Sausis – mėnuo be mėsos!

Roma Macijauskaitė
2021-01-07
Tai įmanoma ir net primygtinai rekomenduojama. Taip sako sezoninio maisto tinklaraštininkė, knygų autorė Renata Ničajienė, išsikėlusi iššūkį išmokyti mus gaminti iš vietinių daržovių ir valgyti skaniai bei sveikai.
Sausis – mėnuo be mėsos!
Maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė siūlo sausį praleisti be mėsos. Juk net ir viduržemį galime valgyti skaniai, sveikai bei gaminti iš vietinių daržovių. Aišku, dauguma jų ne tiesiai iš lysvės, o iš rūsių bei aruodų, bet jei teisingai laikomos, daržovės maistingos išlieka iki pat pavasario.

- Sausio mėnesį pradedate nuo naujų užmojų, paženklintų grotažyme #mėnuobemėsos. Sakykite, ką čia sugalvojote?
Mūsų šeima visavalgiai, tačiau jau keleri metai mažinu mėsos kiekį. Manau, kad visi jos valgome per daug, tad mano siekis buvo mėsą valgyti tik kartą du per savaitę, dažniausiai savaitgaliais, du tris kartus per savaitę žuvį ir kasdien daržoves.
Mėnuo be mėsos nereiškia, kad apskritai atsisakau gyvulinės kilmės produktų – bus ir kiaušinių, žuvies. Žiemą reikia valgyti sočiai, tad valgykime šaknines daržoves, kuriose išvirus yra daug krakmolo, ir, žinoma, kasdien – ankštines, nes jos suteikia sotumo ir puikiai pakeičia gyvulinius baltymus.
 
Močiutė pasakytų, kad šaltuoju metų laiku mėsa būtina kiekvieną dieną... 
Taip, daugelis pagalvos, kad sausis ne pats geriausias mėnuo pradėti valgyti daugiau daržovių, nes šviežių vietinių sezoninių tokiu metu beveik nėra. Pabandysiu šį mitą paneigti ir įrodyti, kad net ir viduržemį galime valgyti skaniai, sveikai bei gaminti iš vietinių daržovių. Aišku, dauguma jų ne tiesiai iš lysvės, o iš rūsių bei aruodų, bet jei teisingai laikomos, daržovės maistingos išlieka iki pat pavasario. Jau daug metų stengiuosi šeimą pripratinti valgyti kuo daugiau daržovių.
Žinoma, šiuo metu į turgų nesuvaikščiosime, bet elektrinoninėje erdvėje apstu turgelių, kurių paslaugomis naudojuosi, ir tokiu būdu gaunu daugiau nei dešimties pavadinimų vietinių sezoninių daržovių. Tad tikrai yra iš ko pasirinkti. Jei anksčiau kaime būdavo morkos, bulvės ir burokai, žinoma, be mėsos neapsieidavo. Šiandien yra Briuselio kopūstai, pastarnokai, topinambai, lęšiai, kaliaropės ir dauguma kitų daržovių. Ir jei anksčiau kaime pas močiutę iš ankštinių daržovių buvo vienos rūšies pupos bei žirniai, šiandien jų turime iš įvairiausių žemės kampelių atkeliavusių: avinžirniai, raudonosios pupelės, margosios pupelės, didžiosios pupos – parduotuvėje galima rasti apie dešimt rūšių džiovintų ankštinių daržovių.
 
Prieš dešimt metų pradėtas rašyti maisto blogas jau seniai išaugo savo marškinėlius – prieš šešerius metus sezoninevirtuve.lt buvo apdovanotas kaip geriausias specializuotas metų tinklaraštis, išleidote šešias knygas, iš jų keturios apdovanotos prestižiniame kulinarinių knygų konkurse „Gourmand world cookbook awards“ kaip viena geriausių pasaulyje knygų serija. Kaip nepavargstate, iš kur semiatės idėjų?   
Sezoninio maisto tinklaraštininke esu jau dešimt metų ir tai yra pagrindinė mano veikla. O jei dirbi tai, kas patinka, kas įdomu, tos idėjos nesenka, vis gimsta naujų. Štai šiuo metu daugiausia dirbu ties elektroniniu turiniu – per metus išleidau jau tris elektronines knygas. Dabar jos paklausios. Man svarbiausia, kad žmonės skaitytų ir jiems tai, ką sukuriu, patiktų. Mane praturtina ir kolegos.
 
- Ne tik dalijatės savo sukurtais receptais, tačiau ir pasakojate, kaip kokias daržoves auginate – kaip nutiko, kad miesto žmogus pasinėrė į daržininkystę? 
Esu kilusi iš Druskininkų, tačiau, kai man buvo treji, tėvai persikėlė gyventi į Vilnių. Mano seneliai, mano šaknys liko Druskininkuose ir aš kiekvieną vasarą ten grįždavau. O trauka daržininkystei, manau, užgimė, nes niekada neturėjau jokios prievartos eiti į daržą ar sodą. Ir tai atsirado natūraliai, iš meilės gaminimui, daržovėms. Manau, kad jei žmogus viską daro su meile, jam ir gaunasi viskas gerai.
 
- Esate dviejų vaikų mama – gal kuriai atžalai pavyko įkvėpti meilę maistui, kaip jus kažkada įkvėpė močiutės ir mama? 
- Noriu vaikams perduoti vienintelį dalyką –įskiepyti meilę naminiam maistui, kad jie patys norėtų ir mokėtų jį pasigaminti. Nes tada, mano supratimu, jie sveikiau maitinsis. Ir žinau, kad sūnus, kuris jau ketverius metus gyvena Olandijoje, maistą tikrai gaminasi pats. Žinoma, kai grįžta namo, nori, kad aš pagaminčiau. O ir aš noriu ką nors skanaus jam paruošti. Paauglė dukra pamažu irgi sukiojasi virtuvėje. Tačiau namuose virtuvė yra mano. Beje, mano praėjusių metų kulinarinis atradimas buvo mano vyras, kuris socialiniuose tinkluose ėmė rašyti puslapį @vyraspriegrilio. Jis ir anksčiau domėjosi maisto gamyba, tačiau paskutiniu metu didesnį dėmesį skiria jo gaminimui ant atviros ugnies. Tad dabar gaminame dviese!

 

Verta žinoti
Patarimai, kaip suvalgyti daugiau daržovių: 
Kelis kartus per savaitę vakarienei patiekite vegetarišką daržovių sriubą, kad ir iš keptų daržovių. Sezonai keičiasi, keičiasi daržovės ir verdamos sriubos.
Sezonines daržoves gausiai berkite į įvairiausius makaronų padažus. Makaronai ir daržovės – geriausias derinys!
Daržovės puikiai tinka rytiniuose kokteiliuose, net ir žiemą!
Iš trintų daržovių ruoškite įvairiausius užtepus – su burokėliais, moliūgais, keptais česnakais. Jei kabinsite juos su morkų ar salierų lazdelėmis, nauda bus dviguba!
Norėdami suvalgyti daugiau ankštinių daržovių kartą per savaitę išsivirkite jų kelių rūšių (skirtingų pupų, avinžirnių, žirnių), juos galima laikyti šaldytuve iki 5 dienų. Taip pagreitinsite patiekalų gamybą – gaminant greitą vakarienę beliks jau išvirtų ankštinių įberti į sriubą, troškinį ar užtepą. Namuose virti ankštinai visada sveikesni už pirktinius iš skardinių!


Receptas
Indiškas avinžirnių karis
 
Reikės:
1 svogūno,
5 skiltelių česnako,
nykščio dydžio imbiero šaknies,
1 skardinės konservuotų arba 1 stiklinės virtų avinžirnių,
1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų,
1 pakelio 250 ml kokosų pieno,
1 šaukštelio kumino,
1 šaukštelio ciberžolės,
1 šaukštelio cinamono,
0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų,
1 šaukštelio nerafinuoto rudojo cukraus,
druskos pagal skonį,
lydyto ghee sviesto kepti.
ryžių,
smulkintų kalendrų lapelių.
 
Pirmiausiai virti ryžius, o kol jie išvirs, ruošti troškinį. Gilesnėje keptuvėje ant lydyto sviesto pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką ir tarkuotą imbiero šaknį. Šviežius prieskonius apibarstyti džiovintais prieskoniais: kuminu, cinamonu, ciberžole, aitriosiomis paprikomis ir maišant apkepti. Tada supilti konservuotus pomidorus ir nusunktus avinžirnius, įdėti druskos, cukraus ir kelias minutes pavirti. Galiausiai supilti kokosų pieną ir dar kelias minutes pavirti. Nukelti nuo ugnies.
Troškinį patiekti indeliuose kartu su virtais ryžiais, apibarstytą smulkintais kalendrų lapeliais. Jei troškinys aštrokas, jį galima nugesinti ant kario užpylus kelis šaukštus jogurto.
 
Vegetariškas pupelių čili troškinys
 
Reikės:
2 stiklinių skirtingų virtų pupelių (raudonųjų, margųjų),
1 stiklinės virtų avinžirnių,

1 svogūno,
3-4 česnako skiltelių,
1 aitriosios paprikos,
2 mažų arba 1 didelės skardinių konservuotų pomidorų,
1 šaukšto pomidorų tyrės,
1 šaukštelio kumino,
2 šaukštelių saldžiųjų paprikų,
1 šaukštelio raudonėlių,
1 šaukštelio rudojo cukraus,
druskos pagal skonį,
alyvuogių aliejaus kepti.
Patiekti: šviežių kalendrų, 1 avokado, 1 žaliosios citrinos.
 
Nachos:
1 pakelio kukurūzų traškučių,
50 g tarkuoto kietojo sūrio,
aitriųjų paprikų ir raudonėlių apibarstyti,
Ryžiams:

1 stiklinės ryžių,
2 stiklinių vandens,
2 šaukštelių pomidorų tyrės,
druskos pagal skonį.
 
Keptuvėje ant alyvuogių aliejaus pakepti smulkiai pjaustytą svogūną, česnakus ir aitriąją papriką. Kai daržovės apskrus, suberti prieskonius ir maišant trumpai pakaitinti, tada supilti konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, skaninti padažą druska ir cukrumi. Galiausiai suberti visas virtas pupeles ir avinžirnius. Troškinį išmaišyti ir virti ant žemos temperatūros apie 10 minučių.
Kol gaminamas troškinys, išvirti ryžius. Juos virti kaip įprastai, tik į vandenį įdėti kelis šaukštelius pomidorų tyrės, nuo jos ryžiai taps ne tik rausvos spalvos, bet ir pikantiškesnio skonio.
Kol verda ryžiai, paruošti nachos. Kukurūzinius traškučius apibarstyti tarkuotu sūriu, raudonėliais, aitriosiomis paprikomis ir kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai apskrus, o sūris išsilydys.
Į vieną dubenėlio pusę dėti ryžių, į kitą - vegetariško čili troškinio, iš šono užberti keptų nachos, uždėti kelias riekeles pjaustyto avokado ir viską apibarstyti smulkintomis kalendromis. Patiekti su žaliųjų citrinų skiltelėmis.

 
Raudonųjų lęšių ir konservuotų pomidorų sriuba 
 
Reikės: 
1 svogūno,
2 česnako skiltelių,
2 šaukštelių kokosų aliejaus,
1 šaukštelio kario miltelių,
0,5 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių,
nykščio dydžio imbiero šaknies,
200 g raudonųjų lęšių,
1 skardinės 400 g smulkintų konservuotų pomidorų
1 šaukštelio cukraus,
1 pakelio tiršto kokosų pieno,
600 ml daržovių sultinio,
ryšelio šviežių kalendrų,
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Patiekti:
žaliųjų citrinų skiltelių,
šviežių kalendrų lapelių.
 
Lęšius nuplauti sietelyje po tekančiu vandeniu, berti į puodą, užpilti vandeniu ir statyti virti. Lęšiai turėtų išvirti per 12 minučių.
Kol verda lęšiai, kitame puode užkaisti kokosų aliejų ir suberti smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus, imbierą, apibarstyti kario ir aitriųjų paprikų milteliais, pakepti. Kai apkeps, supilti konservuotus pomidorus, apibarstyti druska, pipirais, cukrumi ir dar kelias minutes patroškinti. Kalendras nuplauti, nupjauti jų kotelius ir suberti juos į troškinamą pomidorų tyrę. Kalendrų lapelius supjaustyti ir atidėti sriubos apibarstymui.
Išvirusius lęšius nusunkti ir suberti į puodą su daržovėmis, užpilti daržovių sultiniu ir kelias minutes pavirti. Galiausiai sriubą užbalinti kokosų pienu, dar kartą užvirti ir nukelti nuo ugnies. Sriubą sutrinti iki kreminės konsistencijos. Pilstyti į lėkštes, apibarstyti kalendrų lapeliais ir patiekti su žaliųjų citrinų skiltelėmis.
Sezoninevirtuve.lt

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris