Svečių ratas susitraukė – šventinis stalas išlieka

Greta Vanagienė
2020-04-09
„Kaipgi šiemet bus su Šv. Velykomis?“ - turbūt ne vienam teko išgirsti tokį klausimą paskambinus artimiesiems. Lietuvoje gyvenantis italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco dvejonių neturi – šventė būtina. O stalo vaišes ruoškime dar labiau iš širdies!
Svečių ratas susitraukė – šventinis stalas išlieka
„Pagal katalikų tradicijas Velykų proga visada gaminame ėriuką. Gerai, kad dar jo turime šaldiklyje. Taip pat būtinai dažysime kiaušinius ir ridensime margučius. Na, o virti kiaušiniai, be majonezo, kiek liūdnoka...“ – sako italų kilmės virtuvės šefas Gian Luca Demarco.

Gaminti net ir majonezą
Viename interviu italų šefas Gian Luca Demarco yra sakęs, kad su šeima laikosi vienos taisyklės – visas pagamintas ir ant stalo patiektas maistas privalo būti suvalgytas. „Taip, yra daug maisto, ir mes ne tik į jį žiūrime, kaip dažnai daro lietuviai, bet gausiai krauname į lėkštes, o iš jų maistas keliauja į pilvą“, - pasakojo jis.
Šiemet nors svečių skaičius prie Velykinio stalo susitraukia iki šeimos ratelio, Gian Luca sako, jog dėlto neturėtų keistis vaišių tradicijos. Šventės yra šventės, todėl šiemet, kaip ir kasmet, čia, Lietuvoje, ant šventinio šefo Velykų stalo puikuosis ir italų mėgstamas ėriukas, ir lietuviškas ragaišis.
 
„Pagal katalikų tradicijas Velykų proga visada gaminame ėriuką. Gerai, kad dar jo turime šaldiklyje. Taip pat būtinai dažysime kiaušinius ir ridensime margučius. Na, o virti kiaušiniai be majonezo... kiek liūdnoka“, - juokiasi jis.
Šiemet Gian Luca siūlo jį pasigaminti patiems. Juk šeimos šventė – ne tik valgymas prie stalo, bet ir bendra jo ruoša. Kiekvienas ras darbo prisidėti virtuvėje. Įdarbinti čia gali būti ir patys mažiausi.
 
Virtuvėje suktis visiems!
Virtuvės šefas tiki, jog šiemet dažno Velykų šventė bus jaukesnė, labiau suburianti. Mat šeimos nariai bus priversti padėti mamai ir tėčiui namų ruošoje.
„Pastarosiomis savaitėmis tenka didelė apkrova namų ruošai. Jei kas turėdavo galimybę pasikviesti į namus pagalbininkę ar močiutę, dabar visa buitis gula patiems. Ruošiant šventinį stalą taip pat. Senais laikais į kasdienę buitį ir virtuvės ruošą būdavo įtraukti ir vaikai. Šiemet ruošiant vaišes lai dalyvauja visa šeima“, - sako Gian Luca.
 

Šefas šypsosi, jog vaikai paprastai būna tešlos profesionalai. Jos minkymas ir žaidimai su miltais - pats tas. Nors kantrybės ir tvarkymosi po gastronominių atradimų daugiau, meilės, kūrybos ir saviraiškos – ne mažiau.
„Mums su žmona Egle teko laimė, kad turime vienas kitą ir dar būrelį vaikų. Nors sėdėti karantine visiems susispaudus nėra lengva, atsiranda trintis, per Velykas, kaip įprasta antrą švenčių dieną visiems išeiti į lauką, to šiemet laisvai nepavyks. Mes, jei bus puikus oras, šventinį stalą perkelsime į namų terasėlę“, - dalinasi planais Gian Luca.

 
Receptai
Naminis majonezas

Reikės:
2 kiaušinių trynių (kambario temperatūros),
1 citrinos sulčių,
200 ml saulėgrąžų aliejaus,
šaukštelio baltojo vyno acto,
juodųjų pipirų,
druskos.
Labai svarbu, kad visi ingredientai būtų kambario temperatūros. Plakikliu, vidutiniu greičiu, išplakite kiaušinių trynius su keliais lašais citrinos sultimis. Plakant po truputį pilkite aliejų (svarbu nesupilti viso aliejaus iš karto), kai supilsite maždaug 100 ml aliejaus, mišinio konsistencija jau bus sukietėjus, tada palengva supilkite likusias citrinos sultis. Toliau maišydami, neskubant supilkite likusį aliejų. Kai masė įgaus tirštą konsistenciją, įberkite žiupsnelį pipirų, druskos ir baltojo vyno acto. Viską išmaišykite. Skanaus!

 
Neapolietiškas Velykinis pyragas „Casatiello“‘

Reikės:
700 g kvietinių miltų,
300 ml šilto vandens,
10 g šviežių mielių,
10 g druskos,

50 g kiaulienos taukų,
20 g sviesto,
3 kiaušinių,
150 g parmezano arba pekorino sūrio,
150 g neapolietiškos arba chorizo rūkytos dešros.
 
Šiltame vandenyje ištirpinti mieles. Ant darbastalio suberti miltus, druską ir išmaišyti. Padaryti šulinėlio formos kauburėlį ir iš lėto į vidų pilti šilto vandens ir mielių mišinį. Po truputį minkyti tešlą iki vientisos masės. Kubeliais supjaustytą dešrą ir sūrį suberti ant tešlos ir įminkyti juos į vidų, kad pasiskirstytų po visą masę. Atplėšti nedidelės saujos dydžio tešlos gabaliuką ir iš jo susukti 6 „virveles“. Tešlą išformuoti ir paskirstyti ragaišio kepimo formoje. Ant viršaus įspausti švariai nuplautus nevirtus kiaušinius ir pritvirtinti prie tešlos pagrindo „virvelėmis“. Palikti valandai šiltai, kad pyragas gerai iškiltų. Tada kepti iki 175°C įkaitintoje orkaitėje 75 minutes. Skanaus!

 
Ėrienos šonkauliai su polenta

Šonkauliams reikės:

1 kg ėrienos šonkaulių,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
žiupsnelio persilado prieskonių,
saujelės kadagio uogų,
šakelės šviežio rozmarino,
šakelės šviežio šalavijo,
šakelės šviežio baziliko,
saujelės lauro lapų,
kelių šlakelių ypač tyro alyvuogių aliejaus,
kelių šlakelių juodojo balzaminio acto SAPOROSO.
Polentai reikės:
250 g smulkaus malimo kukurūzų kruopų POLENTA,
1 l pieno,
50 g sviesto,
žiupsnelio druskos,
2 v. š. rūkyto alyvuogių aliejaus.
 
Nuplautus ir nusausintus ėrienos šonkaulius supjaustyti norimo dydžio gabaliukais ir mėsa į apačią išdėlioti juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, ant kiekvieno gabaliuko uždėti po lauro lapelį, užberti kadagio uogų, rozmarino bei šalavijo lapelių, apibarstyti druska, maltais juodaisiais pipirais bei persilado prieskoniais. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių ir nustatyti 25 proc. garų režimą. Jei jūsų orkaitė neturi garų funkcijos, orkaitės apačioje ant dugno pastatyti keramikinį indelį su vandeniu. Įpusėjus kepimui, į indelį galima įpilti maždaug 30 ml balto vyno.
Prikaistuvyje užvirti pieną ir nuolat maišant šluotele iš lėto suberti kukurūzų kruopas. Virti maždaug 5 minutes ant silpnos kaitros ir nuolat maišyti. Tada įdėti sviesto, įpilti rūkyto alyvuogių aliejaus, įberti druskos pagal skonį ir gerai išmaišyti, kol sviestas ištirps.
Lėkštėje serviruoti polentą su iškepusiais ėrienos šonkauliais, pašlakstyti juoduoju balzaminiu actu, apibarstyti šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kadagio uogomis ir šviežiais baziliko lapeliais. Skanaus!

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris