žmogaus mityboje – aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, išvengti stipraus alkio jausmo, neviršijant paros kalorijų normos. „Sveikas užkandis gerina bendrą savijautą, mažina saldumynų ir miltinių patiekalų poreikį, yra būtinas antsvorį turintiems žmonėms, reguliuoja nuotaiką, skatina smegenų veiklą ir suteikia energijos, reikalingos visos dienos metu“, – sako K.Žalnieraitė.
Anot jos, labai svarbu rinktis tinkamus užkandžius, antraip iškyla rizika suvartoti didesnį maistinių medžiagų, kalorijų kiekį nei reikalinga organizmui.
 
Tačiau...

Mitybos specialistė pritaria, kad ne visuomet užkandžiavimas yra teigiamas. „Dėl netinkamų užkandžių pasirinkimo, nesubalansuotos mitybos kyla širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, antro tipo diabeto (užkandžiaujant didelį cukraus kiekį turinčiais užkandžiais) rizika ir tikimybė priaugti svorio.

 
Patarimai, kaip išvengti nesveikų užkandžių pasirinkimo darbe
Suplanuokite visos dienos užkandžius. Juos įterpkite tarp pagrindinių valgymų, pvz., praėjus trims valandoms po pusryčių – pirmas užkandis, po pietų – antras užkandis.
Rinkitės tik naudingus užkandžius. Deja, neįmanoma visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų gauti su pagrindiniais valgymais (pusryčiais, pietumis, vakariene). Pirmajam užkandžiui po pusryčių puikiai tinka įvairūs vaisiai, riešutai, sėklos – apie 40 g, neturintiems antsvorio tiks ir sauja džiovintų vaisių (necukruotų, neaplietų šokoladu). Antroje dienos pusėje rinkitės rauginto pieno produktus: natūralų jogurtą, kefyrą, iš vaisių tinkami greipfrutas ar obuolys.

Venkite šalia savęs turėti netinkamus užkandžius: sausainius, saldainius, pyragaičius ir pan. Tai tik „tuščios“ kalorijos, staigiai keliančios gliukozės kiekį kraujyje.
Praktikuokite sąmoningą valgymą. Dažnai girdime pasiteisinimus: „suvalgiau visą pakelį šokoladinių saldainių, kol dirbau“, arba „kol žiūrėjau filmą suvalgiau, visą indą spragėsių“. Nesiblaškykite, jeigu užkandžiaujate – pašalinkite visus dirgiklius.
 
Raskite bendraminčių. Jeigu sunku vienam keisti įpročius, ieškokite bendraminčių, įtraukite kolegas, pasiūlykite ant darbo stalo turėti obuolių, o ne sausainių.

Atkreipkite dėmesį į emocinę būseną. Stresas, nuovargis, miego stoka, įtemptos situacijos dažnai lemia nevaldomą norą užkandžiauti.

 
Poilsio pertraukų kultūra darbe dar tik gimsta

Sveikatos psichologė, internetinio tinklaraščio „Šaukštas proto“ tekstų autorė Monika Kuzminskaitė:


- Užkandžiavimas šiandien dar vis dėvi neužtarnautą „nekaltumo aureolę“. Dažnas teigia, kad užkandžiauti būtina, sveika, ir galiausiai, kad tai – nieko tokio. Vadovaudamiesi tokia nuostata, leidžiame sau užkąsti net nejausdami alkio. Pavalgius kūnas atsipalaiduoja, todėl atrodo, kad elgiatės tinkamai. Tačiau „atrodo“ čia yra ypač svarbus žodis – maistas skirtas alkiui malšinti. Jei alkio nejaučiate, jums trūksta ne maisto, ir užkandžiaudami maistą naudojate NE pagal paskirtį. Tai yra žala kūnui!
Siekti kavos ir sausainio ar kitokio užkandžio dažnai pastūmėja nuobodulys, kurį ne visada sau norime pripažinti. Taip pat po užkandžiu dažnai slepiasi noras pailsėti.
 
Panašu, kad poilsio pertraukų kultūra darbe dar tik gimsta, ir ne visada yra drąsu penkias minutes pastovėti prie lango žvelgiant į tolį ar apeiti porą kartų aplink pastatą mąstant apie tolesnius darbus.
Paskutinis, bet tikrai ne silpniausias postūmis užkąsti, yra aplinka. Kai ant stalo jau surikiuoti kolegės kepti pyragėliai ir biuras dvelkia kava, kolegos linksmai klega prie kunkuliuojančio virdulio ir dalijasi savaitgalio įspūdžiais – atsispirti šiltam puodeliui ir kam nors „prie kavos“ ypač sunku. Neprisijungdami prie užkandžiautojų kompanijos, neprisijungsite ir prie pokalbio, o dėl to greičiausiai nukentės darbiniai santykiai. 
 
Svarbu atsiminti, kad užkandžiavimas teikia malonumą, bet yra žalingas įprotis. Ar jis įveikiamas? Taip, ypač jei sutarsite tai daryti kartu, kaip komanda – valgykite tada, kai tam ateina laikas (kas sakė, kad pusryčiai darbe draudžiami?), pietus užbaikite kava su jau minėtais pyragėliais, o tarp pusryčių ir pietų, tarp pietų ir darbo pabaigos – net nesilankykite virtuvėje! Juk kava nėra sudėtinė pokalbio dalis, bet kurį žodį galite ištarti ir be puodelio rankose.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Jau turime pagrindo kalbėti apie plaučių vėžio gydymo perspektyvas

    Jau turime pagrindo kalbėti apie plaučių vėžio gydymo perspektyvas

    Rokiškėnas Stasys Samulionis dar prieš kelias dienas laukė kompiuterinės tomografijos tyrimo atsakymo – prie&s...
    R.Ramonaitė: kartais darbo drausmę pradedame maišyti su mobingu

    R.Ramonaitė: kartais darbo drausmę pradedame maišyti su mobingu

    Net trisdešimt devynerių metų slaugytojos darbo stažą sukaupusi, Nusipelniusio Lietuvos slaugytojo apdovanojimą pelniusi Kl...

    Budinti vaistinė


    Ministerija skatins rinktis tik pigiausius vaistus

    Ministerija skatins rinktis tik pigiausius vaistus

    Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo keisti kompensuojamųjų vaistų kainodarą, kuria skatintų pacientus rinktis tik vaistus s...
    Kaukės nebėra privalomos, bet vaistininkai pataria neskubėti jų nusiimti

    Kaukės nebėra privalomos, bet vaistininkai pataria neskubėti jų nusiimti

    Nuo šiandien įsigaliojus tik rekomendacijai, o ne būtinybei viešose vietose dėvėti medicinines kaukes, vaistininkai ...

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Suvalkų koridorius – NATO Achilo kulnas

    Suvalkų koridorius – siauras 70 km ilgio žemės ruožas, jungiantis Kaliningradą ir Baltarusiją. Daugelį metų jis buvo vadinamas NATO Achilo kulnu, o rusijos invazija į Ukrainą pavertė jį tikru galvosopiu.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kaip susapnuoti dramblį?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip susapnuoti dramblį?
    Jei peršalo jūsų siela...
    Henrikas Vaitiekūnas Jei peršalo jūsų siela...
    Dar viena lietuviška dvejonė
    Henrikas Vaitiekūnas Dar viena lietuviška dvejonė

    Naujas numeris