Raudonoji sveikatos bomba

Aida Žemaitytė
2018-11-12
Burokėliai visuomet yra įtraukiami į rekomenduojamų vartoti ir žmogaus organizmui ypač naudingų daržovių sąrašus. Matyt, ne veltui! Tai - vienas seniausių šakniavaisių, pastaruoju metu vis dažniau ant stalo patiekiamas ne tik tradicine – virta – forma, bet ir iš salotų kyšančiais jaunais burokėlių lapeliais, ant stalo raudonuoja spaustos burokėlių sultys, o juos pačius siūloma verčiau kepti, o ne virti.
Raudonoji sveikatos bomba
Pasak patyrusių virėjų, burokėlius geriau kepti, o ne virti – tuomet jie taps sultingi, kvapnūs. Suvyniokite šakniavaisius į kelis sluoksnius folijos ir iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite apie valandą.

Sveikatos šaltinis
 

Kilo.lt mitybos specialistė Kristina Žalnieraitė patvirtina, kad ne veltui ši lietuviams puikiai žinoma daržovė puikuojasi ant mūsų stalo. „Burokėliai mažina kraujo spaudimą, ypač jų sultys. Atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad išgėrus vieną stiklinę burokėlių sulčių, sistolinis kraujospūdis vidutiniškai sumažėjo 4-5 vienetai. Šia savybe pasižymi daržovėje natūraliai esantys nitratai, kurie žmogaus organizme virsta azoto oksidu. Ši medžiaga padeda atsipalaiduoti, išplečia kraujagysles, gerindamas kraujo pratekėjimą“, – vardina pašnekovė.

 
Mokslininkai laikosi nuostatos, kad burokėliuose esantys veiksmingi fitonutrientai, flavanoidai, antioksidantai pasižymi antikancerogeninėmis savybėmis, kurios ne tik padeda stiprinti imunitetą, kovoti su žalingu laisvųjų radikalų poveikiu bei išvengti įvairių lėtinių ligų, bet ir onkologinių ligų. 
„Tiesa, svarbu paminėti, kad šiame šakniavaisyje yra bene didžiausias cukraus kiekis, lyginant su kitomis daržovių rūšimis, todėl žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, vertėtų juos vartoti itin saikingai“, – siūlo atkreipti dėmesį mitybos specialistė.
 
Daržovė norintiems ištvermės 
Reguliariai sportuojantys žmonės turėtų žinoti, kad burokėliai padidina ištvermę. Taigi, jeigu jums reikia papildomų jėgų, kad atliktumėte treniruotę, burokėliai arba jų sultys gali būti naudingos. „Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad tiriamieji, kurie prieš sporto treniruotę gėrė burokėlių sultis, galėjo sportuoti iki 16 procentų ilgiau“, – pastebi mitybos specialistė.
 
Šalin aplinkos stresorius
Anot K.Žalnieraitės, burokėliai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – jie yra unikalus betaino šaltinis. „Beatinas – tai maistinė medžiaga, apsauganti ląsteles nuo aplinkoje esančių stresorių. Taip pat yra duomenų, kad beatinas padeda užkirsti kelią uždegiminiams procesams, apsaugo vidaus organus, teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina kepenų veiklą“, – teigia ji.
 
Vitaminų sankaupa
K.Žalnieraitė neabejoja, kad vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų burokėlių sudėtyje – gausu. „Juose esantis vitaminas C pasižymi imunitetą stiprinančiomis, darbingumo lygį didinančiomis savybėmis. Skaidulinės medžiagos teigiamai veikia virškinimo sistemą, gerina žarnyno peristaltiką, todėl ypač tinkamas pasirinkimas žmonėms, kurie skundžiasi vidurių užkietėjimu. Ši daržovė sudėtyje turi įvairių mineralų, pavyzdžiui, kalio, kuris tiesiog būtinas sveikai nervų ir raumenų funkcijai, mangano, naudingo kaulams, kepenims, inkstams ir kasai. Burokėlių sudėtyje vyrauja ir B grupės vitaminai, teigiamai veikiantys nervų sistemą, geležis, kuri reikalinga sveikai kraujodaros sistemai, magnis, kuris dalyvauja kraujo spaudimo reguliaciniuose procesuose, palaiko normalų širdies ritmą“, – vardina pašnekovė.

Svarbu
Mėgstantiems gerti natūraliai spaustas daržovių sultis be pridėtinio cukraus, reikėtų būti atsargiems ir budriems, mat šios sultys mažina kraujo spaudimą. Sulčių išgerti reikėtų ne daugiau kaip stiklinę ir geriau jas maišyti su kitomis daržovių sultimis (pvz., morkų, apelsinų) arba skiesti vandeniu. Padauginus burokėlių sulčių gali pasireikšti galvos svaigimas ar net pykinimas. Jei sergate skrandžio opalige, inkstų ligomis, burokėlių sulčių verčiau išvis negerkite.
Beje, išspaudę burokėlius, šviežias sultis palaikykite tris valandas šaldytuve, atvirame inde. Tai būtina, kad suirtų tam tikros kenksmingos medžiagos.  

Receptai 

Burokėlių karpačas
Reikės:
5 didelių virtų burokėlių,
200 g salotų, 
kelių saujelių įvairių žalumynų (salotinių sultenių, gražgarsčių, pipirnių),
4 skiltelių česnakų,
2 v. š. alyvuogių aliejaus,
2 v.š. citrinų sulčių,
2 v. š. medaus,
pagal skonį druskos ir juodųjų pipirų,
1 a. š. pesto padažo.
Burokėlius nulupkite, supjaustykite labai plonais, kone perregimais griežinėliais, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir išdėliokite pailgame plokščiame dubenyje. Atskirame indelyje paruoškite marinatą: sumaišykite smulkintus česnakus, aliejų, citrinų sultis ir medų. Gautu mišiniu apšlakstykite burokėlių griežinėlius ir bent dviem valandoms palikite, kad pasimarinuotų. Marinuotus burokėlių griežinėlius dailiai susukite ir išdėliokite lėkštėse. Ant viršaus dėkite po saujelę žalumynų, šalia pašlakstykite pesto padažo.
Šias salotas gardu valgyti ir su ožkų, fetos tipo arba fetos sūriu. Taip pat karpačą galite papildyti apelsinų ar mandarinų skiltelėmis, kedrinėmis pinijomis. Skanaus!
 
Žemaitiškas burokėlių troškinys
Reikės:
700 g burokėlių,
1 svogūno,
2 v.š. grietinės ar neriebaus majonezo,
1 v.š. miltų,
0,5 stikl. vandens,
druskos, pipirų,
2 skiltelių česnako,
2 lauro lapelių,
1 v. š. acto,
šiek tiek sviesto.
Virtus burokėlius sutarkuokite, svogūnus supjaustykite ir pakepinkite keptuvėje su sviestu. Troškinkite burokėlius ir svogūnus keptuvėje 10 min., po to įpilkite karšto vandens, acto ir dar patroškinkite. Sudėkite lauro lapelius, sutrintus česnakus, majonezą (ar grietinę), įberkite miltų, druskos, pipirų, ir sumaišykite. Keptuvę uždenkite ir lėtai kaitinkite dar 15 min. Patiekite karštą. Skanaus!
 
Burokėlių traškučiai
Reikės:
Burokėlių,
1 v. š. alyvuogių aliejaus,
Druskos.
Burokėlius supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į skardą (išklotą kepimo popieriumi), patepkite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos ir kepkite karštoje, 200 laipsnių, orkaitėje apie 15 min.
Jei norite burokėlių susidžiovinti žiemai, juos (žalius, nuluptus) smulkiai supjaustykite, nuplikykite vandeniu, išdžiovinkite orkaitėje (70 laipsnių), sudėkite į stiklainius. Skanaus!
 

Burokėlių padažas
Reikės:
100 g grietinės,
1 virto burokėlio,
100 g majonezo,
2 v. š. krienų,
2 marinuotų agurkėlių.
Burokėlį sutrinkite arba sutarkuokite smulkia tarka. Agurkėlius smulkiai supjaustykite. Visus produktus sumaišykite ir ragaukite su mėsos patiekalais. Skanaus!

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Žmonės po organų transplantacijų pasmerkti mirčiai: gyvybiškai svarbių vaistų priemokos drastiškai išaugo, generikų – nėra

    Pacientams po organų transplantacijos atstovaujanti Lietuvos asociacija „Gyvastis“ dar nuo šių metų kovo mėnesi...
    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Antanas Gvazdaitis: „Baisu sulaukti užleistų pacientų antplūdžio“

    Klaipėdos universitetinės ligoninės Neurochirurgijos klinikos vadovas, doc. dr. gydytojas neurochirurgas Antanas Gvazdaitis (68 m....

    Budinti vaistinė


    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    „Eurovaistinės“ specialistai pataria: 5 žingsniai, kaip įveikti peršalimą

    Šaltuoju metu dažniau sergama peršalimo ligomis, pagrindinio šalies vaistinių tinklo „Eurovaistinė&ldqu...
    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Vaistinės skambina pavojaus varpais: regionuose trūksta daugiau nei 140-ties kvalifikuotų vaistininkų

    Pasaulyje ir Lietuvoje siaučiant COVID-19 pandemijai, į papildomas fronto linijas kartu su medikais stojančių vaistininkų ima krit...

    Sveikatos horoskopas


    Lapkričio 23 - 29 d.

    Avi­nas
    Pir­ma­die­nį ri­bo­ki­te ka­vos ir juo­do­sios ar­ba­tos kie­kį, dau­giau ger­ki­te van­dens. Ant­ra­die­nį jau­si­tės žva­lūs ir ku­pi­ni tei­gia­mų emo­ci­jų. Penk­ta­die­nį bus jaut­rūs re­gos or­ga­nai. Savaitgalį stiprinkite imuninę sistemą.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

    Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per ša...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Agnė Gaižauskienė Ar nauja valdžia ištaisys senas PSDF biudžeto klaidas?
    Kiekvienam teks nuvykti...
    Henrikas Vaitiekūnas Kiekvienam teks nuvykti...
    Leonardas Cohenas ir jausmai
    Palmira Rudalevičienė Leonardas Cohenas ir jausmai

    Naujas numeris

























    Alergijos tyrimai ir konsultacijos - Allergomedica