Šventinė rugsėjo 1-oji: paruoškime vaišių stalą mažiesiems

Aida Žemaitytė
2018-08-31
Mokslo metų pradžia – šventė visoms šeimoms, kuriose auga mokyklinukai. Tai puiki proga drauge susiburti jaukioje namų aplinkoje, pasimėgauti artimų žmonių draugija, parodyti vaikams, kokie jie mums svarbūs, o kartu pasivaišinti gardžiomis naminėmis vaišėmis.
Šventinė rugsėjo 1-oji: paruoškime vaišių stalą mažiesiems
Į vaikiškų švenčių meniu paprastai siūloma įtraukti jiems patinkančius mini mėsainiukus, mini kruasanus su kumpiu bei daržovėmis ar patraukliai atrodančius mini dešrainius ir, savaime suprantama, desertus.

Eglė Čekauskaitė, „Foodprojects“ marketingo vadovė, sako, kad „visų pirma, kai šventėje dalyvauja daug vaikų, bendra atmosfera tampa judri, žaisminga, su daug bruzdesio ir mažai sėdėjimo ant kėdžių. Būtent dėl šios priežasties visiems tokio pobūdžio susibūrimams rekomenduoju rinktis furšetinį stalą, ant kurio bus sukrauti vieno kąsnio užkandžiai, spalvingi vėrinukai, individualūs, nedideli desertukai. Tik būkite atidūs – vaikams skirti patiekalai privalo būti lengvai pasiekiamame aukštyje“.
 
Vaikų dievinami užkandžiai

„Tėvai paprastai nori sveiko maisto, bet kartu supranta, kad vaikai mielai renkasi burgeriukus, daržovių lazdeles dažo į jogurto padažą, mėgsta gruzdintas krevetes su saldžiarūgščiu padažu ar gruzdintus vištienos gabaliukus, dešreles traškioje tešloje“, – sako Eglė Čekauskaitė, „Foodprojects“ marketingo vadovė.


Pasak E.Čekauskaitės, į vaikiškų švenčių meniu paprastai siūloma įtraukti jiems patinkančius mini mėsainiukus, mini kruasanus su kumpiu bei daržovėmis ar patraukliai atrodančius mini dešrainius. „Nesuklysite karštiems patiekalams pasirinkę vištieną. Neabejotinai populiariausi yra vištienos vėrinukai su skrudintomis bulvytėmis ar vištienos suktinukai su sūriu“, – pasakoja E.Čekauskaitė.
 
Ypač svarbu desertai ir gėrimai 
O štai desertus, anot „Foodprojects“ marketingo vadovės, vaikai renkasi tokius, kuriuos gali tiesiog rankyte pasičiupti nuo stalo bėgdami pro šalį: macaronsus, kaneles, keksiukus, desertus indeliuose, spalvingus žirnelius ar zefyriukus.
Pasak jos, ant desertų stalo šiltuoju metų laiku puikiai tinka vaisių ir uogų vėrinukai bei gaivūs desertai su šviežiomis uogomis: miško uogų pyragėliai, gardinti šviežiomis trintomis uogomis, braškinė panna cotta,  citrininis „sūrio pyragas“ stiklinaitėje, gardintas šilauogėmis. Stalas atrodys dailiau, jei uogas patieksite dideliuose stikliniuose induose, o vaisius supjaustysite nedideliais gabalėliais ir pridėsite desertines šakutes ar šaukštelius.

Pastaruoju metu pastebima tendencija, jog vaikai didžiuliais, gausiai puoštais tortais žavisi „tik akimis, o ne juos ragauja“. „Vis dėlto nors ir nedidelis tortas yra reikalingas, nes jis ir toliau išlieka gražus šventės akcentas“, – sako moteris.
Atsigaivinimui pašnekovė pataria paruošti įvairių naminių limonadų, šviežiai spaustų sulčių, spalvingų pieno kokteilių ar tiesiog vandens su keletu griežinėlių citrinos, apelsinų ar mėtos lapeliais. Svarbu įvairesnis pateikimas – didesniuose induose su čiaupais ar supilta į buteliukus, kurie tampa puikiu dekoro akcentu.

 
Traškučius ir keptą duoną keiskite į daržovių juosteles
Nenuostabu, kad šventėje norisi paragauti visko, tačiau nesveiki užkandžiai nuo stalo išnyksta greičiausiai. „Labai dažnai tėvai stengiasi, kad šventėje, kur bus vaikų, stalą dengtų tik sveiki patiekalai. Vis dėlto vaikų akytėms norisi daugiau, pavyzdžiui, spalvingų daržovių šiaudelių, kurie patiekiami su jogurtiniu padažu, sluoksniuotais grūdų duonos sumuštinukais, užteptais spalvotais sviesteliais ar granola su šviežiomis uogomis ir jogurtu“, – dalijasi patirtimi specialistė.
 
Atsargiai – neperkraukite stalo maistu
„Foodprojects“ atstovė Eglė teigia, kad lietuviams būdinga šventėse stalus nukrauti patiekalais, tačiau pernelyg didelis maisto kiekis paprastai gresia išmetimu. „Jei temperatūra arti dvidešimties laipsnių, maistas greitai lydosi ir genda, todėl ant stalo galima sudėti tik dalį užkandžių, o po poros valandų stalą papildyti naujais, nes paprastai įvairios šeimos šventės trunka 3-5 valandas“, – tvirtina pašnekovė.
 
Venkite pigių dekoracijų
„Vieniems vaišių stalo papuošimas yra svarbiau net už maistą, o kitiems, priešingai, dekoracijos absoliučiai nerūpi. Jeigu tik geras oras, būtinai iškylaukite lauke, ypač jei gyvenate nuosavame name. Vaikams žymiai smagiau žaisti lauke nei kambaryje, o ir tėvams ramiau, kad „nesugriaus“ namų“, – juokiasi E.Čekauskaitė.
„Pats svarbiausias momentas pradėjus planuoti bet kokios šventės dekorą – atsižvelgti į renginio vietą. Pavyzdžiui, jau daugelį metų pasiteisina balionai. Tai iš tiesų puiki ir nebrangi priemonė sukurti šventinei atmosferai, o vaikams jie visada sukelia džiaugsmo. Tačiau balionai nepasiteisina jais puošiant zonas, esančias lauke, mat vėjas greitai deformuoja balionų kompozicijas ir, deja, nebelieka efekto“, – pataria pašnekovė.

 
Receptai
Vištienos vėrinukai su daržovėmis


Reikės: 
500 g vištos krūtinėlės,
1 stiklinės natūralaus jogurto,
ryšelio šviežių kalendrų,
1 šaukšto kumino,
1 šaukšto druskos,
1 šaukštelio saldžiosios paprikos,
žiupsnelio aitriosios paprikos,

1 šaukšto tyro alyvuogių aliejaus,
1 šaukšto citrinų sulčių,
3 skirtingų spalvų paprikų.
 
Prieš kepdami kepsnius iš vakaro užmarinuokite mėsą. Jogurtą sumaišykite su visais prieskoniais, druska, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Kalendras smulkiai sukapokite ir įmaišykite į jogurtą. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabaliukais, kuriuos galėtumėte užmauti ant iešmo. Pjaustytą vištieną sumaišykite su jogurtu ir dėkite nakčiai į šaldytuvą.
Išėmę sėklas, paprikas supjaustykite gabaliukais. Ant iešmelių pakaitomis verkite jogurte išsimarinavusią vištieną su įvairiaspalvėmis paprikomis. Paruoštus vėrinukus kepkite ant įkaitusių žarijų. Iš pradžių kepkite ant kaitresnės ugnies, o kai mėsa apskrudus – perkelkite ją virš ne tokių kaitrių žarijų ir baikite kepti. Mėsa turėtų iškepti per 15 minučių. Eksperimentuokite, šalia paprikos galite užverti cukinijų, pomidorų. Skanaus!

Linksmi mėsainiukai

12 mėsainiukų reikės:
12 mažų bandelių,

žuvų pirštelių arba mėsos kepsnelių,
6-12 putpelės kiaušinių,
salotų lapų,
1 didesnio pomidoro,
12 mažų riekelių sūrio,
2 šaukštų majonezo ar tsadziki padažo.
Papuošimui:
1 riekelės sūrio, jūros dumblių, šlakelio majonezo, 1 medinio iešmelio (dantų krapštuko)
Pirmiausia pasiruoškite mėsainiukų akytes. Iš sūrio riekės flomasterio dangteliu ar kitu mažu apskritimu išpjaukite akytes. Iš formelės ištraukite jas mediniu iešmeliu. Jūros dumblius sukarpykite žirklutėmis – bus akių viduriukai. Akytės paruoštos!
Bandeles įpjaukite maždaug per vidurį. Aptepkite iš abiejų vidinių pusių majonezu arba tsadziki, įdėkite po salotos lapelį.
Vienoje keptuvėje apkepkite žuvų pirštelius, o kitoje – putpelių kiaušinius. Pomidorus supjaustykite plonomis riekėmis. Sluoksniuokite suvožtinius: šalia jau įdėtos salotos įdėkite pomidoro riekę, 1 arba 1/2 žuvų pirštelio arba mėsos kepsnelį, sūrio riekelę. Paruoštus mėsainiukus sudėkite į indą, kuriame patieksite, ir, naudodami medinį iešmelį, patepę majonezo lašelį, priklijuokite sūrio akytes. Linksmieji mėsainiukai vaikų šventei pasiruošę!
 
Želė apelsinų žievelėse

Reikės: 
2 pakelių skirtingų spalvų želės,
kelių apelsinų ir obuolių,
1 citrinos.
Apelsinus perpjaukite per pusę ir šaukšteliu išimkite minkštimą. Skobdami būkite atsargūs, nes, pažeidus luobelę, pro ją kaipmat išbėgs supilta želė. Obuolius taip pat padalykite pusiau ir išskobkite sėklalizdžius, palikdama kuo plonesnį „dubenėlį“. Kad obuoliai nepatamsėtų, patepkite juos šviežiai išspaustomis citrinos sultimis.
Želę ištirpinkite karštame vandenyje (naudokite kiek mažesnį vandens kiekį nei nurodyta ant pakuotės – želė bus standesnė). Apelsinų ir obuolių puseles sudėkite į siaurus puodelius ar stiklinaites. Kiek atvėsus želei, pilstykite ją į vaisių puseles iki pat viršaus. Jei turite, įdėkite šviežių ar šaldytų uogų. Per naktį desertą laikykite šaldytuve. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Drąsa šypsotis – tik po operacijos

    Kaunietė Justė dar neseniai dėl netaisyklingo sąkandžio buvo varžoma komplekso. Patikėjimo savimi ir savo šypsena merginai ...
    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Iki uždelstos ligos formos – keli mėnesiai

    Pasaulinę kovos su prostatos vėžiu dieną Nacionalinio vėžio instituto (NVI) sode surengtas jau penktą kartą organizuojamas renginy...

    Budinti vaistinė


    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Farmacijos ateitis Lietuvoje: specialistai – be darbo vietų, o gyventojai – be vaistinių?

    Dažnesnis vaistinių durų varstymas – popandeminiame pasaulyje išryškėjusi tendencija, kuomet gyventojai sveika...
    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Gyventojams e.recepto kalio jodidui galiojimas jau baigiasi, o vaistinėse jo dar nėra

    Vaistinės sulaukia klientų klausimų, kada galės atsiimti Vilniaus miesto gyventojams skirtas nemokamas kalio jodido tabletes. Gyve...

    Sveikatos horoskopas


    Rugsėjo 14-20 d.

    Avi­nas
    Pirmadienį padarykite iškrovos dieną. Tre­čia­die­nis - pa­lan­ki die­na pra­dė­ti gy­dy­ti ner­vų sis­te­mos li­gas. Penktadienį saugokitės traumų. Šeš­ta­die­nį val­gy­ki­te tik leng­vai virš­ki­na­mą mais­tą. Ne­pa­dau­gin­ki­te stip­rių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų, galimas apsinuodijimas.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    A.Navalno kova už gyvybę dar nesibaigė

    Charite ligoninės Berlyne atstovai praneša, jog Aleksėjaus Navalno būklė gėrėja, tačiau taip pat yra įsitikinę, jog jo laukia labai ilgas kelias iki, kol visiškai pasveiks.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Kaip sustabdyti laiką?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip sustabdyti laiką?
    Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Agnė Bilotaitė Auksiniai Vyriausybės testai: valstybės išgrobstymas tęsiasi
    Arbata. Pirma dalis
    Henrikas Vaitiekūnas Arbata. Pirma dalis

    Naujas numeris






















    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica