Sveikai užkandžiaujantiems – maistingieji rutuliukai

Aida Žemaitytė
2018-11-26
Puiku, kad vis daugiau žmonių prisijungia prie sveikai besimaitinančių, tačiau, būkime atviri, kai daug laiko praleidžiame ne namuose, kur sveikas maistas ranka pasiekiamas, į burną įsimesti abejotiną užkandį – pagunda didžiulė.
Ko griebiatės, kai staiga pritrūkstate energijos ar tiesiog norisi ko nors saldaus? Siūlome išmėginti sveiką pasirinkimą – iš džiovintų vaisių, riešutų, sėklų ir kruopų paruoštus maistinguosius rutuliukus.
Sveikai užkandžiaujantiems – maistingieji rutuliukai
Energijos rutuliukuose ar batonėliuose gausu ne tik angliavandenių, bet ir baltymų, gerųjų riebalų, todėl jie užtikrina ilgesnį sotumo jausmą nei įprasti pirktiniai šokoladiniai batonėliai.

Modelis Julija Steponavičiūtė, kulinarijos tinklaraščio „Kitchen Julie“ receptų ir fotografijų autorė sako, kad energijos rutuliukų receptų yra įvairiausių, bet paprastai tai būna nekepti, mėgstamų kruopų ar riešutų pagrindu gaminti sveiki gardėsiai, saldinami ne cukrumi, o datulėmis ar medumi, papildomai gardinami džiovintais vaisiais, sėklomis.
„Jų būna keptų ir žaliavalgių, saldesnių ir sūrių. Energijos rutuliukuose ar batonėliuose gausu ne tik angliavandenių, bet ir baltymų, gerųjų riebalų, todėl jie užtikrina ilgesnį sotumo jausmą nei įprasti pirktiniai šokoladiniai batonėliai. Kodėl verčiau rinktis tokią alternatyvą? Nes kartu su riešutais, datulėmis, kanapių baltymais ir kitais ingredientais gausite visą puokštę mineralinių medžiagų ir vitaminų – ne tik pasisotinsite, bet ir pamaitinsite kūną“, – sako pašnekovė.
 
„Šiuos skanėstus siūlau rinktis vietoje įprasto deserto. Nors dalis jų sotūs ir riebūs, vis dėlto gerokai sveikesni, nes jų sudėtyje nėra rafinuotų cukrų ar dirbtinių saldiklių. Veganiškos mitybos principų besilaikantys taip pat gali pasigaminti jiems tinkamų užkandžių, o netoleruojantys glitimo – vėlgi pasirinkti produktus (pvz., grikių pagrindu), kurie tinkami jiems“, – apie energijos rutuliukų universalumą pasakoja J.Steponavičiūtė ir priduria, kad pati juos renkasi popiet, kai užklumpa deserto valandėlė ar norisi pasmaližiauti, o kartais porą įsimeta į automobilį, kad nevalgytų „šlamšto“, kai ima graužti alkio kirminas. 
 

„Šiuos skanėstus siūlau rinktis vietoje įprasto deserto. Nors dalis jų sotūs ir riebūs, vis dėlto gerokai sveikesni, nes jų sudėtyje nėra rafinuotų cukrų ar dirbtinių saldiklių“, - sako modelis Julija Steponavičiūtė.

 
Kad rutuliukai būtų sveiki
„Sveiką galutinį produktą gausime tik tuomet, kai visos jo sudedamosios dalys bus naudingos sveikatai“, – šypsosi J.Steponavičiūtė.
Pasiūlymai pagrindui: grikiai, avižiniai dribsniai, didesni džiovinti vaisiai (mirkyti abrikosai, figos, datulės) ir (arba) riešutai (kepinti ar žali, pilni ar smulkinti). Atkreipkite dėmesį į tai, kad dribsniai paprastai yra gana sausi ir nesaldūs, tad juos reikėtų derinti su lipdančia ir saldinančia medžiaga.
Ingredientams sulipti padės medus, sirupas, riešutų sviestas, sumaltos linų ar čija sėklos, kokosų aliejus.
 
Rutuliukus pasaldins medus, klevų, agavų ar datulių sirupas.
Maistingumą padidins moliūgų sėklos, saulėgrąžos, aguonos, kakavos milteliai, kokosų drožlės, sezamo sėklos, smulkūs džiovinti vaisiai (pvz. vyšnios, mėlynės, spanguolės, razinos, serbentai,), prieskoniai (cinamonas, muskatas, kardamonas), vanilė, smulkintas šokoladas, citrinos ar apelsino žievelė, tarkuotos morkos ar obuoliai.

Apvoliojimui tiks smulkinti riešutai, liofilizuotos uogos, kakavos milteliai, žaliosios arbatos (matcha) milteliai, kokosų drožlės, sezamo sėklos, goji uogų milteliai.
 
Patarimai gaminantiems
Svarbiausia gauti pakankamai lipnią masę, kad būtų lengva formuoti rutuliukus. Jei gauta masė lipti vis tiek nenori – įpilkite šlakelį vandens ir formuokite drėgnomis rankomis.
Jei naudojate daug datulių ar figų ir gauta masė kaip tik per daug lipni, papildomai įdėkite kakavos, kokoso drožlių ar maltų riešutų, t. y. ingredientų, kuriais dažniausiai apvoliojame rutuliukus.
 
Jei sudėtyje yra avižinių dribsnių, pagamintus rutuliukus kelioms valandoms palikite sustingti šaldytuve. Jie ne tik sutvirtės, bet ir taps minkštesni.
Jei kažkuriuos ingredientus (pvz. riešutus) norisi susmulkinti stipriau, tą darykite atskirai nuo likusių ingredientų.
Pasitelkite fantaziją – formuoti galima ne tik rutuliukus, bet ir susukti į volelį, pagaminti batonėlį ir supjaustyti arba suminkyti į nedidelius paplotėlius.

 
Svarbu
Mitybos specialistai vieningai sutaria, jog energetinis rutuliukas ar batonėlis ne sveikatos eliksyras, net jeigu su meile gamintas namuose ar pirktas sveiko maisto parduotuvėje. Nepamirškite, kad šis užkandis – tai ne rimto ir sveiko maisto pakaitalas, o angliavandenių ir baltymų šaltinis, kai to reikia labiausiai, pavyzdžiui, prieš sporto treniruotę, keliaujant ir naudojant daug energijos, stipriai išalkus ir neturint po ranka nieko kito.


Receptai 

Burnočių, grikių ir kanapių baltymų batonėliai 
Reikės:
80 g pūsto burnočio sėklų,
100 g pilno grūdo avižų dribsnių,
100 g džiovintų daigintų grikių,
80 g kanapių baltymų,
120 g datulių be kauliukų,
80 g skrudintų migdolų,
60 g džiovintų spanguolių,

40 g klevų sirupo,
60 g kokosų aliejaus,
100 g augalinės kilmės pieno,
60 g juodojo šokolado.
Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Berkite į smulkintuvą ir gerai sumalkite. Supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą ir tvirtai spausdami formuokite vidutinio storumo sluoksnį. Palikite šaldytuve bent valandai. Išėmę viršų apšlakstykite garų vonelėje tirpdytu juoduoju šokoladu. Vėl šaldykite šaldytuve kol šis sustings. Supjaustykite. Skanaus!
 
Džiovintų daigintų grikių, datulių ir aviečių energijos rutuliukai
Reikės:
80 g džiovintų daigintų grikių,
90 g datulių be kauliukų,
15 g liofilizuotų aviečių.
Į smulkintuvą sudėkite grikius, datules ir avietes, bet pasilikite saują aviečių papuošimui. Masę trinkite tol, kol taps lipni. Rankomis suformuokite rutuliukus, juos išvoliokite sutrintuose džiovintų aviečių likučiuose. Palikite šaldytuve bent valandai. Skanaus!

 
Veganiniai žaliosios arbatos, sūdytos karamelės ir baltojo šokolado skanėstai 
Reikės:
Matcha sluoksniui:
120 g kokoso drožlių,
70 g kokosų aliejaus
1,5 arbatinio šaukštelio grynos matcha arbatos,
1,5 valgomojo šaukšto klevų sirupo.
Sūdytos karamelės sluoksniui:
100 g datulių be kauliukų,
0,5 arbatinio šaukštelio jūros druskos,
1 v. š. kokosų aliejaus,
ketvirtadalio stikl. augalinės kilmės nesaldinto pieno (migdolų, ryžių, avižų).
Baltojo šokolado glazūrai:
45 g kakavos sviesto,
45 g kokosų aliejaus,
2,5 v.š. klevų sirupo,
1 v. š. migdolų arba anakardžių sviesto,
žiupsnio jūros druskos.
Sutrinkite kokoso drožles, tada supilkite kokosų aliejų, sirupą bei matcha ir trinkite iki vientisos masės. Masę padalinkite į klasikinių arba mini keksiukų skardas, išklotas popierinėmis formelėmis. Keksiukų formelių iki galo nepripildykite – palikite vietos sūriai datulių karamelei. Pusvalandžiui patalpinkite į šaldiklį.
Karamelės ingredientus sutrinkite blenderiu iki vientisos masės ir vėl padalinkite į keksiukų formeles su matcha sluoksniu. Dėkite į šaldiklį valandai.
Garų vonelėje ištirpinkite kakavos sviestą su kokosų aliejumi, pilkite klevų sirupą, druską, gerai išmaišykite. Nukelkite nuo karščio, dėkite migdolų sviestą ir išmaišykite. Palikite atvėsti. Matcha skanėstus išimkite iš šaldiklio, nulupkite popierines formeles ir apipilkite baltuoju šokoladu iš abiejų pusių, kad susiformuotų netolygus kevalas. Laikykite šaldytuve ir išimkite tik prieš valgydami, nes sūri karamelė linkusi tirpti. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica