Sauja sūrių riešutų – į pagalbą hipotonikui

Milda Mockūnaitė
2021-08-27
Žemas kraujo spaudimas – nemažiau nemalonumų keliantis sutrikimas nei aukštas kraujospūdis. Nuolatinis energijos trūkumas, galvos skausmas bei svaigimas, šąlančios galūnės ir kiti nemalonūs pojūčiai neretai trukdo gyventi, užsiimti mėgstama veikla.
Sauja sūrių riešutų – į pagalbą hipotonikui
Dėl žemo kraujospūdžio sutrinka visų gyvybiškai svarbių organų veikla: smegenų, inkstų, plaučių ar širdies. Žemas kraujo spaudimas pavojingas tada, kai jis krinta staiga ir dėl tam tikrų ūmių priežasčių.

Žemo kraujospūdžio priežasčių daug

„Kai žmogus jaučia nuolatinį nuovargį, net, pavyzdžiui, po savaitgalio, taip pat silpnumą ir vangumą, jam skauda ar svaigsta galva, nuolat norisi miego, trūksta oro, šąla galūnės, mirga akyse ar net yra pasitaikę alpimų, greičiausiai jis turi žemą kraujo spaudimą (hipotenziją)“, – pasakoja vaistininkė Audronė Ziemelytė.

 
Pasak specialistės, hipotenziją sukelti gali tiek medicininės priežastys, tiek tam tikros žmogaus veiklos padariniai.

„Kraujospūdis gali būti sutrikęs dėl žemo hemoglobino kiekio kraujyje, žemo cukraus lygio, skydliaukės hipofunkcijos, dietos, kurioje mažas druskos kiekis. Taip pat šį sutrikimą gali lemti netinkamai vartojami kraujospūdį reguliuojantys vaistai arba tai gali būti tam tikrų vaistų šalutinis poveikis. Dažnai pasitaiko, jog pacientai geria kraujospūdį reguliuojančius vaistus ne taip, kaip paskirta gydytojo, neretai patys nusprendžia, kada juos gerti ir ar išvis gerti. Tuomet netikėtai pakilus spaudimui suvartojami keletas vaistų iš karto ir spaudimas nukrenta itin stipriai dėl ko savijauta ir pablogėja.
 
Taip pat kraujospūdis gali nukristi po intensyvios treniruotės ar kitos fizinės veiklos dėl skysčių netekimo, po ilgo buvimo saulėkaitoje, kai vartojama per mažai vandens, ir netgi po ilgesnio skrydžio lėktuvu. Sumažinti spaudimą gali alkoholio vartojimas, priklausomai nuo suvartoto kiekio, nes alkoholis pasižymi šlapimą varančiomis savybėmis ir sukelia dehidrataciją. Net po ligos, kai teko pagulėti lovoje, prireiks tam tikro laiko, kol kraujospūdis normalizuosis ir vėl jausitės gerai“, – aiškina vaistininkė.
 
Padėti gali tinkamas maistas
Medicininės žemo kraujospūdžio priežastys gydomos vaistais, pavyzdžiui, mažakraujystė – geležies preparatu, skydliaukės hipofunkcija – hormonų veiklą palaikančiais medikamentais. Tačiau besiskundžiantieji hipotenzija gali padėti sau ir vartodami tam tikrą maistą ar skysčius.

 
„Jei priežastis dehidratacija po intensyvių treniruočių, ligos, kurios metu karščiuojama, vemiama, viduriuojama, rekomenduojama suvartoti didesnį vandens kiekį ar elektrolitų tirpalų, kurių sudėtyje yra mineralų, tarp jų natrio ir gliukozės. Maistas, kuris draudžiamas aukštą kraujo spaudimą turintiems žmonėms, tinkamas hipotonikams. Sūrus ir aštrus maistas, kofeinas padidina kraujo spaudimą, nes siaurina kraujagysles ir didina širdies susitraukimų dažnį. Druska kaupia skysčius ir didina kraujo tūrį. Padidinti kraujospūdį, kai reikia, gali sauja sūrių riešutų, alyvuogių, sūdyta lašiša ar silkė, kietojo ar pelėsinio sūrio gabaliukas. Kaip pirmoji pagalba gali būti espreso puodelis, žalioji arbata ar druskos tirpalas“, – pasakoja A.Ziemelytė.
 
Tiesa, vaistininkė įspėja, jog reikia atkreipti dėmesį į tai, kiek išgeriame vandens kartu su tonizuojamaisiais gėrimais, ypač kava, mat ši veikia diuretiškai, t. y. šalina iš organizmo skysčius. Sumažėjus skysčių, mažėja ir kraujo tūris bei spaudimas nukrenta. Dėl to vaistininkė rekomenduoja visuomet po kavos puodelio išgerti ir stiklinę vandens bei jo vartoti reikiamą kiekį.
 
„Suvartojamas vandens kiekis per dieną yra individualas dalykas. Viskas priklauso nuo mitybos ir fizinio aktyvumo, svorio. Yra nemažai formulių, kurios apytiksliai paskaičiuoja, kiek skysčių turėtų suvartoti sveikas žmogus. Viena jų savo svorį padauginti iš 0,03. Tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, kad tai skysčių kiekis, nebūtinai vandens. Daržovės, vaisiai ir iš jų pagaminti patiekalai savaime turi savyje vandens, tad ir mūsų organizmą papildo skysčiais“, – paaiškina A.Ziemelytė.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris