Užkandžiavimas darbe - nekaltas avinėlis?

Aida Žemaitytė
2018-12-17
Rodos, neseniai pusryčiauta ar pietauta, tačiau vos tik yra galimybė, ranka ir vėl tiesiasi maisto link. Kąsnelio saldaus, kąsnelis sūraus, kąsnelis saldžiarūgščio... Ar įprotis užkandžiauti visada toks nekaltas?
Užkandžiavimas darbe - nekaltas avinėlis?
Pirmajam užkandžiui po pusryčių puikiai tinka įvairūs vaisiai, riešutai sėklos – apie 40 g, neturintiems antsvorio tiks ir sauja džiovintų vaisių (necukruotų, neaplietų šokoladu). Antroje dienos pusėje rinkitės rauginto pieno produktus: natūralų jogurtą, kefyrą, iš vaisių tinkami greipfrutas ar obuolys.

Kilo.lt mitybos specialistė Kristina Žalnieraitė teigia, kad pagrindinis užkandžių tikslas žmogaus mityboje – aprūpinti organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, išvengti stipraus alkio jausmo, neviršijant paros kalorijų normos. „Sveikas užkandis gerina bendrą savijautą, mažina saldumynų ir miltinių patiekalų poreikį, yra būtinas antsvorį turintiems žmonėms, reguliuoja nuotaiką, skatina smegenų veiklą ir suteikia energijos, reikalingos visos dienos metu“, – sako K.Žalnieraitė.
Anot jos, labai svarbu rinktis tinkamus užkandžius, antraip iškyla rizika suvartoti didesnį maistinių medžiagų, kalorijų kiekį nei reikalinga organizmui.
 
Tačiau...

Mitybos specialistė pritaria, kad ne visuomet užkandžiavimas yra teigiamas. „Dėl netinkamų užkandžių pasirinkimo, nesubalansuotos mitybos kyla širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, antro tipo diabeto (užkandžiaujant didelį cukraus kiekį turinčiais užkandžiais) rizika ir tikimybė priaugti svorio.

 
Patarimai, kaip išvengti nesveikų užkandžių pasirinkimo darbe
Suplanuokite visos dienos užkandžius. Juos įterpkite tarp pagrindinių valgymų, pvz., praėjus trims valandoms po pusryčių – pirmas užkandis, po pietų – antras užkandis.
Rinkitės tik naudingus užkandžius. Deja, neįmanoma visų organizmui reikalingų maistinių medžiagų gauti su pagrindiniais valgymais (pusryčiais, pietumis, vakariene). Pirmajam užkandžiui po pusryčių puikiai tinka įvairūs vaisiai, riešutai, sėklos – apie 40 g, neturintiems antsvorio tiks ir sauja džiovintų vaisių (necukruotų, neaplietų šokoladu). Antroje dienos pusėje rinkitės rauginto pieno produktus: natūralų jogurtą, kefyrą, iš vaisių tinkami greipfrutas ar obuolys.

Venkite šalia savęs turėti netinkamus užkandžius: sausainius, saldainius, pyragaičius ir pan. Tai tik „tuščios“ kalorijos, staigiai keliančios gliukozės kiekį kraujyje.
Praktikuokite sąmoningą valgymą. Dažnai girdime pasiteisinimus: „suvalgiau visą pakelį šokoladinių saldainių, kol dirbau“, arba „kol žiūrėjau filmą suvalgiau, visą indą spragėsių“. Nesiblaškykite, jeigu užkandžiaujate – pašalinkite visus dirgiklius.
 
Raskite bendraminčių. Jeigu sunku vienam keisti įpročius, ieškokite bendraminčių, įtraukite kolegas, pasiūlykite ant darbo stalo turėti obuolių, o ne sausainių.

Atkreipkite dėmesį į emocinę būseną. Stresas, nuovargis, miego stoka, įtemptos situacijos dažnai lemia nevaldomą norą užkandžiauti.

 
Poilsio pertraukų kultūra darbe dar tik gimsta

Sveikatos psichologė, internetinio tinklaraščio „Šaukštas proto“ tekstų autorė Monika Kuzminskaitė:


- Užkandžiavimas šiandien dar vis dėvi neužtarnautą „nekaltumo aureolę“. Dažnas teigia, kad užkandžiauti būtina, sveika, ir galiausiai, kad tai – nieko tokio. Vadovaudamiesi tokia nuostata, leidžiame sau užkąsti net nejausdami alkio. Pavalgius kūnas atsipalaiduoja, todėl atrodo, kad elgiatės tinkamai. Tačiau „atrodo“ čia yra ypač svarbus žodis – maistas skirtas alkiui malšinti. Jei alkio nejaučiate, jums trūksta ne maisto, ir užkandžiaudami maistą naudojate NE pagal paskirtį. Tai yra žala kūnui!
Siekti kavos ir sausainio ar kitokio užkandžio dažnai pastūmėja nuobodulys, kurį ne visada sau norime pripažinti. Taip pat po užkandžiu dažnai slepiasi noras pailsėti.
 
Panašu, kad poilsio pertraukų kultūra darbe dar tik gimsta, ir ne visada yra drąsu penkias minutes pastovėti prie lango žvelgiant į tolį ar apeiti porą kartų aplink pastatą mąstant apie tolesnius darbus.
Paskutinis, bet tikrai ne silpniausias postūmis užkąsti, yra aplinka. Kai ant stalo jau surikiuoti kolegės kepti pyragėliai ir biuras dvelkia kava, kolegos linksmai klega prie kunkuliuojančio virdulio ir dalijasi savaitgalio įspūdžiais – atsispirti šiltam puodeliui ir kam nors „prie kavos“ ypač sunku. Neprisijungdami prie užkandžiautojų kompanijos, neprisijungsite ir prie pokalbio, o dėl to greičiausiai nukentės darbiniai santykiai. 
 
Svarbu atsiminti, kad užkandžiavimas teikia malonumą, bet yra žalingas įprotis. Ar jis įveikiamas? Taip, ypač jei sutarsite tai daryti kartu, kaip komanda – valgykite tada, kai tam ateina laikas (kas sakė, kad pusryčiai darbe draudžiami?), pietus užbaikite kava su jau minėtais pyragėliais, o tarp pusryčių ir pietų, tarp pietų ir darbo pabaigos – net nesilankykite virtuvėje! Juk kava nėra sudėtinė pokalbio dalis, bet kurį žodį galite ištarti ir be puodelio rankose.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ renginys apie autizmo spektro sutrikimą

    Socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ renginys apie autizmo spektro sutrikimą

    Penktadienį, balandžio 16 d. iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ kviečia visus dalyvauti
    Atlikta reta operacija sugrąžino pacientą į pilnavertį kokybišką gyvenimą

    Atlikta reta operacija sugrąžino pacientą į pilnavertį kokybišką gyvenimą

    Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas gastroenterologas Arūnas Kančauskas 55-erių metų pacientui atliko rektovezikalinės fis...

    Budinti vaistinė


    Ekspertų raginimai vartoti vitaminą D atsispindi ir vaistinėje – įsigyjama dvigubai daugiau

    Ekspertų raginimai vartoti vitaminą D atsispindi ir vaistinėje – įsigyjama dvigubai daugiau

    Šalies gydytojai ekspertai ragina valdžios atstovus atkreipti dėmesį į vitaminą D, kaip Covid-19 infekcijos pasekmes &scaro...
    Vaistininkės rekomendacijos: kaip išsirinkti ir taisyklingai dėvėti respiratorių

    Vaistininkės rekomendacijos: kaip išsirinkti ir taisyklingai dėvėti respiratorių

    Švelnėjant karantino sąlygoms, gyventojai pamažu grįžta į įprastas darbovietes. Siekiant saugiai dirbti – neužsikrėst...

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Indija: tikėjimas dievu nugalės viruso baimę

    Dar vasarį indų mokslininkai svarstė, jog sparčiai mažėjantį naujų užsikrėtimų COVID-19 skaičių iš dalies gali lemti ypatingas indų imunitetas infekcinėms ligoms. Tačiau dabar vėl mušami naujus susirgimų rekordai: per kelias savaites COVID-19 atvejų skaičiumi Indija pralenkė ir kurį laiką vienu didžiausių pandemijos žid...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Tik suaugusiems
    Henrikas Vaitiekūnas Tik suaugusiems
    Kokia nauda iš burbulo?
    Henrikas Vaitiekūnas Kokia nauda iš burbulo?

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica