Suskubkite atsivalgyti vėžių!

Greta Vanagienė
2020-07-03
Liepos mėnesį oficialiai skelbiamas vėžių sezonas, tačiau prikaupti šio delikateso žiemai šaldiklyje nelemta. „Vėžiai kaip ir grybai valgomi švieži, kai jų sezonas. Atsivalgykite vėžių metams į priekį ir laukite kito sezono“, – sako virtuvės šefas Alfas Ivanauskas.
Suskubkite atsivalgyti vėžių!
Oficialiai vėžius gaudyti galima nuo liepos šešioliktos iki spalio keturioliktos dienos. Tiesa, išimčių yra. Rainuotieji ir žymėtieji vėžiai - invazinės rūšys, todėl leidžiamos žvejoti be apribojimų ištisus metus.

Į puodą tuoj pat

Socialiniuose tinkluose jau mirga nuotraukos su raudonžnypliais laimikiais. Jei turite progą prisirinkti vėžių, ilgai dvejoti dėl recepto neverta. Virtuvės šefas Alfas Ivanauskas įsitikinęs, geriausi vėžių draugai - druska, krapai ir vanduo: „Pirmiausia vėžius reikia gerai nuplauti šaltame vandenyje, kad neliktų ant jų dumblo ar smėlio. Toliau virti pasūdytame vandenyje.“

 
Nors žmonės dažnai virdami dar gardina lauro lapais ar petražolėmis, Alfas sako mėgsta dėti tik krapų. Tiesa, gausiai. Į puodą meta ne tik jų šakelių, bet ir stiebelių, žiedynų.
Sugadinti šį vidurvasario delikatesą galima tik pernelyg ilgai apdorojant karščiu. Internete gausu patarimų, esą vėžius virti reikia kone valandą, tačiau virtuvės šefas sako, jog pakanka vos penkių septynių minučių. Mat verdant ilgiau vėžiai tampa „guminiai“. Lygiai taip pat kaip ir kiti baltyminiai produktai, pavyzdžiui, krevetės ar vištiena.

 
„Į verdantį vandenį metu tik šviežius, dar gyvus vėžius. Į stalą patiekiu ragauti kartu su jų sultiniu. Vis dėlto vėžiai labiau tinka sriuboms ar troškinius papuošti arba paskatinti, nes juose mėsos nedaug, pasisotinti kažin ar pavyks. Aš iš vėžių verdu žuvienę. Mėgstu kartu į ją įdėti ne tik paprastos žuvies, bet ir parūkytos. Vėžiai gi lieka tik akims pamaloninti.
O užšaldyti siūlau jau virtus vėžius, išėmus juos iš kevalų, bet papildyti šaldymo kameros metams neverta. Mat vėžiai kaip ir grybai valgomi švieži, kai jų sezonas. Atsivalgykite metams į priekį ir laukite kito sezono“, – pataria pašnekovas.

 
Komentaras 
Leidimą žvejoti turite?
Žuvininkystės mokytojas Jonas Dyglys: 

- Vėžiavimui privalomas leidimas. Patikrinimo metu gaudantieji vėžius kontrolieriui privalės pateikti žvejo mėgėjo kortelę.
Oficialiai vėžiavimo sezonas trunka nuo liepos 16 d. iki spalio 14 d. Tiesa, yra išimčių. Iš Lietuvoje randamų keturių vėžių rūšių, rainuotieji ir žymėtieji vėžiai - invazinės rūšys, todėl šiuos leidžiama žvejoti be apribojimų ištisus metus.
Pagal galiojančias taisykles žvejai mūsiškių rūšių - plačiažnyplių ir siauražnyplių vėžių - gaudymui gali naudoti bučiukus (ne ilgesnius, nei 1 m ir ne platesnius nei 0,5 m) ir samtelius, bet ne daugiau kaip 5 vnt. Vėžius gaudyti rankomis, naudoti graibštus ar kitus įrankius draudžiama. Be to, per vieną žvejybą galima pagauti iki 50 vienetų ir ne mažesnių kaip 10 centimetrų dydžio vėžių. Į bučiukus, samtelius ar kitus įrankius pakliuvę mažesni vėžiai turi būti nedelsiant paleidžiami atgal į vandenį.
 
Nors Lietuvoje randamos keturios vėžių rūšys, vertingiausiais laikomi plačiažnypliai, nes mūsų šalyje jie nyksta, todėl įtraukti į saugomų rūšių sąrašą.
Atskirti, kurios rūšies vėžį pagavai, nesudėtinga - išvaizda išduoda rūšies pavadinimą.
Rainuotasis vėžys bus aiškiai rainas. Žymėtasis ant žnyplės turi aiškią baltą dėmę. Kitos dvi rūšys – siauražnyplis ir plačiažnyplis - tuo ir pasižymi.

 
Verta žinoti
Plačiažnyplis vėžys - vienintelė vietinė vėžių rūšis, visada natūraliai gyvenusi Lietuvos upėse ir ežeruose. Šiuo metu Europoje jie sparčiai nyksta dėl invazinių rūšių plitimo. Svarbu pažinti vėžius ir jokiu būdu neperkelti rainuotųjų ir žymėtųjų vėžių į kitus vandens telkinius: būdami atsparūs vėžių marui jie užkrečia šia mirtina liga vietinius vėžius ir užima jų buveines. Po žvejybos vandens telkinyje, kuriame gyvena rainuotieji vėžiai, patartina išdžiovinti tinklelius gyvai žuviai laikyti, valtį ir kitą žvejybos inventorių prieš pervažiuojant žvejoti į kitą vandens telkinį – vėžių maro sporos ir invaziniai vėžiukai gali būti perkelti su drėgnu žvejybos inventoriumi.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris