Rudens slogutis neaplenkia ir vaikų

Milda Mockūnaitė
2021-09-03
Prasidėjus mokslo metams vieni vaikai į mokyklą žygiuoja noriai, kiti gi dėl to patiria liūdesį, nerimą, miego sutrikimus. Tokių simptomų, pasak psichologės psichoterapeutės Jelenos Lukoševičienės ignoruoti negalima, mat jie gali signalizuoti apie kur kas rimtesnį sutrikimą – sezoninę distimiją.
Rudens slogutis neaplenkia ir vaikų
Psichiatrijoje išskiriama ypatinga depresijos forma – sezoninė distimija, arba ilgai trunkantis nuotaikos pablogėjimas. Ši būsena neaplenkia ir vaikų.

Keičiasi oras, keičiasi ir savijauta

„Psichiatrijoje išskiriama ypatinga depresijos forma – sezoninė distimija, arba ilgai trunkantis nuotaikos pablogėjimas. Ši būsena atsiranda dėl saulės šviesos trūkumo, nes organizme sumažėja melatonino, atsakingo už keletą funkcijų: jis reguliuoja nakties miegą, padeda valdyti stresą, palaiko aktyvumą ir gerą nuotaiką dieną. Sumažėjus melatoninui atsiranda nuovargis, apatija, prislėgtumas, mieguistumas dieną ir nekokybiškas nakties miegas, apetito sumažėjimas dieną ir kartais pasitaikantis jo padidėjimas vakare ir net naktį“, – pasakoja psichologė psichoterapeutė Jelena Lukoševičienė.

 
Specialistės teigimu, ši dismitija yra endogeninė (vidinės, nepriklausančios nuo išorinių veiksnių) depresijos atmaina, o šviesos trūkumas yra tarsi „mygtukas“, paleidžiantis ligos mechanizmą. Laiku nesikreipus pagalbos, ši liguista būsena gali peraugti į sunkią lėtinę formą.
 

Būdinga ir paaugliams
Sezonine depresija serga tiek vyrai, tiek moterys, tiesa, šioms dismitija pasireiškia dažniau. Tačiau rudens slogutis neaplenkia ir vaikų. „Iki lytinio brendimo vienodai serga tiek berniukai, tiek mergaitės. Vis dėlto tarp vaikų ir paauglių sezoninę depresiją pastebėti nelengva. Jiems dažnai pasireiškia užslėpti simptomai, vaikai patys dažniausiai nesugeba įvardinti, kas jiems darosi“, – aiškina pašnekovė. 
 
Sezoninė depresija vaikams ir paaugliams dar vadinama „mokyklos depresija“ arba „stresine“. „Jautrūs paaugliai, intelektualiai neatsiliekantys nuo bendraamžių, gali ja susirgti esant nepalankioms mokyklos ar mokymosi sąlygoms. Esant dideliam krūviui mokykloje, nuolatinei emocinei įtampai, ši depresija gali kilti ir emociškai stabiliems paaugliams. Ji pasireiškia ir kenčiantiems nuo persitempimo sindromo, kai, pavyzdžiui, vaikai ir paaugliai ne pagal savo intelektinius sugebėjimus tėvų pageidavimu lanko sustiprintas mokyklas ar gimnazijas. Depresijos metu susilpnėja šių vaikų dėmesio koncentracija, pasireiškia asocialumas. Tipiška tai, kad po mokyklos baigimo, kartais net per atostogas, paaugliams pailsėjus, jie jaučiasi daug geriau ar depresijos simptomai visiškai pranyksta be liekamųjų reiškinių“, – pasakoja specialistė.
 
Kas padės įveikti slogutį?

„Daugeliui vaikų ir paauglių ar suaugusiųjų įveikti slogutį padeda bendravimas, apkabinimas, pajautimas esant svarbiam tarp savų. Taip pat bendrumą didinančios veiklos, pavyzdžiui, paskambinti sesei, pakviesti draugę, parašyti žinutę draugui. Piešimas, tvarkymasis, mokymasis groti gitara bei fizinis aktyvumas (pasivaikščiojimas, kūno mankšta, šokis) irgi naudingi,“ – pasakoja psichologė psichoterapeutė. Specialistė taip pat pataria sekti savo mintis, ypač negatyvias, neatitinkančias realybės, mat jos sukelia bejėgiškumo ir nevilties jausmą.
 
Naudinga pergalvoti dieną: kurie momentai kėlė nerimą bei ką galima su tuo padaryti. O malonius įvykius psichologė psichoterpaeutė pataria užfiksuoti, pavyzdžiui, užsirašant ir įmetant į malonių atsiminimų stiklainiuką. Be abejonės, ne ką mažiau svarbu gerai išsimiegoti.
Padėti pajusti geriau gali atjauta, tai yra gerumas sau. Kartais galima savęs klausti: „Ką šioje situacijoje man pasakytų geriausias draugas? Ką aš pasakyčiau geriausiam draugui, jeigu jis pakliūtų į tokią situaciją?“ – pataria J.Lukoševiečienė.

 
Verta žinoti
Įveikti rudens slogutį padėti gali ir pozityvios afirmacijos (teiginiai), užprogramuojantys kitaip žvelgti į pasaulį. Pavyzdžiui: man sunku, bet aš noriu būti sau geras šiuo sunkiu metu; aš galiu stengtis, kad sustiprėčiau; kiekvieną dieną galiu pasirinkti patirčių, kurios man malonios ir mane džiugina; galiu sau leisti būti savimi, galiu būti tik savimi ir niekuo kitu; turiu daug gerų savybių ir galiu jas naudoti savo ir kitų labui; tikrai noriu būti geras sau ir atjausti save visa širdimi.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris