Tarptautinės Velykos: ridu ridu per pasaulį

Aida Žemaitytė
2019-04-18
Šiemet gana vėlyvos Velykos išties pavasariškos – margučius galėsime ridenti per žalią žolę. O kad patenkintume smalsius vaikus ir šeimynykščius, pažvelkime, kaip jas švenčia kitos tautos.
Tarptautinės Velykos: ridu ridu per pasaulį
Velykų stalas, žinoma, turi savo privalomus atributus, bet turbūt labiausiai jį puošia Velykų pyragas – stalo karalius, nuostabiai kvepiantis bei kuriantis šventinę nuotaiką. Paprastai jis būna apskritas – lyg saulė, pavasarį sugrįžusi į mūsų padangę.

Gydomosios mitybos specialistė Ilona Kuodienė sako: „Man labai patinka tradicinės šventės ir jų ritualai, tačiau nesu „prisirišusi“ prie tradicinių patiekalų, ir nematau nieko blogo lietuviškoms Velykoms pagaminti, pavyzdžiui, indišką kiaušinių karį arba škotiškus kiaušinius. Indišką kiaušinių karį gaminau prieš kelerius metus, ir visi liko patenkinti. Ypač žavėjosi tie, kurie mėgsta aštresnį, įdomesnį maistą.“

 
Pašnekovė sakosi seniai ketinusi pamėginti pasigaminti škotiškus kiaušinius, mat juos dažnai valgydavusi tuomet, kai savaitgaliais lankydavosi Londono Borough turguje, kur jie patiekiami su saldžių bulvių šiaudeliais.


Receptai 
Indiškas kiaušinių karis
Reikės: 
4 kietai virtų kiaušinių
3 mažų svogūnų
3 pomidorų
6 skilt. česnako
0,5 cm imbiero šaknies
~1 cm ilgio cinamono lazdelės
5 kardamono ankščių
5 gvazdikėlių

1 šaukštelio garstyčių sėklų
0,5 a. š. maltos ciberžolės
2 a. š. maltų indiškųjų kmynų (kumino)
0,5 a. š. maltų raudonųjų čili pipirų
2 a. š. maltų kalendros sėklų
Druskos (pagal skonį)
0,5 puodelio kokosų pieno
Susmulkinkite svogūnus, pomidorus, česnaką, imbierą. Išlukštenkite kardamoną, išimkite jo sėklas – naudosime būtent jas. Sudėkite kardamono sėklas, cinamoną ir gvazdikėlius į prieskonių trintuvę ir susmulkinkite. Įkaitinkite porą šaukštelių aliejaus ir pirmiausia paskrudinkite garstyčių sėklas, tada suberkite susmulkintus prieskonius, kepinkite apie minutę.
Tada į keptuvę sudėkite svogūnus, česnaką ir imbierą, ir maišydami kepkite, kol svogūnai taps minkšti. Įmaišykite maltus prieskonius: kalendrą, ciberžolę, čili pipirus ir kmynus. Įdėkite pomidorus, kepkite apie 3 min. Galiausiai supilkite kokoso pieną ir apie pusę stiklinės vandens. Užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 5 min.
Kiaušinius perpjaukite į kelias dalis, sudėkite į troškinį. Luktelėkite porą minučių ir galite patiekti. Valgykite su ryžiais ar duona. Skanaus!
 
Škotiški kiaušiniai

Reikės: 
7 didelių kiaušinių
450 g mėsos faršo
2 ryšelių svogūnų laiškų
2 skilt. Česnako
1 v. š. garstyčių
Pagal skonį druskos ir pipirų
Miltų ir maltų džiūvėsių (apvoliojimui)
Aliejaus (kepimui)
Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį. Įdėkite 5 kiaušinius ir virkite šešias minutes. Išimkite juos,  panardinkite į šaltą vandenį, – tai apsaugos juos nuo tolimesnio virimo (trynys liks minkštas). Sumaišykite faršą su svogūnų laiškais, česnaku, garstyčiomis, druska ir pipirais. Nulupkite atvėsintus kiaušinius ir apvoliokite miltuose.
Iš paruošto faršo padarykite paplotėlius ir apvyniokite jais kiaušinius. Išplakite likusius du kiaušinius. Tada apvoliokite faršu apvyniotus kiaušinius miltuose, kiaušinių plakinyje ir džiūvėsiuose.
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite kiekvieną kiaušinį maždaug 3 minutes, kol paruduos iš visų pusių. Perkelkite apkeptus kukulius į kepimo skardą ir pakepkite dar 5 minutes iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Skanaus!
 
Velykinis pyragas „kulič“

Reikės tešlai:
100 ml pieno
25 g šviežių mielių
580 g miltų
70 g cukraus
1 a. š. druskos
6 kiaušinių
280 g sviesto
Įdarui:
100 g juodojo šokolado
50 g sviesto
80 g permaltų aguonų 
5 v. š. cukraus pudros
1 a. š. vanilinio cukraus

plakto kiaušinio pyragui aptepti
Mieles ištirpinkite piene su žiupsneliu cukraus ir palikite šiltoje vietoje pakilti (apie 10 minučių). Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, įmuškite kiaušinius ir minkykite apie 1 minutę. Supilkite pakilusias mieles ir minkykite dar 10 minučių. Per keturis kartus sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą, kaskart paminkydami po 1 minutę, kad sviestas įsimaišytų. Sudėję sviestą, minkykite tešlą dar 10 minučių, kol taps vientisa ir blizgi. Suformuokite kamuolį iš tešlos ir padėkite į miltais pabarstytą dubenį pakilti šiltoje vietoje 3 valandoms. Po to dar kartą trumpai suminkykite tešlą, kad išeitų susikaupęs oras, uždenkite dubenį rankšluosčiu ir padėkite į šaldytuvą visai nakčiai.
Kitą rytą formuokite iš tešlos pyragą. Įdarui ištirpinkite šokoladą kartu su sviestu virš garų vonelės. Į ištirpusius produktus suberkite aguonas, cukrus ir gerai išmaišykite. Masė bus gana tiršta, bet tepama.
Tešlą iškočiokite į didelį stačiakampį, ištepkite įdaru ir suvyniokite ritinį. Jį sudėkite į gausiai sviestu išteptą kepimo formą su skyle.
Pyragą reikia kildinti 3 valandas. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, aptepkite pakilusį pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite apie 35-40 min., kol gražiai parus. Skanaus!

 
Senieji lietuvių papročiai
Nuo seno kiekviena šeima išsikepdavo pyrago, patiekdavo mėsiškų valgių ir būtinai būdavo margučių.
Dzūkijoje Velykoms troškindavo riebius kopūstus ir būtinai su kiaulės knysle. Gamindavo ir poskystę varškę, kuri labai tiko su pyragu.
Suvalkiečiai krosnyje kepdavo kiaulės galvą. Ją gerai ištrindavo druska, pipirais, česnakais, apdengdavo džiovintais kopūstlapiais, ir, porą dienų palaikę, stumdavo į gerai iškūrentą krosnį. 
Aukštaitijoje ant stalo būdavo kiaulės kepsnys iš pirmarūšės mėsos. Kumpis, parą išlaikytas išrūgose, aplipdomas rugine tešla ir kepamas krosnyje. Iškeptas su aštriais ir burokais paruoštais krienais buvo šventės skanumynas.
Žemaitijoje velykiniam stalui dėdavo pieniškų produktų: margo sūrio iš neišplakto rūgusio pieno, kuris daromas su saldžiu pienu.

 
Pasaulyje 
Lenkijoje populiarūs dideli pyragai ir bobos: vaniliniai, paruošti ant garų, migdoliniai, su įdarais, šokoladiniai, citrininiai, marcipaniniai, su razinomis, džiovintais vaisiais, aguonomis, apelsininiai.
Vokietijoje Velykų stalo puošmena – velykinis lizdas – kepinys iš mielinės tešlos su duobutėmis margučiams sudėti. Labai mėgstamas maltos mėsos kepsnys – netikras zuikis. Nuo seno Vokietijoje gyvavo tradicija kepti mielinius figūrinius avinėlius, kurie virto kiškiais.
Anglijoje valgomos mielinės saldžios vaisinės bandelės, kurių viršuje įpjaunamas kryželis. Populiariausi patiekalai – keptas įdarytas ėriukas, mėsos kukuliukai, pagardinti medumi ir česnakais, keptas kumpis, pavasarinės žalumynų salotos, bulvės su rozmarinų ir česnakų sviestu.

Latvijoje kiaušiniai turi būti išvirti, išmarginti, dekoruoti raižiniais. Daigintais kviečiais dažniausiai puošiamas vaišių stalas.
Šveicarijoje ant Velykų stalo būtini šokoladiniai zuikučiai, marginti kiaušiniai ir velykinės bandelės.
Ispanijoje kepamas Velykų pyragas (Mona), tradiciškai papuoštas virtais kiaušiniais (su lukštais).
Amerikos žemyne tradiciniai velykiniai pietūs – kumpis, keptas su ananasais ir bulvėmis, valgomas su vaisinėmis salotomis ir daržovėmis.
 
Afrikoje per šventę visi dalijasi virtais arba keptais ryžiais su mėsa ar vištiena.
Australijoje valgomas keptas ėriukas, kepta aviena, jautiena arba viščiukas su keptomis daržovėmis (bulvėmis, morkomis, moliūgais). Desertui dažniausiai patiekiamas tradicinis australų Velykų valgis – bezė tortas (vadinamas pavlova), papuoštas kiviais, braškėmis, ananasais ir mandarinais.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris