Skelbiame ropių savaitę!

Aida Žemaitytė
2019-03-26
Ar žinojote, kad būtent ropės lietuviams iki bulvių atsiradimo buvo pagrindinė daržovė? Balta, gelsva ar violetinė, visai mažutė ar tikrai didelė – sveika valgyti visas ropes, tik skonis jų skiriasi. Rekomenduojama ieškoti jaunų šakniavaisių – kumščio dydžio, be įtrūkimų. Tokių ir lapelius sveika valgyti.
Skelbiame ropių savaitę!
Ropė naudinga ne tik kaip maisto produktas, bet ir pasižymi gydomosiomis savybėmis: gydo kosulį, pasižymi diuretinėmis savybėmis, skatina peristaltiką, atpalaiduoja spazmus, absorbuoja toksinus ir stimuliuoja jų pašalinimą iš organizmo.

Ropių nauda
Stiprina imunitetą. Ropės – puikus vitamino C šaltinis (viename puodelyje ropių yra net 25 proc. paros normos). Šio svarbaus vandenyje tirpaus vitamino vartojimas yra pagrindinis veiksnys, gerinantis imuninę sveikatą. Patariama valgyti ir kitų vitaminu C turtingų maisto produktų: juodųjų serbentų, raudonųjų pipirų, kivi ir kt.
Turi įtakos tuštinimosi reguliarumui. Viename puodelyje yra 3,1 g skaidulinių medžiagų, tad ropių įtraukimas į racioną gali padėti palaikyti reguliarų tuštinimąsi. Ropės veiksmingai padidina išmatų tūrį ir yra itin naudingos žmonėms, kurių viduriai linkę užkietėti.
 
Pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Kopūstinės daržovės turi daug prieš vėžį kovojančių junginių, tokių kaip gliukozinolatai ir indol-3-karbinolis.
Stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą. Teigiamas poveikis pasireiškia dėl skaidulų ir antioksidantų. Skaidulinių medžiagų padidinimas racione gali sumažinti bendrą ir MTL cholesterolio kiekį, kuris yra vienas pagrindinių širdies-kraujagyslių ligų rizikos veiksnių.
Profilaktinė priemonė nuo aterosklerozės, nes ropėse yra sterolių.
Padeda išlikti gražioms. Ropėse yra gana didelis silicio kiekis, o pastarasis itin svarbus plaučių audiniui, nagams, plaukams, gleivinėms ir odai. Jei trūksta silicio, greičiau vystosi osteoporozė.


Svarbu

Žalių (termiškai neapdorotų) ropių turėtų vengti sergantieji skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, kolitu ir gastroenteritu ūminėje stadijoje. Nerekomenduojama ropes valgyti sergant kepenų, inkstų, skran­džio ir žarnyno uždegiminėmis ligomis.

 
Ropė – šakninių daržovių karalienė
Anot gydytojos dietologės Eugenijos Repšienės, šakninių daržovių asortimentas gana platus: ropės, griežčiai, pastarnokai, kaliaropės, žieminiai ridikai, ridikėliai, morkos, salierai. Nuo kitų šakniavaisių daržovių ropės labiausiai skiriasi tuo, kad turi sveikatai naudingų medžiagų – gliukozinolatų, bei gerokai didesnį vitamio C kiekį nei kiti gentainiai. Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad gliukozinolatų yra ne tik pačioje ropėje, bet ir jos žaliuose lapuose.
 

„Ropės puikiai dera su visomis šakninėmis daržovėmis: morkomis, šakniniais salierais, pastarnokais, bulvėmis. Jas galima pjaustyti į mėsos ir daržovių troškinius, kepti orkaitėje įdarytas ar su kitomis daržovėmis, patiekti kaip garnyrą prie mėsos, gaminti ropių salotas pridedant smulkintų kopūstų, morkų, ropėmis praturtinti tradicinę raugintų kopūstų sriubą ar net pasitelkus fantaziją – pagaminti desertą, – sako gydytoja dietologė Eugenija Repšienė. – Tik būkite atidūs – labai svarbu ropių nepervirti, mat tada jos taps panašios į košę. Na, nebent būtent toks ir yra jūsų tikslas – ropių įmaišyti gaminant įprastą bulvių košę.“


Vitaminus išsaugo iki pavasario 
Pasak E.Repšienės, jeigu ketinate ropes saugoti nuo rudens iki pavasario, rekomenduojama derlių nuiimti prieš šalnas, pageidautina esant sausam orui. „Tris keturias dienas ropės turi būti džiovinamos gryname ore, vėliau galima jas sandėliuoti gerai vėdinamuose ir tamsiuose rūsiuose. Minėtomis sąlygomis ne ilgiau kaip devynis mėnesius saugomos ropės išsaugos maistines savybes“, – sako gydytoja dietologė ir priduria, kad šakniavaisiai gali būti laikomi šaldytuve sandariai uždarytuose plastikiniuose maišeliuose ne ilgiau kaip mėnesį laiko, o jeigu maišeliuose laikomi lapkočiai – vos 3-4 dienas.
Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad maistinių medžiagų išsaugojimui įtakos turi sąlytis su oru, šviesa, temperatūrinis poveikis, laikymo laikas. Anot E. Repšienės, pavyzdžiui, vitaminas C, vitaminas B6 ir karotenoidai yra itin jautrūs karščiui, todėl ropės lapelius rekomenduojama užšaldyti ir vėliau ruošti garuose ne ilgiau kaip 5 minutes.


Verta žinoti
Viename puodelyje ropių (apie 150 g) yra maždaug: 46 kcal, 8 g angliavandenių, 1 g baltymų, vos 0,1 g riebalų, 3 g skaidulinių medžiagų (tarp jų – pektino), 18 mg vitamino C, 276 mg kalio, po 0,1 mg mangano ir vitamino B6, 52 mg kalcio, 14 mcg folinės r., 16 mg magnio, 41 mg fosforo, 0,9 mg geležies, 0,5 mg riboflavino (vitamino B2), 0,2 mg pantoteno rūgšties, vario, silicio. Yra ir fitochemikalų: karotenoidų, fitosterolių, flavanoidų, skaidulinių medžiagų, lignanų. Ropių šaknyse sintezuojama specifinė baltyminė medžiaga – fermentas gliukofaninas, turintis stiprių priešvėžinių ir antidiabetinių savybių.

 
Receptai
Ropių užtepėlė su garstyčiomis

Reikės: 

1 vidutinio dydžio ropės,
1 obuolio,
100 g sviesto,
1 v. š. garstyčių,

žiupsnelio druskos,
Ropę nuvalykite ir virkite pasūdytame vandenyje apie 10 minučių. Pertrinkite išvirtą ropę per sietelį. Obuolį nulupkite, sutrinkite tarka, sumaišykite su rope, sviestu, garstyčiomis. Viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės. Skanaukite užtepę ant trapučio, riekelės duonos. Skanaus!
 
Keptos ropės su medumi ir riešutais 

Reikės: 
2 ropių,
0,5 kg pastarnokų,
1 česnako galvutės,
50 g graikinių riešutų,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
2 šaukštų skysto medaus,
1 šaukšto citrinų sulčių,
pagal skonį druskos, maltų pipirų, džiovintų čiobrelių.
Daržoves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite. Pastarnokus, priklausomai nuo jų dydžio, kiekvieną perpjaukite išilgai į dvi ar keturias dalis, ropes supjaustykite stambiais gabalais. Česnaką išskaldykite skiltelėmis ir nulupkite. Pjaustytas daržoves ir česnakus kepimo inde sumaišykite su aliejumi, prieskoniais ir druska. Kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 25–30 minučių (kol daržovės suminkštės). Medų pašildykite, kad suskystėtų, ir sumaišykite su citrinų sultimis. Iškepusias daržoves apipilkite medumi ir apibarstykite stambiai kapotais graikiniais riešutais, išmaišykite ir pašaukite dar 10 minučių į kaitresnę 220 laipsnių įkaitintą orkaitę, kad daržovės gražiai apkeptų ir lengvai karamelizuotųsi. Skanaus!

Burokėlių ir ropių pyragas

Reikės:
3 vidutinio dydžio burokėlių,
5 mažų ropių,
2 v. š. alyvuogių aliejaus,
1 lakšto šaldytos sluoksniuotos tešlos,
125 g rikotos sūrio,
žiupsnelio druskos, žiupsnelio paprikų miltelių
Burokėlius ir ropes išdėliokite ant kepimo skardos. Apšlakstykite šaukštu alyvuogių aliejaus, apibarstykite druska. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. Kepimo formoje ištieskite atšildytą tešlą, pabadykite ją šakute. Kepkite ją 5 minutes. Išimkite, pagrindą aptepkite rikotos sūriu.
Atvėsusius burokėlius ir ropes nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais ir dailiai išdėliokite ant pyrago pagrindo. Pabarstykite paprikų milteliais, druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pašaukite į orkaitę 15 minučių, kol apskrus pyrago kraštai. Tiks ir kaip antras patiekalas, arba, supjaustytas gabalėliais, bus puiki užkandėlė. Skanaus!


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris