Su sumuštinio diena!

www.lsveikata.lt
2022-11-03
Sumuštiniai pasaulyje tokie populiarūs, kad net turi pasaulyje švenčiamą dieną – lapkričio 3-ąją. Ir yra susijusi su žmogumi, kuris laikomas sumuštinio kūrėju – Anglijos didiku Džonu Montagu. Sakoma, kad vieną dieną jis šefo paprašė patiekalo, kurį galėtų valgyti per ilgas kortų partijas. Taip XVIII a. atsirado sumuštinis, o lapkričio 3-ąją, per Džono Montago gimimo dieną, minima sumuštinio diena. 
Su sumuštinio diena!
Sumuštinis – vienas labiausiai paplitusių, greičiausiai pagaminamų bei paprasčiausių ingredientų reikalaujantis patiekalas pasaulyje. Be to, priklausomai nuo to, ką į jį įdėsite, sumuštinis gali būti ne tik sveikatai palanki, bet ir sutaupyti padedanti pusryčių ar pietų alternatyva.

Gardus, pigus bei sveikatai palankus
Sumuštinis – vienas labiausiai paplitusių, greičiausiai pagaminamų bei paprasčiausių ingredientų reikalaujantis patiekalas pasaulyje. Be to, priklausomai nuo to, ką į jį įdėsite, sumuštinis gali būti ne tik sveikatai palanki, bet ir sutaupyti padedanti pusryčių ar pietų alternatyva.
 
Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo sumuštinių gaminimui naudoti maistingas, tačiau nebrangias ankštines daržoves bei mėsos likučius nuo vakarykščių pietų. O sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį į įvairaus raciono maisto svarbą bei sveikatai palankius sumuštinio ingredientus.  

L.Barčaitė sako, kad pasigaminti gardų, pigų bei sveikatai palankų sumuštinį gali net vaikai. Viskas, ko reikia šio patiekalo gamybai, – mėgstama duona bei truputis fantazijos. 
 
„Gaminant gardų sumuštinį puiki idėja yra panaudoti paukštienos, kiaulienos arba jautienos kepsnio pietų likučius – tai ne tik padės išvengti maisto švaistymo, bet ir padės sutaupyti. Svarbu nepamiršti ir šviežių daržovių, jos paįvairins sumuštinio skonį. Puiki alternatyva gali būti ir ankštinės daržovės, pavyzdžiui, pupelės, žirniai, lęšiai, kurie yra turtingi organizmui naudingomis maistinėmis medžiagomis bei suteikia sotumo jausmą“, – pažymi L.Barčaitė. 
 
Specialistė taip pat atkreipia dėmesį į padažo ant sumuštinio svarbą: „Nors majonezas ir garstyčios yra skanūs, tačiau juose gali būti daug kalorijų ir mažai sveikų maistinių medžiagų, tad kaip alternatyvą šiems padažams galite naudoti gvakamolę arba pesto padažą. Jie ne tik bus maistingesnis pasirinkimas, tačiau taip pat paįvairins įprastą sumuštinio skonį.“
 
Įvairaus raciono organizmui svarba
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį į maisto raciono svarbą ir teigia, jog sumuštiniai gali būti vartojami jam paįvairinti. Svarbu atkreipti dėmesį, kokie produktai įeina į šio patiekalo sudėtį bei rinktis sveikatai palankesnę duoną, atkreipiant dėmesį į riebalų, druskos, cukraus kiekį joje.
 
Pasak gydytojos dietologės, sumuštinis gali puikiai tikti ne tik pietums, bet ir pusryčiams: „Kuo įvairesnis pusryčių racionas, tuo daugiau maistinių medžiagų gauname, todėl rytinis pasirinkimas kasdien neturėtų būti vienodas. Planuojant dienos valgymus, pusryčiams reikėtų rinktis tai, kas nesudėtingai pagaminama, tačiau yra maistinga. Pusryčiams tinka viso grūdo duonos sumuštiniai su liesa mėsa, įvairiomis daržovėmis, liesu sūriu ar kitais maistingais ingredientais. Taip pat – įvairios košės su jogurtu ar vaisiais, omletai, kiaušinienės su daržovėmis ar trupučiu sūrio, virti kiaušiniai, varškė.“

 
Ekspertė taip pat atkreipia dėmesį, jog ankštiniai produktai yra finansiškai naudingesnė alternatyva kiaušiniams ir mėsai, be to, pupelės, žirniai, lęšiai bei avinžirniai yra puikus baltymų šaltinis. Juose taip pat yra skaidulų, vitaminų bei mineralinių medžiagų.
 
Pakeiskite sviestą

Dažniausiai ant duonos tepame storą sluoksnį sviesto, tačiau juk žinote, kad tai nėra pats geriausias pasirinkimas. Geriau rinkitės, pavyzdžiui, avokadą. Šis kaulavaisis – vienas vertingiausių, nes jame daug sveikatai naudingų medžiagų. Avokade gausu maistinių skaidulų, vitaminų: A, B1, B2, B6, C, D, E, gerųjų riebalų, yra baltymų. Prinokusį, beveik sviesto konsistencijos avokadą tepkite ant mėgstamos viso grūdo duonos. Turėsite puikų sveiką sumuštinį.
 
Kad suvalgę sumuštinių jaustumėtės ne tik sotūs, bet ir gavę naudingų medžiagų, gardinkite juos įvairiomis sėklomis: moliūgų, sezamų, linų sėmenų ir skrudintais riešutais (graikiniais, lazdynų, kedrinėmis pinijomis). Jų galite berti ir ant savo mėgstamo, įprasto sumuštinio.

 
Komentaras
Mitybos konsultantė Indrė Trusovė SŠ yra sakiusi:

- Kad ir kokius sveikus sumuštinius pasigaminsite, nereikėtų jų suvaldyti per daug. Vidutinio aktyvumo besilaikančiam žmogui dviejų tikrai pakaks, ir geriausia pirmoje dienos pusėje. Na, jeigu esate sportuojantis vyras, o dar ir darbas fizinis, galite suvalgyti net ir tris saldesnius. Vakarienei sumuštinio net ir sveikuoliško rinktis nereikėtų, nes pilno grūdo duona turi sudėtinių angliavandenių, reikalingų mūsų smegenų veiklai ir juos sudeginsime dienos eigoje. Beje, sveikuoliškas sumuštinis tikrai nėra joks nusikaltimas mitybai. Be to, tai – puikus pusrytis ar užkandis, kai norima užbaigti visus maisto likučius vietoj to, kad juos tiesiog išmestume.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

      „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

      Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

      Budinti vaistinė


      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...
      Mokys, kaip vartoti vaistus

      Mokys, kaip vartoti vaistus

      „Oficialiai vaistinėse surenkamų ir sunaikinamų vaistų kiekis – 20 tonų per metus – rodo, kaip netinkamai vartojami ar neva...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Ksenotransplantacija: vis daugiau vilčių pacientams

      Daugiau negu 100 tūkst. JAV gyventojų laukia organų transplantacijų. Ksenotransplantacijos (iš gyvūno žmogui) pasiekimai laukiantiesiems gali suteikti naujų vilčių. Kovo viduryje Masačiusetso ligoninės Bostone gydytojai žmogui atliko sėkmingą kiaulės inksto persodinimą.   

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
      Pavėlavęs perspaudų rinkinys
      Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

      Naujas numeris